[EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17820
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

[EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door boe! » vr 14 okt 2011, 20:47

De dienstregeling 2012 is nog niet eens begonnen of de eerste contouren van de diensteregeling 2013 zijn vrijgegeven.
treinreiziger.nl schreef:Plannen dienstregeling 2013 krijgen vorm

De plannen van de NS voor de dienstregeling 2013 zijn duidelijker geworden in een rapportage van verkeersminister Schultz. Dienstregeling 2013 is de tweede grote dienstregelingswijziging in twee jaar tijd. Dienstregeling 2012, die dit jaar op 11 december ingaat, zorgt voor grote wijzigingen op de lijn Amsterdam-Dordrecht en in de loop van volgend jaar voor het internationale verkeer richting België. In dienstregeling 2013 wordt de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad ingebruik genomen, waardoor de treindiensten vanuit het noorden en oosten veranderen. Verder zijn er nog enkele andere aanpassingen, vooral frequentieverhogingen.

Noord
De NS heeft knopen doorgehakt over de treinenloop van en naar het hoge noorden. Er komt el halfuur een Intercity te rijden van Groningen naar Zwolle, waarvan er één doorgaat richting Amersfoort en Rotterdam en één richting Almere, Schiphol en Den Haag. Vanuit Leeuwarden rijden eveneens twee Intercity's per uur naar Zwolle, waarvan op het andere halve uur dan de IC Groningen-Rotterdam er een IC naar Rotterdam rijdt, en het andere halfuur de IC richting Almere en Den Haag. De IC's Groningen/Leeuwarden-Almere-Schiphol geven in Lelystad/Almere aansluiting op de Intercity naar Amsterdam Centraal.

Kampen Zuid en Dronten
Deze nieuwe stations tussen Lelystad en Zwolle worden bediend door de Sprinter Amsterdam Centraal-Zwolle.

Enschede
De Intercity's die uit de richting van Enschede en Duitsland komen, worden in 2013 ook aangepast. De dienst van de IC's wordt een kwartier aangepast en de Intercity Berlijn rijdt niet meer in het normale intercitynet (maar is nog wel gewoon als binnenlandse trein te gebuiken). Deze IC-Berlijn gaat ook naar Amsterdam Centraal in plaats van Schiphol rijden.
treinreiziger.nl schreef:Er is steeds meer informatie bekend over de dienstregeling 2013, die van start gaat op 9 december 2012.

A: Ingebruikname Hanzelijn Zwolle-Lelystad, met daaraan de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Daarmee gepaard de verandering van de IC-dienstregeling op de trajecten van/naar Groningen, Leeuwarden, Enschede en Duitsland;
B: Het rijden van vier treinen per uur tussen Groningen en Zwolle, waarbij de IC's alléén in Assen stoppen. Dit plan wilde de NS al eerder uitvoeren, maar is niet doorgegaan doordat het bedrijf Hoogeveen geen IC-status wilde geven;
C: Eindhoven-Heerlen/Maastricht voor het verdubbelen van de IC-dienst. Er komen dan twee IC's per uur van Eindhoven naar Heerlen en twee per uur van Eindhoven naar Maastricht te rijden;
D: Opening van de stations Groningen Europapark (bediend door Sprinter Groningen-Zwolle), Almere Poort (bediend door de Sprinters op de Flevolijn) en Utrecht Leidsche Rijn (bediend door Sprinters Utrecht-Woerden);
E: méér Sprinters tussen Utrecht en Woerden.

A: ingebruikname Hanzelijn
Met de ingebruikname van de Hanzelijn wijzigt de IC-treindienst op de genoemde trajecten. De volgende treinen komen te rijden.

Uit richting Groningen en Leeuwarden
2x per uur IC Groningen-Zwolle, waarvan 1x per uur door richting Amersfoort en Rotterdam en 1x per uur naar Lelystad, Schiphol en Den Haag;
2x per uur IC Leeuwarden-Zwolle, waarvan 1x per uur door richting Lelystad, Schiphol en Den Haag en 1x per uur naar Amersfoort en Rotterdam. Deze IC's vanuit Groningen en Leeuwarden geven in Zwolle een aansluiting aan de overzijde van het perron aan elkaar, zodat reizigers elk halfuur kunnen reizen.

