[D] Mobiliteitsbeleid

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[D] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » do 18 okt 2012, 18:50

Auf den Autobahnen droht der Kollaps

De ADAC heeft met een landelijk model onderzoek laten uitvoeren naar de toekomstige knelpunten. Zelfs met de huidige investeringen in de uitbouw van het snelwegennet zal het aantal files fors gaan toenemen. In 2010 was 1.600 kilometer van de Autobahnen kritiek, met het huidige beleid zal dat in 2025 oplopen tot 2.000 kilometer. Met name problematisch wordt het westen van Duitsland, staten als Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Het aantal overbelaste trajecten zal in Niedersachsen verdubbelen, met name de A1, A2 en A7 zijn hierbij problematisch.

Als eerstelijns oplossing dringt de ADAC aan op het verbreden van de snelwegen naar 6 of 8 rijstroken. Daarbij zouden de investeringen fors omhoog moeten van 5 naar 7 miljard euro per jaar.

Dit nieuws heeft alle Duitse media gehaald, de site van de ADAC is zelfs slecht te bereiken op sommige momenten.

http://www.adac.de/infotestrat/adac-im- ... ageId=6729

marcel
2x2 autosnelweg
Berichten: 5436
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door marcel » do 18 okt 2012, 19:19

Een kwart meer 'kritieke' stukken in 15 jaar vind ik nou niet bepaald schokkend.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » do 18 okt 2012, 19:25

Op zich niet, maar wel als je in ogenschouw neemt dat tussen 2010 en 2020 behoorlijk wat trajecten al verbreed worden. Probleemtrajecten als de A1 in Niedersachsen, middendeel A3, A7 Kiel - Kassel en grote delen van de A8 worden al aangepakt in die periode. Duitsland heeft als geen ander land problemen op de nationale assen, met name door de grote hoeveelheid vrachtverkeer.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41274
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Vinny » do 18 okt 2012, 20:03

Vrachtverkeer op zon- en feestdagen gaan afwikkelen. :duck:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7650
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door duikgek89 » do 18 okt 2012, 22:20

Chris schreef:Duitsland heeft als geen ander land problemen op de nationale assen, met name door de grote hoeveelheid vrachtverkeer.
Eerlijk gezegd heb ik niet de indruk dat we dat in Nederland veel beter voor elkaar hebben.
Maar wat meer on-topic, ik heb aardig wat wegen gezien die gewoon aan hun capaciteit zitten in de spits. Neem nu de A3 ten zuiden van Breitscheid. In de ochtendspits richting het zuiden rijdt het wel, maar de weg is behoorlijk verzadigt. Één auto die een beetje remt en er zit meteen een gigantische golf in het verkeer. Als er maar dit gebeurt slaat de file terug en als je daar de file bij Duisburg Wedau en de file bij Breitscheid, die zeker op een maandagochtend al in elkaar overlopen optelt heb je effectief ellende van de calamiteit tot Dinslaken ofzo...

Ook de A40 bij Duisburg, in de spits rijdt het nog wel, maar er hoeft niet veel te gebeuren of het loopt gewoon helemaal vast en omdat een hele hoop automobilisten dan maar uitwijken naar de toch al niet bepaald uitgestorven A42 loopt die dan ook meteen maar vast.
Maar zelfs buiten de spits zie je op bijvoorbeeld de A57 ten zuiden van Moers al een enorme hoeveelheid (vracht)verkeer...


Ergens zou het op bepaalde trajecten die nu van 2x2 naar 2x3 verbreed worden beter zijn geweest als je van 2x2 meteen naar 2x4 was gegaan. Als je dan toch de hele procedure en vergunningsmolen moet afwikkelen en als je dan toch wegen moet afzetten en automobilisten moet hinderen met werkzaamheden en als je dan toch allemaal machines naar de bouwplaatsen moet vervoeren enzovoorts kun je die paar meter asfalt extra er volgens mij net zo goed meteen neerleggen.

edit:
Daarnaast is het misschien verstandig om niet al het geld op één paard te zetten. Dus niet alleen de wegen die nu lastig zijn verbreden tot landingsbaan maar ook werken aan alternatieve routes. Kost misschien wat meer geld, maar je spreid het verkeer wat meer. Dat is naar mijn mening wat comfortabeler voor verkeer op de lange afstand en het geeft je ook wat meer mogelijkheden in het geval van calamiteiten waar er dan nog steeds files zullen ontstaan maar waar het risico op een grid-lock wel een stuk kleiner wordt.
Het LKW-Maut systeem is daarbij overigens een mooi middel om het een en ander te sturen. De alternatieve trajecten maak je gewoon goedkoper en de drukke trajecten bij grote steden kun je voor verkeer wat duurder maken met een extra verhoging in de spits. Je maakt het zo de transportsector niet ineens heel moeilijk MAAR je kunt ze wel stimuleren om bepaalde routes te kiezen of bepaalde routes juist te vermijden.

