Afbeelding

Oprichting "Autobelangen"

Discussieer hier over het mobiliteitsbeleid, de positie van het wegverkeer en de gevolgen voor de wegenplannen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Rene » do 14 jan 2010, 22:45

De ANWB krijgt concurrentie als belangenvereniging...
[url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/5783919/___Autobelangen__doet_aanval_op_ANWB__.html?p=5,1]Telegraaf.nl[/url] (14-1-'10) schreef:'Autobelangen' doet aanval op ANWB

AMSTERDAM - De ANWB krijgt er met de oprichting van 'Autobelangen' een serieuze concurrent bij. Nog voor de zomer gaat de nieuwe organisatie van start om voor de belangen van autobezitters in Nederland op te komen. De organisatie wil zich specifiek richten op alle aspecten als het gaat om het autorijden in Nederland. De belangenclub voor zowel de particuliere als de zakelijke rijder kijkt vooral naar misstanden en regelgeving voor autobezitters en wil daarmee indien nodig een vuist maken richting politiek Den Haag. "We zijn zeer verontrust over het autobeleid van de overheid", zegt woordvoerder Wouter van Embden van Autobelangen. "Hierbij gaat het ons niet alleen om de invoering van het rekeningrijden in het kader van filebestrijding, maar om de almaar toenemende parkeerbelastingen en de marginale snelheidsbekeuringen die steeds meer als belastingheffing worden ervaren."

Autobelangen wil zich duidelijk onderscheiden van de ANWB. "De toeristenbond loopt wat ons betreft te veel aan de hand van het kabinet. Ons bereiken berichten dat autobezitters zich niet goed vertegenwoordigd voelen door de ANWB." In Nederland rijden momenteel zo'n 7,5 miljoen auto's waarvan ongeveer de helft ouder is dan acht jaar. "Dit is ook de groep mensen die zich vaak geen nieuwe auto kan veroorloven en dus niet meedeelt in de voordelen. Zij worden in toenemende mate door de overheid financieel aangepakt", aldus Van Embden. De contributie voor lidmaatschap gaat waarschijnlijk 20 euro per jaar bedragen. De initiatiefnemers van Autobelangen zijn dezelfde als de mensen achter www.bijtellingyoungtimer.nl, die erin slaagden dat de wijziging van de bijtelling van auto's van vijftien jaar en ouder door de Tweede Kamer eind vorig jaar werd teruggedraaid.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Vinny » do 14 jan 2010, 22:58

Nou ik ben benieuwd of ze binnenkort een serie wegenkaarten gaan uitbrengen, wegenwachthulp gaan aanbieden, rijlessen gaan geven en de bewegwijzering gaan verzorgen. Tot die tijd lijkt me 20 euro een volkomen verspilling van mijn geld... :hypocrite:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door simon » vr 15 jan 2010, 7:03

Met slechts twee vrijwilligers annex bestuursleden zal autobelangen weinig uit kunnen richten. Ik heb dan al snel het idee dat de bijdrage vooral in de zakken van de heren Van Embden en Horwitz verdwijnt.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72862
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Chris » vr 15 jan 2010, 8:47

Ach, de meeste stichtingen en verenigingen zijn klein begonnen. Ze hebben wel een punt. ANWB is een slappe hap, een toeristenbond die er toevallig ook de wegenwacht bij heeft. Dat is de enigste reden waarom ANWB zoveel leden heeft. Tegenwoordig wil iedereen zich groen en duurzaam profileren, en rationeel denken over automobiliteit past daar niet meer bij. Bekijk de Verkeerskunde van de ANWB maar eens. Alles moet "groener", "slimmer", "beter" etc. In de praktijk verandert er weinig, behalve dat de belastingen nog eens verhoogd worden.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door simon » vr 15 jan 2010, 9:50

De meeste clubs beginnen inderdaad klein, zonder met veel bombarie zich te presenteren als "concurrent van de ANWB". Autobelangen heeft nog helemaal niets gepresteerd. Er is geen concreet plan, behalve dan dat men zich kritisch opstelt t.o.v. bekeuringen, de kilometerheffing en de NZ lijn en Betuwelijn (ja het staat er echt).

Wat gaan ze concreet doen? Zorgen voor meer verkeersveiligheid op lokaal niveau? Zorgen voor een betere afstelling van de verkeerslichten op bepaalde kruisingen? Bij Rijkswaterstaat lobbyen voor langere invoegstroken? Ik lees daar niets over. Terwijl ik wel zulke dingen verwacht van een belangenbehartiger voor automobilisten. Of wordt het de zoveelste Haagse lobbygroep?

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Rene » vr 15 jan 2010, 9:54

Ik heb ook een afwachtende houding: eerst maar eens even zien wat ze werkelijk doen.
Maar als het allemaal gemeend is en het geen zakkenvul-project van de oprichters is, dan kan het geen kwaad.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20691
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Pino » vr 15 jan 2010, 10:30

Ik heb maar heel weinig belang dat ik zou kunnen laten verdedigen door "Autobelangen", maar een alternatief voor de ANWB lijkt me zeer welkom.

De ANWB is als lobby-organisatie voor automobilisten / forensen volkomen ongeschikt. Denk dat het voornaamste probleem is dat 99 % van de ANWB-leden niet geïnteresseerd is in zo'n lobby. Die zijn lid voor de wegenwacht, eventueel nog voor de aan vakanties gerelateerde services, maar vrijwel niemand is lid om zich door de ANWB te laten vertegenwoordigen als het gaat om mobiliteitsdiscussies. Daarom was de stem van de ANWB vóór de kilometerheffing ook niets waard. Alsof een paar wervende of afwijzende stukken in de Kampioen in Nederland het verschil maken. Dat maakt van de ANWB in mobiliteitsdiscussies feitelijk een speler die ieder contact met de achterban is verloren. Zet dan een lobby is die door haar specialisatie dat contact met de leden wél heeft.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Willem » vr 15 jan 2010, 10:53

De ANWB is altijd al meer een algemene toeristische organisatie geweest dan puur een belangenclub voor automobilisten. Anders waren ze nooit begonnen aan het uitgeven van reisgidsen enz., iets wat ze toch al vele jaren doen. Wat dat betreft is hun bewegwijzeringstaak een beetje vreemde eend in de bijt.

Er is naast de ANWB nog een organisatie die KNAC heet. Zij zouden veel meer actief moeten zijn als belangenclub voor automobilisten, zoals hun naam al suggereert. Dan kan de ANWB vrijuit zich meer in de toeristische en recreatieve kant ontwikkelen.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door simon » vr 15 jan 2010, 11:14

De ANWB is ook meer een belangenbehartiger voor "mobiel Nederland". Ze participeren ook in het LOCOV en trekken geregeld samen met de Fietsersbond op voor het behartigen van de fietsers-belangen.

Ik dacht trouwens dat KNAC een club was van/voor oldtimer-bezitters.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19926
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door waldo79 » vr 15 jan 2010, 11:30

^^Google is je vriend. De KNAC dient ook de belangen van andere voertuigen dan oldtimers :)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Oprichting "Autobelangen"

Bericht door Rene » vr 15 jan 2010, 11:35

simon schreef:De ANWB is ook meer een belangenbehartiger voor "mobiel Nederland". Ze participeren ook in het LOCOV en trekken geregeld samen met de Fietsersbond op voor het behartigen van de fietsers-belangen.
De ENFB (Fietsersbond) is ontstaan als belangenclub van mensen die vonden dat de ANWB hun belangen niet goed behartigde...