Reistips: dagen, tijden & routes

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74077
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Chris » wo 20 jun 2012, 19:52

Hierbij een algemeen overzicht van de beste reistips.

dagen
Het is van belang om te weten of er rond de betreffende reisdag schoolvakanties beginnen.

Een handige site is schulferien.org

Met name de basisschoolvakantie is van belang.

Over het algemeen geldt dat vrijdagmiddagen, zaterdagochtend en zaterdagmiddagen het drukste zijn. Ook op andere reisdagen kan in de zomer drukte voorkomen, zo is ook de zondag de laatste jaren drukker geworden doordat mensen de voorgaande dagen mijden.

De drukste dagen zijn alle zaterdagen in juli en de eerste 1 of 2 zaterdagen in augustus. Verwacht echter geen uitgestorven wegen op zaterdagen in juni of eind augustus. Alhoewel er niet zulke enorme files voorkomen is het vaak nog steeds erg druk in de tweede helft van augustus, met name in Frankrijk, Italië en Zwitserland (Gotthard). De hoofdmoot is dan wel richting noorden.

tijden

Naast de reisdagen zijn ook de reistijden van belang. Zo leert de ervaring dat vrijdagmiddagen al erg druk zijn vanaf 1 uur, wat tot vrij laat aanhoudt. Zaterdagen zijn juist vooral 's ochtends al vanaf vroeg druk (met name in Frankrijk, Italië en de Alpen), maar de ervaring leert ook dat de drukte op zaterdagen na 2 of 3 uur 's middags alweer afneemt.

Veel mensen proberen op een drukke dag voor de drukte uit te rijden. Dit werkt meestal niet omdat je bijvoorbeeld in Frankrijk of Zuid-Duitsland dan midden tussen de Fransen en Duitsers komen die een afstandsvoordeel hebben. Met name op zaterdag is het daarom vaak lonend om pas rond 9 uur 's ochtends te vertrekken, zodat je pas rond het middaguur bij Frankfurt of Parijs bent, zodat je achter de drukte aan rijdt. Dit werkt met name goed als je een reis naar het zuiden in twee dagen af wilt leggen.

's Nachts rijden is een optie, maar vergis je niet in de drukte in Zuid-Frankrijk of Italië op zaterdagmorgen. Al om 6 uur 's ochtends staan er vaak lange files op de echte zwarte zaterdagen (juli/begin augustus). Het is erg vervelend om na een nacht rijden bij Lyon uit te komen en dan nog 5 of 6 uur in de file te moeten rijden tot Perpignan of Barcelona.

Er zijn zaterdagen en zwarte zaterdagen. De zwarte zaterdag is niet echt één specifieke dag meer, maar het beeld is dat alle zaterdagen in juli en de eerste helft van augustus even druk zijn. Op sommige zaterdagen half juli staat soms meer file dan de traditionele Franse zwarte zaterdag. Over het algemeen geldt dat alle weekenden in juli en augustus druk en filegevoelig zijn, uiteraard voornamelijk op de noord-zuidassen.

routes

Op de echt drukke dagen is het vaak niet zo heel zinvol om een alternatieve route te kiezen, alle voor de hand liggende routes zijn dan erg druk. Er zijn echter wel alternatieven te bedenken. Bijvoorbeeld vanuit oost/noord-Nederland loont het vaak om via Kassel richting Italië/Oostenrijk/Kroatië te rijden, omdat je dan veel later op de echt drukke routes uitkomt.

Een veelgestelde vraag is of vanuit Nederland richting Salzburg en verder de A61/A5/A8 of de A3/A9 naar München gebruikt moet worden. Over het algemeen zal de A3/A9 de beste route zijn, omdat hier eind 2011 een aantal verbredingen zijn opgeleverd, terwijl met name de A8 de komende jaren nog veel werkzaamheden ziet, zowel tussen Karlsruhe en Stuttgart als tussen Stuttgart en Augsburg.