Uit richting Deventer/Enschede/Duitsland
Reguliere IC-treindienst verschuift een kwartier, waardoor de overstap naar Amsterdam Centraal met 10 minuten wordt verlengd;
2x per uur IC Enschede-Amersfoort, waarvan 1x per uur door richting Schiphol en 1x per uur door richting Utrecht;
Spits: 2x per uur IC Deventer-Amersfoort. Er moet nog beslist worden of deze door gaan rijden naar Amsterdam Centraal of naar Utrecht;
1x per 2 uur: IC Duitsland-Hengelo-Amsterdam Centraal.

Andere bijzonderheden bij ingebruikname Hanzelijn
Duivendrecht zou de IC-status verliezen, maar dat gebeurt nog niet door het nog niet beschikbaar zijn van vier sporen op dat punt en de daardoor beperkte infrastructuur. De NS verwacht dit vanaf 2016/17 te kunnen aanpassen;
Almere Buiten zou eveneens de IC-status verliezen als het aan de NS lag, maar daar kwam weerstand van uit Almere. Het is aan de verkregen informatie niet af te leiden of Buiten de Intercity's (deels) verliest.
De reistijdverbeteringen door de komst van de Hanzelijn zijn eveneens bij benadering bekend. Voor Zwolle-Amsterdam Zuid komt dit op 5 minuten, voor Zwolle-Amsterdam Centraal op 10 minuten.
De reistijd gaat in de jaren na 2013 verder omlaag, door onder andere de hogere snelheid van 160 km/h die de NS in een aantal jaar hoopt in te voeren en de het beschikbaar komen van meer sporen tussen Schiphol en Lelystad.

E: méér Sprinters Utrecht-Woerden
Bij station Woerden wordt een keervoorziening aangelegd voor treinen, waardoor een kwartiersdienst per Sprinter mogelijk wordt tussen Woerden en Utrecht. De nieuwe, twee keer per uur rijdende Sprinter Woerden-Utrecht verzorgt dan een kwartiersdienst met de Sprinter Den Haag-Woerden-Utrecht. Deze treinen bedienen ook het nieuwe station Utrecht Leidsche Rijn.

Met de nieuwe Sprinters komen er zes treinen per uur te rijden tussen Woerden en Utrecht: 2x Sprinter Den Haag-Utrecht, 2x Sprinter Woerden-Utrecht en 2x IC Leiden-Utrecht.
:arrow: De Kamerbrief van Schultz van Haegen is hier te vinden.

Volgens de Kamerbrief krijgen 150.000 reizigers te maken met veranderingen in de dienstregeling, waarvan de meesten uiteraard een verbetering krijgen gepresenteerd. Slechts een klein deel krijgt de maken met een verslechtering en net als in 2007 lijk ik tot die laatste groep te behoren. De verbinding Amersfoort - Gouda lijkt in de spits van 4x per uur naar 2x per uur te gaan. :geenlach:

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9632
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Rein » vr 14 okt 2011, 21:12

Door de Hanzelijn is er 5 minuten reistijdverbetering tussen Zwolle en Amsterdam Zuid (en Schiphol dan ook lijkt me). Dat vind ik wel heel erg weinig. Ik had verwacht dat dit toch wel een stukkie meer zou zijn. Kijk voor reizigers tussen de Flevopolder en Overijssel zal de Hanzelijn wel een veel grotere reistijdverbetering betekenen, maar dit lijken mij nou niet echt grote vervoerstromen. Anno 21e eeuw een hele nieuwe spoorlijn aanleggen voor 5 minuten reistijdwinst, is dat het wel waard?

