[B][N036] Van twee naar vier rijstroken

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
JonasCoryn
stadsweg
Berichten: 266
Lid geworden op: do 05 mar 2009, 16:25
Locatie: Deerlijk

[B][N036] Van twee naar vier rijstroken

Bericht door JonasCoryn » do 15 apr 2010, 13:42

uit Het Nieuwsblad donderdag 15 april 2010
Harelbeke pleit bij minister van Openbare Werken

Stad wil overal vier rijstroken op N36


Afbeelding
Burgemeester Rita Beyaert bij de dagelijkse files op de N36 tussen Harelbeke en Bavikhove waar een bredere weg aangewezen is. phk

© PATRICK HOLDERBEKE


HARELBEKE - Het stadsbestuur pleit bij Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) om op het hele grondgebied vier rijstroken te krijgen op de gewestweg N36. Nu veroorzaakt de versmalling files van en naar hartje Harelbeke.
De N36 verloopt in Bavikhove op twee vakken in plaats van de voorziene vier. Ook de brug is gebouwd voor vier rijstroken maar bleef steken op de helft. En dat vindt het stadsbestuur erg jammer. Jaren geleden waren er al pogingen om de Vlaamse overheid ertoe te bewegen het werk helemaal af te maken maar niets bewoog.

Nu wil burgemeester Rita Beyaert (CD&V) het opnieuw proberen. En dat is mogelijk door een nota toe te voegen aan het goed te keuren Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen dat nog verschillende administraties en commissies moet doorlopen eer alles ok is.

'Het probleem dateert van ruim een tiental jaren geleden. Toen veranderde de N36 van statuut. Het gaat er eigenlijk om dat deze verbindingen voordien belangrijker werd geacht dan nu het geval is. En daarom kon de aannemer overal elders vier vakken aanleggen. Alleen op Harelbeeks grondgebied kon het niet meer. Er waren wel onteigeningen gebeurd en er is genoeg ruimte om die twee bijkomende vakken te realiseren. Ook de brug is daartoe ontworpen. Maar tot nog toe bleef het dossier rusten: het doorgaand verkeer kan er niet over vier rijvakken. En dat veroorzaakt zeker tijdens de spitsuren heel wat problemen.'

Gemeenteraadslid Hendrik Deprez (CD&V) is daarover duidelijk. 'Ik rij veel op de N36 en kom vrijwel altijd aan de versmalling in files terecht. En ik kan je verzekeren dat het dan heel wat tijd kost om bijvoorbeeld van Bavikhove naar het stadscentrum te rijden. Hetzelfde geldt ook omgekeerd. Nu moet het toch voor iedereen duidelijk zijn dat zoiets niet kan. De gewestweg N36 is voor iedereen een belangrijke verbinding en moet gewoonweg over vier vakken zoals oorspronkelijk gepland.'

Burgemeester Beyaert zegt dat het geen gemakkelijke opdracht wordt. 'Wij zullen steun nodig hebben. En lobbyen tot op het hoogste niveau hoort daar zeker bij. Wij laten het Gewest alvast opnieuw weten wat onze intenties zijn op dat vlak. Vandaar ook de bijgevoegde nota of aanvulling bij het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Wanneer wij resultaten verwachten? Dat zal toch nog eventjes duren, denk ik. Er is nog een lang administratief parcours af te leggen.'
Dit gaat dus over het stuk tussen de N43 en N50. De bermen zijn er breed genoeg en ook de brug over de Leie is bij de aanleg op 4 rijstroken voorzien.
Tijdens de spits staan heden ten dage lange files tussen de 3 rotondes in. 2x2 is hier zeker op zijn plaats.

Situering:
http://maps.google.be/maps?hl=nl&q=hare ... 5&t=k&z=15

Gebruikersavatar
tompie
autoweg
Berichten: 1039
Lid geworden op: ma 11 feb 2008, 19:28
Locatie: zwevegem

Re: N36: van twee naar vier rijstroken

Bericht door tompie » vr 16 apr 2010, 7:17

Kleine bemerking toch: Waarom hebben ze dit niet aangekaart een 2 tal jaar geleden toen er een nieuwe tunnel onder de N43 aangelegd werd? Nu is de tunnel gebouwd als 2x1 + smalle pechstrook!
belgie is zo slecht nog niet

Gebruikersavatar
JonasCoryn
stadsweg
Berichten: 266
Lid geworden op: do 05 mar 2009, 16:25
Locatie: Deerlijk

Re: N36: van twee naar vier rijstroken

Bericht door JonasCoryn » vr 16 apr 2010, 13:41

Dat begrijp ik ook niet. sowieso zal het verkeer onder de brug geschieden als 1x1, of ze zullen moeten ingrijpende werken uitvoeren aan de brug om de doorgang groter te maken.

denne007
autoweg
Berichten: 1357
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: N36: van twee naar vier rijstroken

Bericht door denne007 » vr 16 apr 2010, 20:51

^^ wedden dat men er gewoon 2 veel te smalle rijstroken van zal maken?