Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » do 28 okt 2010, 16:51

De Standaard 28-10-2010 schreef:Vlaamse autosnelwegen gaan erop vooruit

Bijna de helft van de autosnelwegen in Vlaanderen zijn in goede staat. Op de gewestwegen is de toestand minder rooskleurig: één op de vijf gewestwegen ligt er slecht tot zeer slecht bij. Dat blijkt uit het rapport over de toestand van de Vlaamse wegen dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) donderdag aan het Vlaams parlement voorstelde.
Zo goed als de helft (47%) van de autosnelwegen lag er in maart dit jaar, op het moment van de metingen, goed tot uitstekend bij. Dat is een fikse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog maar 39% er goed bij lag.
Ook de veiligheid op de snelwegen stijgt. Tegelijk is echter ook het aantal snelwegen dat er slecht tot zeer slecht bij ligt, gestegen, zij het minder sterk: van 10,6% naar 11,3%. Oorzaak daarvan is de strenge winter, die heel wat schade veroorzaakte.
Van de gewestwegen ligt maar één op de vijf er normaal tot uitstekend bij. Eén op de vijf gewestwegen heeft dringend onderhoud nodig, één op de drie moet binnen de drie jaar aangepakt worden.
Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) nam zich begin dit jaar voor om tegen 2015 de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen weg te werken en tegen 2020 de gewestwegen aan te pakken. Wat de snelwegen betreft, zit ze alvast op koers. Volgens ramingen van het AWV is er jaarlijks 55 miljoen euro nodig om autosnelwegen tegen 2015 op te lappen. Dit jaar werd alvast 58 miljoen uitgetrokken.

Tommy
autoweg
Berichten: 1891
Lid geworden op: vr 18 dec 2009, 14:57
Locatie: Merchtem (B)

Re: Nog nooit zoveel wegenwerken (+kaartjes)

Bericht door Tommy » vr 29 okt 2010, 18:30

Een op de vijf kilometer van de autosnelwegen aan vervanging toe
Nóg meer putten in Vlaamse wegen
vrijdag 29 oktober 2010

De Vlaamse wegen verkeren nog altijd in schrikwekkend slechte staat. Een op de negen km van de gewestwegen en een op de vijf km van de snelwegen is onmiddellijk aan herstel toe. Minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) houdt daar 'een dubbel gevoel' aan over.


Hoe dramatisch sommige wegen in Vlaanderen erbij liggen, bleek al uit de sprekende beelden van diepe putten in het wegdek die afgelopen winter overal opdoken. Was het vorig jaar al slecht, dan ging het dit jaar nog verder bergaf. Van de autosnelwegen vraagt nu al 11,3 procent - afgerond één op de negen kilometer - onmiddellijk herstel. Vorig jaar was dat nog 10,6 procent. Nog erger is het gesteld met de gewestwegen: daar moet 18,9 procent - tegenover 16,9 procent vorig jaar - meteen opgelapt worden.

Niemand echter die minister Crevits gisteren een steen wierp bij de voorstelling van haar rapport over de toestand van het wegennet in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Parlement. 'Zij doet haar best', klinkt het. Zo werd er dit jaar een nieuw wegdek gelegd op de E40 tussen Bertem en Sterrebeek. Later dit jaar volgt de volledige renovatie van de E313 in Limburg en de heraanleg van de E17 in Oost-Vlaanderen.

Ook goed nieuws

Crevits bracht gisteren ook niet enkel maar slecht nieuws mee naar het Vlaamse Parlement. Het aantal wegen in goede staat stijgt: bij de autostrades van 39 naar 47 procent en bij de gewestwegen van 17 naar 19 procent. Bovendien stijgt de veiligheid. 'Ik zit dus met een dubbel gevoel', zegt ze. 'Onze investeringen lonen voor een stuk, maar er is nog enorm veel werk. Vorig jaar waren er in Vlaanderen 177 werven, dat worden er dit jaar nog meer.'