Maar om het een en ander snel te ontwikkelen zou er ook iets gedaan moeten worden aan de vertragingen aangaande dat bezwaargedoe.

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6125
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door mhkamp » zo 21 okt 2012, 0:31

duikgek89 schreef:Het LKW-Maut systeem is daarbij overigens een mooi middel om het een en ander te sturen. De alternatieve trajecten maak je gewoon goedkoper en de drukke trajecten bij grote steden kun je voor verkeer wat duurder maken met een extra verhoging in de spits. Je maakt het zo de transportsector niet ineens heel moeilijk MAAR je kunt ze wel stimuleren om bepaalde routes te kiezen of bepaalde routes juist te vermijden.
Dit gaat niet werken. Brandstof kost ook geld. Dus als je de LKW-Maut verlaagt, zodat er omgereden moet worden, verstook men dat weer met de toch al oplopende dieselprijs.
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7650
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door duikgek89 » zo 21 okt 2012, 0:48

Veel verkeer over lange afstanden rijdt nu verre van de kortste lijn (want zo lopen er geen fatsoenlijke wegen) en over veel lange afstanden zijn er veel routes die elkaar niet zoveel maken. Als alternatieve routes niet significant langer zijn terwijl er in de tolkosten wel serieus een verschil is (je kunt als overheid natuurlijk ook anders rekenen: 10km om = 5 liter = 10 euro extra, dan moet de MAUT dus 15 euro goedkoper zijn als op de "normale" route) dan is de hogere brandstofprijs niet meteen het grootste probleem. Daarnaast is een verminderd filerisico ook in het voordeel van de transportsector.

Het moge duidelijk zijn dat je niet kunt verlangen dat verkeer over een traject van 200km via de kortste route nu ineens 250 kilometer gaat rijden. Maar of je nu 1000km of 1100km rijdt is nog maar 10% verschil en waar die 100km misschien 100 euro kost, als je daarop minstens 150 euro MAUT bespaart, wat kan oplopen tot 250 euro als je zorgt dat je de knelpunten in de spits mijd, is dat ineens best een optie.

edit:
Voorbeeldje. Rotterdam - Budapest.
Normaal rij je via Duisburg (of je via de A57 of de A40 de grens over gaat maakt in afstand niet uit maar de A40 zal minder MAUT kosten) en dan via de A3 naar Passau en dan via Linz en Wenen. Maar via Arnhem de grens over en dan de A2, A44, A7, A38, A14, A4, A17 en dan via Praag, Brno en Bratislava rij je minder afstand door Duitse knelpunt gebieden terwijl het op het hele stuk maar 20km om is.

Er zijn een hoop routes waar geen goede alternatieven liggen, maar je kunt die wel ontwikkelen. Dan bouw je duurzaamheid in je netwerk maar je haalt meteen het "probleem" van de grote hoeveelheid vrachtwagens weg op bepaalde andere routes die je dan minder hoeft uit te bouwen. En als je ziet dat veel overbelaste stukjes net in drukbevolkte gebieden liggen die daarom lastiger uit te bouwen zijn kan dat best een bepaald voordeel zijn op het gebied van normen en onteigeningen, waarbij je ook de groene freaks op je hand kunt krijgen als je uitlegt dat de vrachtwagens dan meer verspreid rijden en minder dicht bij de toch al grote stad waar de vervuiling problematischer is als op het platteland. Daarnaast is het ook veiliger en efficiënter als je minder last hebt van een vrachtwagenmuur. En last but not least, alternatieve routes die je uitbouwt dragen mogelijk ook nog bij aan het ontsluiten van regio's en helpt die regio's aan economische kansen.

