:J16: In de komende periode zullen er in de avonden werkzaamheden plaatsvinden aan de server. Dit kan impact hebben op de bereikbaarheid van het forum en de Wegenwiki.

Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 okt 2011, 20:58

De gemeente Haarlemmermeer, gelegen op de plek waar tot 160 jaar geleden een groot meer lag, is een bijzondere gemeente. Het bestaat uit ongeveer 30 plaatsen, waaronder Hoofddorp en Nieuw Vennep, en is met ongeveer 145.000 inwoners kwa bevolkingsomvang de 17e gemeente van Nederland. Doordat er nog een aantal grote woningbouwprojecten in de planning staan, is de verwachting dat de gemeente Haarlemmermeer over een aantal jaar tot de 10 grootste gemeenten van Nederland behoort. Centrale plek in de gemeente neemt de nationale luchthaven Schiphol in. Mede door de werkgelegenheid die Schiphol met zich meebrengt, is de gemeente Haarlemmermeer de enige gemeente van Nederland waar het aantal arbeidsplaatsen hoger is dan de in de gemeente wonende beroepsbevolking.

Op het gebied van infrastructuur gebeurt er veel in de Haarlemmermeer. Belangrijke projecten van de laatste 10 jaar zijn de aanleg van de Westrandweg (A5), de Polderbaan, de omlegging van de N201, de aanleg van de Driemerenweg (N205) en de aanleg van de snelle busverbinding Zuidtangent. Omdat de gemeente Haarlemmermeer de komende decennia nog verder zal groeien, is de gemeente plannen aan het ontwikkelen voor verdere verbetering van de infrastructuur. Voor verschillende (lopende) projecten zijn er al aparte draden op dit wegenforum. Omdat er nog veel meer te gebeuren staat, heb ik deze algemene draad aangemaakt.

Hieronder een bericht van afgelopen week.
dichtbij.nl schreef:‘Nieuwe wegen zijn nodig, wegennet te krap voor verkeersdrukte’

HAARLEMMERMEER - Het Haarlemmermeerse wegenstelsel is te krap voor de huidige en toekomstige verkeersintensiteit. Vandaar dat de burgemeester en wethouders een plan hebben gemaakt om problemen te voorkomen. En dat rapport, het Deltaplan, is deze week gepresenteerd.

Het inwonertal en het aantal arbeidsplaatsen in Haarlemmermeer zijn de afgelopen jaren flink gegroeid en daarmee ook de verkeersdrukte. De aanwezigheid van vier rijkswegen en luchthaven Schiphol binnen de gemeentegrenzen verhogen de druk op de lokale infrastructuur. De verwachting is dat het aantal autokilometers tot 2020 met 30 procent toeneemt en het aantal autoritten met 20 procent.

Voor het Haarlemmermeerse college staat als een paal boven water dat er flink wat moet gebeuren om de bereikbaarheid van de gemeente in stand te houden, of liever nog: te verbeteren. Want de huidige infrastructuur is nu al onvoldoende opgewassen tegen de verkeersintensiteit.

Zo dienen regionale routes onbedoeld als hoofdwegen en rijdt doorgaand verkeer via oude lokale polderwegen door Haarlemmermeer. Er zijn nieuwe wegen nodig, zo vindt het college, om een beter functionerend hoofdwegennet te creëren.

Voor de korte termijn (tot 2020) noemt het college onder meer de Nieuwe Bennerbroekerweg Oost, die de zuidelijke aansluiting op de A4 en de Spoorlaan met elkaar moet verbinden, als oplossing. ,,Een belangrijke hoofdontsluiting voor en door het midden van Haarlemmermeer.’’, aldus wethouder Michel Bezuijen. Ook de aanleg van de Taurusavenue, die de doorstroming op en de bereikbaarheid van de N201 ten goede komt, heeft een plek gekregen in het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid.

Genoemd is verder het doortrekken van de N206-208 in de Bollenstreek naar de Haarlemmermeerse N205 en de Nieuwe Bennebroekerweg en de verbinding N205-N206 die de verkeersdruk in Beinsdorp en Zwaanshoek verlaagt en op de N201 en van groot belang voor het vrachtvervoer wordt geacht.

Voor de termijn tot na 2020 staat onder meer de afwaardering van de Schipholweg (naar 50 km/uur) genoteerd, de verlegging van de Weg om de Noord (om woningbouw mogelijk te maken), de verbreding van de S106, een aantal projecten ten behoeve van het onderliggend wegennet in Badhoevedorp, verdubbeling van de Spoorlaan (naar 2x2) en de aanleg van de Amsterdamse laan als ontsluitingsweg van Badhoevedorp.

Voor het netwerk van het openbaar vervoer is in het uitvoeringsprogramma onder meer Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) door het centrum van Hoofddorp opgenomen, HOV om Hoofddorp Zuid en een deel van Floriande, alsmede een opvoering van de frequentie van buslijn 140 en het uitrusten van bushalten met een Dynamisch Reis Informatie Systeem.