Crevits gaat er prat op dat ze haar doelstellingen nog kan halen, ondanks de duidelijke achteruitgang van de Vlaamse wegen. Die bestaan erin om de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen vóór 2015 weg te werken, en op de snelwegen vóór 2020. 'Het is niet mogelijk om overal tegelijk te werken, daarom moeten we prioriteiten stellen', zegt ze. Dat houdt in dat de middelen vanaf 2013 of 2014 kunnen verschuiven van de autostrades naar de gewestwegen. Maar extra geld wordt moeilijk. 'We zullen moeten schuiven. Maar in 2004 was het budget 40 miljoen, nu is dat al 171 miljoen.'

Tandje bijsteken

De oppositie had wél kritiek, ook al voegde ex-minister Marino Keulen (open VLD) daar meteen aan toe dat Crevits 'van goede wil' is. Het probleem ligt eerder bij minister-president Kris Peeters, denkt Keulen: 'De nood is groter dan voorzien, dus zal hij een tandje moeten bijsteken. Dat betekent dat er extra geld nodig. Peeters heeft de mond vol van economische ontwikkeling, maar ons wegennetwerk speelt een cruciale rol daarin. Dat hij zich dus engageert om extra geld in de wegen te pompen.'
Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... =GT331HP9J
Nieuwe rapporten Vlaamse wegen voorgesteld

28-10-2010

In het Vlaams Parlement werd vandaag het rapport “Toestand van het wegennet” voorgesteld in opdracht van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Het gaat voor de autosnelwegen om metingen van maart 2010. Er zijn meer slechte wegvakken na de twee uitzonderlijke strenge winters. Maar ook meer goede en zeer goede vakken. De structurele werken en het onderhoud van de autosnelwegen werpen hun vruchten af. Positief is dat de veiligheid van de autowegen er voor het vierde jaar op rij op vooruitgaat Minister Crevits wil de autowegen tegen 2015 in een gezonde toestand krijgen. Die doelstelling blijft behouden en is ook haalbaar. De gewestwegen hebben ook geleden onder de harde winters. Ook daar gaan de investeringen verder, maar niet alle werken kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Autosnelwegen
Bij de voorstelling van het vorige rapport “Toestand van het wegennet” in het Vlaams parlement in maart van dit jaar, stelde minister Crevits twee doelstellingen voorop om de onderhoudsachterstand op het wegennet weg te werken.

Een eerste doelstelling is het wegwerken van de onderhoudsachterstand op autosnelwegen tegen 2015.
Voor deze doelstelling zit het Agentschap Wegen en Verkeer op schema. Het nieuwe rapport (gegevens maart 2010) toont aan dat het aandeel autosnelwegen van uitstekende en goede kwaliteit steeds groter wordt. Volgens de meest recente metingen voldoet 82 procent van de autowegen. Vroeger lag dat percentage hoger, maar er worden nu nieuwe meer verfijnde meetsystemen gebruikt waardoor de kleinste tekortkomingen nu ook gedetecteerd worden. Voortaan werkt het Agentschap Wegen en Verkeer met dit nieuwe cijfer.

Ongeveer de helft van de autowegen is in zeer goede en goede staat. Dat is een grote vooruitgang. In 2006 was dat ruim 30 procent. Positieve noot is vast en zeker dat de veiligheid voor het vierde jaar op rij gestegen is.

We zien aan de ene kant dat het aantal vakken dat goed en zeer goed is stijgt, langs de andere kant zien we ook een stijging van het aantal slechte en zeer slechte vakken. Dat is te wijten aan de twee harde winters van de voorbije jaren. In maart van dit jaar scoorde 11,3 procent van de autosnelwegen onvoldoende.
Voor 6,8 procent van de Vlaamse autosnelwegen is normaal structureel onderhoud nodig. Die autosnelwegen moeten binnen de 3 jaar onder handen worden genomen. Het is efficiënter en economisch voordeliger om in die periode die herstellingen uit te voeren.

Het aantal werken voor structureel onderhoud op autosnelwegen is de afgelopen maanden gestegen, waardoor de achterstand stelselmatig wordt weggewerkt. Dit voorjaar werden bijvoorbeeld de E40 tussen Sterrebeek en Bertem, de E17 tussen Deinze en Kruishoutem en de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder aangepakt. Die werken zijn nog niet in de nieuwste metingen opgenomen. Aangenomen mag worden dat het percentage van 82 procent op vandaag dus hoger ligt.