Nou wil ik niet beweren dat mijn idee DE oplossing is voor het totale probleem, maar als je met de mogelijkheden aan alternatieve routes nu al een beetje stuurt zodat je op een sommige plaatsen net dat tikkeltje verlichting kunt krijgen heb je al winst. Als je daarna bij de investeringen in het wegennet (die hoger moeten!) niet alleen inzet op monsterlijk brede snelwegen maar ook op een spreiding van verkeer kan dat best gunstig zijn.
Laatst gewijzigd door duikgek89 op zo 21 okt 2012, 1:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32061
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Coen Tunnel » zo 21 okt 2012, 1:07

mhkamp schreef:Dit gaat niet werken. Brandstof kost ook geld. Dus als je de LKW-Maut verlaagt, zodat er omgereden moet worden, verstook men dat weer met de toch al oplopende dieselprijs.
Natuurlijk kan dat wel werken, het hangt er helemaal van af in hoeverre je de tarieven aanpast.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » vr 26 okt 2012, 20:30

Het lijkt erop dat in 2012 maar 31,1 kilometer nieuwe Autobahn wordt opengesteld, mede omdat de openstelling van de A71 is uitgesteld tot begin 2013. Dit is al wel meer dan 2010 en 2011 die echte dieptepunten waren. In 2013 is het gepland om 45 kilometer nieuwe Autobahn te openen.

Het aantal nieuwe kilometers Autobahn:

2001: 72,0km
2002: 199,1km
2003: 107,5km
2004: 120,9km
2005: 191,0km
2006: 176,1km
2007: 36,9km
2008: 143,7km
2009: 81,0km
2010: 11,9km
2011: 20,1km
2012: 30,8km
2013: 45,7km
2014: 44,5km
2015: 26,5km
2016: 23,0km
2017: 29,0km
2018: 17,4km

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » vr 09 nov 2012, 16:48

In 2013 komt € 750 miljoen extra beschikbaar voor de infrastructuur in Duitsland, waarvan € 570 miljoen voor het wegennet. Aangezien het om een korte termijn gaat wordt het geld voornamelijk gestoken in het versnellen van reeds in uitvoering zijnde projecten en onderhoud.

Ramsauer: Zusätzliche 750 Millionen Euro für die Verkehrsinfrastruktur – gut für Deutschland

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » za 17 nov 2012, 14:19

De staat Bayern heeft zijn wensenlijst voor het Bundesverkehrswegeplan 2015 opgesteld. De lijst omvat 383 projecten, tezamen 2.000 kilometer Autobahnen en Bundesstraßen.

Wat opvallende projecten;

* A3: verbreding resterende delen Aschaffenburg - Würzburg naar 2x3 rijstroken
* A3: verbreding Würzburg - Nürnberg naar 2x3 rijstroken
* A3: verbreding Nittendorf - Regensburg - Rosenhof naar 2x3 rijstroken
* A3: verbreding Kreuz Deggendorf - Hengersberg naar 2x3 rijstroken
* A6: verbreding grens Baden-Württemberg - Nürnberg naar 2x3 rijstroken
* A6: verbreding Kreuz Nürnberg-Ost - Kreuz Altdorf naar 2x3 rijstroken
* A7: verbreding Dreieck Schweinfurt - Kreuz Biebelried naar 2x3 rijstroken
* A7: verbreding Dreieck Hittistetten - Illertissen naar 2x3 rijstroken
* A8: verbreding Ulm-Ost - Kreuz Ulm/Elchingen naar 2x3 rijstroken
* A8: verbreding Kreuz München-Süd - Dreieck Inntal naar 2x4 rijstroken
* A8: verbreding Dreieck Inntal - Oostenrijkse grens naar 2x3 rijstroken
* A9: verbreding Kreuz Nürnberg - Kreuz Nürnberg-Ost naar 2x4 rijstroken
* A9: verbreding Dreieck Holledau - Kreuz Neufahrn naar 2x4 rijstroken
* A9: verbreding München-Frankfurter Ring - München-Schwabing naar 2x3 rijstroken
* A73: verbreding Forchheim-Süd - Kreuz Fürth/Erlangen naar 2x3 rijstroken
* A73: verbreding Nürnberg-Hafen-Ost - Nürnberg-Zollhaus naar 2x3 rijstroken
* A73: verbreding Nürnberg-Zollhaus - Kreuz Nürnberg-Süd naar 2x4 rijstroken
* A92: verbreding Dreieck München-Feldmoching - Kreuz Neufahrn naar 2x3 rijstroken
* A92: verbreding Kreuz Neufahrn - Flughafen München naar 2x4 rijstroken
* A93: verbreding Kreuz Regensburg - Regensburg-Süd naar 2x3 rijstroken
* A94: verbreding München-Steinhausen - Feldkirchen-West naar 2x3 rijstroken
* A94: verbreding Kreuz München-Ost - Markt Schwaben naar 2x3 rijstroken
* A96: verbreding Wörthsee - Germering naar 2x3 rijstroken
* A99: verbreding Dreieck München-Südwest - München-Lochhausen naar 2x3 rijstroken
* A99: verbreding Dreieck München-Allach - Dreieck München-Feldmoching naar 2x4 rijstroken
* A99: verbreding Kreuz München-Nord - Kreuz München-Süd naar 2x4 rijstroken

