Afbeelding

[BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipperen

Forum waar gediscussieerd kan worden over (dynamisch) verkeersmanagement.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17803
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

[BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipperen

Bericht door mavas » ma 16 mei 2011, 19:20

De Morgen schreef: Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipperen
16/05/11, 10u40

Mobiliteitsorganisatie Touring wil een deel van de verkeerslichten 's nachts uitschakelen en laten knipperen. Nu staan veel bestuurders vaak nodeloos aan een rood licht te wachten, redeneert Touring in de Corelio-kranten.

Vlaanderen beschikt momenteel over 1.800 verkeerslichten, Wallonië over 620 en in Brussel staan er 450. Volgens woordvoerder Danny Smagghe van Touring zou ongeveer de helft van de lichten tussen middernacht en 6 uur moeten knipperen, net zoals dat in Nederland het geval is. "Het gaat om goede, overzichtelijke kruispunten, waar het 's nachts heel rustig is", zegt Smagghe.

Gevaarlijk
"Het is gevaarlijk om verkeerslichten 's nachts uit te schakelen", zegt verkeersdeskundige Johan De Mol van de universiteit van Gent. Hij pleit ervoor de lichten uit te rusten met een detectiesysteem zodat ze alleen op rood springen als er daadwerkelijk verkeer staat aan te schuiven in de zijstraat.

Keuze ligt bij wegbeheerder
Of het voorstel van Touring wordt ingevoerd, hangt af van wegbeheerder. Dat laat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) weten. "Vandaag kan het al in het huidig wetgevend kader, het is perfect mogelijk", aldus Schouppe's woordvoerder. De keuze ligt bij de wegbeheerder, luidt het. Dat zijn enerzijds de gewesten voor de gewestwegen en anderzijds de steden en gemeenten voor de lokale wegen. De Vlaamse provinciewegen worden momenteel overgeheveld naar het gewest.

Intelligente verkeerslichten
Het kabinet Schouppe meldt nog dat er een alternatief bestaat voor Tourings voorstel, namelijk intelligente verkeerslichten. Die duurdere oplossing voorziet dat het doorgaande verkeer op de hoofdbaan altijd groen heeft, tenzij een voertuig het kruispunt nadert op een van de zijwegen, waarop daar het licht op groen springt. (belga/tma)
De Morgen schreef:Crevits kiest voor intelligente verkeerslichten

16/05/11, 17u58
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil inzetten op intelligente verkeerslichten. Aan de hand van de resultaten van enkele proefprojecten wil de minister 300 prioritaire kruispunten aanpakken, luidt het in reactie op mobiliteitsorganisatie Touring, die vandaag voorstelde de verkeerslichten 's nachts uit te schakelen en gewoon te laten knipperen. Er is nood aan een "inhaaloperatie", aldus Crevits.

De mobiliteitsminister zegt bij monde van haar woordvoerster dat "het belangrijk is een geïntegreerd verkeerslichtenbeleid te voeren op de gewestwegen". Daarbij moet rekening gehouden worden met alle weggebruikers, dus ook fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. Daarbij wil de minister inzetten op "intelligente verkeerslichten". De minister wijst bij dit alles ook op het belang van de verkeersveiligheid.

In opdracht van Crevits heeft de K.U.Leuven eerder onderzocht hoe de verkeerslichten verbeterd kunnen worden. Op basis van die studie komen er proefprojecten. Zo wordt deze zomer bijvoorbeeld het kruispunt van de N17 en N41 in Dendermonde heringericht en wordt er gedurende drie maanden het verkeer verkeer geteld.

"Met de knowhow van die projecten wil de minister 300 prioritaire kruispunten aanpakken en daarbij zeker inzetten op intelligente verkeerslichten", luidt het. "Er is een inhaaloperatie nodig."

Bij intelligente verkeerslichten wordt het verkeer geregistreerd, bijvoorbeeld door lusdetectie, waardoor de werking van de lichten beter afgestemd is op de verkeersstroom. Zo kan het doorgaand verkeer op een hoofdbaan bijvoorbeeld altijd groen hebben, tenzij een voertuig het kruispunt nadert op één van de zijwegen, waarop daar dan het licht op groen springt. (belga/sps)
Interessant. Ik ben benieuwd in hoeverre dit werkelijkheid gaat worden. Als ik zo het artikel lees, is trouwens meer het probleem dat er vrijwel geen detectie is, dan zou ik zeggen, doe daar wat aan. Dan hoef je ze niet op knipperen te zetten. Overigens is het buiten de bebouwde kom op knipperen zetten niet aan te raden als er harder gereden mag worden dan 50 km/h.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 6178
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Seat Ibiza » ma 16 mei 2011, 19:47

Volgens woordvoerder Danny Smagghe van Touring zou ongeveer de helft van de lichten tussen middernacht en 6 uur moeten knipperen, net zoals dat in Nederland het geval is.
Misschien dat het per regio / plaats verschilt, maar in het zuiden van Nederlands Limburg ken ik geen enkele VRI die 's nachts op knipperen gaat...

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8486
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door keokiracer » ma 16 mei 2011, 19:50

^^ Ook hier in de regio kan ik geen plaats bedenken... Een stoplicht in BoZ knippert bijna altijd op oranje, maar dat is ook overdag. Dat is dus geen goed voorbeeld...
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40585
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Vinny » ma 16 mei 2011, 19:51

Vroeger sprongen vrijwel alle verkeerslichten buiten de bebouwde kom langs de N 201 op geel knipper na 22.00. Die tijd ligt lang achter ons...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 6178
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Seat Ibiza » ma 16 mei 2011, 19:56

^^
De Belgen willen dus iets overnemen van de Nederlanders, dat reeds ver achter ons ligt. De meeste VRI's in Nederland zijn inderdaad uitgerust met detectielussen, waardoor men geoordeeld heeft dat oranje knipperen niet meer nodig is. Dus: WAKKER WORDEN DAAR IN BELGIË! Investeer in de toekomst, niet in het verleden.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Willem » ma 16 mei 2011, 20:33

In de Randstad zijn er binnen de bebouwde kom, waar vrij grote verschillen zijn in het verkeersaanbod tussen overdag en 's avonds laat/'s nachts, nog zat VRI's die op geel knipper overgaan, vooral op de wat minder belangrijke kruispunten.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31140
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Palance » ma 16 mei 2011, 20:46

Ik ken de Spinozaweg in Rotterdam als voorbeeld, 's ochtend voor 6.30 staat het grod van de VRI's op knipperen. Overigens niet altijd, dus een link met het verkeersaanbod zijn er toch zeker wel zijn.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72894
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Chris » ma 16 mei 2011, 20:50

In Zwolle staat bijna alles na 21.00 uur te knipperen, op zondags soms al vanaf 18.00 uur. Behalve op de ringweg.

Davy
expressweg
Berichten: 4605
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Davy » ma 16 mei 2011, 20:53

Voor minder drukke kruisingen hoofdzakelijk BIBEKO vind ik dat geen slecht idee.
Sowiso kan de afstelling van VRI's in Belgie nog veel beter, er werken nog teveel lichten volgens een vast programma, waardoor je soms erg lang nodeloos voor een rood licht staat. Ik ervaar dit probleem vaak doordat ik in een ploegensysteem werk, en dus vaak op de kalme uren onderweg ben.

Mooi voorbeeld is dit kruispunt in Westkapelle, vlakbij Knokke. Ook al rijdt er geen kat op de hoofdrijbaan (N49) , je kan er gerust bijna 3 minuten voor rood staan... Dit kruispunt passeer ik trouwens vrijwel dagelijks.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17852
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door boe! » ma 16 mei 2011, 21:15

^^ Daar heb ik op een zondagmorgen ook wel eens behoorlijk lang stil gestaan. Ik verbaasde me vooral over de roodlichttijd van de releatie N49 Antwerpen naar de N376 Brugge.

Davy
expressweg
Berichten: 4605
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Davy » ma 16 mei 2011, 21:35

^^ Ah het kruispunt iets verderop is dat. Deze loopt ook grotendeels volgens een vast programma, maar de groentijden varieren wel wat volgens het verkeersaanbod. Komende van de N376 is linksaf slaan er een hele opgave trouwens.

In elk geval zijn dit geen kruisingen waar je de lichten in de kalme uren op knipperstand zou moeten zetten, de snelheden zijn er te hoog. Met goede detectiesystemen die adequaat reageren los je al veel op, vooral het door het rood rijden (gebeurt er wel eens 's nachts).

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Rene » ma 16 mei 2011, 21:38

Als ik kijk naar mijn eigen woonplaats, dan staan er op 24 kruispunten gemeentelijke VRI's.
Daarvan staan er 's nachts terecht maar 3 in werking, de andere 21 staan te knipperen.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17852
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door boe! » ma 16 mei 2011, 21:38

daviedoff schreef:^^ Ah het kruispunt iets verderop is dat.
Ik zie nou pas dat je het kruispunt met N49/N376a aangaf en niet N49/N376. :facepalm:

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31259
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Coen Tunnel » zo 22 mei 2011, 14:48

Chris schreef:In Zwolle staat bijna alles na 21.00 uur te knipperen, op zondags soms al vanaf 18.00 uur. Behalve op de ringweg.
Op de Ring doorgaans tussen 00:00 en 07:00 uur. In ieder geval op de Zwartewaterallee, waar ik geregeld kom. De Westenholterallee ook, maar dat is geen deel van de Ring.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72894
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Chris » zo 22 mei 2011, 14:51

Ik reed op paaszondag om 6.00 uur over de IJsselallee en toen waren de VRI's nog in werking. Wellicht omdat de Vmax daar op 70 ipv 50 ligt.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31259
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Coen Tunnel » zo 22 mei 2011, 15:01