Voor het Haarlemmermeerse fietsnetwerk heeft het college vooral verbeteringen van bestaande fietsroutes op het oog met onder andere bewegwijzering, verlichting en fietsenstallingen. Ook heeft het college het doortrekken van het fietspad van Heusdenpad naar het Huis van de Sport en Pioniers (honkbalvereniging) in het uitvoeringsprogramma opgeschreven alsmede de snelfietsroute Hoofddorp-centrum-Hoofddorp Floriande.

De aandacht die het college in het Deltaplan Bereikbaarheid besteedt aan parkeren gaat vooral uit naar aspecten als uniformiteit en systematiek. ,,Op de discussie over de parkeertarieven komen we later terug’’, aldus wethouder Michel Bezuijen.

Tot 2015 is voor de projecten uit het uitvoeringsprogramma van het Deltaplan Bereikbaarheid met een hoge prioriteit naar schatting een extra investering van circa 33 miljoen euro nodig.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » zo 16 okt 2011, 21:44

En nog een bericht over hetzelfde, maar met net andere focus.
hoofddorpsecourant.nl schreef:College wil tientallen miljoenen uittrekken voor nieuwe wegen

HOOFDDORP - Het college van burgemeester en wethouders wil tot 2016 tientallen miljoenen euro's uittrekken voor de aanleg van nieuwe wegen in Haarlemmermeer. Dat staat in het Deltaplan Bereikbaarheid, dat wethouder Michel Bezuijen van Mobiliteit woensdag heeft gepresenteerd.

De wethouder benadrukte dat het plan één van de belangrijkste stukken is van het huidige college. Een goede bereikbaarheid van de polder is een speerpunt van deze coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA. Het plan gaat niet alleen over het autoverkeer, maar ook over fietsroutes, openbaar vervoer, parkeren en verkeersveiligheid.

Een belangrijke doelstelling van het plan is echter een betere doorstroming van het autoverkeer. Het autobezit is hoog in Haarlemmermeer. Gemiddeld heeft elk huishouden meer dan twee auto's. De verwachting is dat het aantal autoritten in de polder tot 2020 met 20 procent zal stijgen en het aantal kilometers dat in een auto wordt afgelegd zelfs met 30 procent.

Om ervoor te zorgen dat automobilisten toch door kunnen rijden, zijn dus nieuwe wegen nodig. Het overgrote deel van de vereiste investering van 32.6 miljoen euro is voor dat doel bestemd. Het college denkt daarbij onder meer aan het oostelijk deel van de Nieuwe Bennebroekerweg, die de zuidelijke aansluiting op de A4 en de Spoorlaan met elkaar moet verbinden.

Verder ziet wethouder Bezuijen grote voordelen in het doortrekken van de N205 naar de N206-208 in de Bollenstreek. Daarover is nog volop discussie met de provincies Noord- en Zuid-Holland en de Bollenstreekgemeenten. Deze weg gaat naar verwachting 175 miljoen euro kosten. Dat soort bedragen geeft aan, zo zei de wethouder bij de presentatie, dat Haarlemmermeer voor de uitvoering van veel gewenste projecten afhankelijk is van andere overheden.

Is er voor verbetering van de autoroutes dus veel geld nodig, voor de fietsers is de gemeente aanzienlijk sneller klaar. Volgens Bezuijen is het huidige fietspadennet in de polder al goed op orde. Het komt daarom vooral neer op betere bewegwijzering, goede verlichting en meer stallingen. "Dan gaan we zeker geen miljoenen in steken", zo zei de wethouder tijdens zijn presentatie.

Wat het openbaar vervoer betreft blijft het college in het deltaplan hameren op de komst van hoogwaardig openbaar vervoer in het centrum van Hoofddorp. Volgens wethouder Bezuijen wordt er daarbij op twee varianten gestudeerd. De ene gaat uit van een busroute over de Kruisweg en de andere over de Burgemeester Pabstlaan. Bezuijen zei dat hoogwaardig openbaar vervoer niet direct hoeft te betekenen dat er vrijliggende busbanen worden aangelegd, maar wel dat een bus kan doorrijden.

Over aanpassing van de parkeertarieven staat niets in het bereikbaarheidsplan. Daarover volgt later een voorstel.

Inwoners en ondernemers hebben sinds vorig najaar uitvoerig hun steentje kunnen bijdragen aan de totstandkoming van het bereikbaarheidsplan. Volgens wethouder Bezuijen is daarbij een groot aantal suggesties en idee(n naar voren gekomen, die onmogelijk allemaal kunnen worden gehonoreerd. Het college heeft in een apart uitvoeringsprogramma aangegeven welke projecten het eerst bij de kop zouden moeten worden genomen.