* A94: aanleg Pastetten - Heldenstein
* A94: aanleg 2e rijbaan Marktl - Simbach-West
* A94: aanleg Simbach-West - Pocking (A3)
* A99: aanleg Südring München

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18207
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door boe! » za 17 nov 2012, 14:27

^^ Met het Duitse bouwtempo ben je dan al gauw een eeuw bezig als je dit allemaal wilt realiseren.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » za 17 nov 2012, 21:49

Grotere projecten zouden als PPS in de markt kunnen worden gezet. Verder zitten er niet heel veel nieuwe Autobahnprojecten bij, het grootste deel is een kopie van het huidige Bundesverkehrswegeplan voor wat betreft Bayern.

In de Duitse politiek komt wat meer weerstand tegen PPS-projecten. Deze kosten uiteindelijk meer geld, dat grotendeels van de LKW-maut komt (en niet van de belastingbetaler, maar de belastinginkomsten zijn dan wel lager). De Duitse staat kan het zelf goedkoper doen, maar dan duren die projecten snel 3 - 8 jaar langer in uitvoering, nog afgezien van het feit dat projecten überhaupt al snel 5 tot 10 jaar later starten. De verbreding van de A3 tussen Aschaffenburg en Würzburg zal wanneer voltooid snel een jaar of 15 hebben geduurd, alleen al aan bouwtijd. Ter vergelijking duurde de verbreding van de A1 (ook meer dan 70 km) tussen Hamburg en Bremen maar 4 jaar, evenals de verbreding van een flink stuk van de A5 in Baden-Württemberg.

Een aantal projecten zijn m.i. dermate urgent dat niet gewacht kan worden tot er misschien in 2025 geld voor is uit de staatsfinanciën. Ik denk dat het zinvol is voor Duitsland om urgente grotere projecten als één PPS-project aan te besteden en kleine en kortere projecten (korte verbredingen, ombouw knooppunten) uit de staatsfinanciën te bekostigen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » wo 12 dec 2012, 19:06

In het Duitse parlement is voor 2013 € 750 miljoen goedgekeurd voor de versnelling van wegenprojecten. Een groot deel daarvan gaat naar projecten die reeds in uitvoering zijn of direct kunnen beginnen.

Een overzicht;

* A1 Kreuz Köln-Nord - Köln-West (verbreding 2x3 + tunnel)
* A3 Rohrbrunn - Kauppenbrücke (verbreding 2x3)
* A7 Dreieck Kassel-Süd - Kassel-Ost (verbreding 2x4)
* A7 Dreieck Salzgitter - Seesen (verbreding 2x3)
* A8 Karlsbad - Pforzheim-West (verbreding 2x3)
* A8 Hohenstadt - Ulm-West (verbreding 2x3)
* A14 Karstädt - grens Mecklenburg (nieuwbouw 2x2)
* A23 thv Itzehoe (nieuwbouw 2x2)
* A30 Kreuz Löhne - Rehme (nieuwbouw 2x2)
* A33 Bielefeld-Brackwede - Halle/Steinhagen (nieuwbouw 2x2)
* A33 Osnabrück/Belm (nieuwbouw)
* A40 thv Bochum-Stahlhausen (verbreding 2x3 + knooppunt)
* A46 Bestwig - Bestwig/Nuttlar (nieuwbouw 2x2)
* A49 Neuental - Schwalmstadt (nieuwbouw 2x2)
* A66 Neuhof-Süd - Neuhof-Nord (nieuwbouw 2x2)
* A66 Frankfurt-Erlenbruch - Frankfurt Bergen-Enkheim (nieuwbouw)
* A71 Sömmerda-Ost - B85 (nieuwbouw 2x2)
* A72 Rathendorf - Frohburg (nieuwbouw 2x2)
* A94 Pastetten - Dorfen (nieuwbouw 2x2)
* A100 Dreieck Neukölln - Am Treptower Park (nieuwbouw)
* A524 thv Duisburg-Rahm (nieuw knooppunt)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » vr 01 feb 2013, 21:37

