treinreiziger.nl schreef:Plannen dienstregeling 2013 krijgen vorm
De plannen van de NS voor de dienstregeling 2013 zijn duidelijker geworden in een rapportage van verkeersminister Schultz. Dienstregeling 2013 is de tweede grote dienstregelingswijziging in twee jaar tijd. Dienstregeling 2012, die dit jaar op 11 december ingaat, zorgt voor grote wijzigingen op de lijn Amsterdam-Dordrecht en in de loop van volgend jaar voor het internationale verkeer richting België. In dienstregeling 2013 wordt de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad ingebruik genomen, waardoor de treindiensten vanuit het noorden en oosten veranderen. Verder zijn er nog enkele andere aanpassingen, vooral frequentieverhogingen.
Noord
De NS heeft knopen doorgehakt over de treinenloop van en naar het hoge noorden. Er komt el halfuur een Intercity te rijden van Groningen naar Zwolle, waarvan er één doorgaat richting Amersfoort en Rotterdam en één richting Almere, Schiphol en Den Haag. Vanuit Leeuwarden rijden eveneens twee Intercity's per uur naar Zwolle, waarvan op het andere halve uur dan de IC Groningen-Rotterdam er een IC naar Rotterdam rijdt, en het andere halfuur de IC richting Almere en Den Haag. De IC's Groningen/Leeuwarden-Almere-Schiphol geven in Lelystad/Almere aansluiting op de Intercity naar Amsterdam Centraal.
Kampen Zuid en Dronten
Deze nieuwe stations tussen Lelystad en Zwolle worden bediend door de Sprinter Amsterdam Centraal-Zwolle.
Enschede
De Intercity's die uit de richting van Enschede en Duitsland komen, worden in 2013 ook aangepast. De dienst van de IC's wordt een kwartier aangepast en de Intercity Berlijn rijdt niet meer in het normale intercitynet (maar is nog wel gewoon als binnenlandse trein te gebuiken). Deze IC-Berlijn gaat ook naar Amsterdam Centraal in plaats van Schiphol rijden.
treinreiziger.nl schreef:Er is steeds meer informatie bekend over de dienstregeling 2013, die van start gaat op 9 december 2012.
A: Ingebruikname Hanzelijn Zwolle-Lelystad, met daaraan de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Daarmee gepaard de verandering van de IC-dienstregeling op de trajecten van/naar Groningen, Leeuwarden, Enschede en Duitsland;
B: Het rijden van vier treinen per uur tussen Groningen en Zwolle, waarbij de IC's alléén in Assen stoppen. Dit plan wilde de NS al eerder uitvoeren, maar is niet doorgegaan doordat het bedrijf Hoogeveen geen IC-status wilde geven;
C: Eindhoven-Heerlen/Maastricht voor het verdubbelen van de IC-dienst. Er komen dan twee IC's per uur van Eindhoven naar Heerlen en twee per uur van Eindhoven naar Maastricht te rijden;
D: Opening van de stations Groningen Europapark (bediend door Sprinter Groningen-Zwolle), Almere Poort (bediend door de Sprinters op de Flevolijn) en Utrecht Leidsche Rijn (bediend door Sprinters Utrecht-Woerden);
E: méér Sprinters tussen Utrecht en Woerden.
A: ingebruikname Hanzelijn
Met de ingebruikname van de Hanzelijn wijzigt de IC-treindienst op de genoemde trajecten. De volgende treinen komen te rijden.
Uit richting Groningen en Leeuwarden
2x per uur IC Groningen-Zwolle, waarvan 1x per uur door richting Amersfoort en Rotterdam en 1x per uur naar Lelystad, Schiphol en Den Haag;
2x per uur IC Leeuwarden-Zwolle, waarvan 1x per uur door richting Lelystad, Schiphol en Den Haag en 1x per uur naar Amersfoort en Rotterdam. Deze IC's vanuit Groningen en Leeuwarden geven in Zwolle een aansluiting aan de overzijde van het perron aan elkaar, zodat reizigers elk halfuur kunnen reizen.
Uit richting Deventer/Enschede/Duitsland
Reguliere IC-treindienst verschuift een kwartier, waardoor de overstap naar Amsterdam Centraal met 10 minuten wordt verlengd;
2x per uur IC Enschede-Amersfoort, waarvan 1x per uur door richting Schiphol en 1x per uur door richting Utrecht;
Spits: 2x per uur IC Deventer-Amersfoort. Er moet nog beslist worden of deze door gaan rijden naar Amsterdam Centraal of naar Utrecht;
1x per 2 uur: IC Duitsland-Hengelo-Amsterdam Centraal.
Andere bijzonderheden bij ingebruikname Hanzelijn
Duivendrecht zou de IC-status verliezen, maar dat gebeurt nog niet door het nog niet beschikbaar zijn van vier sporen op dat punt en de daardoor beperkte infrastructuur. De NS verwacht dit vanaf 2016/17 te kunnen aanpassen;
Almere Buiten zou eveneens de IC-status verliezen als het aan de NS lag, maar daar kwam weerstand van uit Almere. Het is aan de verkregen informatie niet af te leiden of Buiten de Intercity's (deels) verliest.
De reistijdverbeteringen door de komst van de Hanzelijn zijn eveneens bij benadering bekend. Voor Zwolle-Amsterdam Zuid komt dit op 5 minuten, voor Zwolle-Amsterdam Centraal op 10 minuten.
De reistijd gaat in de jaren na 2013 verder omlaag, door onder andere de hogere snelheid van 160 km/h die de NS in een aantal jaar hoopt in te voeren en de het beschikbaar komen van meer sporen tussen Schiphol en Lelystad.
E: méér Sprinters Utrecht-Woerden
Bij station Woerden wordt een keervoorziening aangelegd voor treinen, waardoor een kwartiersdienst per Sprinter mogelijk wordt tussen Woerden en Utrecht. De nieuwe, twee keer per uur rijdende Sprinter Woerden-Utrecht verzorgt dan een kwartiersdienst met de Sprinter Den Haag-Woerden-Utrecht. Deze treinen bedienen ook het nieuwe station Utrecht Leidsche Rijn.
Met de nieuwe Sprinters komen er zes treinen per uur te rijden tussen Woerden en Utrecht: 2x Sprinter Den Haag-Utrecht, 2x Sprinter Woerden-Utrecht en 2x IC Leiden-Utrecht.

Volgens de Kamerbrief krijgen 150.000 reizigers te maken met veranderingen in de dienstregeling, waarvan de meesten uiteraard een verbetering krijgen gepresenteerd. Slechts een klein deel krijgt de maken met een verslechtering en net als in 2007 lijk ik tot die laatste groep te behoren. De verbinding Amersfoort - Gouda lijkt in de spits van 4x per uur naar 2x per uur te gaan.