De gemeente houdt maandagavond 24 oktober een inloopbijeenkomst over het plan. Burgers en bedrijven mogen nog tot 11 november op de plannen reageren. Na alle reacties stelt het college het definitieve plan vast en is het laatste woord aan de gemeenteraad. Die behandelt het deltaplan bereikbaarheid eind dit jaar of begin volgend jaar.
Het Deltaplan Bereikbaarheid is hier te vinden.

hoevenpe
expressweg
Berichten: 3704
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 9:29

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door hoevenpe » zo 16 okt 2011, 22:01

In hoeverre is een downgrading van de schipholweg een oplossing voor een capaciteitstekort? :nuts:

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8453
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door keokiracer » zo 16 okt 2011, 22:11

Rein schreef:
dichtbij.nl schreef:(...)de verlegging van de Weg om de Noord (om woningbouw mogelijk te maken)(...)
Hoe willen ze dat stuk dan laten lopen? Om ind. terrein De Hoek heen? Of het ongelijkvloerse stuk nog verder om Hoofddorp heen leggen? :dontknow:
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 17 okt 2011, 9:03

hoevenpe schreef:In hoeverre is een downgrading van de schipholweg een oplossing voor een capaciteitstekort? :nuts:
Ik weet het ook niet. Het betreft specifiek het stuk van de Schipholweg ter hoogte van Badhoevedorp (en het viaduct over de A4). In het licht van de omlegging van de A9 daar vlak bij acht men het noodzakelijk de daar parallel lopende Schipholweg (thans N232) te downgraden. Bij gebreke aan goede oost-west alternatieven in dat gebied wordt regionaal verkeer dan gedwongen om de A9 te nemen.
keokiracer schreef:
Rein schreef:
dichtbij.nl schreef:(...)de verlegging van de Weg om de Noord (om woningbouw mogelijk te maken)(...)
Hoe willen ze dat stuk dan laten lopen? Om ind. terrein De Hoek heen? Of het ongelijkvloerse stuk nog verder om Hoofddorp heen leggen? :dontknow:
Ik heb geen idee. Ik heb hier verder niks over kunnen terugvinden. Ik vermoed in ieder geval uitsluitend het laatste. De weg om De Hoek heen laten lopen heeft geen zin, omdat je dan de zeer belangrijke aansluiting van de N201 met de A4 mist (of de weg zou via hele rare kronkels weer terug moeten lopen). Ook kom je dan al gauw met de A5 (en daarachter Schiphol) in de knoei.Wat ik zelf nog een interessant punt vindt is hoe de gemeente denkt om te gaan met de verbindingswegen van de volgend jaar (?) te openen aansluiting Hoofddorp-Zuid op de A4. De huidige Bennebroekerweg zal het verkeer niet kunnen verwerken lijkt mij. De gemeente heeft in de planning staan om daarom de Nieuwe Bennebroekerweg door te trekken vanaf zo ongeveer de spoorlijn tot aan de A4. Dit zal ongeveer 17 mln euro gaan kosten inclusief de aanpassing van de spoorviaducten voor 4 mln euro. Dit plan zal pas in 2014 gereed zijn zo is de verwachting. Ik vind dit zeer opmerkelijk, omdat de gemeente toch al jaren moet weten dat de aansluiting Hoofddorp Zuid eraan komt en eigenlijk twee jaar te lang wacht om afdoende infrastructurele maatregelen te nemen.

Een ander opmerkelijk punt is het bedrag dat genoemd wordt voor de verdubbeling van de huidige Nieuwe Bennebroekerweg vanaf de Spoorlaan naar de N205. Voor dit stukje weg van een kilometer of zes denkt men een bedrag van 30 miljoen euro nodig te hebben. Als je het vergelijkt met de A4 Midden Delftland is dat een schijntje natuurlijk, maar in dit geval heeft men in het verleden al veel voorbereidingen getroffen. Zo zijn de over de weg heen lopende brug en viaduct ruim genoeg aangelegd en ligt er langs een groot deel van weg een zeer brede groenstrook die je bij wijze van spreken zo kunt overasfalteren. De enige echt problemen zijn de aanpassingen die bij een drietal kruisingen en twee (of in de toekomst drie) rotondes nodig zijn.

Gebruikersavatar
Kaaiman
2x5 autosnelweg
Berichten: 16870
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Kaaiman » ma 17 okt 2011, 9:47

Er zijn plannen geweest om de N201 vanaf de randweg Hoofddorp rechtstreeks aan te sluiten ter hoogte van KP De Hoek. Ik meen dat dit niet is doorgegaan omdat het te duur was om in te passen of zo, maar ik weet het fijne er ook niet van. Mavas misschien?
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter

evos
verkeersader
Berichten: 731
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door evos » ma 17 okt 2011, 11:57

Rein schreef:Wat ik zelf nog een interessant punt vindt is hoe de gemeente denkt om te gaan met de verbindingswegen van de volgend jaar (?) te openen aansluiting Hoofddorp-Zuid op de A4. De huidige Bennebroekerweg zal het verkeer niet kunnen verwerken lijkt mij. De gemeente heeft in de planning staan om daarom de Nieuwe Bennebroekerweg door te trekken vanaf zo ongeveer de spoorlijn tot aan de A4. Dit zal ongeveer 17 mln euro gaan kosten inclusief de aanpassing van de spoorviaducten voor 4 mln euro. Dit plan zal pas in 2014 gereed zijn zo is de verwachting. Ik vind dit zeer opmerkelijk, omdat de gemeente toch al jaren moet weten dat de aansluiting Hoofddorp Zuid eraan komt en eigenlijk twee jaar te lang wacht om afdoende infrastructurele maatregelen te nemen.
In het plan staat hierover nog het volgende, bij "Bereikbaarheid Haarlemmermeer Midden, korte termijn aanpassing kruising Rijnlanderweg-Bennebroekerweg":
Op korte termijn (voor openstelling nieuwe aansluiting A4) tijdelijke aanpassing capaciteit kruispunt nodig. Na openstelling zuidelijk gelegen Nieuwe Bennebroekerweg kruispunt weer afwaarderen ('koude kruising'' en hiervoor weg geschikt maken).
Of dat voldoende zal zijn is inderdaad de vraag.
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » ma 17 okt 2011, 12:09

