Het Financieele Dagblad schreef:Fel gevecht om wegenbouw
Kenners waren verbluft. Rijkswaterstaat had € 600 mln over voor verlenging van de A4 tussen Delft en Schiedam. Het winnende bod — van Heijmans, VolkerWessels en Boskalis — lag liefst 50% lager. Sceptici stellen dat de extreem scherpe bieding illustreert dat bouwers een ongezond gevecht leveren om overheidswerk, nu de private hoek stilligt. Straks valt de rekening hoger uit en moet de overheid bijlappen, vrezen ze. Joop van Duren van Inteon, specialist in aanbestedingsprocessen, wijst op een ander fenomeen. De opdracht is volgens hem een goed voorbeeld van de nieuwe wijze waarop de overheid tegenwoordig opdrachten in de markt zet. Van Duren: ‘Vroeger kwam de overheid met een gedetailleerd ontwerp. Het enige onderscheidende criterium was prijs. De kans op opportunistisch gedrag was groot, omdat de winnende aannemer tijdens de uitvoering aan de margeknoppen gaat draaien. Als de eindafrekening hoger uitvalt, zal hij zeggen dat het ontwerp of bestek niet deugt. Nu krijgt de aannemer meer ruimte om zelf met oplossingen te komen. Ze voelen meer binding met het project en komen met een aanpak die vaak nog steeds goedkoop is, omdat ze er al ervaring mee hebben.’ Wim Hollekamp, directeur Markt en inkoop van Rijkswaterstaat, onderschrijft dit. ‘Sinds de bouwenquête besteden wij anders aan. Als je meer ruimte geeft, heeft de aannemer een prikkel om met oplossingen te komen die wijzelf misschien niet bedacht hadden.’ Projecten die eraan komen: verdubbeling N33 Assen-Zuidbroek en vergroting van de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere.
Fel gevecht om wegenbouw
Moderator: Moderatoren
-
- 2x3 autosnelweg
- Berichten: 9636
- Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
- Locatie: Haarlemmermeer
Fel gevecht om wegenbouw
-
- 2x5 autosnelweg
- Berichten: 15060
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09
Re: Fel gevecht om wegenbouw
Ik snap niets van dat artikel. Het mag toch inmiddels wel bekend zijn dat er door RWS en ProRail vrijwel niets meer uitsluitend op prijs wordt gegund?
-
- Forumbeheerder
- Berichten: 8639
- Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
- Locatie: Beneden-Leeuwen
Re: Fel gevecht om wegenbouw
Het komt er op neer dat grote bouwbedrijven veel tijd en energie moeten steken in het tenderproces om een zo scherp mogelijke inschrijving neer te zetten al dan niet in combinatie met een goed uitgedacht ontwerp en randvoorwaarden (zoals bij EMVI het geval is). Dat de concurrentie groot is, dat is ook geen nieuws. De komende jaren worden cruciaal, aangezien de spoedwetklussen nu wel grotendeels weggewerkt zijn en er vooral bij lagere overheden flink bezuinigd wordt op het wegennet.