
Deze thread gaat over tolwegen in Nederland.
De discussie over rekeningrijden wordt hier niet gevoerd.
In Nederland zijn een aantal tolwegen, meest prominent de Kiltunnel (N207) bij Dordrecht en de Westerscheldetunnel (N62).
Voorheen had Nederland meer tolwegen, zoals de Zeelandbrug, Haringvlietbrug, de Prins Willem-Alexanderbrug en Beneluxtunnel. Daarnaast zijn er twee tolwegen met schaduwtol (Wijkertunnel en Noordtunnel). Ook zijn er momenteel tolwegen gepland; de Blankenburgtunnel bij Rotterdam, de A13-A16-verbinding bij Rotterdam en de A15 tussen Ressen en Zevenaar.
Er zijn studies gedaan naar een boortunnel onder Den Haag, in het kader van de ring Den Haag. De kosten hiervan zijn zeer hoog (4 miljard euro voor een boortunnel van 12 kilometer), maar misschien is zo'n tunnel wel haalbaar als er tol geheven wordt. Een toltarief van € 5 zou bijvoorbeeld al zo'n € 2,7 miljard over 30 jaar kunnen opleveren bij 50.000 voertuigen. Ook is er een studie gedaan naar een IJmeerverbinding als tolweg. Deze bleek niet noodzakelijk.
Mijn inziens kunnen dure projecten, met name tunnels en oeververbindingen, in sommige gevallen wel als tolfaciliteit aangelegd worden, met name wanneer de baten hoog zijn, maar tegelijkertijd de kosten hoog en het nationale belang laag. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een toltunnel N38 van Ridderkerk naar Krimpen, een toltunnel naar Texel, een brug/tunnel over de Lek bij Bergambacht of Schoonhoven, de Oranjetunnel in de Europoort, of de eerder genoemde toltunnel onder Den Haag. Kortom; verbindingen waar het alternatief ver om is, duur en traag is (veerdienst) of waar een grote reistijdverkorting bereikt kan worden voor geisoleerde gebieden of op lokaal niveau.
Nieuwe snelwegen binnen het nationale netwerk dienen m.i. tolvrij aangelegd te worden, we betalen hier immers meer dan genoeg belasting voor. De A13-A16 of A15 als tolweg ben ik dan ook niet gelukkig mee. Tolstroken zoals in de Verenigde Staten zijn m.i. niet aan de orde, omdat die per definitie geen files oplossen (een tolstrook werkt alleen als de tolvrije stroken vaak vast staan). In de VS ligt dit anders omdat de belastingen op automobiliteit eigenlijk al te laag zijn voor structureel onderhoud, laat staan uitbreiding en nieuwbouw.