Bij deze een topic over het enige segment van de A1 waar nog geen topic van is op dit forum. Aangezien er geen actuele plannen voor zijn, staat het in "autosnelwegen".
Gerelateerde topics;
* ombouw knooppunt Hoevelaken (gepland)
* spitsstrook Hoevelaken - Barneveld (afgerond)
* knooppunt Barneveld
* Apeldoorn-Zuid - Beekbergen (gepland)
Aangezien minister Schultz eens gezegd heeft dat de "A1 een soort A2 moet worden", is het niet ondenkbaar dat de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn ook verbreed zal worden. Dat is ook in toenemende mate nodig, de verkeersintensiteiten zijn in recente jaren toegenomen, met name het aandeel vrachtverkeer. Hierover straks meer. Momenteel (februari 2012) zijn er plannen voor de ombouw van het knooppunt Hoevelaken, hierbij wordt waarschijnlijk ook een stuk van de A1 richting Barneveld verbreed. Tevens zijn er plannen voor weefstroken op de A1 tussen Apeldoorn-Zuid en het knooppunt Beekbergen en de ombouw van het knooppunt Beekbergen.
Gezien de intensiteiten is dit echter niet voldoende op termijn.
Als we op MTR+ kijken zien we het volgende;
* het meetpunt Apeldoorn-Zuid - knooppunt Beekbergen ligt op gemiddelde werkdagen in enkele maanden van het jaar al op 80.000 - 82.000 voertuigen.
* het meetpunt Kootwijk - Hoenderloo heeft in september 2011 voor het eerst een werkdaggemiddelde van 80.000 voertuigen gehaald.
* het meetpunt Hoevelaken - Barneveld ligt op 100.000 - 106.000 voertuigen op een gemiddelde werkdag.

De intensiteit ligt dus over de gehele linie hoog. 80.000 betekent bij 2x2 rijstroken dat de weg behoorlijk verzadigt is, en er staan steeds meer files. De intensiteiten op Amersfoort - Apeldoorn liggen hoger dan op Deventer - Azelo, alhoewel opgemerkt moet worden dat het aandeel vrachtverkeer ten westen van Apeldoorn niet zo gigantisch hoog ligt als ten oosten ervan. Het aantal vrachtwagens op het wegvak Kootwijk - Apeldoorn-West ligt op zo'n 12.000 per etmaal, wat neer komt op ongeveer 15%, niet extreem hoog, maar wel fors.
Het wegvak Hoevelaken - Terschuur is het oudste, de eerste rijbaan opende in 1952, de tweede in 1967. Een verbreding is hier desondanks relatief eenvoudig mogelijk in de zijbermen. Ter plaatse van de twee viaducten over de A1 moeten de vluchtstroken opgeofferd worden, een bypass buiten de brugpilaren om voor hulpdiensten is echter overal wel mogelijk. Deze verbreding valt onder de ombouw van het knooppunt Hoevelaken, alhoewel de details hiervan nog niet bekend zijn.
Het kunstwerk van de A1 over de A30 is het meest problematisch. Hier is geen vluchtstrook en dus ook geen ruimte om 2x3 rijstroken te realiseren plus een invoegstrook vanaf de A30. Zal waarschijnlijk volledig herbouwd moeten worden, maar dat kan geen kwaad met het oog op het verbeteren van deze aansluiting, dat momenteel al noodzakelijk is.
De A1 is oostelijker in 1972 geopend, en dus voorzien van een ruimtereservering. Voor de verbreding tussen Barneveld en Apeldoorn zijn geen aanpassingen van de kunstwerken nodig, de verbreding kan zelfs grotendeels in de middenberm uitgevoerd worden. Dit hoeft dus niet al te veel te kosten. Interessant is de ruimtereservering ter hoogte van het tunneltje Nijkerkweg, hier is zelfs ruimte voor rangeerbanen voor een eventueel klaverblad met de A30. De aansluiting Voorthuizen is problematischer. Ik vermoed dat deze pas later dan de A1 zelf is gerealiseerd. Het is mogelijk om dit kunstwerk te behouden door de aansluiting om te bouwen tot haarlemmermeer in plaats van half klaverblad. Oostelijker tot het knooppunt Beekbergen hebben de viaducten van de A1 een overbrede vluchtstrook, en de viaducten over de A1 ruimte in de buitenberm.