Momenteel wordt het Bundesverkehrswegeplan 2015 voorbereid. Dit BVWP is het belangrijkste planningsdocument in de Duitse wegen-, spoorwegen en waterwegenbouw en wordt in de regel om de circa 10 jaar geactualiseerd. Duidelijk is dat het BVWP 2015 er anders uit zal zien dan het huidige plan van 2003. Er zal meer geld naar onderhoud gaan en minder naar nieuwbouw en verbreding. In West-Duitsland is een enorme achterstand opgelopen in onderhoud van het wegennet. Verbredingsprojecten zullen meer corridorgericht zullen worden, met minder nadruk op individuele politieke prestigeprojecten die vaak al decennia de status "weiterer bedarf" hebben.

De focus gaat meer naar projecten die een gunstig kosten-batenratio hebben en projecten die ook daadwerkelijk snel uitgevoerd kan worden. Dit komt ook omdat een groot deel van de geplande projecten uit het BVWP 2003 nog niet uitgevoerd is en de achterstand met name voor wat betreft verbredingsprojecten nu hard op gaat lopen. Met name in Zuid- en West-Duitsland zijn nu snelwegen die corridorbreed aangepakt moeten worden, dus niet steeds een paar kilometer. Echter daar is nu niet veel geld voor. Onderhoud is van levensbelang, maar ik vraag me af of de bereikbaarheid van Duitsland nu niet heel rap achteruit gaat lopen nu het al te krappe budget voor verbredingen nog eens gereduceerd wordt.

Een ander probleem is de voortdurende onbalans in de uitgaven aan wegen en spoor. Alhoewel de trein goed is voor ruim 8% van de reizigerskilometers gaat 50% van het droge infrabudget er aan op. Ik denk ook dat een groter deel van de wegenprojecten door de staten gefinancierd moeten gaan worden. Men keek altijd naar de "Bund" voor de financiering, maar nu is wel duidelijk dat daar weinig te halen valt. Enkele projecten van Bundesautobahnen worden al gefinancierd door de individuele staten, iets wat voorheen vrij ongebruikelijk was in Duitsland (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanje en de Verenigde Staten, die een enigszins vergelijkbare decentrale overheidsstructuur hebben).

rene19663
stadsweg
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 27 mei 2009, 0:19
Locatie: Gorinchem

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door rene19663 » za 02 feb 2013, 0:41

Zoals Chris hierboven al stelt is de onbalans tussen rail en wegen best een probleem, maar niet alleen in Duitsland. Ook al hebben die duitsers dan wel weer als voordeel dat er nog treinen op die hogesnelheidslijnen rijden. Openbaar vervoer is in de de politiek bijna heilig verklaard en mag om de een of andere reden verhoudingsgewijs veel meer kosten dan aanleg en onderhoud van wegen. Duitsland was altijd bekend om zijn schitterende autobahnen, tot ver buiten de grenzen van Duitsland. Vroeger waren er ook problemen met files en ontbrekende schakels, maar in mijn beleving waren de files verhoudingsgewijs toch wel een stuk minder als nu en was de kwaliteit van de wegen beter als nu. Een goed wegennet is goud waard en een land verdiend er ook heel veel mee maar een goed wegennet moet wel onderhouden worden en verder uitgebouwd worden om te voorkomen dat een half land stil staat. Maar ook al zou er per direct veel geld vrijkomen om problemen aan te pakken dan zullen toch eerst alle voortrajecten gelopen moeten worden voor er daadwerkelijk een weg verbreed of aangelegd kan worden. Dat hele voortraject kost best een behoorlijk percentage van de daadwerkelijke aanlegkosten en daarin valt naar mijn idee veel te verdienen c.q. te winnen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » do 07 mar 2013, 16:54

Sachsen-Anhalt

De regering van Sachsen-Anhalt heeft een wensenlijst voor het volgende Bundesverkehrswegeplan ingediend. Het gaat om maarliefst 94 projecten, waarvan je weet dat de helft toch niet uitgevoerd gaat worden zoals bij vorige plannen ook meestal het geval was. De meest in het oog springende projecten;

