Tja en deze variant wordt misschien wel eens werkelijkheid nu er plannen bestaan om die noord-zuid verbinding eindelijk eens verder af te bouwen (hopelijk sneller als voorheen !)
Wanneer gaan bestuurders en planners nu eens Europees denken ? Zo is er de Europese oplossing voor A2 in Maastricht : Een moderne noord-zuidverbinding dwars door het dunbevolkte België.
Maastricht wordt wel het balkon van Europa genoemd maar daar kan men bestuurlijk niet veel van merken. Voor een stad waar zich een universiteit bevindt die er prat op gaat veel aandacht te besteden aan Europa en het Europese recht, is het op zijn minst genomen merkwaardig dat bijvoorbeeld het stadsbestuur niet goed op de hoogte is van de Europese mogelijkheden en regelgeving, bijvoorbeeld waar het gaat om het verstrekken van schenkingen aan de betaald voetbalclub MVV. Maar ook overigens geeft het gemeentebestuur niet echt blijk van een Europese blik vanaf het balkon van Europa. Immers het aanleggen van een stadstraverse is wel een heel erge nationale oplossing voor een Europees probleem, namelijk de snelle doorvoer van vooral internationaal verkeer over s'rijks wegen. Het bedenken van oplossingen binnen 's lands grenzen is niet meer van deze tijd, en zo is het ook met de stadstraverse. Eenvoudig onderzoek zou kunnen aantonen dat het grootste gedeelte van het verkeersaanbod internationaal is, en Maastricht slechts passeert op weg naar nog zuidelijker oorden. In datzelfde onderzoek zou eenvoudig kunnen worden aangetoond dat het grootste verkeersaanbod komt afzakken vanuit het noorden van het land, en meer in het bijzonder ook Eindhoven via de A2 passeert.
Een simpele blik op de kaart leert dat met een relatief goedkope en snelle maar vooral ook bestendige oplossing dat verkeersaanbod op weg naar het zuiden, bij Eindhoven kan worden afgevoerd via Valkenswaard (N69) richting België, waar het nabij Hasselt kan aansluiten op reeds bestaande snelwegen die een vlotte doorstroming garanderen. Voor ons land is slechts een kort stuk snelweg nodig vanuit Eindhoven naar België, in België een iets langer stuk richting Hasselt. Er ligt reeds een stuk autoweg vanaf de grens tot aan de splitsing met de N71. Het stuk tot aan Hechtel (N73) is welliswaar 2-baans maar een voorziening is reeds aanwezig om ook dit stuk uit te bouwen tot een autosnelweg.
Het voordeel is dat het verkeer niet meer door Maastricht hoeft, het vervoer van gevaarlijke stoffen geen probleem voor Maastricht en omstreken meer oplevert, en tot slot naar alle waarschijnlijkheid deze oplossing voor zowel de korte als de lange termijn verantwoord is. Immers het valt niet goed meer uit te leggen waarom door het smalste stuk van Nederland een snelweg in stand wordt gehouden die de hoofdader vormt voor de verbinding van noord naar zuid en omgekeerd.
Het valt verder in toenemende mate minder goed te begrijpen waarom het verantwoord wordt geacht dat een zo drukke verkeersader dwars over het terrein van een chemische reus DSM loopt, en tot slot mag worden aangenomen dat het verkeersaanbod zal toenemen, terwijl ook de bevolkingsdichtheid van Nederlands Limburg zal blijven stijgen. Nader onderzoek zal nog moeten uitwijzen hoe het is gesteld met de gezondheid van de Maastrichtse omwonenden, maar men dient te bedenken dat de komst van een stadstraverse niet betekent dat er geen risico meer bestaat voor de gezondheid. De uitlaatgassen van het verkeer in en buiten de tunnel zullen toch ergens moeten verdwijnen. En naarmate de bevolkingsdichtheid groter is en het verkeersaanbod toeneemt, mag worden aangenomen dat de risico's stijgen. In België ligt dat iets anders. Niet alleen is de bevolkingsdichtheid kleiner, er ligt ook geen chemische industrie waar een snelweg doorheen moet en het ziet er niet naar uit dat welke stad dan ook ondertunneld moet worden, een project waarvan nu al kan worden gezegd dat het ook voor de nabije toekomst al letterlijk en figuurlijk een flessenhals zal blijven. Hier liggen kansen voor een daadwerkelijk Europese benadering, die niet uitgaat van nationale verkeersaders en nationale voorzieningen, maar die gericht is op een Europese aanpak, waaronder vooral ook moet worden verstaan de snelle afwikkeling van Europees verkeer tegen een zo laag mogelijke maatschappelijke prijs. Als het vanuit Maastricht mogelijk is om een grensoverschrijdende universiteit op te richten met België, de Transnationale Universiteit Limburg, dan valt niet in te zien waarom niet ook met succes inspanningen kunnen worden getroost om te komen tot een transnationaal verkeersbeheer. De oplossing van de problemen met en rondom de stadstraverse moeten in Europees verband worden gezocht eenvoudig omdat ze daar kunnen worden gevonden.
Uit : De limburger van vrijdag 26 september 2003.