München is lastig te vermijden. De standaard route is over de A99 rond de stad, maar sommigen proberen de files te vermijden door via de centrumring (Mittler Ring / B2R) te rijden. Het zal meestal niet lonen om de A3 langer te volgen en dan na Regensburg door te steken naar Salzburg, de afstand over niet-snelwegen is dan wel erg groot.

In Frankrijk zijn er weinig alternatieven richting het zuiden. De A10, A20, A71 en A6/A7, ze zijn allemaal erg druk, alhoewel de A20 wel duidelijk de minst drukke is, terwijl de A6/A7 erg filegevoelig zijn, maar onderschat ook niet de A10 en A71 waar vaak grote vertragingen voor met name de tolpoorten wordt gemeten.

In Italië kan men meestal redelijk goed doorrijden, afgezien van de spitsen én het laatste weekend van juli en/of het eerste van augustus. Met name als je de A1, A4 en A14 dieper Italië ingaat moet gerekend worden op enorme vertragingen. De hele route van Milaan tot Rimini is dan zeer filegevoelig. Serieuze alternatieven zijn er echter niet op deze as.

In Zwitserland is voornamelijk de Gotthardtunnel een probleem. Wachttijden komen niet alleen op de standaard zwarte zaterdagen voor, maar ook op zondagen en vrijdagen. Onderschat ook niet de kans op vertraging richting noorden, met name op zondagen en weekenden in augustus is richting noorden vaak meer vertraging dan richting zuiden. Er is een apart topic over de Gotthardtunnel.

In Oostenrijk beschikken de belangrijkste routes over 2-buizige tunnels. Met name de files voor de Tauerntunnel zijn hier in 2011 vrijwel volledig verdwenen, en heeft zich ook niet significant verplaatst naar de Karawankentunnel. De A9 (Linz - Graz) heeft nog wel enkele enkelbuizige tunnels, maar hier rijdt minder vakantieverkeer. De verdubbeling van al deze tunnels is in uitvoering of op korte termijn gepland. In het westen van Oostenrijk is de Pfändertunnel bij Bregenz nog enkelbuizig tot de zomer van 2013. De nieuwe buis is weliswaar eind juni 2012 geopend, maar de bestaande buis wordt dan nog tot vlak voor de zomer van 2013 gerenoveerd. De planning is dat vanaf de zomer van 2013 2 buizen beschikbaar zijn.

Voor de algemene wegenprojecten verwijs ik naar de diverse fora en threads:

* Duitsland
* Zwitserland & Oostenrijk
* Italië
* Frankrijk

Vragen over reisadviezen kunnen beter in dit subforum worden gesteld.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20227
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door waldo79 » wo 18 jun 2014, 16:16

De ANWB komt met een tip om niet 's nachts af te reizen naar Zuid-Frankrijk en verder
anwb.nl schreef:Wie denkt op de Franse wegen files te vermijden door in de zomermaanden in de nacht van vrijdag op zaterdag te gaan rijden, komt bedrogen uit. De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken is op zaterdagen om 16.00 uur
Bron
Is een open deur van jewelste, maar wel een van de betere tips die ik van hen heb gelezen.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6150
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door SnarfFlevoland » vr 20 jun 2014, 9:26

^^
Veel mensen zullen zich daar niet van bewust zijn en rijden er gewoon maar op los.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door captain007 » vr 20 jun 2014, 9:29

^^ Het kan ook niet altijd. Bij veel vakantiehuisjes, etc moet je op een bepaalde tijd en dan vaak op zaterdag aankomen.

