[ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35970
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Rene » vr 11 dec 2009, 9:51

[url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/5544042/__NS_wil_stoppen_met_ICE__.html?p=13,1]Telegraaf.nl[/url] (11-12-2009) schreef:NS wil stoppen met onrendabele ICE

AMSTERDAM - Vlak voor zondag de eerste echte hogesnelheidstrein uit Nederland naar Parijs vertrekt, dreigt de hogesnelheidslijn (ICE) naar Duitsland te verdwijnen. Dat schrijft topman Jan Willem Siebers van NS Hispeed in een vertrouwelijke notitie aan het personeel. De werknemers zijn woedend en dreigen de ICE stil te leggen. "We voelen ons door het bedrijf gigantisch in de steek gelaten. Er is alleen maar aandacht, tijd en geld voor de leeg rijdende FYRA, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Rotterdam", zegt een personeelslid. De ICE, die in Duitsland 300 kilometer per uur haalt, maar in Nederland over het spoor kachelt, bestaat al tien jaar en maakt jaarlijks een structureel verlies van tientallen miljoenen euro's. De directie wil daarom harde maatregelen nemen. "Vanuit bedrijfseconomisch perspectief is het onwenselijk om een dergelijk verlieslatend product te handhaven. De leiding van NS Hispeed heeft deze zomer dan ook gesteld dat de ICE in de nabije toekomst positieve (winst)cijfers moet laten zien om het contract per 2013 te continueren", schrijft topman Siebers. Onder meer wordt overwogen de ICE in Nederland als gewone intercity te laten rijden, waardoor er meer reizigers met de trein gaan. Ook wil de leiding het contract met Deutsche Bahn, dat in 2013 afloopt, verbeteren. Als dat allemaal niet lukt, dreigt de directie zelfs om met de ICE te stoppen.
(Het hele artikel kun je lezen door op de link te klikken)
Oh wat ben ik toch blij dat de HSL-oost niet is doorgegaan.
Anders hadden we nu naast het mislukkingsproject HSL-zuid nu nog met zo'n miljarden-misbaksel gezeten.
Het is overigens de vraag hoe lang het gaat duren voordat een zelfde geluid over de HSL-zuid en de Fyra te horen zal zijn...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

RoelZ1
stadsweg
Berichten: 392
Lid geworden op: wo 09 apr 2008, 17:14
Locatie: Alphen a/d Rijn/Delft

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door RoelZ1 » vr 11 dec 2009, 9:55

^^ Met als verschil dat HSA een wettelijke verplichting heeft om Fyra's te laten rijden.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 10:09

Bij mij leefde het beeld dat die ICE's best wel vol zitten, maar er zal inderdaad een enorm exploitaitieverlies opzitten. Dit omdat de meeste kaartjes tegen spotprijzen worden verkocht :dyn_hyp:

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3704
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door hoevenpe » vr 11 dec 2009, 10:40

Blijft staan dat als de regering echt serieus is met het terugdringen van het vliegverkeer op de korte afstand dit soort verbindingen gewoon hoognodig zijn...

Een echte snelle doorgaande verbinding van Schiphol, Amsterdam en Utrecht (en misschien Arnhem, maar dan stop je weer zoveel) naar Dusseldorf, Keulen, Frankfurt en wellicht verder lijkt me toch wel zinnig in deze steeds internationaler wordende wereld.

Wel gek he straks: als iedereen met de auto of het vliegtuig blijft gaan...

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 10:45

Als ik met de auto ga dan sta ik binnen 2 uur in het centrum van Keulen. Met de trein doe ik er zo'n 3,5 uur over, met dank aan een geweldige overstap (NOT) :?

Alleen naar Frankfurt kan de trein iets sneller zijn, maar dat is in de orde grootte van 20 minuten op een afstand van 400 km :!:

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 16652
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door boe! » vr 11 dec 2009, 11:18

waldo79 schreef:Alleen naar Frankfurt kan de trein iets sneller zijn, maar dat is in de orde grootte van 20 minuten op een afstand van 400 km :!:
Maar dan sta je nog altijd op het station en niet op je eindbestemming. Naar ons dochterbedrijf in Frankfurt ga ik eigenlijk altijd met de auto: van deur tot deur 3,5 uur tegenover 5 uur met trein of vliegtuig. En dan heb je het inderdaad over ongeveer 400 km.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 11:23

Tja, dat blijft natuurlijk de makke van het OV :dyn_hyp:

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 11:37

@Boe!
Het hangt er natuurlijk vanaf waar in Frankfurt je moet zijn. Het grootste gedeelte van de mensen die naar Frankfurt reizen moet in het financiële centrum zijn. Dat zit vlakbij het station. Als ik in Frankfurt moet zijn, pak ik bij voorkeur de trein, omdat ik dan ook nog eens in de trein kan werken. Dat zal je in de auto niet lukken, terwijl ook de route met het vliegtuig zich daar maar nauwelijks voor leent. De afweging tussen trein en auto hangt natuurlijk ook sterk af van je lokatie in Nederland. Vanuit de vier grote steden is de ICE ideaal: het bespaart je de ellende op het Randstelijke wegennet en zelfs als je niet in Amsterdam of Utrecht zit, heb je naar Rotterdam en Den Haag een prima aansluiting. Vanuit het oosten van het land vallen die voordelen heel snel weg. Datzelfde geldt als je niet dichtbij een intercitystation zit met verbinding naar Utrecht: pak 'm beet vanuit Spijkenisse.

Moeilijk te zeggen wat dat betekent voor de toekomst van de ICE International. Ik onderschrijf van ganzer harte dat het maar goed is dat we nooit een HSL-oost hebben aangelegd (hoewel ik een upgrade van de route Utrecht - Arnhem - grens nog steeds wel zie zitten). Anderzijds mag het wat mij betreft ook niet gebeuren dat we de treinverbinding naar Duitsland maar gewoon sluiten. Het is onderdeel van de openbaar nutsfunctie die de NS toch heeft om te zorgen voor een aansluiting op het Duitse spoornet. En dan is er nog de begrijpelijke doelstelling van de overheid om mensen uit de auto en het vliegtuig te krijgen. Daar mag je best een zeker exploitatieverlies voor over hebben. De vraag is tot welke hoogte.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 11:50

^^Of je zou weer een dagtreinverbinding met locs moeten gaan aanbieden, zoals naar Berlijn ook gebeurt. Die locs zijn toegelaten tot 200 km/h, alleen krijg je weer met een locwissel in Emmerich te maken :idea:

Helemaal sluiten van het grensverkeer lijkt me niet reëel :x

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 13:00

Of je gaat werken met een ander soort locomotief die geschikt is voor zowel Duits als voor Nederlands spoor. Weet alleen niet of die zo 1-2-3 te krijgen zijn.

Vraag 2 is wat je dan aanbiedt. Ik geloof eerlijk gezegd niet in een stap terug naar 2002, met een dagtreinverbinding via Koblenz. Die zal het altijd afleggen tegen de ICE naar Frankfurt. Reizigers zullen op zijn laatst in Köln overstappen op de ICE. Tenzij je zo goedkoop mogelijk wilt reizen, maar dan moet je sowieso niet van het Duitse Fernverkehr gebruik maken (maar lekker boemelen in REs via Venlo). Ik zie dan meer in het aanbieden van een Nederlandse intercity die niet ophoudt in Arnhem, maar die doorrijdt tot aan Duisburg. Dan biedt de NS in ieder geval een verbinding aan naar een station vanwaaruit je binnen Duitsland alle kanten uit kunt.

En ja, dat brengt je nog veel verder terug dan 2002. Maar als de NS niet meer met DB wil samenwerken, is dat waarschijnlijk de enige optie waarmee de NS een fatsoenlijke verbinding naar Duitsland aanbiedt die geen bodemloze put is. Denk trouwens wel dat dat ruzie in de tent gaat opleveren. Waarschijnlijk kun je beter het product ICE International blijven houden, alleen dan onder andere voorwaarden. Het nieuws van vandaag is wellicht weinig meer of minder dan een voorzet voor de te voeren onderhandelingen.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37791
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Vinny » vr 11 dec 2009, 13:08

De Telegraaf is weer lekker genuanceerd zoals gebruikelijk :shutup:

Vanaf 13 december wordt de toeslag voor de ICE trein afgeschaft voor binnenlandse reizen. Ook wil men inderdaad de ICE integreren in het binnenlandse IC-net. Dat staat in zo'n beetje alle officiele publicaties te lezen. De Duitsers zijn er alleen niet zo blij mee, maar daar gaan dus de onderhandelingen over. Het eindbeeld waar veel mensen in de spoorsector het over eens zijn is het opwaarderen van het spoor Utrecht - Arnhem - Emmerich tot 200 km/h, en elk uur een internationale verbinding, dat op delen van het traject ook daadwerkelijk die snelheid (kan) rijden.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Willem
2x3 autosnelweg
Berichten: 9580
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Willem » vr 11 dec 2009, 13:11

Hispeed heeft het wel een beetje aan zichzelf te danken, met die vreselijke gay-huisstijl. Daar wil je als reiziger niet mee geassocieerd worden.
Als je aan het loket een kaartje wilt kopen moet je eerst 50 minuten op je beurt wachten, vervolgens zegt een onvriendelijke loketmedewerker dat het tijd voor pauze is en dat je maar twee minuten de tijd krijgt om een kaartje te kopen. Als dank voor de goede service mag je vervolgens een boete (pardon, boekingskosten) betalen. Kaartjes naar bestemmingen buiten de route van de ICE zijn amper te koop. Bovendien betaal je een bedrag dat 4x zo hoog ligt als dat je in Duitsland voor hetzelfde traject betaalt.

Overigens denk ik niet dat het zover komt dat ze de ICE gaan opheffen: het zal vooral een politieke zet zijn om zo meer geld van de overheid los te peuteren.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 13:30

Vinny schreef:Het eindbeeld waar veel mensen in de spoorsector het over eens zijn is het opwaarderen van het spoor Utrecht - Arnhem - Emmerich tot 200 km/h, en elk uur een internationale verbinding, dat op delen van het traject ook daadwerkelijk die snelheid (kan) rijden
Een upgrade tussen Utrecht en Arnhem is natuurlijk vooral in het belang van verkeer naar de regio Arnhem / Nijmegen. De verbinding naar Duitsland kan daar aardig op meeliften, maar zal waarschijnlijk nooit zelfstandig die upgrade kunnen dragen. Zeker als het traject Emmerich - Oberhausen vervolgens op 130 km/h blijft. Of heb ik enorme Duitse plannen gemist om dat traject te upgraden?

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 13:31

^^Gelukkig is de baanvaksnelheid op het Duitse deel al 160 km/h. Heeft alleen weinig zin als er veel goederentreinen rijden :dyn_hyp:

Remco
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: di 06 mar 2007, 18:00

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Remco » vr 11 dec 2009, 14:11

In Nederland moet Utrecht - Arnhem gewoon naar 200 km/h met (gedeeltelijke) viersporigheid tussen Utrecht en Maarn en inhaalsporen bij de overige stations tussen Maarn en Arnhem. Met slimme technieken (ETCS) kun je voor relatief beperkte bedragen een enorme rijtijdwinst halen op dit traject. Ook voor binnenlands gebruik is dit uitermate zinvol. Een aparte HSL-oost (ala HSL-zuid) lijkt mij volstrekt overbodig en financieel niet verantwoord. Tussen Emmerich en Duisburg komt een derder spoor; ik hoop dat dit traject dan van 160>200 kan...

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 14:14

Dat derde spoor tussen Emmerich en Duisburg, gekoppeld met het wegnemen van de gelijkvloerse spoorwegovergangen, ligt nog steeds in de planning, maar het blijft toch een project van de lange adem. Tot die tijd blijft Emmerich - Duisburg voor je gevoel een boemel, waar je wel 160 mag, maar het in de praktijk nooit zult halen.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35970
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Rene » vr 11 dec 2009, 14:15

Remco schreef:voor relatief beperkte bedragen
Uitbouw van de bestaande lijn kost ook een sloot geld waar je U tegen zegt.
Geld dat je dus onttrekt aan andere mobiliteitsprojecten, en dat slechts een handjevol internationale reizigers ten goede komt...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 14:19