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17820
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door boe! » vr 14 okt 2011, 21:21

Die 5 minuten is een begin. Na 2013 wordt de reistijdverbetering groter, zeker als er 4 sporen liggen tussen Lelystad en Schiphol (SAAL). Voorlopig blijft dat deel van het traject een knelpunt.

habke
stadsweg
Berichten: 445
Lid geworden op: za 03 mar 2007, 19:44
Locatie: Tilburg

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door habke » vr 14 okt 2011, 21:31

Ik denk niet dat tijdswinst echt de grote reden is om de Hanzelijn aan te leggen, ik vermoed eerder dat het meer is om de overvolle lijn tussen Weesp en Amersfoort te ontlasten. Zo hoeven de intercitys tussen schiphol en het noorden van het land hier niet meer langs. Tevens kan ik me ook voorstellen dat hier een voorbode word genomen om bijvoorbeeld vanaf Lelystad ooit toch een spoorverbinding aan te leggen via Emmeloord naar Heerenveen en verder naar Drachten. Daarmee word denk ik de tijdswinst wel een stuk groter.

Groningen
expressweg
Berichten: 3784
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 13:22
Locatie: Zwolle

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Groningen » vr 14 okt 2011, 22:02

habke schreef:Tevens kan ik me ook voorstellen dat hier een voorbode word genomen om bijvoorbeeld vanaf Lelystad ooit toch een spoorverbinding aan te leggen via Emmeloord naar Heerenveen en verder naar Drachten. Daarmee word denk ik de tijdswinst wel een stuk groter.
Die zal er nooit meer komen. Al dat geld wat ervoor gereserveerd was wordt momenteel uitgegeven aan niet altijd nuttige zaken.

sanderl
autoweg
Berichten: 1085
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Amsterdam

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door sanderl » vr 14 okt 2011, 23:03

boe! schreef:Die 5 minuten is een begin. Na 2013 wordt de reistijdverbetering groter, zeker als er 4 sporen liggen tussen Lelystad en Schiphol (SAAL). Voorlopig blijft dat deel van het traject een knelpunt.
Op de kortere termijn is besloten het traject niet integraal viersporig te maken. Alleen inhaalmogelijkheden komen er extra. Wellicht gebeurt het integrale nog op de lange termijn, maar dat kan nog jaaaaren duren. Overigens heeft, anders dan de naam doet vermoeden, SAAL weinig met Lelystad van doen. De investeringen spelen zich alleen af tussen Schiphol en Almere. Lelystad is al in een zeer vroeg stadium overboord gekieperd.

Rogier
expressweg
Berichten: 4793
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Rogier » za 15 okt 2011, 0:30

^^

Het OV-saal project bestaat uit diverse projecten.
Bij het eerste project wordt tussen 2012 en eind 2016 de zuidtak tussen Riekepolder (waar de westtak op de zuidtak aansluit) en de aansluiting met de Utrechtboog naar 4 sporen uitgebreidt.
Daarnaast worden de sporen in alle richtingen vrijgelegd. Hierdoor neemt de capaciteit op dit traject enorm toe. Na dit project gaan de IC's niet meer in Duivendrecht stoppen (scheelt 2 minuten rijtijd).

In Flevoland heeft men OV-saal in 3 verschillende projecten onderverdeeld.
Bij het eerste project (geplande oplevering eind 2015) worden uitsluitend seinverdichting en een aantal keersporen bij Almere Centrum en Almere Oostvaarders aangelegd.
Met deze maatregelen moet het mogelijk zijn om 2 IÇ's (richting Schiphol en richting Amsterdam) kort achter elkaar te sturen.
Bij de ingebruikname van de Hanzelijn wordt waarschijnlijk de huidige intercity tussen Schiphol \ Den Haag en Lelystad naar Zwolle doorgetrokken.
Heel misschien wordt er een extra IC richting Amsterdam ingelegd, maar dat is nog niet zeker, waardoor de IC reizigers richting Amsterdam in Almere 10 - 15 minuten mogen wachten.

Bij het tweede project is op dit moment nog niet bekend wat er gaat gebeuren (oplevering eind 2020).
Dit is namelijk afhankelijk welke oplossing voor het derde project wordt gekozen (uitvoering na 2020, IJmeerverbinding of groter uitbreiding van het bestaande spoor.
Eind 2012 hoopt men de definitieve oplossing voor het tweede (en derde) project te kiezen.
Voor het tweede project zit men aan 2 oplossingen te denken.

Variant C: Goedkopere oplossing waarbij alle treinen, incl IC's op Weesp gaan stoppen. Dit wordt dan een zeer belangrijk overstapstation.
Bij deze oplossing wordt in Almere geen aanpassingen aan het spoor gedaan (is al bij de kortere termijn maatregelen gedaan)
Alleen bij Weesp worden de perrons verlengd en worden de tunnels aangepast om de grotere reizigersstromen op te kunnen vangen.
Variant E' : Duurdere oplossing waarbij het spoor tussen Almere Buiten en Almere Oostvaarders verdubbeld wordt.
Daarnaast wordt bij deze oplossing het spoor tussen Almere Poort en Almere Centrum verdubbeld.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... -2020.html

N342
autoweg
Berichten: 1483
Lid geworden op: za 16 apr 2005, 14:19
Locatie: Twente

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door N342 » zo 16 okt 2011, 17:06

Rein schreef:Kijk voor reizigers tussen de Flevopolder en Overijssel zal de Hanzelijn wel een veel grotere reistijdverbetering betekenen, maar dit lijken mij nou niet echt grote vervoerstromen.
Voor de relatie Twente-Amsterdam Centraal betekent de Hanzelijn (en de daarmee verbonden wijzigingen in de dienstregeling) een verslechtering van de reistijd met 15 minuten, voor Deventer dat de knoop met de IC Zwolle-Roosendaal weg is, voor Apeldoorn dat het stoppertje naar Zutphen geen aansluiting meer biedt. Er zijn meer Overijsselse stations die de nadelen van de opening van de Hanzelijn mogen ondervinden dan dat er Overijsselse stations zijn die er voordeel van hebben, puur en alleen omdat de hele NoordOost-dienstregeling om Zwolle heen gebouwd wordt.
*11-08-2017 L.M.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31110
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Palance » zo 16 okt 2011, 18:26

Dienstregelingen worden altijd om grote stations of knooppunten gebouwd, niet om een willekeurig dorp.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 777
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Giuseppe » za 22 okt 2011, 23:23

Een kwartierdienst op Eindhoven-Sittard, das een behoorlijke verbetering voor limburg.

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door jeroent » wo 26 okt 2011, 14:08

^^ Als dan ook de frequentie van de overvolle (althans in de spits) stoptreinen van Maastricht naar Roermond wordt verdubbeld dan hebben de kleine stations er ook nog wat aan.Station Echt heeft bijv. meer in- en uitstappers dan Vleuten of Breukelen, terwijl het een duidelijk slechtere treindienst heeft (overdag 2x p/u, 's avonds en op zondag 1x). Een extra stoptreindienst Sittard-Weert zou dit probleem oplossen en maakt ook een heropening van Baexem en Haelen mogelijk.

Overigens zijn er tussen Maastricht en Eindhoven in de ochtend en avondspits al 4 intercities per uur in de hoofdspitsrichting ('s ochtends Limburg->Eindhoven, 's avonds terug).

woutero
stadsweg
Berichten: 430
Lid geworden op: di 17 mei 2005, 0:28

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door woutero » wo 26 okt 2011, 15:49

Dat de reistijdwinst op de Hanzelijn maar 5 minuten is is niet zo vreemd, aangezien het traject slechts een paar KM korter is.

Het oude traject Leeuwarden - Amsterdam Centraal is 205 km
Via de Hanzelijn is Leeuwarden - Amsterdam Centraal 197 km
Met de auto is het 137 km

Voor de verbinding met Friesland doet de Hanzelijn niets, voor die met Groningen ook nauwelijks (mogelijk in de toekomst door snelheidsverhogingen?). Wel ontlast het de lijn door het Gooi, waardoor daar wellicht frequentieverhogingen gerealiseerd kunnen worden.

Afbeelding

evos
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door evos » wo 26 okt 2011, 17:57

Het nut van de Hanzelijn is inderdaad beperkt, en ik heb ook nooit begrepen waarom de aanleg ervan zo'n hoge prioriteit kreeg (dit alles in tegenstelling tot de Betuweroute :duck: ).
Als de ingebruikname nu ook gaat leiden tot verslechteringen in de dienstregeling op andere routes, dan zijn we niet veel opgeschoten...
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72755
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Chris » wo 26 okt 2011, 17:59

De grootste fout vind ik dat er bij het Drontermeer een tunnel is aangelegd. Onnodig duur, had prima een brug kunnen zijn. Er woont niemand in de buurt en het halve bos in oost-Flevoland is uiteindelijk toch gekapt voor het tunneltracé.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Peter » wo 26 okt 2011, 18:02

Tussen Hilversum en Naarden rijdt de Intercity langzaam door de vele complexe overgangen. Op de Veluwe is 160 km/h ook niet goed haalbaar door de vele stationnetjes, overgangen en gebrek aan inhaalsporen. Ik had gedacht dat Lelystad-Kampen al na opening 160 km/h zou worden, maar kennelijk niet. 5 minuten tijdswinst is dan erg weinig en naar Den Haag zal het dan een langere reistijd worden vanaf Zwolle B(
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8638
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door captain007 » wo 26 okt 2011, 18:17

evos schreef:Het nut van de Hanzelijn is inderdaad beperkt, en ik heb ook nooit begrepen waarom de aanleg ervan zo'n hoge prioriteit kreeg (dit alles in tegenstelling tot de Betuweroute :duck: ).
Als de ingebruikname nu ook gaat leiden tot verslechteringen in de dienstregeling op andere routes, dan zijn we niet veel opgeschoten...
Het probleem tussen Weesp en Lelystad is natuurlijk nog niet opgelost, want die lijn zit al tjokvol met treinen. Nu zijn er wel plannen om her en der wat seinverdichting en wat extra spoortjes te bouwen, maar dat gaat denk ik niet op structurele basis de capaciteitsproblemen oplossen. Ik vraag mij dus ook af hoe het straks met de Hanzelijn in gebruik gaat lopen op de lijn Weesp - Lelystad.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 16984
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Kaaiman » wo 26 okt 2011, 18:19

Ik weet niet beter dan dat er een kwartier reistijdwinst zou zijn tussen Amsterdam en Zwolle, maar dat zal dan wel in de ideale situatie met complete HSL-verbinding zonder tussenstops zijn... ofzo... :?
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Willem » wo 26 okt 2011, 23:04

jeroent schreef:^^ Als dan ook de frequentie van de overvolle (althans in de spits) stoptreinen van Maastricht naar Roermond wordt verdubbeld dan hebben de kleine stations er ook nog wat aan.
De stoptrein tussen Roermond en Sittard komt te vervallen doordat 2 van de 4 Intercity's in Echt en Susteren gaan stoppen.

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 777
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Giuseppe » wo 26 okt 2011, 23:19

^^ Een zone IC naar waarschijnlijk Heerlen dus. Maar als dat daar al zou moeten wat dan met de stations met veel lagere aantallen reizigers tussen Sittard en Heerlen?

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door jeroent » do 27 okt 2011, 9:42

Willem schreef:
jeroent schreef:^^ Als dan ook de frequentie van de overvolle (althans in de spits) stoptreinen van Maastricht naar Roermond wordt verdubbeld dan hebben de kleine stations er ook nog wat aan.
De stoptrein tussen Roermond en Sittard komt te vervallen doordat 2 van de 4 Intercity's in Echt en Susteren gaan stoppen.
De NS heeft het dus inderdaad goed voor met Limburg. Er gaan wel veel mensen niet verder dan roermond, maar ook een hele pluk richting Eindhoven, dus denk dat het wel gunstig zal uitpakken.
Maar als dat daar al zou moeten wat dan met de stations met veel lagere aantallen reizigers tussen Sittard en Heerlen?
Het verschil tussen Echt/Susteren en de stations tussen Heerlen en Sittard is toch vrij groot qua reizigersaantallen. Het zijn veel meer stationnetjes en de spreiding is dus groter.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10817
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Willem » do 27 okt 2011, 20:24

Ten zuiden van Sittard blijven er gewoon stoptreinen naar Heerlen, resp. Maastricht rijden.

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door jeroent » do 27 okt 2011, 21:39

Is daar trouwens ergens op Internet wat over na te lezen, want ik kon er helemaal niks over vinden. Of is dit interne informatie?

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Vinny » do 27 okt 2011, 23:46

Er is niet meer over te vinden dan de brief van de minister, en dus het redactionele artikel van het weblog treinreiziger.nl. Alle aanvullende informatie is pure speculatie en heeft geen enkele relatie met de waarheid..., de NS zal begin volgend jaar waarschijnlijk met een gedetailleerd voorstel komen, waarna LOCOV advies kan uitbrengen.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Vinny » ma 27 feb 2012, 21:33

Inmiddels is de adviesaanvraag de deur uit. De belangrijkste wijzigingen in vogelvlucht:

Ingebruikname Hanzelijn
Tussen Lelystad en Zwolle wordt de Hanzelijn ingebruik genomen. Dit behelst een groot aantal aanpassingen in de Intercity- en Sprinterdiensten in Noord- en Oost Nederland en de verbindingen tussen deze landsdelen en de Randstad.

De bediening wordt:
1x per uur: IC Groningen-Den Haag Centraal (via Almere)
1x per uur: IC Leeuwarden-Rotterdam Centraal (via Amersfoort) (Stopt tussen Leeuwarden en Zwolle alleen te Heerenveen en Steenwijk)
Deze treinen geven te Zwolle aansluiting op elkaar
Op Lelystad is er aansluiting op de IC naar Amsterdam Centraal (3 minuten)

1x per uur: IC Groningen-Rotterdam Centraal (via Amersfoort)
1x per uur: IC Leeuwarden-Den Haag Centraal (via Almere) (De intercity stopt tussen Leeuwarden en Zwolle op alle tussengelegen stations)
Deze treinen geven te Zwolle aansluiting op elkaar
Op Lelystad is er aansluiting op de IC naar Amsterdam Centraal (3 minuten)

2x per uur: Sprinter Zwolle-Amsterdam Centraal

Amersfoort
De IC dienstregeling rondom Amersfoort wijzigt eveneens:
1x per uur: IC Enschede-Den Haag (via Utrecht)
1x per uur: IC Amersfoort-Schiphol
Deze treinen geven te Amersfoort aansluiting op elkaar

1x per uur: IC Enschede-Schiphol
1x per uur: IC Amersfoort- Den Haag (via Utrecht)
Deze treinen geven te Amersfoort aansluiting op elkaar

2x per uur: IC Deventer-Amsterdam Centraal
7x per dag: Int. IC Berlijn-Bad Bentheim-Amsterdam Centraal (rijdt niet meer van/naar Schiphol)
Deze treinen rijden in kwartiersligging met bovenstaande treinen.

Flevoland
De IC Lelystad-Amsterdam Centraal wordt gekoppeld aan de IC naar Den Haag Centraal en stopt te Lelylaan en Amsterdam Sloterdijk.

De Sprinter Almere-Utrecht wordt doorgetrokken naar Almere Oostvaarders, en zal niet meer met de intercityformule gereden worden. Bussum Zuid, Hilversum Noord en Hollandsche Rading zullen door deze trein echter niet bediend gaan worden.

Het Gooi
Tussen Hilversum en Amersfoort ontstaat een kwartiersdienst van intercity's.
Het stationnement te Weesp van de sprinters wordt ingekort, de treinen worden niet meer door twee, maar slechts door één intercity ingehaald
Station Amsterdam Sciencepark wordt voortaan ook bediend door de sprinter Amersfoort-Amsterdam.

Twente
Tussen Wierden en Enschede rijden voortaan ieder kwartier treinen
Er rijdt geen pendeltrein meer tussen Enschede en Hengelo wanneer de Int. IC uit en naar Duitsland rijdt.
Doordat veel treinen in een andere tijdligging gaan rijden ontstaan andere aansluitingen, die deels een verslechtering van de overstaptijden betekent. Dit kan niet worden verholpen doordat de infrastructuur beperkend is, maar treft naar verwachting slechts een beperkt aantal reizigers doordat alternatieven (via Arnhem richting Utrecht en via Nijverdal richting Zwolle en Noord Nederland) sneller worden.

Limburg
De Intercity Alkmaar-Maastricht wordt niet meer in Sittard gesplitst. In plaats daarvan wordt de IC Schiphol-Eindhoven doorgetrokken naar Heerlen.

Dordrecht-Breda-Rotterdam
In de daluren rijdt de sprinter Breda-Dordrecht-Rotterdam voortaan doorgaand.
In de spitsuren rijdt 4x per uur een sprinter tussen Lage Zwaluwe en Dordecht, 2x uit Breda en 2x uit Roosendaal. In de daluren wordt de frequentie gehalveerd.

Nieuwe Stations
De volgende stations worden per ingang nieuwe dienstregeling bediend:

Kampen (sprinter Zwolle-Amsterdam) (Het huidige station Kampen wordt hernoemd in Kampen-IJsselmuiden)
Dronten (sprinter Zwolle-Amsterdam)
Groningen Europapark (sprinter Groningen-Zwolle) (het huidige station kan alleen door Arrivatreinen worden bediend en is feitelijk een uitbreiding)
Almere Poort (sprinter Zwolle-Amsterdam, sprinter Almere-Hoofddorp, sprinter Almere-Utrecht)
Halfweg-Zwanenburg (sprinter Amsterdam-Zandvoort, sprinter Amsterdam-Uitgeest)

Utrecht Leidsche Rijn wordt naar verwachting niet opengesteld, vanwege een tekort aan capaciteit op het baanvak om een extra stop voor sprinters in te voeren.

Materieel
Het huidige materieelpark wordt vernieuwd. DD-AR wordt omgebouwd tot DDZ en ook de eerste generatie VIRM wordt vernieuwd. Vanaf medio 2013 is elke trein voorzien van reizigersinformatiesystemen op beeldschermen en draadloos internet. Tevens zal op hogesnelheidsverbindingen de V250 gaan rijden.

Bron:
http://www.locov.nl/actueel/publicaties ... g2013.aspx
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door jeroent » ma 27 feb 2012, 22:10

En zoals al door Vinny aangegeven, blijkt het verhaal van een zone-IC in Limburg niet te kloppen. Er komt een kwartiersdienst ICs tussen Utrecht en Sittard, maar zonder stops op tussenliggende stoptreinstations. Zoals ik het nu kan zien gaat er een ernstige verslechtering ontstaan op de stoptreinstations omdat de IC in Sittard ingehaald gaan worden. Ben erg benieuwd naar de basisuurpatronen. Flinke teleurstelling voor Echt en Susteren dus.

Giuseppe
verkeersader
Berichten: 777
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 15:02
Locatie: Eijsden

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Giuseppe » ma 27 feb 2012, 23:25

^^De gevolgen voor de reiziger uit Heerlen zijn ook groot, aansluitingen in Roermond naar Venlo en in Eindhoven naar Den Haag worden veel slechter. En dan heb je het nog niet over de busverbindingen die meestal in een halfuurtdienst rijden. Overigens gaat Maastricht er ook op achteruit, immers de spits 3500's vervallen.

woutero
stadsweg
Berichten: 430
Lid geworden op: di 17 mei 2005, 0:28

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door woutero » di 28 feb 2012, 9:07

Hee, zie ik wederom 6 maanden uitstel van de opening van station Halfweg-Zwanenburg?