Opgesplitst per provincie is dit het resultaat van de metingen van maart 2010 : (zie Bron)
Ook in 2011 zijn er grote werken voor structureel onderhoud gepland, bijvoorbeeld op de E17 tussen Zwijnaarde en Deinze. Na de uitvoering van deze werken zal er in totaal ongeveer 50 miljoen euro geïnvesteerd zijn in deze snelweg. Nog op het programma staat de vernieuwing van de E 313 tussen Lummen en Ham.

Gewestwegen

De tweede doelstelling omvat het wegwerken van de onderhoudsachterstand op gewestwegen tegen 2020.
Door de harde winters is de globale toestand van de gewestwegen erop achteruit gegaan. Het is niet mogelijk om overal tegelijk te werken, daarom moeten er prioriteiten worden gesteld. Omdat de eerste doelstelling het wegwerken van de achterstand op autosnelwegen omvat, lag de afgelopen jaren de focus hierop. De investeringen op gewestwegen blijven op niveau. Heel wat wegen zijn vernieuwd (onder meer de zogenaamde slechtste weg in Wichelen).

Bij de gewestwegen heeft 18,9 procent te kampen met achterstallig onderhoud. Daarnaast heeft 14,4 procent van de gewestwegen nood aan structureel onderhoud binnen de drie jaar.18,9 procent is in normale of uitstekende staat.

Om de onderhoudsachterstand te kunnen wegwerken is het noodzakelijk om verder te investeren in ons wegennet. Meer investeren betekent echter ook meer werken. Om de hinder van de werken zoveel mogelijk te beperken blijven het Coördinatiepunt Wegenwerken en het Protocol Informatieverschaffing wegenwerken ook in de toekomst een belangrijke rol spelen.

Budget

In 2010 zal er 171 miljoen euro uitgegeven zijn aan het onderhoud van de Vlaamse wegen. Het investeringsbudget startte met 116 miljoen euro voor structureel onderhoud. 30 miljoen voor onder meer de doortochten en overlagingen als geluidswerende maatregel. Er is tenslotte nog 25 miljoen euro extra door de Vlaamse regering toegekend. De voorbije jaren zijn de inspanningen voor het onderhoud van de wegen stelselmatig gestegen. In 2004 ging het om 30 miljoen, in 2009 om 134 miljoen.

Kwaliteit garanderen en verhogen
Bij het uitvoeren van wegenwerken blijft kwaliteit centraal staan. Ook de kwaliteit van de metingen is verbeterd. Door het Pavement Management System wordt er dus fijnmaziger gemeten. Dat betekent dat kleinere scheurtjes in de weg beter opgemerkt worden dan vroeger. Dat levert een nauwkeuriger beeld van de toestand van de wegen op.

Om de kwaliteit van de werken te garanderen en te verhogen werden een aantal maatregelen ingevoerd:

o het nieuwe standaardbestek 250 werd gelanceerd;
o er loopt een proefproject voor een opvolgingsfiche van asfalteringswerken;
o de verlenging van de waarborgtermijnen wordt onderzocht;
o er werd een aanbesteding gelanceerd voor externe ondersteuning bij werfcontrole;
o er loopt een proefproject voor een getuigschrift voor goede uitvoering.


Betere opvolging met jaarlijks rapport

Minister Crevits belooft ook in de toekomst kort op de bal te spelen : “Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer kiezen we voor een andere aanpak. Er zullen jaarlijks 2 rapporten verschijnen. Eén “Rapport Toestand van het snelwegennet” en één “Rapport Toestand van het gewestwegennet”. Dit laatste rapport zal telkens de meetresultaten van de helft van alle Vlaamse gewestwegen bevatten (het ene jaar van de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant, het andere jaar van West- en Oost-Vlaanderen).Op basis van die rapporten zal het investeringsprogramma worden vastgelegd.”
Bron: http://hildecrevits.be/nieuw/04pers/per ... php?id=553
Dé grootste collectie aan foto's van Belgische gepersonaliseerde nummerplaten!
www.vanityplates.be

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » ma 06 dec 2010, 18:43

Hier zijn eindelijk enkele overzichtskaarten. De kaarten behandelen de nood aan investeringen (stand oktober 2010).