RSK
Penningmeester
Berichten: 7087
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door RSK » vr 20 jun 2014, 9:59

^^ Dat is helaas in de zomer niet anders dan in de winter. Probeer maar eens op zaterdag om 17:00 uit Lyon te vertrekken richting Moûtiers als de regio Parijs wintervakantie heeft. Dat kost je ook 2 tot 3 keer de normale reistijd. Als je goed zoekt, kom je overigens ook wel op huisjes die van zondag tot zondag lopen, dan heb je het hele probleem niet.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74077
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Chris » vr 20 jun 2014, 10:17

SnarfFlevoland schreef:Veel mensen zullen zich daar niet van bewust zijn en rijden er gewoon maar op los.
Bijna iedereen denkt dat als je vroeg weg gaat, je de files voor bent. En ze komen elk jaar bedrogen uit. Voor sommige bestemmingen werkt het, maar voor zuid-Frankrijk niet. Voordat je de 9-10 uur naar Lyon hebt afgelegd kom je daar midden tussen de Fransen uit die veel later dan jou zijn vertrokken. Om vervolgens de laatste 400 km in stop-and-go verkeer te rijden.

Als je heel vroeg weg gaat dan ben je vooral voor de Nederlandse golf uit, maar op sommige weekenden kom je dus midden tussen de Fransen, Italianen of Duitsers uit die op normale tijd vertrekken, en rij je de laatste paar honderd kilometer alsnog in topdrukte. Moet je maar eens TomTom kijken op een zaterdagochtend in Italië. Al vanaf zeer vroeg is het bijna 200 kilometer langzaamrijdend verkeer op de A1-A14 tot Rimini.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Palance » vr 20 jun 2014, 10:27

Dan maar een dag eerder vertrekken een extra overnachting ergens inlassen. Kost wel wat meer, maar je krijgt er veel minder (file)stress voor terug.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74077
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Chris » vr 20 jun 2014, 10:53

Of een dag laten schieten en op zondag eind van de dag aankomen. Dat kost je misschien een overnachting die je al betaald hebt, maar als je de hele zaterdagnacht gereden hebt ben je daarna ook goed gaar, dus of het wat uitmaakt?

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Km357 » vr 20 jun 2014, 11:09

Ik vertrek meestal rond 20h de dag voordien, tegen ik aan Lyon ben liggen ze nog quasi allemaal te slapen, is immers maar 3h dan, een uur later vertrekken en je zit in de file, maar op die manier blijf je ze wel allemaal voor. Richting Bordeaux zijn er meer opties van routes en via Lyon hoef je enkel te doen als je ten oosten van Avignon/Nimes blijft, anders kan je even goed de A71-75 nemen. De A71 gaat ook niet zo snel een bottleneck worden voor 8-9h 's morgens en zelfs als je pas tegen middernacht vertrekt na een powernap ben je er dan al voorbij.

De mensen die minder gebonden zijn aan het bouwverlof kunnen hun vakantie ook wat meer spreiden naar "rustigere" weekends.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6150
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door SnarfFlevoland » vr 20 jun 2014, 11:16

Chris schreef:Of een dag laten schieten en op zondag eind van de dag aankomen. Dat kost je misschien een overnachting die je al betaald hebt, maar als je de hele zaterdagnacht gereden hebt ben je daarna ook goed gaar, dus of het wat uitmaakt?
Mee eens. Een dag laten schieten klinkt voor veel mensen echter als een dramatische verkorting op de vakantie, terwijl dat reuze meevalt als je bedenkt dat je dan niet in de file staat en ontspannen aankomt. Een dag eerder vetrekken kost meer moeite en geld dan een dag later vertrekken. Bovendien kan niet iedereen zomaar een paar dagen eerder vertrekken vanwege de schoolvakanties. Maar goed, genoeg ouders die hun kinderen onwettig van school plukken om zelf maar niet in de file hoeven te staan. En dan komen ze inderdaad ook nog eens bedrogen uit.

