De N19 is de weg die tussen Turnhout, via Geel, naar Aarschot loopt. Deze weg stond gepland als een autosnelweg, evenals zijn broertje in Limburg (A24, huidige N74). De snelweg waar het hier om gaat moest komen te lopen tussen Tilburg en Wavre in Wallonië.

Op de meeste kaarten staat de N19 nog in planning om om te leggen tussen Kasterlee en Geel. Dit stuk is rood op dit kaartje.
Er zijn blijkbaar tegenwoordig behoorlijk actieve geluiden om deze weg aan te gaan leggen. Zie bijvoorbeeld het volgende document:
http://www.cdenv-vlaamsparlement.be/doc ... 507/04.pdf
Bron 3 schreef:# Ruimtelijke verkeers- en vervoersstructuur
De ruimtelijke verkeers- en vervoersstructuur behelst plaats, vorm en samenhang van en tussen ruimtelijke elementen waarvan verkeers- en vervoersinfrastructuur de basis vormen.
In de startnota worden, ten bate van de tweede fase van het planningsproces, de Antwerpse
ruimtelijke verkeers- en vervoerselementen opgedeeld, naar assen (bijvoorbeeld de A12 of het Albertkanaal), naar bundels (E19 en spoorlijnen Brussel-Antwerpen of de E19 en N1), banden (de Rupelband met de Rupelweg en spoorlijn Antwerpen-Boom), knooppunten (de steden Antwerpen, Mechelen of Lier) en poorten (bijvoorbeeld de multimodale haven van Antwerpen of het unimodale logistiek park Meer).
Een fundamenteel en moeilijk te verhelpen probleem is de bestaande Vlaamse ruimtelijke structuur (lintbebouwing, spreiding van functies en uiteenlegging van wonen en werken) en die van Antwerpen in het bijzonder. Dit staat een optimale verkeersafwikkeling en een grotere veiligheid in de weg. Bovendien kan de groei van kris-krasverplaatsingen niet worden opgevangen met het openbaar vervoer. De verknoping tussen de verschillende vervoersmodi is ontoereikend in relatie tot de ruimtelijke structuur. De netten van openbaar vervoer zijn onvoldoende uitgebouwd. Het vervoer via waterwegen heeft nog lang niet de capaciteitsgrenzen bereikt.
Enkele voorbeelden van probleemschakels in de infrastructuur zijn de zwakke spoorontsluiting van de Antwerpse haven, het capaciteitstekort op de noord-zuid spoorverbinding, de dichtslibbing van het verkeer rond de stad Antwerpen of de gebrekkige verbinding Tilburg- Turnhout-Geel-Aarschot.
De fiets heeft de potentie een goede concurrent te vormen voor de auto, mits daarvoor de benodigde voorzieningen worden gerealiseerd, rekening houdend met het hoge aantal verplaatsingen over korte afstand. De multimodale knooppunten kunnen, als zij beter uitgebouwd zijn, zowel het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren als het vrachtvervoer over spoor of water.
Alle informatie over deze weg is welkom! Wie weet meer over dit project, de huidige status en misschien al een opleveringsdatum? Post het hier!
Bronnen:
Bron 1: http://www.belgianroads.tk
Bron 2: http://www.cdenv-vlaamsparlement.be
Bron 3: http://www.provant.be/drlm/structuurplan/startnota.htm