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Bron en meer info:
http://docs.vlaamsparlement.be/docs/stu ... g826-1.pdf

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Rene » ma 06 dec 2010, 20:59

Wat verstaat men onder "investeringen" ?

(Noodzakelijk onderhoud plegen is wat mij betreft geen investering, maar een uitgave, een kostenpost...)

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » ma 06 dec 2010, 23:19

Onderhoud plegen aan een weg is geld investeren in die weg, de T-rekening "investeringen aan & in...." staat ook gewoon bij dubbel boekhouden onder "Kosten".
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31330
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Palance » di 07 dec 2010, 8:20

Ik zou zelf onder 'investeringen' een weguitbreiding (of eventueel verbreding) verstaan, niet een nieuw laagje asfalt.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Rene » di 07 dec 2010, 13:03

Ik zie een onderhoudsuitgave als iets wat nodig is om blijvend dezelfde prestaties te behalen.
Een investering is iets wat een verhoging van de prestaties tot doel heeft.

Lees voor verhoging prestaties: betere bereikbaarheid, minder congestie, lager emissieniveau of verminderde barrièrewerking.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Alfa » di 07 dec 2010, 15:05

Rene schreef:Ik zie een onderhoudsuitgave als iets wat nodig is om blijvend dezelfde prestaties te behalen.
Een investering is iets wat een verhoging van de prestaties tot doel heeft.
Dat versta ik er ook onder. De Vlaamse overheid heeft het blijkbaar liever over investeringen, dat maakt het waarschijnlijk iets interessanter lijken dan het gewoon over 'onderhoud' hebben. Compleet belachelijk inderdaad, maar goed. Het gaat er om dat het onderhoud gebeurd. En liefst deftig, niet zoals bij de A11 waarbij het wegdek na 1 hete zomer opnieuw ophoog komt.

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » di 07 dec 2010, 17:59

Rene schreef:Ik zie een onderhoudsuitgave als iets wat nodig is om blijvend dezelfde prestaties te behalen.
Een investering is iets wat een verhoging van de prestaties tot doel heeft.

Lees voor verhoging prestaties: betere bereikbaarheid, minder congestie, lager emissieniveau of verminderde barrièrewerking.
Dat versta ik er ook onder, elke manager van een bedrijf zal je gelijk geven in dit geval. Wanneer men echter geluidschermen langs de weg plaats en het wegdek vervangt door zeer stil beton, dan zie ik daar toch eerder een investering in.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Alfa » wo 08 dec 2010, 0:37

^^In 90% van de gevallen betreft het echter een gewoon onderhoud.

Ik had ook graag geweten wat ze precies bedoelen met korte, middellange en lange termijn. Kunnen ze daar jaartallen opkleven?

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » wo 08 dec 2010, 14:22

Ja, korte termijn is <6 maanden, middellange termijn is >6 maanden en < 1 jaar. Lange termijn is >1 jaar.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Rene » wo 08 dec 2010, 14:40

Bij overheden is de volgende indeling meer gebruikelijk:
Korte termijn: <2-5 jaar
Middellange termijn: 5-10 jaar
Lange termijn > 10-15 jaar

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » wo 08 dec 2010, 17:30

Wimpie24 schreef:Ja, korte termijn is <6 maanden, middellange termijn is >6 maanden en < 1 jaar. Lange termijn is >1 jaar.
René heeft het hier inderdaad bij het juiste eind. Al die snelwegen heraanleggen binnen nu en 1 jaar? Totaal onmogelijk, maar dat kon je zelf ook wel weten ;)

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » wo 08 dec 2010, 20:20

Ik heb enkel de termijnen overgenomen die op de website van wegenwerken in Vlaanderen werden weergeven ;)
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Cartman
dorpsstraat
Berichten: 182
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 7:39

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Cartman » wo 08 dec 2010, 21:27

Volgens de eerste kaart is de E19 vanaf Antwerpen richting Brussel een kortetermijnproject. Die is vorig jaar toch heraangelegd dacht ik?

denne007
autoweg
Berichten: 1358
Lid geworden op: ma 25 jun 2007, 19:48
Locatie: Oostende, België

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door denne007 » do 09 dec 2010, 16:17

^^ ik denk dat het daar ondermeer gaat om de vork in kontich die ze wegwerken.

