Afbeelding

Het Nederlandse spoor op z'n Japans

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31248
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Het Nederlandse spoor op z'n Japans

Bericht door Coen Tunnel » di 01 mar 2011, 1:04

http://www.cvs-congres.nl/cvspdfdocs/cvs10_056.pdf

Ontzettend interessante PDF over hoe het Japanse spoor functioneert, hoe eenvoudig het is en wat we daar in Nederland nog van kunnen leren.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Het Nederlandse spoor op z'n Japans

Bericht door simon » di 01 mar 2011, 7:20

Ik had 'm al eerder gelezen. Heel interessant, maar ik ben het niet helemaal eens met de inhoud. Er worden heel wat open deuren ingetrapt - zo blijven de auteurs tot in herhaling vertellen dat het slim is de blokken te verkorten (daar had vast nog niemand aan gedacht). Ik zie niet in hoe je op een druk station per spoor elke twee minuten een trein wilt laten stoppen, zonder dat dat tot gevolg heeft dat buiten het station een ophoping van treinen staat te wachten tot er ruimte is op het station. Sowieso is het lastig. In Utrecht rijdt buslijn 12S elke drie minuten, en dat is in de praktijk op het busstation gewoon onafgebroken een bus bij de halte. En dan niet omdat de chauffeur nog even koffie gaat halen.

Tsja, op bepaalde punten kun je concessies doen. Defect materieel komt geregeld voor, en het duurt vaak lang voordat er een locomotief ter plekke is om het materieel weg te slepen. Dan is het prettig dat je wissels hebt om met een beperkte dienstregeling door te kunnen rijden over het beschikbare spoor. Natuurlijk kun je die overloopwissels en het "dubbel enkelspoor" en "beveiligd linkerspoor" schrappen, en bij versperringen gewoon de hele dienstregeling in het honderd laten lopen.

De vergelijking tussen Utrecht Centraal en het station in Tokyo gaat helemaal mank. In Utrecht komen sporen samen uit vijf richtingen (Rotterdam/Den Haag, Amsterdam/Schiphol, Amersfoort, Arnhem, Den Bosch). In Tokyo heb je het over drie richtingen. Een belangrijk verschil! Logisch dat je dan met een eenvoudiger structuur afkunt - het station in Ede is ook eenvoudiger dan het station van Utrecht. Overigens scheppen ze zelf verwarring met de kaartjes door van Utrecht ook alle emplacementssporen weer te geven.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10098
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Het Nederlandse spoor op z'n Japans

Bericht door Peter » di 01 mar 2011, 8:59

Sommige overstappen zijn "gegarandeerd", inclusief een loopje via de stationshal. Sommige treinen moeten worden gekoppeld of ontkoppeld. Sommige treinen staan hierdoor 10-12 minuten stil op het perron. Een keuze, maar toch. Treinen zouden ook in bijvoorbeeld Gouda ge/ontkoppeld kunnen worden. Maar 4 minuten laad- en lostijd is toch wel het absolute minimum in de spits op een overstapstation als Utrecht.

Technisch kunnen perrons met een a- en b- kant twee verschillende treinen aan (die ook niet ge- of ontkoppeld worden), als het aantal wagons niet te veel is. Dit gebeurt ook. Niet overal is dan een derde spoor of een andere mogelijkheid van onafhankelijk vertrek, dus de oplossing werkt escalerend bij vertragingen, tenzij de 2 treinen feitelijk altijd in een andere richting kop maken.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40571
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Het Nederlandse spoor op z'n Japans

Bericht door Vinny » di 01 mar 2011, 17:25

Nou zo eenvoudig is het niet hoor :)
Er is een ProRailer in Japan, die houdt een weblogje bij over zijn belevenissen. Veel dingen die ze daar hebben kunnen we in Nederland ook toepassen, maar het gaat natuurlijk wel ergens ten koste van. En of de Nederlandse forens echt zit te wachten om een beetje aangeduwd te worden in de ochtendspits vraag ik me ook wel eens af.

Wil je het Japanse systeem overnemen in Nederland betekent dat de verbouwing van vrijwel alle wisselstraten van de grote emplacementen, een totaal andere opzet van de bijsturing ('bij verstoring - geen treinen. Ga maar heen en weer pendelen"), en een ander beveiligingssysteem (ATB vreet capaciteit). Het kan allemaal wel hoor, maar voor die 10% extra punctualiteit hoef je het volgens mij niet te doen..., dan wegen de kosten niet op tegen de baten.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.