Mijn ouders gingen vroeger vaak pas 's maandags op vakantie. Die huurden voordat ze gingen kamperen dan ook altijd via particulieren een accomodatie. Vaak ruim twee weken van maandag tot woensdag of donderdag. Dat was nergens een probleem. Via reisorganisaties was dat echter niet mogelijk geweest. Sinds ze zijn gaan kamperen was het ook in het hoofdseizoen op campings geen enkel probleem om drie weken van maandag tot maandag of dinsdag een plaats voor een grotere caravan te reserveren.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Palance » vr 20 jun 2014, 11:48

SnarfFlevoland schreef:Bovendien kan niet iedereen zomaar een paar dagen eerder vertrekken vanwege de schoolvakanties. Maar goed, genoeg ouders die hun kinderen onwettig van school plukken om zelf maar niet in de file hoeven te staan.
Het domste wat je sowieso kunt doen is om meteen na je werk/school op vakantie te gaan. Dat is de beste manier om niet tot rust te komen en een hartaanval van de stress ofzo te krijgen.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7592
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door duikgek89 » vr 20 jun 2014, 11:54

Km357 schreef:Ik vertrek meestal rond 20h de dag voordien, tegen ik aan Lyon ben liggen ze nog quasi allemaal te slapen, is immers maar 3h dan, een uur later vertrekken en je zit in de file, maar op die manier blijf je ze wel allemaal voor. Richting Bordeaux zijn er meer opties van routes en via Lyon hoef je enkel te doen als je ten oosten van Avignon/Nimes blijft, anders kan je even goed de A71-75 nemen. De A71 gaat ook niet zo snel een bottleneck worden voor 8-9h 's morgens en zelfs als je pas tegen middernacht vertrekt na een powernap ben je er dan al voorbij.

De mensen die minder gebonden zijn aan het bouwverlof kunnen hun vakantie ook wat meer spreiden naar "rustigere" weekends.
Dat is dus ook niet voor iedereen weggelegd. Mijn zusje zou ik zo niet op weg sturen, gegarandeerd dat ze in slaap valt en ergens tegen een boom of vangrail eindigt.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Km357 » za 21 jun 2014, 10:06

^^ Uiteraard, niet iedereen heeft voldoende aan een power nap van 10 minuten vooraleer weer verder te rijden. En voor mensen met nachtblindheid is het sowieso al af te raden. Maar op zaterdagen vertrekken of terugkeren overdag is vragen om problemen, zelfs op het OWN schiet het dan niet meer op en dan blijf je nog achter met bison futé routes.

Als het echt niet anders kan dan zaterdag overdag te rijden zou ik ook aanraden om het in 2x te doen en gewoon te vertrekken zonder duidelijke maat van waar je gaat uitkomen, genoeg hotels in Frankrijk langs de baan, en voor de mensen met campers en caravans, er zijn genoeg transitcampings die zeker in jullie gidsen vermeld staan.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74077
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Chris » wo 02 jul 2014, 10:16

ANWB schreef:'s Nachts rijden naar zuiden duurt het langst

Wie denkt op de Franse wegen files te vermijden door in de zomermaanden in de nacht van vrijdag op zaterdag te gaan rijden, komt bedrogen uit. De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken is op zaterdagen om 16.00 uur.


Dat blijkt uit een analyse van historische gegevens van TomTom. De ANWB bekeek de reistijd op drie trajecten: van Utrecht naar Perpignan (1337 km), naar Nice (1402 km) en naar Biarritz (1235 km). Wie veel eerder vertrekt dan zaterdag 16.00 uur doet er langer over. De reis kan op alle drie de trajecten wel uren langer duren.

nicho32
woonerf
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 23:16

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door nicho32 » wo 02 jul 2014, 14:35

Voor de eerste maal vorig jaar naar Kroatië gereden (istrë), rond 17uur vertrokken in west-vlaanderen en alles verliep vlot tot oostenrijk... het volle traject van de grens van duitsland tot slovenië fille, fille ,fille hoop dit jaar 's nachts oostenrijk te kunnen passeren en vroeger te vertrekken. (weekend 23augustus dit jaar).

