De Provincie Zuid Holland geeft als eerste wegbeheerder in Nederland ambulances toestemming om gebruik te maken van alle busbanen op provinciale wegen. De Provincie loopt hiermee vooruit op toekomstige wetgeving. Mochten ambulances tot nu toe alleen met zwaailicht en sirene gebruik maken van de busbanen, met de ontheffing mag een ambulance altijd over de busbaan rijden. Een belangrijke vooruitgang, die in het voordeel is van de beschikbaarheid van ambulances en voor het comfort van de patiënt.
Algehele ontheffing aangevraagd
De RAD Hollands Midden is de initiatiefnemer geweest voor het aanvragen van een ontheffing namens alle ambulancediensten in de Provincie Zuid Holland. Woordvoerder van de ambulancedienst Johan van Rhijn vertelt dat het iedereen die hij hierover sprak, verbaasde dat ambulances niet op de busbaan mogen zonder zwaailicht en sirene, maar volgens de wetgeving (RVV) mocht het gewoon niet! Dat was voor ons de reden om een algehele ontheffing aan te vragen bij de grootste wegbeheerder uit onze regio, de Provincie Zuid Holland.’’
Op busbaan
Wegbeheerders mogen op grond van de wet een ontheffing verlenen. Van Rhijn: ‘’het had nog heel wat voeten in aarde, voordat we voor een deel van de regio, een klein aantal wegen en voor een beperkte periode een proef voor elkaar hadden. Uiteindelijk heeft de motie Elissen die eind 2011 is aangenomen in de tweede kamer, waarin een algehele ontheffing voor ambulances op busbanen werd bepleit, de zaak in een stroomversnelling gebracht. De proef is nu omgezet in een heuse ontheffing!’’ De Provincie Zuid Holland is de eerste wegbeheerder die vooruitloopt op de toekomstige wetgeving.
De vraag om ambulancezorg neemt jaarlijks toe en het aantal beschikbare ambulances groeit niet. Dit vraagt dus om een zo efficiënt mogelijk gebruik van ambulances. Alle zeilen moeten worden bijgezet, om op tijd aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Het gebruik van busbanen helpt om ambulances op tijd op de juiste plek neer te kunnen zetten, zodat de aanrijdtijd van ambulances altijd zo kort mogelijk is. Van Rhijn: onze ambulancedienst heeft al sinds 2005 een positie in de top 3 van Nederland, als het gaat om haar prestaties. Dat willen we graag zo houden’’.
Beter vervoeren patiënten
Nog een belangrijk winstpunt is het comfort van de patiënt. Het remmen en optrekken met een ambulance kan voor een zieke of pijnlijke patiënt heel vervelend zijn. Nu via de busbaan gereden kan worden kan het vervoer nog geleidelijker worden uitgevoerd.
Inzetten op zo breed mogelijk ontheffing
De volgende stap zal nu zijn, dat aan de overige wegbeheerders in Zuid Holland het verzoek zal worden voorgelegd om het goede voorbeeld van de Provincie te volgen. Van Rhijn: ‘’een ontheffing op de provinciale wegen is natuurlijk mooi, maar toestemming op alle busbanen in Zuid Holland of liever nog in heel Nederland is natuurlijk nog beter!’’ Door de RAD Hollands Midden zal in ieder geval worden ingezet op een zo breed mogelijke ontheffing.
Ik heb het niet zo op busbanen, maar als ze er toch liggen vind ik het een goede zaak dat er meer categoriën van de busbaan gebruik mogen maken. Het verbaast me echter, dat de busmaatschappijen niet compleet over hun toeren zijn. Misschien is er toegezegd dat er binnenkort dan ook naar de wittijden (groentijden voor een negenoog) wordt gekeken. Met andere woorden: nog meer vertraging voor het reguliere verkeer.
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje
Het verbaast me echter, dat de busmaatschappijen niet compleet over hun toeren zijn.
Waarom zou men gaan roeptoeteren? Nagenoeg alle busbanen worden nog voor geen fractie van hun capaciteit gebruikt. 80-99% van de tijd rijdt er geen verkeer overheen.
Ik kan zelfs busbanen bedenken waar het sneller is (2 bussen per uur) om bij het reguliere verkeer aan te sluiten voor het verkeerslicht.
Feitelijk gebeurde dat allang natuurlijk, met of zonder ontheffing. De sirene wordt vaak uitgezet (als er geen voorrang genomen wordt of door rood licht gereden wordt) om geluidsoverlast te beperken. Ik moet de eerste politieman nog zien die een ambulance of brandweerauto bekeurt voor rijden op de busbaan (of waar dan ook).
We praten dus denk ik voornamelijk over ritjes terug van een loos alarm (of gebrek aan zwaar gewonden). Geen dringende haast en formeel geen toestemming op de bus- of vluchtstrook te rijden (of alarmlichten te gebruiken).
Nu moet het ambulancepersoneel nog getraind worden in wat provinciale wegen zijn. De N44 +S101 (met busbaan) dus niet.... De N206 dus deels ook niet (ook gemeentelijk).
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...
Het is alleen maar toe te juichen dat de busbanen daarvoor gebruikt mogen worden.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk
Het verbaast me echter, dat de busmaatschappijen niet compleet over hun toeren zijn.
Waarom zou men gaan roeptoeteren? Nagenoeg alle busbanen worden nog voor geen fractie van hun capaciteit gebruikt. 80-99% van de tijd rijdt er geen verkeer overheen.
Ik kan zelfs busbanen bedenken waar het sneller is (2 bussen per uur) om bij het reguliere verkeer aan te sluiten voor het verkeerslicht.
Dat moet je aan de busmaatschappijen vragen. Die doen dat namelijk altijd. Die zouden nog gaan piepen als er een VOP wordt aangelegd bij de bushalte, omdat ze de tijden waar ze op worden afgerekend niet kunnen halen.
Peter schreef:Feitelijk gebeurde dat allang natuurlijk, met of zonder ontheffing. De sirene wordt vaak uitgezet (als er geen voorrang genomen wordt of door rood licht gereden wordt) om geluidsoverlast te beperken. Ik moet de eerste politieman nog zien die een ambulance of brandweerauto bekeurt voor rijden op de busbaan (of waar dan ook).
We praten dus denk ik voornamelijk over ritjes terug van een loos alarm (of gebrek aan zwaar gewonden). Geen dringende haast en formeel geen toestemming op de bus- of vluchtstrook te rijden (of alarmlichten te gebruiken).
Het gaat met name om de reguliere transporten, waarbij bijvoorbeeld een bejaarde van huis naar een verzorgingshuis wordt gebracht. Maar je hebt gelijk, ook bij loos alarm zullen ze er gebruik van mogen gaan maken.
Verder denk ik dat ze niet bang zullen zijn voor een bekeuring, maar wel voor aansprakelijkheid, mocht er iets voorvallen.
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje
Er hoeft maar ergens in Nederland de maximumsnelheid met 10 km/h verlaagd te worden en gelijk een hele discussie hier op dit forum (en op flitsservice) hoe vervelend dat allemaal wel niet is...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.
Ambulance op een gemeentelijke busstrook in ZH, Wist niet dat ze ook vrijstelling hadden voor verkeerslichten en richting van het voorsorteer vak.
Link
Build a man a fire and he is warm for a day, set a man on fire and he is warm for the rest of his life.