* A14 Schönebeck - Kreuz Magdeburg: verbreding naar 2x3 rijstroken
* A14 nieuwbouw 2x2 Magdeburg - grens Brandenburg
* A71 nieuwbouw 2x2 Sangerhausen - Plötzkau (A14)
* B81 Halberstadt - B6n, verbreding 2x2
* B100 Brehna (A9) - Bitterfeld, verbreding 2x2

De noordwaartse verlenging van de A14 mag geen verrassing zijn, omdat die deels al in aanleg is. Wel lijken ze wat serieuzer te zijn over de noordwaartse verlenging van de A71 tot de A14. Nu moet verkeer nog omrijden via Halle. Ook nieuw is de verbreding van de A14 rond Magdeburg. Lijkt me overigens helemaal geen noodzakelijk project want de intensiteiten liggen er niet hoger dan 40.000 voertuigen per etmaal.

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6125
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door mhkamp » do 07 mar 2013, 17:01

Chris schreef:Sachsen-Anhalt
* A14 Schönebeck - Kreuz Magdeburg: verbreding naar 2x3 rijstroken
Is dit stuk nog zo druk dan?
Chris schreef: * A71 nieuwbouw 2x2 Sangerhausen - Plötzkau (A14)
De BAB143 bij Halle-West is ook nog bezig. Of wordt dat een never ending story?
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » do 07 mar 2013, 20:18

Nordrhein-Westfalen

Na de paniek om de Rheinbrücke Leverkusen en de slechte viaducten in het Kreuz Leverkusen worden 375 bruggen en viaducten gecontroleerd. Uit een eerste onderzoek blijkt al dat minstens 49 bruggen afgebroken moeten worden. Deze bruggen zijn niet meer te repareren. Ersatzneubau (vervangingsnieuwbouw) is dan noodzakelijk. Al eerder was bekend dat € 3,5 miljard noodzakelijk is voor de renovatie van 400 bruggen in het wegennet van Nordrhein-Westfalen.

Met name Autobahnen die in de jaren '60 zijn aangelegd zijn in slechte conditie. Alleen al op de A1 tussen Osnabrück en Münster moeten 7 bruggen vervangen worden. Ook rond Dortmund moeten 4 bruggen vervangen worden. Het slechtste is echter de toestand op de A45 van Sauerland naar Siegen. Alleen al op het deel in Nordrhein-Westfalen moeten minstens 6 bruggen vervangen worden, en in veel gevallen gaat het hier om grote dalviaducten, bijvoorbeeld de Talbrücke Lennetal die 990 meter lang is, en de Siegtalbrücke, die 1.050 meter lang is.

Hier een lijst van de bruggen die vervangen moeten worden (vanaf pagina 17):
http://www.landtag.nrw.de/portal/WWW/do ... 16-712.pdf

marcel
2x2 autosnelweg
Berichten: 5436
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door marcel » do 07 mar 2013, 21:01

Waarschijnlijk geen goed nieuws voor nieuwbouwprojecten: die zullen wel weer enkele (tientallen) jaren uitgesteld worden.

nederland24
2x2 autosnelweg
Berichten: 5534
Lid geworden op: vr 04 sep 2009, 19:22
Locatie: Breda

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door nederland24 » do 07 mar 2013, 21:18

Chris schreef:Nordrhein-Westfalen

Na de paniek om de Rheinbrücke Leverkusen en de slechte viaducten in het Kreuz Leverkusen worden 375 bruggen en viaducten gecontroleerd. Uit een eerste onderzoek blijkt al dat minstens 49 bruggen afgebroken moeten worden. Deze bruggen zijn niet meer te repareren. Ersatzneubau (vervangingsnieuwbouw) is dan noodzakelijk. Al eerder was bekend dat € 3,5 miljard noodzakelijk is voor de renovatie van 400 bruggen in het wegennet van Nordrhein-Westfalen.

Met name Autobahnen die in de jaren '60 zijn aangelegd zijn in slechte conditie. Alleen al op de A1 tussen Osnabrück en Münster moeten 7 bruggen vervangen worden. Ook rond Dortmund moeten 4 bruggen vervangen worden. Het slechtste is echter de toestand op de A45 van Sauerland naar Siegen. Alleen al op het deel in Nordrhein-Westfalen moeten minstens 6 bruggen vervangen worden, en in veel gevallen gaat het hier om grote dalviaducten, bijvoorbeeld de Talbrücke Lennetal die 990 meter lang is, en de Siegtalbrücke, die 1.050 meter lang is.