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6150
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door SnarfFlevoland » wo 02 jul 2014, 14:40

^^
Op welke dag was je dan vertrokken? Dit ziet eruit alsof je vrijdagavond bent weggegaan, maar de truc is juist om pas op de zaterdagavond te gaan reizen. Dan rij je achter de files aan zonder er zelf last van te hebben. Eerder vertrekken helpt niet, want dan zal je elders in de file komen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

RSK
Penningmeester
Berichten: 7087
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door RSK » wo 02 jul 2014, 14:53

^^ Het is natuurlijk wel, dat hoe eerder je weg gaat, hoe later je in de file komt. Er zal een punt zijn dat je op tijd op je bestemming bent om geen last te hebben van files.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6150
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door SnarfFlevoland » wo 02 jul 2014, 15:38

^^
Precies, woensdagavond of donderdagochtend al gaan rijden, maar dat kunnen de meeste mensen niet. De meest effectieve methode tegen files is om later als de rest te vertrekken. Een dag later vertrekken is toch niet zo'n groot drama?!
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74077
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Chris » wo 02 jul 2014, 15:49

Het idee dat je een dag van de vakantie inlevert is voor velen schijnbaar een groter bezwaar dan de hele dag in de file staan. Accommodaties boek je in populaire gebieden vaak van zaterdag tot zaterdag, maar dan kan je toch best op zondagavond aankomen?

Aan de andere kant, misschien is het maar beter dat miljoenen mensen allemaal op vrijdag-zaterdag gaan rijden, dan kan je als je de keus hebt, nog om de files heen plannen. De Gotthardtunnel is een goed voorbeeld van wat er gebeurt als er meer spreiding komt, er staat daar bijna elke middag file in juli.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5207
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Km357 » wo 02 jul 2014, 17:19

^^ Dat hele "maar dan verlies je een dag" kan je oplossen:

Je maakt gewoon een tussenstop ergens halverwege voor een dag en geniet van je rustdag. Ofwel zoals eerder gezegd, rij van zaterdag op zondag ipv de dag ervoor. Heb je de zaterdag nog om de laatste dingen te pakken en rustig je huis te verlaten. :top:

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5496
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door nederland24 » wo 02 jul 2014, 21:37

SnarfFlevoland schreef:^^
Op welke dag was je dan vertrokken? Dit ziet eruit alsof je vrijdagavond bent weggegaan, maar de truc is juist om pas op de zaterdagavond te gaan reizen. Dan rij je achter de files aan zonder er zelf last van te hebben. Eerder vertrekken helpt niet, want dan zal je elders in de file komen.
Als je in Belgie of Nederland woont kan je het beste gewoon zaterdagochtend vertrekken tussen 08:00 en 10:00 en halverwege de route een hotel te pakken. Zo kun je rustig overdag rijden, zonder in de stress te hoeven raken en bovendien kom je uitgerust aan op je vakantiebestemming.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9010
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Ds79m » wo 02 jul 2014, 21:42

Chris schreef:Het idee dat je een dag van de vakantie inlevert is voor velen schijnbaar een groter bezwaar dan de hele dag in de file staan. Accommodaties boek je in populaire gebieden vaak van zaterdag tot zaterdag, maar dan kan je toch best op zondagavond aankomen?
Als je 2 weken vakantie per jaar hebt, en je mag er eigenlijk vanaf zaterdag 14u in, betekent aankomst op zondagavond dat je toch iets van 8% van je vakantie opgeeft. En als je dan al noodgedwongen binnen het hoogseizoen moet op een moment dat beide partners vrij kunnen krijgen, heb je vrij weinig ruimte om creatief te zijn.

Zelf zou ik zo'n geval er alles aan doen om op vrijdag te kunnen vertrekken met een tussenstop, maar dat is lang niet altijd mogelijk.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

nicho32
woonerf
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 23:16

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door nicho32 » wo 02 jul 2014, 23:23

ik was idd vrijdag avond vertrokken, en dit jaar vertrek ik de vrijdag ochtend in de hoop vroeger aan te komen en evt na oostenrijk een serieuse lange stop te maken.
de zaterdag pas vertrekken kan helaas niet, via de reisbureaus kan je helaas niet van zondag naar zondag boeken en ik heb 2 weken vakantie en daarvan 1 weg smijten :wijsvinger:

Gebruikersavatar
Vahalis
autoweg
Berichten: 1070
Lid geworden op: ma 11 jun 2012, 10:10
Locatie: 030

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Vahalis » do 03 jul 2014, 7:08

^^ zoals vaker hier gezegd kan je ook een dag laten schieten en op zondag aankomen. Je zal dan een dag vakantie moeten afwegen tegen een minder stressvolle reis.

