dit is behoorlijk exlosief materiaal
Ja, en nee. In bestuurlijke kringen, en ook belangenorganisaties zijn die ideëen al lang bekend. Neemt niet weg dat de luchthaven er bepaald niet te koop mee loopt, en je zult erg hard moeten zoeken om hier enig materiaal van op het net terug te vinden.
Dat betekent dat Schiphol op de huidige plek wil groeien van 5 tot 8 banen en dat ze dermate groot willen worden dat twee terminals nodig zijn. Eigenlijk zijn dat dus twee grote vliegvelden bij elkaar.
Schipol wil helemaal niet 8 banen, en die heeft ze ook niet nodig.
De bedoeling is dat dat licht blauwe baantje [het middelste van het groepje van drie, links op de kaart hierboven], de rechtse baan van datzelfde groepje gaat vervangen [de Zwanenburgbaan, of in vaktermen 18C/36C]. Daarmee kan de huidige Zwanenburgbaan afgebroken worden, waardoor een enorm terrein
binnen het banenstelsel ter beschikking komt om het huidige terminalgebied fors te kunnen uitbreiden. Dit is met name van belang om de combinatie KLM/Air France op Schiphol te houden.
Het onderstaande plaatje toont de "verplaatste" Zwanenburgbaan, en de daarbij horende vergroting van het centrale terminal eiland.
Vergelijk het grote centrale terminal eiland in vergelijking met onderstaand plaatje. De A5 vormt straks de begrenzing van het eiland, waar dat nu nog de Zwanenbrugbaan is.
Wat ook opvalt is dat de huidige aansluitng Schiphol op de A4 verdwenen is, en verplaatst wordt naar de A5. Dit zal extreem gunstig zijn voor de doorstroming van de A4 zelf, dat enerzijds verlost wordt van het Schiphol-bestemmingsverkeer, en daardoor anderzijds met veel minder weefbewegingen te maken krijgt.

Klik
hier voor full size versie.
De omgelegde A9 is hier trouwens goed te zien. Ook duidelijk wordt dat het tweede terminal gedeelte begrensd wordt door diezelfde omgelegde A9, en de huidige A4.
De tweede terminal zal dan alle niet aan de KLM/Air France groep gelieerde maatschappijen gaan bedienen. Dit lijkt mij al een besloten feit, aangezien het streekplan voor de provincie Noord Holland er eigenlijk al in voorziet. Ik weet alleen niet of er een nieuwe of gewijzigde PKB opgesteld dient te worden om dit alles binnen de wet mogelijk te maken.
Om overigens nog terug te komen op het aantal banen. In princiepe heeft de luchthaven op dit moment aan drie banen genoeg, en in de toekomst waarschijnlijk maximaal 4. Punt is wel dat ze allemaal tegelijk gebruikt moeten kunnen worden, en dat stelt zo zijn beperkingen aan de baan posities en orientaties, aangezien kruisende vliegbanen/trajecten op korte afstand van de luchthaven bijzonder ongewenst zijn uit oogpunt van veiligheid en capaciteit.
De luchthaven heeft eigenlijk allen de twee westelijke noord-zuid banen nodig [Polderbaan + verlegde Zwanenburgbaan], en de twee zuid-west/noord-oost banen [Kaagbaan + parallelbaan]. De Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan zijn dan in princiepe niet meer nodig. Alleen bij slecht zicht, harde wind uit ongunstige richting, en bij baan onderhoud zal dan eventueel teruggevallen moeten worden op deze banen, en ook eventueel de oostbaan. Maar in normale bedrijfssituaties zullen deze niet gebruikt worden.