Hier een lijst van de bruggen die vervangen moeten worden (vanaf pagina 17):
http://www.landtag.nrw.de/portal/WWW/do ... 16-712.pdf
Dat konden ze toch al veel eerder zien aankomen. Is er daar geen inspectie die elk jaar de bruggen controleert.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8697
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door captain007 » do 07 mar 2013, 21:19

Ik hoop dat ze nu alle problemen hebben uitgezocht en dat er straks niet nog meer lijken uit de kast komen. Spelen in andere deelstaten ook zulke problemen of is dit iets typisch voor NRW?

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5040
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Rogier » vr 08 mar 2013, 7:32

nederland24 schreef: Dat konden ze toch al veel eerder zien aankomen. Is er daar geen inspectie die elk jaar de bruggen controleert.
Waarschijnlijk worden de bruggen wel regelmatig geinspecteerd, maar wordt de sterkte van de bruggen niet herberekend.
Ik vermoet dat men dit nu wel gedaan heeft en dat de restlevensduur van veel viaducten en bruggen zeer kort is en dat versterking niet doelmatig meer is (brug teveel verzwakt of versterking is niet mogelijk of komt neer op gedeeltelijke nieuwbouw).

Sophie
expressweg
Berichten: 3436
Lid geworden op: vr 03 mar 2006, 10:26
Locatie: Sankt Augustin (Duitsland)

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Sophie » ma 11 mar 2013, 22:40

Chris schreef:Nordrhein-Westfalen
Alleen al op het deel in Nordrhein-Westfalen moeten minstens 6 bruggen vervangen worden, en in veel gevallen gaat het hier om grote dalviaducten, bijvoorbeeld de Talbrücke Lennetal die 990 meter lang is, en de Siegtalbrücke, die 1.050 meter lang is.

Hier een lijst van de bruggen die vervangen moeten worden (vanaf pagina 17):
http://www.landtag.nrw.de/portal/WWW/do ... 16-712.pdf
De Siegtalbrücke (ook wel Eiserfelder Brücke) vervangen? :schrikreactie:
Dat ding is 100 meter hoog, een van de hoogste Bruggen in D. Dat zal een grote klus worden.
»Als je in de verkeerde trein stapt heeft het geen zin door het gangpad in de tegenovergestelde richting te lopen«
Dietrich Bonhoeffer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » di 12 mar 2013, 21:18

Bayern

In Bayern is door de ministerraad de definitieve wensenlijst voor het Bundesverkehrswegeplan 2015 vastgesteld.

Opvallend;

* A99 Südring München geschrapt
* B303 A9 - Bischofsgrün geschrapt
* B13 Würzburg - Randersacker geschrapt

Het is wel jammer dat de A99 geschrapt is, maar de kans dat dit project in eindeloze procedures verzand en daardoor toch geen kans van slagen heeft binnen dit Bundesverkehrswegeplan 2015 is vrij groot. Het B303-project gaat om de uitbouw van de weg tussen de A9 en Bischofsgrün. De B303 is een onderdeel van de oost-westroute vanaf Würzburg naar het westen van Tsjechië. De details van het B13-project zijn me niet bekend, vermoedelijk gaat dan om een verbreding naar 2x2, de B13 is een belangrijke invalsweg van Würzburg vanuit het zuidoosten naar de A3.

Wel zijn 11 projecten toegevoegd, waaronder de verbreding van de A7 tussen Illertissen en Memmingen-Süd. Volgens het ontwerp-plan was het voornemen om alleen Dreieck Hittistetten - Illertissen naar 2x3 rijstroken te verbreden, nu is dat dus zuidwaarts verlengd tot Memmingen-Süd. Delen van dit zuidelijke traject liggen overigens in Baden-Württemberg.

De overige toegevoegde projecten zijn voornamelijk rondwegen. Wel opvallend is het project om de B469 tussen de A3 en de Kreisstraße AB 16 naar 2x3 rijstroken te verbreden. Dit is thans een Autobahnähnliche Straße nabij Aschaffenburg. Deze weg heeft thans een krap profiel. Ik vraag me af of 2x3 niet wat overdreven is, er rijden 40.000 voertuigen per etmaal.

