Rekeningrijden in Brussel

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

Peter2
dorpsstraat
Berichten: 120
Lid geworden op: vr 07 okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Rekeningrijden in Brussel

Bericht door Peter2 » di 07 feb 2012, 0:03

De Standaard schreef op 6 februari 2012
Grouwels denkt aan kilometerheffing voor Brussel

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft dringend geld nodig om zijn langetermijnprojecten te financieren. Bevoegd minister Brigitte Grouwels (CD&V) stuurt daarom aan op een kilometerheffing voor automobilisten die Brussel binnenrijden. Dat schrijft de krant Metro.
De MIVB wil de komende jaren het aantal reizen en passagiers fors opdrijven en hoopt daarom een deel van het federale geld voor Brussel te kunnen opeisen. Maar dat alles zou niet volstaan. Daarom wordt gedacht aan prijsverhogingen, maar dus ook aan een kilometerheffing.

'Een akkoord tussen de drie gewesten overweegt al dergelijke vergoeding voor vrachtwagens. We kunnen een 'slimme kilometertaks' ook toepassen op andere chauffeurs. Zo zouden mensen die naar Brussel rijden binnen de spitsuren meer moeten betalen dan mensen die de hoofdstad buiten de spits binnenrijden. Het idee zou in eerste instantie kunnen toegepast worden in een gebied waar het GEN-spoornet aanwezig is.

Aanslag

'Een nieuwe aanslag op de autopendelaars', meent Lode Vereeck (LDD) in het Vlaamse parlement. 'Veel eetlust, maar weinig verantwoordelijkheid. 'Het zal opnieuw de werkende Vlaamse autopendelaar zijn die geld moet ophoesten. Dat terwijl Vlaanderen al jaarlijks 670 miljoen euro in Brussel investeert. Daarbovenop komt nog de 461 miljoen euro van de zesde staatshervorming en honderden miljoenen uit eerdere akkoorden.'
Zomaar een kilometerheffing invoeren, kan voor LDD niet door de beugel.

'Dat zou pure geldklopperij zijn', zegt Vereeck. 'Rekeningrijden is alleen bespreekbaar als alle forfaitaire autobelastingen worden afgeschaft en als de infrastructuur en de wegcapaciteit verbeterd worden. Want mensen gaan geen kilometerheffing betalen om in de file te staan', klinkt het.
Brussels minister van Openbare werken en vervoer denkt eraan een kilometerheffing in te voeren om het openbaar vervoer te kunnen betalen. Waarom de opbrengst van de kilometerheffing niet gebruiken om de weginfrastructuur te verbeteren? Of begin misschien met de wegen een minimum aan onderhoud te geven. Van de staat van de Leopold II tunnel zink ik in de grond van plaatsvervangende schaamte.

Het is echter volledig uitgesloten dat dit rekeningrijden ooit wordt ingevoerd in het Brussels Gewest. Het invoeren van een werkend systeem van rekeningrijden is een huzarenstukje, waar geloof ik enkel Singapore reeds is in geslaagd. De Brusselse regering is veel te incompetent om dit gerealiseerd te krijgen. Geen enkele regering in België kan overigens ooit rekeningrijden gerealiseerd krijgen. De best functionerende overheid in dit land (de Vlaamse) kan niet eens een werkend trajectcontrole systeem laten bouwen. Hoogstens zou er dus een stadstol kunnen komen zoals in London of Stockholm, hoewel dit ook al zeer dicht is bij de limieten van wat deze Brusselse regering kan.

Dit bericht van Grouwels is dan ook niet meer dan pure aandachtzoekerij. Brigitte Grouwels wil zich graag wat profileren als een creatieve geest en zo probeert ze te verbergen dat ze er gewoon niet in slaagt realistische oplossingen aan te reiken voor de Brusselse mobiliteitsproblemen. Enkel Bruno De Lille is nog sterker in het lanceren van dergelijke waanzinnige en onuitvoerbare ideeen, waar je dan later uiteraard nooit meer iets van hoort. Het is alsof ze het idee trachten zo gek mogelijk te maken, zo weten ze tenminste zeker dat ze nooit de moeite zullen moeten doen het idee werkelijk proberen uitgevoerd te krijgen. Dan zouden ze immers keihard geconfronteerd worden met hun eigen incompetentie, wat ze maar al te goed zelf beseffen. Het enige geluk voor de Brusselse mobiliteit was dat de MIVB tot voor kort een sterke topman had (Alain Flausch), dewelke helaas vorig jaar is opgestapt.

Momenteel komen er bovendien reeds veel extra inkomsten de richting van Brussel uit zoals het Belgisch wegenvignet (2014?) en de extra financiering door de staatshervorming. In deze staatshervorming krijgt Brussel trouwens specifiek middelen voor zijn mobiliteitsprobleem en een compensatie voor de grote hoeveelheid pendelaars die het elke dag ontvangt. Hier bovenop wil ze de automobilisten pendelaars dus nog eens laten betalen, zonder dat deze hiervoor veel in ruil krijgen. Toegegeven, toch iets waar ze in Brussel (en heel Belgie bij uitbreiding) verstand van hebben: het heffen van ontelbare belastingen en dit geld dan zo snel mogelijk in een of ander zwart gat weg te smijten.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10089
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Rekeningrijden in Brussel

Bericht door vynkce » di 14 feb 2012, 10:25

Het voorstel werd trouwens volledig afgebrand in het Belang van Limburg:

http://www.hbvl.be/blog/de-kern/extern- ... ing-5.aspx