Rein schreef:Ik weet het ook niet. Het betreft specifiek het stuk van de Schipholweg ter hoogte van Badhoevedorp (en het viaduct over de A4). In het licht van de omlegging van de A9 daar vlak bij acht men het noodzakelijk de daar parallel lopende Schipholweg (thans N232) te downgraden. Bij gebreke aan goede oost-west alternatieven in dat gebied wordt regionaal verkeer dan gedwongen om de A9 te nemen.
Oh gelukkig geen afwaardering van de hele N232. Dat stuk langs Badhoevedorp zou je nog kunnen zien als bebouwde kom; als je daar nog wat bebouwing aanlegt erlangs zou het niet erg zijn. Maar de N232 wordt toch helemaal niet doorsneden, althans volgens de laatste plannen zou dat niet gebeuren?
Rein schreef:Ik heb geen idee. Ik heb hier verder niks over kunnen terugvinden. Ik vermoed in ieder geval uitsluitend het laatste. De weg om De Hoek heen laten lopen heeft geen zin, omdat je dan de zeer belangrijke aansluiting van de N201 met de A4 mist (of de weg zou via hele rare kronkels weer terug moeten lopen). Ook kom je dan al gauw met de A5 (en daarachter Schiphol) in de knoei.
Ik kan me er ook niets bij voorstellen. Misschien dat het oude plan van de provincie uit de jaren 90 weer boven tafel is gehaald. Dat is in ieder geval wel een hele dure.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

evos
verkeersader
Berichten: 731
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door evos » ma 17 okt 2011, 12:20

Een ander opvallend punt uit het bereikbaarheidsplan is dit:
Onderzoek aansluiten Waddenweg op N201 (‘Ziekenhuisvariant’).
Die Ziekenhuisvariant (what is in a name) blijkt te bestaan uit het aantakken van de Waddenweg op de N201 bij de bestaande aftakking naar de N205, dus volledig maken van dit kruispunt, en het afwaarderen van de bestaande aansluiting van het Spaarneziekenhuis aan de N201 tot een aansluiting voor alleen bussen (richting Heemstede) en hulpdiensten. Het ziekenhuis zou dan ook via de Waddenweg bereikbaar gemaakt worden.
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 17 okt 2011, 13:47

Het mooie van het stuk is dat het voor een deel heel concreet is, maar voor een ander deel ook een hoop 'wensdenken' of 'standpuntsinneming' is. Het is dus zeker niet zo dat dit allemaal concrete plannen zijn die zeker uitgevoerd zullen worden, maar eerder een lijst is met zaken op infrastructuur gebied die de komende zeg 15 jaar kunnen gaan spelen. Eigenlijk kan je beter zeggen dat als een project/issue nu niet op dit lijstje staat, je daar de komende 10 jaar ook niet meer over hoeft te gaan beginnen. Verder is het zo dat het ook niet allemaal zaken zijn die puur een gemeentelijke aangelegenheid zijn, maar er ook punten op staan waar de gemeente helemaal niet over gaat (maar wellicht wel invloed op kan uitoefenen) zoals provinciale wegen en ook rijkswegen. Zo wordt er bijvoorbeeld geopperd dat de huidige A5 wellicht een derde rijstrook moet gaan krijgen zodra de Westrandweg open is en staat er ook in dat er aan de vertramming van de Zuidtangent de komende 15 jaar niet gedacht hoeft te gaan worden. Maar juist omdat dit Deltaplan Bereikbaarheid niet alleen gemeentelijke wegen, fietspaden etc. raakt, maar veel verder gaat dan dat plus het feit dat er in deze groeigemeente ook de komende decennia nog veel staat te gebeuren leek het me dus wel interessant om deze draad te openen (en bij te houden).

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 19 okt 2011, 22:44

In het document staat het volgende over de N201:
Gemeente Haarlemmermeer schreef:Verlegde provinciale Weg om de Noord (initiatief)
In de Deelstructuurvisie Hoofddorp 2030 wordt afgewogen of aan de noordzijde van Hoofddorp intensieve woningbouw wenselijk is en of ontvlechting van de dubbelfunctie van de N201 - regionale weg en gebiedsontsluitingsweg - mogelijk is.
Daarvoor is een naar het noorden verlegde provinciale Weg om de Noord nodig, met een aansluiting op de A5. Daarmee worden de wijken van Hoofddorp goed bereikbaar en kan het regionaal verkeer gebruik maken van deze weg. Deze nieuwe kruisingsvrije weg, die ten noorden van de gekantelde kavels gesitueerd is, kan op twee plaatsen een aansluiting met de Van Heuven Goedhartlaan krijgen. De bestaande N201 zou dan een gebiedsontsluitingsweg worden (in plaats van stroomweg) ter ontsluiting van bestaande en nieuwe aanliggende wijken. Ook verbetert de bereikbaarheid van de Beukenhorsten en brengt de ontsluiting van Hoofddorp West minder problemen met zich mee.
Zoals te lezen, feitelijk dus een herintrede van het oude N201-plan, tenminste, zo lees ik het.