Gebruikersavatar
JonasCoryn
stadsweg
Berichten: 266
Lid geworden op: do 05 mar 2009, 16:25
Locatie: Deerlijk

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door JonasCoryn » do 09 dec 2010, 20:00

Eh, waar is de A19?

Gebruikersavatar
JonasCoryn
stadsweg
Berichten: 266
Lid geworden op: do 05 mar 2009, 16:25
Locatie: Deerlijk

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door JonasCoryn » do 09 dec 2010, 20:06

Wimpie24 schreef:Onderhoud plegen aan een weg is geld investeren in die weg, de T-rekening "investeringen aan & in...." staat ook gewoon bij dubbel boekhouden onder "Kosten".
Een investering zit helemaal niet bij "kosten" in de balans van een onderneming hoor. Dit zijn 2 heel verschillende zaken.

Mvg,

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18010
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door boe! » do 09 dec 2010, 21:04

Kosten op de balans? :facepalm:

Operationele kosten (OPEX) worden verwerkt in de resultatenrekening, investeringen (CAPEX) worden geactiveerd op de balans.

Gebruikersavatar
JonasCoryn
stadsweg
Berichten: 266
Lid geworden op: do 05 mar 2009, 16:25
Locatie: Deerlijk

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door JonasCoryn » do 09 dec 2010, 21:30

Ja bon, dat bedoelde ik dus. En kosten staat idd niet op de balans, maar op de resultatenrekening, my bad. :shutup:
Maar laat het duidelijk zijn dat dit 2 heel verschillende zaken zijn.

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » do 09 dec 2010, 23:16

boe! schreef:Kosten op de balans? :facepalm:

Operationele kosten (OPEX) worden verwerkt in de resultatenrekening, investeringen (CAPEX) worden geactiveerd op de balans.
Ik bedoelde uiteraard de resultatenrekening, er zit al wat sleet op mijn boekhoudkundige vaardigheden, het is al bija 4 jaar dat ik er vanaf ben ;)
Laatst gewijzigd door Wimpie24 op vr 10 dec 2010, 15:22, 1 keer totaal gewijzigd.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » vr 10 dec 2010, 10:14

Graag terug naar de Algemene staat van de Vlaamse snelwegen! Boekhoudkundige en economische discussies kunnen elders gevoerd worden ;)

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » vr 10 dec 2010, 15:23

Inderdaad, op de E314 in Vlaams-Brabant heeft men voor de 2e keer dit jaar de reflectoren in de rechterberm vervangen waar nodig. Ik zie dit graag, zo'n regelmatige onderhoudsbeurten. Tevens heeft men ook op het heraangelegde deel, de 100-meter punten op de pechtstrook met een speciale soort wegmarkering aangeduid.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door sirdanilot » za 11 dec 2010, 14:11

Welke stukken liggen er nu écht slecht bij (zoals een echte typische slechte Belgische weg dus)? Op de routes die wij rijden alleen de R1/E34 nabij Beveren richting Brugge en het viaduct Gentbrugge op de E17, en wellicht delen van de R4-oost. Ik vind het toch wel reuze meevallen. Misschien dat wegen als de B401, A12, E313 en de E314 er slechter bij liggen, maar ja ik kom daar zelf haast nooit. Hele stukken E19, E34, R1 en R4 zijn gewoon prima!

Zelfs in Nederland heb je slechtere wegen. In de bocht van de A256 vanaf Goes richting Vlissingen zit een enorm gat, zeker als je in de bus zit gaat die helemaal op en neer :rofl2:. En de bewegwijzering op de A4 bij Hoogerheide is haast helemaal weggevaagd.

En op de A27 in 't Gooi zie je helemaal niks als het aan het regenen is. Het wegdek is dan precies een waterpretpark.