Nou nee. Die investering komt primair ten goede aan verkeer richting Arnhem / Nijmegen en Gelderland in het algemeen. Dat dat handjevol internationale reizigers daarop kan meeliften, is leuk voor die internationale reizigers, maar is niet (c.q. zou niet de reden mogen zijn) de reden om Utrecht - Arnhem naar 200 km/h te upgraden en dat geld te onttrekken aan de zoveelste extra rijstrook voor het autoverslaafde forensenverkeer.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 35970
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Rene » vr 11 dec 2009, 14:27

Je vergeet dan voor het gemak dat 200 km/h alleen maar haalbaar is met wisselspanning.
Als die lijn wordt uitgevoerd in wisselspanning, dan kunnen daar dus geen reguliere treinen meer overheen.
Dat veroozaakt gegarandeerd veel overstapbewegingen in het nationaal treinverkeer.
De minimale tijdswinst die op het traject zelf wordt geboekt raak je dan weer kwijt aan overstappen.
De nationale treinreiziger zal er dus amper van profiteren. Dan hou je echt alleen maar de internationale treinreiziger die met multicourant materieel mag reizen over.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37791
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Vinny » vr 11 dec 2009, 14:27

Het opwaarderen van Utrecht - Arnhem staat los van een eventueel derde spoor tussen Emmerich en het Roergebied.
Zelf denk ik dat het wegwerken van het knelpunt De Haar aansluiting vooral voor het regionale treinverkeer een goede oplossing kan zijn. Tevens zou je de IC's kunnen afwaarderen tot sneltrein, iets dat vooral de tussengelegen stations ten goede komt. Reizigers tussen Arnhem en de Randstad profiteren van de versnelling van de ICE, en reizigers vanuit Nijmegen ook, wanneer de aansluiting op Arnhem cross-platform wordt en de wachttijd dus wordt verkort van 8 naar 2 minuten.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 37791
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Vinny » vr 11 dec 2009, 14:29

Je vergeet dan voor het gemak dat 200 km/h alleen maar haalbaar is met wisselspanning.
Het is de bedoeling dat dit ooit in heel Nederland wordt uitgerold. Net als ERMTS trouwens. Ik verwacht het niet de eerste vijf jaar, maar goed, wanneer je een lijn geschikt maakt voor 200 km/h is deze dat in Nederland toch nooit meteen. Dat heeft te maken met civiele techniek: de grond moet eerst goed inklinken. Nu is het nog zo dat Amsterdam - Utrecht nog een maximumsnelheid van 140 km/h kent, omdat het baanlichaam niet stabiel genoeg is. Over een paar jaar moet dat 200 km/h worden.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 14:36

Reizigers vanuit Nijmegen ... wanneer de aansluiting op Arnhem cross-platform wordt en de wachttijd dus wordt verkort van 8 naar 2 minuten.
Kan het kopmaken dan ook in 2 minuten? Of heb je het over overstapverbindingen en loskoppelen van Arnhem-Utrecht en Arnhem-Nijmegen?

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door simon » vr 11 dec 2009, 16:37

Met alle goederentreinen is het utopie dat er ooit hard gereden zal worden tussen de grens en Duisburg. Er is in Duitsland ook helemaal geen sprake van het opheffen van overwegen. Men wil slechts een derde spoor aanleggen (geen idee hoe dat gebruikt gaat worden - als inhaalspoor ofzo?), maar het project loopt al jaren stuk op een gebrek aan budget en overschrijden van geluidsnormen.

Het integreren van de ICE in het intercitynetwerk is een goede stap. Je zou dan bijvoorbeeld met een IC(E) Amsterdam Centraal-Duitsland en een IC Schiphol-Nijmegen kunnen gaan rijden. Voorwaarde lijkt mij wel dat Driebergen en Veenendaal de Klomp de IC status wordt ontnomen.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 16:42

Naar ik begrijp is in Duitsland wel degelijk sprake van het opheffen van overwegen, maar het hele derde spoor-project is zo vreselijk sloom dat we waarschijnlijk eerder een tienbaans A4 door het Midden Delfland hebben liggen dan dat dat derde spoor er ligt.