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9632
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Rein » di 28 feb 2012, 13:02

Dat was al een paar weken geleden bekend gemaakt. Er zijn o.a. wat archeologische vondsten gedaan uit de tijd van Napoleon.
haarlemsdagblad.nl op 13 februari schreef:HALFWEG - Bij bouwwerkzaamheden van het nieuwe NS-station Halfweg-Zwanenburg zijn funderingen en onderaardse gewelven aangetroffen van een verdedigingstoren uit de tijd van Napoleon. Archeologen spreken van een voor Nederland unieke vondst. Mede daardoor is de ingebruikname van het station uitgesteld tot het najaar.

De toren is een zogeheten tour-modèle uit circa 1812, door de Fransen gebouwd en bestemd om Amsterdam te verdedigen tegen aanvallen vanuit zee. De fundering van de rechthoekige toren (oppervlakte tien bij vijftien meter) ligt op een van de sluiseilandjes, op een plek waarlangs het nieuwe perron komt.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft, zoals de wet verplicht, een specialistisch bedrijf in de arm genomen. Dat moet de staat van de fortificatie onderzoeken en hoe - en uitvogelen of - de resten mogelijk tentoongesteld kunnen worden aan het publiek. De bouw van het station vindt ondertussen gewoon doorgang. Ter plekke krijgt het perron een fundering van piepschuim, zodat de oude resten onbeschadigd en bereikbaar blijven.
en
prorail.nl op 13 februari schreef:ProRail, NS, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben gezamenlijk besloten de ingebruikname van station Halfweg-Zwanenburg te verzetten van 10 juni 2012 naar 9 december 2012. Reden voor deze beslissing is een reeks onvoorziene omstandigheden tijdens de bouwwerkzaamheden. Voor alle partijen staat de uiteindelijke kwaliteit van het station voorop en daar is meer tijd voor nodig.

Afgelopen maanden zijn diverse inspanningen verricht om 10 juni 2012 toch te halen. Zo zijn er al ingrijpende aanpassingen doorgevoerd in werkmethoden, fasering en constructies. Ondanks deze aanpassingen lukt het niet om in juni een goed bereikbaar, volledig gereed en kwalitatief volwaardig station in gebruik te kunnen nemen. “Wij beseffen dat het later openen van station Halfweg-Zwanenburg een tegenvaller is voor iedereen die rekening heeft gehouden met de ingebruikname in juni 2012. Wij willen echter een kwalitatief volwaardig station leveren voor reizigers en omgeving. Hier hebben we vanwege een aantal tegenvallers meer tijd voor nodig,” aldus Cees de Vries, regiodirecteur van ProRail.

De onvoorziene tegenvallers waren van diverse aard. Het ging om de vondst van vervuilde grond die gesaneerd moest worden; een storing in het elektriciteitsnetwerk waardoor geplande werkzaamheden geen doorgang konden vinden; een onderaannemer die door een dreigend faillissement kort voor geplande werkzaamheden zich terugtrok en een archeologische vondst ter hoogte van het beoogde zuidelijke perron.

Mensen die wonen of werken in Halfweg-Zwanenburg of een bezoek brengen aan recreatiegebied Spaarnwoude kunnen vanaf 9 december gebruikmaken van een comfortabel, goed bereikbaar en toegankelijk station met voldoende parkeervoorzieningen voor fiets en auto. NS rijdt vier Sprinters per uur in beide richtingen.

evos
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door evos » di 28 feb 2012, 13:59

Rein schreef:
haarlemsdagblad.nl op 13 februari schreef:Ter plekke krijgt het perron een fundering van piepschuim
Dat klinkt niet erg stevig...
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10097
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: [EXPLOITATIE RAIL] Dienstregeling 2013

Bericht door Peter » di 28 feb 2012, 15:02

Er worden ook wegen van piepschuimfundering voorzien. Dit weegt minder en zorgt dus voor minder inklinking van met name veenlagen eronder. Werkt prima zolang je geen puntbelasting hebt.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...