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Wimpie24 » za 11 dec 2010, 17:44

Ik denk dat de E314 vooral een snelweg met 2 gezichten is, net zoals de E313. Beide snelwegen lopen een stuk door Limburg en het zijn net die delen die vaak minder goed zijn. Om het samen te vatten, de lokale departementen van de AWV zijn nog niet afgestemd op de rest van Vlaanderen.
Aan de andere kant is het OWN in Limburg vaak van top-niveau.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Davy
expressweg
Berichten: 4613
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Davy » za 11 dec 2010, 18:08

na even denken, even naar mijn mening kort overzichtje van de globale staat van wat Vlaamse snelwegen:

E17: meestal vrij goed, bij Kortrijk soms wat minder, Kortrijk richting Gent zit ook nog een oud betonstuk nu dacht ik, en vanaf Destelbergen tot Beervelde heb je ook nog een oud asfaltstuk. hier en daar is er ook spoorvorming.

E19 Brussel - Antwerpen: goed, mits af en toe ook spoorvorming.
E19 Antwerpen - Breda: matig tot goed, nog wat oude asfaltdelen en spoorvorming

E34-A11-N49: van alles wat: tegen Antwerpen een erg slecht betongedeelte, en op sommige asfaltdelen ook weer spoorvorming en steeds terugkomende bulten (geen idee trouwens waar die vandaan komen...)
E34 Antwerpen - Turnhout - Eindhoven: niet al te denderend, oud beton dat hier en daar scheurt en/of verzakt, veel oplapwerk, en ziet er erg ouderwets uit.

E40 Brussel - Kust: het gedeelte Franse grens - Jabbeke ligt er goed tot zeer goed bij, Jabbeke tot Brussel is hier en daar matig, vooral de fluisterasfaltstukken. het Vlaamsbrabantse gedeelte is dan weer zeer goed. de A10 richting OOstende is ook goed.
E40 Brussel - Luik: de recent overlaagde stukken liggen uitstekend, waar het oude beton nog zichtbaar is, ligt dat over het algemeen best nog wel goed, wel is het lawaaierig natuurlijk...

E313 Antwerpen - Luik: een paar slechte en matige stukken (vooral net voorbij Ranst en thv Tessenderlo), voor de rest goed.

E314 Leuven - Maasmechelen: het Vlaamsbrabantse deel is goed tot zeer goed, het Limburgse deel kent nog wat matige stukken.

E403 Brugge - Kortrijk: globaalgezien matig, een paar goede stukken. ook hier fluisterasfalt dat aan vervanging toe is, en ook nog een oud betongedeelte.

Brusselse ring: meestal goed, af en toe iets minder, vooral dat betonstukje bij knooppunt Sint-Stevens-Woluwe.

Antwerpse ring: zeer goed.

A19 Kortrijk - Ieper: globaalgezien goed, met af en toe wat oplapwerk.


let wel: dit is een zeer globale benadering, en er kunnen best wel zaken anders zijn dan beschreven, dit is opgesteld volgens mijn persoonlijke ondervindingen...

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » vr 25 jan 2013, 17:37

Wegen en Verkeer schreef:Toestand van autosnelwegen verbetert voor vijfde jaar op rij

Voor het vijfde jaar op rij verbetert de toestand van de autosnelwegen in Vlaanderen, zowel globaal als op het vlak van de verkeersveiligheid. Voor het eerst sinds 2009 zijn er minder autosnelwegen in slechte staat. Dat blijkt uit de "Toestand van het wegennet" voor autosnelwegen en gewestwegen dat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits vandaag in het Vlaams Parlement heeft voorgesteld. Voor de gewestwegen is er een nieuwe rapportering, dit jaar in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. De nieuwe manier van rapporteren maakt het mogelijk gerichter te beslissen over uit te voeren projecten.
De afgelopen jaren werden onafgebroken inspanningen geleverd om de wegen opnieuw in goede staat te brengen en over eens sterk netwerk te beschikken. Toch is er nog werk aan de winkel. Uit de cijfers van de toestand van het wegennet blijkt dat de inhaaloperatie vruchten afwerpt. De onderhoudsinspanningen moeten daarom ook de komende jaren worden volgehouden.
Het jaarlijkse rapport "Toestand van het wegennet" geeft een zicht op de toestand van de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Hiertoe worden de wegen die behandeld worden in het rapport opgemeten met verschillende meettoestellen. Deze gegevens worden geanalyseerd en verwerkt om zo aan elk wegvak een categorie toe te kennen. Het rapport biedt een objectief beeld van welke wegen aan structureel onderhoud toe zijn. Zowel de veiligheid (stroefheid en spoorvorming) als het comfort van het wegdek worden onderzocht.