Wat betreft je voorwaarde, de denkwijze van de NS zal er gegarandeerd op neerkomen dat de ICE alleen maar extra gaat stoppen in Veenendaal en/of Driebergen. Meen ook wel eens te hebben begrepen dat dat ook weer zo'n punt was waar DB niet blij mee was.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 17514
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door waldo79 » vr 11 dec 2009, 16:46

^^Als het qua dienstregeling past tussen de sprinters dan wordt er inderdaad gestopt in Driebergen-Zeist en het stoeptegelstation Veenendaal-de Klomp. Maar goed een station als Haute-Picardie is nog niet veel beter :?

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 17357
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Pino » vr 11 dec 2009, 17:00

Haute Picardie is op één punt vele malen beter: het grootste gedeelte van de treinen stopt er niet, terwijl je in Nederland ziet dat intercities alleen maar vaker stoppen. Tweede voordeel is dat, als je trein en dan stopt, het je enige stop is op een traject van een paarhonderd kilometer. Vergelijk dat eens met een serie stops die bestaat uit Arnhem, Veenendaal, Utrecht - drie binnen vijftig kilometer.

Remco
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: di 06 mar 2007, 18:00

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Remco » vr 11 dec 2009, 17:06

Rene schreef:Je vergeet dan voor het gemak dat 200 km/h alleen maar haalbaar is met wisselspanning.
Waarom? 200 km/h kan ook met de huidige 1800v gelijkspanning. Ideaal is het niet, maar het kan wel. Kijk maar naar Frankrijk. Bovendien is multicourant materieel toch de toekomst. Zelfs IRM is min of meer voorbereid op wisselspanning.
Als die lijn wordt uitgevoerd in wisselspanning, dan kunnen daar dus geen reguliere treinen meer overheen.
Dat veroozaakt gegarandeerd veel overstapbewegingen in het nationaal treinverkeer.
De minimale tijdswinst die op het traject zelf wordt geboekt raak je dan weer kwijt aan overstappen.
De nationale treinreiziger zal er dus amper van profiteren. Dan hou je echt alleen maar de internationale treinreiziger die met multicourant materieel mag reizen over.
Sorry, dit is aperte onzin. Je bent nu (onjuiste) technische argumenten aan het gebruiken tegen iets waar je sowieso tegen bent.

evos
verkeersader
Berichten: 712
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door evos » vr 11 dec 2009, 17:59

Remco schreef:
Rene schreef:Je vergeet dan voor het gemak dat 200 km/h alleen maar haalbaar is met wisselspanning.
Waarom? 200 km/h kan ook met de huidige 1800v gelijkspanning. Ideaal is het niet, maar het kan wel. Kijk maar naar Frankrijk. Bovendien is multicourant materieel toch de toekomst. Zelfs IRM is min of meer voorbereid op wisselspanning.
VIRM (de verlengde versie) is voorbereid op wisselspanning. Vroeg of laat zal de NS inderdaad multicourant moeten gaan rijden.
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8380
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Ds79m » vr 11 dec 2009, 18:09

Of het technisch wel of niet mogelijk is, is eigenlijk niet zo heel boeiend. Het is financieel toch niet te verantwoorden om bakken geld aan te wenden voor een beperkt aantal reizigers die een handjevol minuten sneller van Utrecht in Arnhem kunnen zijn (waar ze die winst weer verliezen bij het overstappen op een andere trein of bus).
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Remco
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: di 06 mar 2007, 18:00

Re: [ICE] NS dreigt te stoppen met ICE

Bericht door Remco » vr 11 dec 2009, 18:27

Beperkt aantal reizigers? Ah-Ut is een druk baanvak, zowel voor stop- als intercityreizigers. Daarnaast rijdt er ook nog een zwik goederentreinen en internationaal verkeer. Dit baanvak is juist een baanvak wat je met beperkte middelen goed kan upgraden: kaarsrecht, lange afstanden en delen al verhoogd (Maarn, Ede-Arnhem) waardoor kunstwerken relatief voordelig zijn. Ik zeg niet dat je een complete HSL-oost moet bouwen, maar een upgrade naar 160 of nog liever, 200 moet met slimme investeringen niet al te duur zijn. Maarja, Prorail...