Egbert
expressweg
Berichten: 2538
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Egbert » do 03 jul 2014, 7:20

waldo79 schreef:De ANWB komt met een tip om niet 's nachts af te reizen naar Zuid-Frankrijk en verder
anwb.nl schreef:Wie denkt op de Franse wegen files te vermijden door in de zomermaanden in de nacht van vrijdag op zaterdag te gaan rijden, komt bedrogen uit. De beste tijd om naar het zuiden te vertrekken is op zaterdagen om 16.00 uur
Bron
Is een open deur van jewelste, maar wel een van de betere tips die ik van hen heb gelezen.
De ANWB die nu actief propageert om wel door de nacht heen te reizen? :neenee:
Of bedoelen ze dat je na 4 of 5 uur rijden ergens een hotelletje opzoekt?

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6150
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door SnarfFlevoland » do 03 jul 2014, 8:26

Ds79m schreef:Zelf zou ik zo'n geval er alles aan doen om op vrijdag te kunnen vertrekken met een tussenstop, maar dat is lang niet altijd mogelijk.
In dat geval zou je als ouder met kinderen zijnde niet meteen de eerste week op vakantie willen. Dat willen er namelijk graag veel te veel. Een week wachten, dan kan er wellicht vrijdag als verlofdag voor de werkende ouders erbij genomen worden en dan zou je dus wél een dag eerder weg kunnen en onderweg ergens overnachten.

Desalniettemin blijf ik van mening dat als je zelf je eigen accomodaties regelt via particulieren dat je dan ook prima een onderkomen van zondag tot zondag kan krijgen o.i.d. En zeker op campings is het heel erg makkelijk om een plaats te krijgen die niet van zaterdag tot zaterdag loopt. Genoeg opties dus voor mensen die een dag later vertrekken.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Kloothommel
polderweggetje
Berichten: 24
Lid geworden op: wo 16 jul 2014, 20:23

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Kloothommel » wo 23 jul 2014, 16:50

RSK schreef: Als je goed zoekt, kom je overigens ook wel op huisjes die van zondag tot zondag lopen, dan heb je het hele probleem niet.
Dit is dé grote oorzaak waarom alles zo een puinhoop is. Eigenlijk wel begrijpelijk, volgens mij krijg je je huisje makkelijker verhuurd op een zaterdag.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Palance » wo 23 jul 2014, 18:28

Heeft met de bezetting te maken: Als je verschillende wisseldagen accepteert dan kan het voorkomen dat je huisje 1 of 2 (of meer) nachten niet verhuurd is. Dat is zonde.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Ger81
verkeersader
Berichten: 798
Lid geworden op: ma 30 jul 2012, 20:59
Locatie: Utrecht

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door Ger81 » wo 23 jul 2014, 21:32

^^
Wel typisch dat dat in Frankrijk kennelijk een meer vaststaand gegeven is dan elders.
In Spanje, Portugal en Polen heb ik nog nooit problemen gehad om op zondag of maandag aan te komen en 2 weken later op zaterdag weer te verkassen (en naar rato te betalen).
Ubi volentia est, via est

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3403
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: Reistips: dagen, tijden & routes

Bericht door verfmeer95 » wo 23 jul 2014, 21:35

Ik denk dat dat komt omdat Polen een stuk minder toeristisch is, en Spanje en Portugal zijn vanuit "het Noorden" slecht in 1 nacht te bereiken, waardoor je meestal pas op zondag kan arriveren, ook al vertrek je al op vrijdagmiddag.