Toestand autosnelwegen verbetert voor vijfde jaar op rij
De meetresultaten van het rapport dateren voor autosnelwegen van het voorjaar van 2012, net na de winter.
Globaal gezien scoort 82 procent van de autosnelwegen in Vlaanderen behoorlijk tot uitstekend. Het aandeel autosnelwegen van goede en uitstekende kwaliteit stijgt voor het vijfde jaar op rij stijgt. Daarnaast daalt het aandeel autosnelwegen in slechte staat voor het eerst sinds 2009.
Omdat de meetgegevens dateren van het voorjaar 2012, net na de winter, is het resultaat van de grote wegenwerken van afgelopen zomer o.a. op de E34 (O-Vl), E403/E17 (W-Vl), viaduct in Kraainem(Vl-Br) en de E19 (Antw) nog niet in deze metingen vervat. De resultaten tonen aan dat de aanpak werkt en we onverminderd door moeten gaan met onze onderhoudsinspanningen. Alleen zo kunnen we een sterk netwerk, noodzakelijk voor de verkeersveiligheid en voor een vlotteremobiliteit, realiseren. Daarom staan er ook voor dit jaar 19 werven voor bijna 170km werken op autosnelwegen gepland.
De cijfers verschillen sterk per provincie. De autosnelwegen in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen vertonen historisch gezien de grootste onderhoudsachterstand. Vlaams-Brabant en Limburg scoren beter. De provincies Antwerpen en Limburg hebben de meeste autosnelwegen die in uitstekende staat zijn.
Bij de wegenwerken worden eerst die wegen aangepakt die op het vlak van veiligheid slecht scoren. Parameters die de veiligheid beïnvloeden zijn stroefheid en spoorvorming. Positief is dat deze veiligheidsparameters sinds 2007 verbeteren. De specifieke aandacht hiervoor werkt dus duidelijk.

Nieuwe rapportage voor gewestwegen
Vorig jaar werd de meetstrategie voor de gewestwegen in het "Rapport Toestand van het Wegennet" herzien. In het verleden werden de meetgegevens van de gewestwegen om de 2 jaar verzameld. Het ene jaar werden alle primaire gewestwegen in Vlaanderen opgemeten, het andere jaar waren alle secundaire gewestwegen aan de beurt. Hierdoor kampte het Agentschap Wegen en Verkeer met verouderde meetgegevens en kon AWV nooit een goed zicht geven op de staat van alle wegen in een bepaalde provincie. Daarom werd ervoor gekozen om vanaf dit rapport alle gewestwegen in een bepaalde provincie in hetzelfde jaar op te meten. Deze keer waren de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant aan de beurt.
De metingen vonden plaats in 2011. Dat is na de strenge winters van 2009 en 2010. De werkzaamheden van 2012 zijn niet in het rapport vervat. Ook hier worden telkens veiligheids- en comfortparameters gemeten.

Antwerpen
In Antwerpen zijn 71,9 % van de gewestwegen in behoorlijke, normale of uitstekende staat. Het aandeel gewestwegen dat onvoldoende scoort bedraagt 17,4%.

Limburg
In Limburg zijn 76,5 % van de gewestwegen in behoorlijke, normale of uitstekende staat. 14,1 % van de Limburgse gewestwegen scoort onvoldoende.

Vlaams-Brabant
Uit de metingen blijkt dat het aandeel gewestwegen in Vlaams-Brabant in behoorlijke, normale of uitstekend op 59 % ligt. 23,8% scoort onvoldoende.

