Slijmzwam maakt wegenkaart

Forum voor liefhebbers van kaartmateriaal

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7757
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Slijmzwam maakt wegenkaart

Bericht door Wesso » do 20 mei 2010, 15:32

Faqt.nl (19-05-2010) schreef: Slijmzwam maakt wegenkaart

Wat is de snelste weg van A naar B? Slijmzwammen weten dat soms beter dan mensen. Daarom zijn ze uitstekende wegenplanners.
Een wegennetwerk bouwen is een moeilijke opgave. Waar moet de weg van Zwolle naar Groningen een aftakking krijgen naar Leeuwarden? Op welk punt kun je het beste een verkeersplein bouwen? Je kunt voor dit soort vragen een computerprogramma schrijven, maar er is een goedkopere methode: slijmzwammen.

Een slijmzwam in de vrije natuur.
Deze schimmels hebben een fantastische eigenschap: ze zoeken met tentakels van slijm altijd de kortste weg tussen waar ze zijn en waar het voedsel is. In de VS hebben onderzoekers slijmzwammen losgelaten op een kaart van Amerika waarop de grote steden zijn weergegeven door voedsel. Het resultaat is een kaart met daarop het meest efficiënte wegennetwerk. Britse onderzoekers hebben het experiment nagemaakt en kregen door de slijmzwam een kaart voorgeschoteld die er vrijwel exact hetzelfde uitziet als de huidige wegenkaart van Groot Brittannië. Schijnbaar zijn mensen en zwammen soms even slim.

Een wegenkaart van de VS, gemaakt door slijmzwammen. Beeld: Andy Adamatzky en Jeff Jones / Popular Science.
De slijmzwammen die het Amerikaanse wegennetwerk aanlegden, vertoonden wel afwijkend gedrag. Zo worden een hoop steden niet direct met elkaar verbonden, maar loopt er bijvoorbeeld door Californië een soort rondweg met aftakkingen naar San Francisco en Los Angeles. Ook hebben de schimmels een voorkeur voor zuidelijke routes, waardoor inwoners van het noorden een flink stuk moeten omrijden. Volgens de slijmzwam is het echter de beste route.
Link
Een simulatie van slijmzwammen van de omgeving van Tokio. Ook hier zijn sommige directe wegen vervangen door een soort rondweg met aftakkingen.
Wel even plastificeren voordat die wegenkaart in de schappen ligt :puh2:

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Slijmzwam maakt wegenkaart

Bericht door Pino » do 20 mei 2010, 16:00

Fascinerend. Maar ik begrijp het systeem niet helemaal. Als slijmzwammen, als geschetst in het artikel, altijd de kortste weg zouden kiezen, zouden ze niet inzetten op ringwegen. Kennelijk maken de schimmels ook ergens een efficientieslag. Een soort weg van de minste weerstand die er op neerkomt dat je maar beter een ringweg kunt aanleggen om je voedsel heen?

IQ[]
expressweg
Berichten: 4296
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Re: Slijmzwam maakt wegenkaart

Bericht door IQ[] » do 20 mei 2010, 23:03

Ik zou denken dat met het vormen van zo een "ring" de oppervlakte vergroot kan worden waarmee voedsel kan worden opgenomen: meer aftakkingen mogelijk, die direct op de "hoofdleiding" zitten. Hierdoor kan er een groter gedeelte van het voedsel in een keer benaderd worden en opgenomen. Anders zou hij via allerlei indirecte vertakkingen naar de hoofdleiding moeten, die recht het voedsel in gaat. Prima te vergelijken met een wegennet. Heb je een enkele snelweg naar het hart van de stad, dan lopen de aanvoerroutes dat hopeloos vast. Met een ring kan het veel beter spreiden en kan er meer tegelijk opgenomen worden.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Slijmzwam maakt wegenkaart

Bericht door sirdanilot » ma 24 mei 2010, 14:10

Fascinerend hoor :schrikreactie: Als ze dit nou in de jaren 50/60 hadden ontdekt, toen de meeste rijkswegenplannen gemaakt werden...

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17168
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Slijmzwam maakt wegenkaart

Bericht door Kaaiman » ma 24 mei 2010, 14:13

Misschien heeft Polen er nog wat aan. ;)
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon