[I] Autostrada Termoli - San Vittore (project)

Moderator: Moderatoren

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18687
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[I] Autostrada Termoli - San Vittore (project)

Bericht door Pino » di 27 sep 2011, 16:08

In de regio Molise wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de planning van een nieuwe oost-westverbinding tussen A1 en A14. Het zou gaan om een volwaardige autosnelweg (2x2 plus vluchtstrook) van 150 kilometer door de regio Molise.

Voor degenen die deze kleinste regio van Italië niet zo 1-2-3 op de kaart kunnen plaatsen: je praat hier over een oost-westverbinding die zo halverwege Roma en Napoli aftakt van de A1. Het voornaamste belang van de weg lijkt me gelegen in de ontsluiting van de regio Molise, een gebied waar het ontbreekt aan een goede oost-westverbinding - niet in het minst naar hoofdstad Campobasso.

Afbeelding
(vlug kaartje op Google Maps hier)

Met het oog op het project is een nieuwe concessionair opgericht, voor 50% in handen van de Italiaanse staat (ANAS) en voor 50% in handen van de regio Molise. De bedoeling is dat het project deels zal worden gefund door ANAS, maar dat ook project financing zal worden aangetrokken. Daaruit kun je afleiden dat de route een tolroute zal worden. Overigens is een gedeelte van de autosnelweg al opgeleverd. In de buurt van Venafro is rond 2008 de zogenaamde SS85var als expresweg opgeleverd. Deze zal te zijner tijd onderdeel van de nieuwe snelweg worden.

De bouw van de rest van het traject is verdeeld in twee fasen. De eerste fase is de verbinding van Campobasso naar de A1. Ter hoogte van de plaats Bojano zal de tweede fase van de route aftakken, de route naar het noordoosten oftewel naar de A14. Volgens goed Italiaans gebruik zijn er nog geen nummers bekend, maar ik zou verwachten dat ze één doorgaand nummer van kust naar kust maken, waarvan de lus naar Campobasso een dir-nummer krijgt. De gedachte is komend voorjaar de eerste fase definitief goed te keuren (bron). Als dat wordt gehaald, zou ik verwachten dat de bouw van de eerste fase in het voorjaar van 2013 kan starten.

Enkele gegevens van de projectwebsite van ANAS met betrekking tot de eerste fase:
- totale lengte (inclusief bestaande SS85var): 82 kilometer
- nieuwbouw: 74 kilometer
- 8 gallerijen, met een totale lengte van 9 kilometer
- 4 tunnels met een totale lengte van 950 meter
- 38 bruggen, met een totale lengte van 11 kilometer
- 16 afritten plus het knooppunt met de A1

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 18687
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[I]SS647 Superstrada Termoli - San Vittore (project)

Bericht door Pino » di 10 mar 2020, 11:25

8.5 jaar later eens wat zitten zoeken wat de huidige status is van dit project. Was met name wat getriggerd door mijn losse-flodder opmerking elders dat Matera de laatste regionale hoofdstad zou zijn zonder autostrada- of superstrada-verbinding. Welnu, die eer komt aan Campobasso toe. En Matera is niet eens de hoofdstad van Basilicata (dat is Potenza, aangebonden door middel van een Raccordo Autostradale) :wall: Overigens wordt Molise wel gebruikt voor Italiaanse variaties op het Bielefeld-complot, dus het zo slecht ontsloten zijn van de hoofdstad mag geen verbazing wekken...

Kort en goed, het autosnelweg-project is gesneuveld in 2014 toen er vanwege de economische stilstand in Italië geschrapt moest worden in de grote infra-projecten. Tussen 2011 en 2014 was er al sprake van aanleg als PPS-project, voorgefinancierd met een project financing, maar daar kwam het geld duidelijk niet voor los. De al afgegeven concessie is in 2014 ontbonden. Maar zoals dat gaat is het project altijd een beetje blijven rondzingen. Sinds 2019 is er weer sprake van aanleg als superstrada. In ieder geval tussen Termoli (A14) en Bojano (einde SS647) moet dat zoveel mogelijk vorm gaan krijgen als een verdubbeling van de bestaande weg. Statale 647 is een 1x2 autoweg, die al buiten bebouwde kommen om loopt en vrijwel geen gelijkvloerse aansluitingen heeft. Het project lijkt daarmee behapbaar, wat je ook terugziet in het projectbudget van een kleine miljard euro voor een verbinding van een 150 kilometer. Veel zal wel gaan zitten in nieuwe kunstwerken, zoals verdubbeling van de brug door het Lago di Guardialfiera.

Afbeelding
(bron)

Voorlopig is de status dat deze weg eerst in het komende meerjarenprogramma van ANAS moeten worden gebracht. Een poging van de Lega afgelopen januari om met meer spoed geld vrij te maken uit een subsidiepotje ter bestrijding van armoede heeft het niet gehaald, maar in de regio bestaat kennelijk goede hoop dat het er in het komende decennium alsnog van gaat komen. https://www.isnews.it/politica/66409-te ... giche.html