In 2012 werden de gewestwegen in Oost- en West- Vlaanderen opgemeten. Eind 2013 zijn ook de resultaten van de metingen in deze provincies bekend.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken : "Voor de gewestwegen is het doel om de onderhoudsachterstand tegen 2020 weg te werken. Voor het eerst beschikken we op vandaag over een volledige foto van de toestand van de gewestwegen in de volledige provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ondanks de lichte achteruitgang van de kwaliteit van de gewestwegen globaal door de strenge winters, merk je dat de gewestwegen er wel verkeerveiliger op worden."

Minder meldingen over schade aan het wegdek
De resultaten uit het rapport "Toestand van het Wegennet" weerspiegelen in een daling van het aantal meldingen over schade aan het wegdek via het Meldpunt Wegen.
Het aantal meldingen over de toestand van het wegdek daalde met 7,7% t.o.v. 2011 en met 11,1% t.o.v. 2010.
In 2012 ontving het Agentschap Wegen en Verkeer slechts 537 meldingen over gaten in het wegdek. Dit is een daling van bijna 10% t.o.v. 2011 en 17,9% t.o.v. 2010.

Budget
Het totale budget van AWV bedroeg in 2012 bijna 672 miljoen euro. In 2012 werd 170 miljoen euro aan structureel onderhoud besteed. Ook de komende jaren wordt maximaal op structureel onderhoud ingezet.

Planning van de werven met het Pavement Management System
Niet alleen de rapporten werden in een nieuw kleedje gestoken. Ook de opvolging van de kwaliteit van het weggennet zal vanaf eind 2013 anders verlopen. Door de ingebruikname van een Pavement Management Systeem wordt overgeschakeld. Het systeem maakt o.a. gebruik van historische gegevens over de opbouw van de weg en de ingrepen die al werden uitgevoerd. Op basis hiervan berekent dit systeem de meest optimale onderhoudsstrategie in functie van de gewenste kwaliteit of in functie van het beschikbare budget. Op die manier kunnen simulaties worden gemaakt die voor het eerst zullen worden gebruikt bij het bepalen van de werven op autosnelwegen voor 2014.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken : "De toestand van de autosnelwegen in Vlaanderen is ook afgelopen jaar verbeterd. Het is de bedoeling om de autosnelwegen tegen 2015 in een goede conditie te brengen. Voor het vijfde jaar op rij stijgt het aandeel van de autosnelwegen in goede tot uitstekende staat en stijgt ook de verkeersveiligheid. Voor het eerst daalt het aandeel autosnelwegen in slechte staat. Het rapport toont aan dat onze doelstellingen binnen bereik liggen, maar het werk nog niet klaar is en we deze inspanningen vol moeten houden. Dit gebeurt met een blijvende aandacht om de hinder voor de weggebruiker te beperken. We besteden ook extra aandacht aan de kwaliteit van de wegwerkzaamheden. Dat gebeurt onder meer via de verhoging van de waarborgtermijnen in 2013 en het opleggen van extra kwaliteitseisen."

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door vynkce » za 30 mar 2013, 14:16

De Vlaamse regering heeft gisteren 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor het wegwerken van gevaarlijke punten op het wegennet en een versneld onderhoud van het bestaande net.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Lambo19 » do 26 mar 2015, 17:45

Toestand Vlaamse autosnelwegen verbetert voor zevende jaar op rij

De toestand van de snelwegen gaat er voor het zevende jaar op rij op vooruit. Dat blijkt uit het rapport "Toestand van het wegennet" dat vandaag is voorgesteld in het Vlaams Parlement. Van de snelwegen verkeert 86 procent in normale of uitstekende staat. Dat is de beste score in tien jaar. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts wil de focus stilaan verleggen naar de gewestwegen, want daar is werk aan de winkel, zo blijkt nog uit de cijfers
Artikel: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland ... -rij.dhtml
Laatst gewijzigd door Lambo19 op wo 12 aug 2015, 22:36, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Algemene staat van de Vlaamse snelwegen

Bericht door Km357 » do 26 mar 2015, 18:24

Moet gezegd worden de toestand van onze autosnelwegen gaat er op vooruit. Da's waar, na jaren van totaal verval is er eindelijk wat verbetering te bezien.

Vraag me wel af hoe lang het zal duren eer de gewestwegen er een beetje ordentelijk gaan bijliggen.