Naast de afwaardering van de N232 in Badhoevedorp staat ook een omlegging van de N232 in het verschiet:
Afwikkeling regionaal verkeer; verlegde N232 (initiatief)
De Schipholweg krijgt in het dorp (mavas: Badhoevedorp) de functie van lokale ontsluitingsweg. Regionaal verkeer wordt buiten de omgelegde A9 omgeleid. Met de ontwikkeling van de Schipholdriehoek kan Tweeduizend El ingezet worden als regionale verkeersweg, en zo de rol als omgelegde Schipholweg (N232) vervullen. Aan de westzijde van Badhoevedorp wordt de omgelegde N232 aangesloten op de Schipholweg. Eerst via de Hoofdweg-Oostzijde. Bij grote ontwikkelingen die een eigen aansluiting op de A5 vergt is een aparte verbinding naar de N232 nodig. Aan de oostzijde wordt de Loevesteinse Randweg met een viaduct over de A4 benut voor een aansluiting op de N232. In het gebied van de Elzenhof kunnen huidige verkeersknelpunten worden meegenomen. De mogelijkheid voor een aansluiting op de A4 wordt open gehouden.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40399
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » wo 19 okt 2011, 23:01

Volgens mij staat daar wat omslachtig dat de S 106 wordt doorgetrokken als T 109 (ik weet het nummer niet meer zo goed uit mijn hoofd), dat is wel een beetje oude wijn in nieuwe zakken...

Ik moet ook nog ergens een knooppuntontwerpje hebben dat ik tijdens mijn studie gemaakt heb :) (verknoping T 109, A 9, A 4)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » wo 19 okt 2011, 23:03

^^ Nee, dat staat onder een ander kopje in het document, zie de link in mijn vorige post. Overigens, S106 = T106.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » do 20 okt 2011, 9:25

Plan is wel de S106 (met de omlegging van deze weg richting de nieuwe aansluiting op de (omgelegde A9) ter hoogte van de A9) tot een 2*2 weg te verdubbelen. Dus: S106 * 2 = T106?
Laatst gewijzigd door Rein op vr 21 okt 2011, 9:50, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40399
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » do 20 okt 2011, 19:30

Ik heb de documenten gedownload en ga er nog eens rustig naar kijken. Er zitten bij het eerste snelle doorlezen een aantal interessante en doordachte voorstellen tussen, ook dingen waarvan ik de meerwaarde niet inzie. Structurele missers, zoals het niet doortrekken van de N 205 naar de A 44, en de vele afslaande bewegingen die het verkeer van Hoofddorp naar de A 4 en vice versa moeten maken worden niet opgelost volgens mij. Waarom kan de (Nieuwe) Bennebroekerweg geen afrit aan de A 4 krijgen, sterker nog: de verbindingswegen liggen er in principe al...?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » do 20 okt 2011, 22:28

Dat laatste is toch de bedoeling? In eerste instantie sluit de nieuwe aansluiting van de A4 aan op de Bennebroekerweg. Ter plekke is deze weg al aangepast. Over een paar jaar wordt de Nieuwe Bennebroekerweg verlengd (als het door gaat) en zal de A4 daar wel op gaan aansluiten. Of bedoel je iets heel anders?

De eventuele doortrekking van de N205 naar de A44 zou je inderdaad ook in dit stuk verwachten, ook al zou realisatie hiervan hypothetisch zijn. Als het nu hier niet in staat, dan zal die verlenging er de komende decennia ook niet van komen lijkt me zo.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » vr 21 okt 2011, 9:25

^^ Ja ik snap ook niet wat Vinny nu bedoelt met de a4-Bennebroekerweg.

En verder denk ik dat de kosten-batenanalyse van een doortrekking N205 naar A44 vrij negatief zal uitkomen. Hoeveel verkeer zal daar nu gebruik van maken? Het is alleen een alternatief voor de N208 tussen Hillegom en Sassenheim.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 21 okt 2011, 10:07

Vanuit het perspectief van de Haarlemmermeer is de verlengde N205 alleen 'handig' voor bewoners van de westelijke delen van de gemeente (zoals Zwaanshoek, Vijfhuizen en de westelijke wijken van Hoofddorp en Nieuw Vennep). Voor andere delen van de Haarlemmermeer is invoegen op de A4 om op de A44 te komen te prefereren. Doorgaand verkeer (vanuit bijvoorbeeld Haarlem) zal eveneens weinig tijdswinst halen met deze weg vanwege de redelijk vlotte route via A9, A5 en de A4.

