Vandaag had ik een buitenkansje: In het kader van de Wereldhavendagen in Rotterdam werden diverse excursies georganiseerd, waaronder deze: Een rondleiding in de 'geheime' ruimtes in de Maastunnel, met name tussen de oppervlakte en de tunnel in. Uiteraard waren die in no-time uitverkocht, maar ik had dus geluk
Deze excursie begon aan de ingang aan de noordzijde, aan de Parkkade. Vervolgens zijn we het markante ventilatiegebouw ingeweest. Er zit een controlekamer waar alles in de tunnel wordt gemonitord en geregeld (waaronder hoogtemeldingen, de signalering en VRI's), maar daar binnen mochten geen foto's gemaakt worden. Daarna zijn we de machinekamers van de ventilatie ingeweest en vervolgens afgedaald via allerlei trappetjes in de betonnen kolossen onder de grond. Over meerdere verdiepingen is daar ruimte voor de ventilatiekanalen, maar ook voor opslag van materiaal, en allerlei electronica. En tenslotte in de ruimte onder de roltrappen.
(Veel) foto's in de spoiler
- SPOILER: TOON
Fietswegwijzers voor de ingang

De ingang aan de noordzijde voor fietsers en voetgangers.


Over de ontwerpers en bouwers

Oud alarmkastje

Blik op de roltrap naar de fietstunnel

En waarschuwingsbordjes

Dan gaan we naar het ventilatiegebouw

Daarin bevinden zich de ventilatiemachines





In dat gebouw is zelfs ooit een cel gebouwd. Vroeger werden lastige figuren in de voetgangers- en fietserstunnel meegenomen en in de cel gezet in afwachting van de politie.

Daarna zitten we onder de grond





Onder hoge druk wordt hier schuim bewaard dat bij brand zo de tunnel in gespoten kan worden.

Wat draadjes 

Een interesseante: Dit is in de 2e Wereldoorlog aangelegd door de Duitsers met de bedoeling om, als de geallieerden via Rotterdam zouden komen, de hele tunnel onderwater te zetten. Dit is nog een restant, de directe verbinding met de autotunnel is uiteraard al weggehaald 

Provisorisch aangebrachte vluchtroutes

Een verdieping lager: Opslag van de roltrappen


De trappen zijn best steil

In één van de laagst gelegen ruimtes was een mogelijkheid om de autotunnel in te kijken.

En via een deurtje staan we ineens bij de fietstunnel onderaan de roltrappen

Daar hangt dit monument ter ere van burgemeester Droogleever Fortuyn, onder wiens bewind de aanleg van de tunnel in 1937 was begonnen. Het verkeersplein net ten noorden van de Maastunnel is ook naar hem vernoemd.

Bij de roltrappen
Ze zijn best steil. Toen we met de groep even stonden te wachten viel er een vrouw om met fiets en al. Ze was gelukkig net op gestapt, dus ze kon niet ver vallen en vanwege de rondleiding was er toevallig veel personeel aanwezig, dus de trap was zo stil gezet. Gelukkig was ze niet gewond.


Nog even de fietstunnel richting Zuid

Hier zie je de fietstunnel alsmede de trap naar beneden naar de voetgangerstunnel. Daar kijken we naar beneden.


Kinderlokkertje 

Maar eerst naar boven met de roltrap en via een normaal gesloten deur naar de ruimte onder de roltrappen.






Weer op de roltrap naar beneden. Langs de muren hangen diverse foto's en links naast de trap een aantal feitjes. Leuk om te zien





En dan in de voetgangerstunnel richting Charlois





We eindigen in een expositieruimte in het ventilatiegebouw op zuid met veel tekeningen en foto's.





Fietswegwijzer aan de zuidkant

En tenslotte vanaf daar blik op het ventilatiegebouw aan de noordzijde

Van de gids kreeg ik de tip dat er in de Kunsthal in Rotterdam in januari 2017 een expositie worden geopend over de Maastunnel, en in juni, als de renovatie van de autotunnel in volle gang is, is de autotunnel te bezoeken op de Dag van de Bouw.
Er is overigens nu een expositie in de Kunsthal over de Eramsusbrug.