Bij de aansluitingen Zwolle-Noord en Zwolle-Zuid staan de VRI's volgens mij ook altijd aan. De Zwartewaterallee heeft inderdaad vrijwel geheel Vmax 50. De Westenholterallee heeft geheel Vmax 70 en daar staan de VRI's 's nachts wel op knipperstand.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door sirdanilot » zo 22 mei 2011, 21:08

Willem schreef:In de Randstad zijn er binnen de bebouwde kom, waar vrij grote verschillen zijn in het verkeersaanbod tussen overdag en 's avonds laat/'s nachts, nog zat VRI's die op geel knipper overgaan, vooral op de wat minder belangrijke kruispunten.
Klopt. In Leiden zijn er zat stoplichten die 's avonds laat knipperen, maar in Terneuzen is er geen één. Eigenlijk bizar, want in Terneuzen is het 's nachts toch echt rustiger dan in Leiden...

Groningen
expressweg
Berichten: 3784
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 13:22
Locatie: Zwolle

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Groningen » ma 23 mei 2011, 9:56

^^ Hier in Groningen slaan ze toch wel door. Zelfs deze staat op knipperen.

Ben-nie
zandpaadje
Berichten: 15
Lid geworden op: wo 06 apr 2011, 15:10

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Ben-nie » di 05 jul 2011, 13:45

Groningen schreef:^^ Hier in Groningen slaan ze toch wel door. Zelfs deze staat op knipperen.
En terrecht, VRI's zijn voor de doorstroming, als wegens het geringe aanbod ze daarvoor niet nodig zijn uit met die dingen.
je hebt toch zelf ogen om uit te kijken.
Of je zet zoals langs het Apeldoorn kanaal-zuid 's nachts alles op rood als je komt aan rijden springen ze op groen, dit moet echter wel snel gaan anders moet je alsnog stoppen. voor de rest is het in Apeldoorn overigens een drama met de VRI's, zie wel detectielussen maar volgens mij doen die vaak weinig

ik ben er een groot voorstander om 's nachts bijnal alle VRI's te laten knipperen, heb er z'n hekel aan om voor de kat zn k staan te wachten

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40585
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Vinny » di 05 jul 2011, 14:53

Vaak zijn de kruisingen te onoverzichtelijk om ´s nachts geel knipper mogelijk te maken.
http://maps.google.nl/maps?q=Legmeerdij ... 16,,0,0.28
Het is vaak donker ´s nachts en niet iedereen is dan bedacht op het feit dat er dan bijvoorbeeld ook voetgangers kunnen oversteken. Wat dat betreft kun je beter de verkeerslichten aanlaten (ook al levert dat wat tijdverlies op)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

mennomulder
verkeersader
Berichten: 957
Lid geworden op: do 10 jan 2008, 19:54
Locatie: Groningen

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door mennomulder » di 05 jul 2011, 18:35

Met goede uitgebreide detectie en wachtstand groen voor de hoofdrichtingen hoeft het geheel geen probleem te zijn om 's nachts te regelen. Ik weet dat er binnen verkeersregeltechnisch Nederland nog altijd discussie is over wachtstand groen of rood ;)
Een dutje achter het stuur
Is soms van eeuwige duur !
www.facebook.com/menno.mulder.524

Grouten oet Grunnen (Stad)

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Wimpie24 » di 05 jul 2011, 19:43

Op de oostelijke ring van Aarschot gaan de verkeerslichten vanaf 22.00 samen met de triestigaards van het gewest uit.
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21600
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Wouter N14 » di 05 jul 2011, 20:34

Wimpie24 schreef:triestigaards
Ik heb hier geen woordenboek Vlaams liggen :confuuuse:
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8639
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door captain007 » di 05 jul 2011, 20:38

^^ Ik ging van de week daar ook al mee de mist in, maar het schijnen typische belgische lantaarnpalen te zijn.

Davy
expressweg
Berichten: 4605
Lid geworden op: vr 11 sep 2009, 3:06
Locatie: Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen)

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Davy » di 05 jul 2011, 20:49

^^ Dit klopt inderdaad, het zijn de typisch Belgische "zweeppalen", zoals deze, dit is de korte versie:
Afbeelding

Nochtans een term die al af en toe de revue gepasseerd is hoor, vooral in het draadje over Belgische wegverlichting ;) .


En ontopic: gaat echt alles uit om 22 uur, ook de VRI? Dat is ook weer overdreven, en dan is het kruispunt helemaal onverlicht...

Wimpie24
expressweg
Berichten: 4756
Lid geworden op: zo 02 nov 2008, 17:42
Locatie: Aarschot, Groot-Aarschot

Re: [BE] Touring wil verkeerslichten 's nachts laten knipper

Bericht door Wimpie24 » wo 06 jul 2011, 10:09

^^
Klopt, het is dan pikkedonker :p
I thank whatever gods may be / For my unconquerable soul. / I am the master of my fate / I am the captain of my soul.
Invictus, Nelson Rolihlahla Mandela, Madiba