Aangezien de gemeente Haarlemmermeer traditioneel zeer sterk gericht is op Amsterdam en Schiphol en de facto met zijn 'kont' richting Zuid-Holland ligt, denk ik niet dat er een erg grote vervoersvraag ligt vanuit de westelijke delen van de Haarlemmermeer met de westelijke kant van Zuid-Holland. Het is daarom inderdaad de vraag of zo'n verlengde N205 echt voor veel mensen wat toevoegt.

Op persoonlijk vlak zou ik zo'n verlengde N205 wel toejuichen, ook al zou ik er maximaal maar een handjevol keren per jaar gebruik van maken. Om nu op de A44 te komen moet ik (als bewoner van een westelijke wijk van Hoofddorp) altijd flink omrijden: ofwel via de N207 naar de oprit van de A4/A44 bij Nieuw Vennep, ofwel door de kommen van Lisse en Sassenheim om daar in te voegen op de A44 ofwel door via lokale polderwegen (IJweg, Lisserweg, Hoofdweg) te rijden en dan de oprit bij Abbenes op de A44 te nemen. De verlengde N205 zou zo een minuut of 5 à 10 tijdwinst kunnen opleveren. Maar nogmaals, zo vaak hoef ik niet aan de westkant van Leiden of in Wassenaar of westelijke delen van Den Haag te zijn.

Voor de ter plekke onbekenden hieronder nog een Gmaps kaartje. Centraal bovenin zie je de N205 doodlopen op de N207. Onder in beeld loopt de A44. Links loopt de N208, rechts de A4, echter in het midden lopen er geen echte verbindingswegen tussen de N205 en de A44, behalve lokale polderweggetjes.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40399
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Vinny » vr 21 okt 2011, 10:14

De verbinding tussen de N 205 en de A 44 is natuurlijk ook voor reizigers buiten de Haarlemmermeer handig. Ik denk aan bijv. Haarlem-Leiden, verkeer dat nu nog enorm om moet rijden of over de N 206/N 208 moet rijden...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

jelger
expressweg
Berichten: 3341
Lid geworden op: di 29 jul 2008, 9:45

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door jelger » vr 21 okt 2011, 10:50

.. foetsie! ...
Laatst gewijzigd door jelger op di 09 mar 2021, 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 21 okt 2011, 11:55

Een omlegging van de N206 bij Vogelenzang gaat er never nooit komen. Daarvoor acht men de natuurwaarde van de binnenduinrand aldaar te hoog. Bovendien lost dat niet veel op, omdat de weg even verderop hoe dan ook door de villawijken van Aerdenhout heen moet. Daar een omleiding realiseren is de facto onmogelijk (of je zou dwars door de 'echte' duinen heen moeten gaan).

Om weer on topic te komen (aangezien bovenstaand verhaal volledig betrekking heeft op de situatie buiten de Haarlemmermeer): we mogen al blij zijn met de realisering van de verbindingsweg N206-N205 die onder Vogelenzang door gaat. Deze wordt uiteraard wel in het Deltaplan Bereikbaarheid van de gemeente Haarlemmermeer genoemd.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » vr 21 okt 2011, 15:14

evos schreef:Een ander opvallend punt uit het bereikbaarheidsplan is dit:
Onderzoek aansluiten Waddenweg op N201 (‘Ziekenhuisvariant’).
Die Ziekenhuisvariant (what is in a name) blijkt te bestaan uit het aantakken van de Waddenweg op de N201 bij de bestaande aftakking naar de N205, dus volledig maken van dit kruispunt, en het afwaarderen van de bestaande aansluiting van het Spaarneziekenhuis aan de N201 tot een aansluiting voor alleen bussen (richting Heemstede) en hulpdiensten. Het ziekenhuis zou dan ook via de Waddenweg bereikbaar gemaakt worden.
Talking about the Ziekenhuisvariant. Vandaag een artikeltje in de krant daarover.
haarlemsdagblad.nl schreef:'Ziekenhuisvariant' N201 krijgt vervolg.

HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer gaat nog een keer proberen om de provincie Noord-Holland zo ver te krijgen dat de Deltaweg een uitrit krijgt op de Kruisweg (N201). Er zijn vier ’ziekenhuisvarianten’ gemaakt waarmee verkeerswethouder Michel Bezuijen de slag met de provincie opnieuw wil aangaan.

Of hij die slag ook gaat winnen, durft de wethouder niet te zeggen. De provincie heeft de aansluiting altijd geweigerd omdat die geen extra aansluitingen wil op de Kruisweg (N201). Er zijn en worden juist vele miljoenen geïnvesteerd om de doorstroming te verbeteren en kruisingen zorgen nu eenmaal voor oponthoud. De provincie wil om die reden ook een aantal kruisingen ongelijkvloers maken, maar dat kost erg veel geld en het is onduidelijk of die bruggen of tunnels er uiteindelijk ook komen.
BTW: waar in het artikel "Deltaweg" staat moet 'Waddenweg" worden gelezen. het gaat om dit kruispunt. De Waddenweg loopt nu nog dood op een bussluis. Situatie vanaf de andere kant. NB: rechts van het gebouw dat half achter het reclamebord schuilgaat, eindigt zo'n beetje de Waddenweg.

evos
verkeersader
Berichten: 731
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door evos » ma 24 okt 2011, 18:20

Rein schreef:De provincie heeft de aansluiting altijd geweigerd omdat die geen extra aansluitingen wil op de Kruisweg (N201).
Volgens het eerder door mij gelinkte bericht kan daaraan tegemoet worden gekomen door de bestaande ziekenhuisuitrit te sluiten voor autoverkeer. Alleen bus- en hulpdiensten zouden deze uitrit dan nog mogen gebruiken.
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

evos
verkeersader
Berichten: 731
Lid geworden op: za 05 jul 2008, 10:12
Locatie: Hoofddorp

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door evos » ma 24 okt 2011, 18:25

Rein schreef:Op persoonlijk vlak zou ik zo'n verlengde N205 wel toejuichen, ook al zou ik er maximaal maar een handjevol keren per jaar gebruik van maken. Om nu op de A44 te komen moet ik (als bewoner van een westelijke wijk van Hoofddorp) altijd flink omrijden: ofwel via de N207 naar de oprit van de A4/A44 bij Nieuw Vennep, ofwel door de kommen van Lisse en Sassenheim om daar in te voegen op de A44 ofwel door via lokale polderwegen (IJweg, Lisserweg, Hoofdweg) te rijden en dan de oprit bij Abbenes op de A44 te nemen. De verlengde N205 zou zo een minuut of 5 à 10 tijdwinst kunnen opleveren. Maar nogmaals, zo vaak hoef ik niet aan de westkant van Leiden of in Wassenaar of westelijke delen van Den Haag te zijn.
Een verlengde N205 zou mij (als Oost-Toolenburger) ook prima uitkomen. Maar ook de nu in uitvoering zijnde Spoorlaan-Zuid in Nieuw-Vennep belooft al een duidelijke verbetering te worden (richting de A44 via afrit Abbenes).
Wet van Hofstadter: Het duurt altijd langer dan je denkt, zelfs al houd je rekening met de Wet van Hofstadter (uit Gödel, Escher, Bach).

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » ma 24 okt 2011, 22:43

Vanavond ben ik bij een informatie avond van de gemeente Haarlemmermeer geweest over het Deltaplan Bereikbaarheid en heb oa met een paar ambtenaren gesproken. Zoals ik al vermoedde vormen de gedachtes in het (concept) Deltaplan Bereikbaarheid een soort 'wish list' voor de komende decennia en is het absoluut niet zeker dat alle plannen werkelijkheid gaan worden. Staat echter een gedachte in de finale versie van het Deltaplan niet op de lijst, dan kan je er zo goed als zeker van zijn dat dit de komende jaren niet op tafel zal gaan komen.

Inzake het ontbreken van de verlengde N205 (tot aan de A44) is mij verteld dat de gemeente wel eens met oa het Rijk heeft gesproken over deze verbinding, maar dat dit geen verbinding is die de gemeente van echt toegevoegde waarde ziet. Ook is de gemeente bang dat dit tot veel grotere drukte zou leiden op de (oude) N205, omdat deze weg dan deels de functie van de A4 overneemt. Veel meer heil ziet de gemeente in de verbindingsweg N205-N206 (tussen de Nieuwe Bennebroekerweg bij Hoofddorp en Vogelenzang).

Betreffende de verlenging van de Nieuwe Bennebroekerweg naar de nieuwe aansluiting op de A4 erkende de ambtenaar dat deze eigenlijk allang in aanleg zou moeten zijn en dat men dit plan een aantal jaren heeft verzuimd op te pakken. Voorlopig moeten we het dus met de (oude) Bennebroekerweg doen, een weg die in de spits nu al overbelast is. De ambtenaar gaf verder aan dat men nog aan het studeren is hoe de verlengde Nieuwe Bennebroekerweg de twee spoorlijnen moet kruisen. De huidige onderdoorgang van de (oude) Bennebroekerweg is hiervoor een beetje aan de krappe kant en hele nieuwe viaducten aanleggen onder bestaande spoorlijnen zou erg veel geld gaan kosten. Een van de gedachtes is de weg boven de sloot aan te leggen die naast de huidige Bennebroekerweg onder de spoorviaducten doorloopt.

Aangaande de aansluiting van de Waddenweg met de N201 en de (verbindingsweg met de) N205 gaf een ambtenaar aan dat er vier mogelijke varianten zijn waaronder een upgrade van de huidige aansluiting bij het Spaarne Ziekenhuis, de rechtstreekse doortrekking van de Waddenweg en een ombuiging van het Leenderbos richting de verbindingsweg naar de N205. De ambtenaar gaf aan dat de gemeente druk met de provincie in gesprek is over deze aansluiting waar de provincie tot voor kort überhaupt weigerde hierover in gesprek te gaan.

Verder zag ik nog op een kaart de (mogelijke) nieuwe verbindingsweg tussen de N205 en de A5 die boven Hoofddorp zou moeten komen te liggen. Bij de N205 begint de weg ter hoogte van Vijfhuizen, zo'n beetje waar nu het viaduct van de Zuidtangent over de N205 gaat. Vervolgens loopt de weg ten noorden van en parallel aan de Geniedijk en gaat hij net ten zuiden van de Polderbaan langs. Zo'n beetje ten noorden van De Hoek sluit hij dan aan op de A5.

Op de A5 is trouwens nog een andere afslag ingetekend, zo'n beetje aan de noord west kant van de Zwanenburgbaan (aan de westkant van de Hoofdvaart in het verlengde van de weg Tweeduizend El) waar een heel stelsel van nieuwe wegen zou moeten komen. Zo wordt er ook over nagedacht om de andere kant van de Tweeduizend El aan te sluiten op de A4 (net ten noorden van de Schipholtunnel). Deze (geüpgrade) Tweeduizend El sluit haaks aan op de toekomstige T106 die weer een verlengde is van de uit Amsterdam Osdorp komende S106. Waar de S106 nu nog in Lijnden een rare kronkel maakt op bij de afslag Badhoevedorp van de A9 uit te komen, zal deze in de toekomst in 2X2 vorm bij Lijnden rechtdoor gaan lopen, aansluiten op de omgelegde A9 (en de Schipholweg) en dus doorlopen naar de Tweeduizend El.

Zie voor een mooi kaartje met alle wegenplannen pagina 39 van het (Concept) Deltaplan Bereikbaarheid Haarlemmermeer. Reageren op de plannen kan tot 11 november 2011. Meer info is nog te vinden op de website van de gemeente Haarlemmermeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » di 27 dec 2011, 11:25

Vrijdag de 23e is de verlengde Spoorlaan bij Nieuw Vennep geopend, tussen de N207 en het station, waardoor de Spoorlaan doorgaand te berijden is tussen de N207 en Hoofddorp. Goed nieuws voor alle inwoners lijkt me.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » di 27 dec 2011, 12:35

Inderdaad, vooral voor de bewoners van de oostelijke helft van Nieuw Vennep. Vooral de kruising Hoofdweg - Zuiderdreef zal het wat rustiger krijgen, al is het de vraag of lange wachttijden tot het verleden behoren.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 21842
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door harry » di 27 dec 2011, 13:38

^^ Ik zal er vanavond eens kijken. Lijkt me een leuke extra optie voor mij, als het op de A4 vast staat.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17657
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door mavas » do 12 jan 2012, 19:30

Van het weekend nog overheen gereden, het is een goede route naar de N207, en ook prima te gebruiken als omleidingsroute als de N207 dicht moet. Ik zag wel dat er een VRI aanwezig is bij een sporthal (?). Ik hoop dat die tijdelijk is, want het zag er nogal vreemd uit.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9554
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Ontwikkeling infrastructuur in Haarlemmermeer

Bericht door Rein » do 12 jan 2012, 21:21

Vorige week (meen ik) heeft de gemeente Haarlemmermeer een rapport uitgebracht waarin zij ingaat op de reacties die ze heeft ontvangen op het concept Deltaplan Bereikbaarheid. In totaal heeft men zo'n 30 reacties ontvangen waaronder van RWS, NS, Schiphol, buurgemeentes, bewonersgroepen, andere belangengroepen en een handvol gewone burgers. Logisch maar toch apart om te lezen is dat eigenlijk iedereen op weer een ander element van het plan heeft gereageerd. RWS t.a.v. plannen voor aansluitingen op ASWs, de NS t.a.v. OV bereikbaarheid, anderen weer op het gebied van invalideparkeerplaatsen etc. Al met al hebben de reacties niet geleid tot grote aanpassingen in het Deltaplan.

Het meest interessant voor wegenfreaks is de reactie van RWS. RWS geeft o.a. aan zeer terughoudend te zijn met het realiseren van extra aansluitingen op de ASWs. De reactie van de gemeente is dat zij zich daarvan bewust is en dat zij met de suggestie voor op termijn 5 nieuwe aansluitingen wellicht wat ambitieus is.

Ook geeft RWS aan dat zij weinig ziet in parallelbanen op de A4 ter hoogte van De Ruygen Hoek en Nieuw Vennep. Hierop gaat de gemeente niet echt in, behalve dat men stelt dat deze parallelbanen voorlopig pro forma vermeld worden i.v.m. het openhouden van de mogelijkheid om de Noordelijke Randweg van Nieuw Vennep ooit nog eens tot aan de A4 door te trekken.

Verder laat de gemeente meermaals blijken voorstander te zijn om doorgaand verkeer en lokaal verkeer op de N201 tussen Hoofddorp en de A4 van elkaar te scheiden. De N201 zou hiertoe ter hoogte van de Weg om de Noord naar het noordoosten moeten worden verlegd en ten noorden van De Hoek moeten gaan aansluiten op de A5. Vraag is of dit realistisch is, maar dit behoort wel tot de meest prioritaire plannen om nader te gaan uitzoeken zo lijkt het.

Opmerkelijk vind ik nog dat de gemeente stelt een verdubbeling van de N205 ten zuiden van Hoofddorp tot aan de N207 niet nodig te achten. Ik dacht echter dat de provincie al plannen heeft voor deze verdubbeling en dat dit over een paar jaar ook daadwerkelijk gerealiseerd zou gaan worden.

Het hele stuk is op de website van de gemeente Haarlemmermeer terug te lezen.