De volledige lijst is hier te zien;
http://www.innenministerium.bayern.de/b ... gen/17620/

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » di 12 mar 2013, 23:10

Hamburg

De staat Hamburg heeft ook zijn wensenlijst voor het Bundesverkehrswegeplan van 2015 ingediend. Het zijn geen nieuwe verrassingen.

* A1: verbreding Kreuz Hamburg-Ost - grens Niedersachsen naar 2x4 rijstroken.
* A7: verbreding Elbtunnel - Dreieck Süderelbe (A26) naar 2x4 rijstroken
* A26: nieuwbouw Dreieck Süderelbe (A7) tot A1 (2x2)

Deze projecten waren ook al voorzien in het huidige Bundesverkehrswegeplan, maar zijn nog niet uitgevoerd. Hopelijk krijgen deze projecten wel prioriteit want de regio Hamburg is bijzonder filegevoelig met weinig alternatieve verbindingen.

Wel jammer dat er nooit iets van een noordelijke rondweg van Hamburg wordt voorzien. De A20 ligt veel te ver noordelijk, maar een noordelijke bypass van Hamburg is voor regionaal forenzenverkeer een optie om te wisselen tussen A1 en A7. In de regio zijn geen goede oost-westverbindingen. Alles gaat via het centrum over stadswegen.

marcel
2x2 autosnelweg
Berichten: 5436
Lid geworden op: ma 07 mar 2005, 14:15
Locatie: Adliswil CH

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door marcel » wo 13 mar 2013, 19:28

Chris schreef: * A99 Südring München geschrapt
* B303 A9 - Bischofsgrün geschrapt
* B13 Würzburg - Randersacker geschrapt
Van geen van deze projecten wist ik dat die serieus overwogen werden ...
de B469 tussen de A3 en de Kreisstraße AB 16 naar 2x3 rijstroken te verbreden.
Het is maar een paar honderd meter dus eigenlijk meer het verlengen van de invoegstroken.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » wo 13 mar 2013, 19:53

marcel schreef:Het is maar een paar honderd meter dus eigenlijk meer het verlengen van de invoegstroken.
Je hebt gelijk, ik dacht dat het om het traject tot de AB 16 nabij Großostheim ging. De B469 kruist de AB 16 bijna twee maal (de exacte aansluiting is met de Staatsstraße 3155).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » di 19 mar 2013, 18:16

Brandenburg

Ook Brandenburg heeft een wensenlijst voor het Bundesverkehrswegenplan van 2015 opgesteld. Hier de belangrijkste projecten;

* A10 AD Potsdam - AD Nuthetal: verbreding 2x4
* A10 AD Werder - AD Schwanebeck: verbreding 2x3 (resterende 2x2 delen Berliner Ring)
* A12 AD Spreewald - Frankfurt an der Oder-West: verbreding 2x3
* A13 AD Spreeau - AK Schönefeld: verbreding 2x3
* A14 grens Sachsen-Anhalt - grens Mecklenburg-Vorpommern: nieuwbouw 2x2
* A24 AD Havelland - AD Wittstock/Dosse: verbreding 2x3
* B96n A13 - Hoyerswerda, nieuwbouw

Plus circa 80 rondwegen rond dorpen in Bundesstraßen.

De verbreding van de A13 lijkt me wat overbodig. De A12 kan ik me nog wel iets bij voorstellen vanwege de grote hoeveelheid vrachtverkeer (10.000 vrachtwagens per dag, meer dan alle andere Autobahn-grensovergangen met Polen bij elkaar).

Grappig is dat Polen nog als de VR (Volksrepublik) Polen wordt aangeduid...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75998
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [DUITSLAND] Mobiliteitsbeleid

Bericht door Chris » wo 20 mar 2013, 12:54

Baden-Württemberg

Ook Baden-Württemberg heeft een lange lijst van wegenprojecten ingediend voor het Bundesverkehrswegeplan van 2015. Hier de opvallendste projecten;

* A3 stukje dat niet door Bayern loopt: verbreding 2x3
* A5 Hemsbach - AK Walldorf: verbreding 2x3
* A5 AK Walldorf - Karlsruhe-Süd: verbreding 2x4
* A5 Offenburg - Zwitserse grens: verbreding 2x3
* A6 AK Mannheim - AD Hockenheim: verbreding 2x3
* A6 noordelijk Mannheim: verbreding 2x3
* A6 AK Weinsberg - grens Bayern: verbreding 2x3
* A8 AD Leonberg - Wendlingen: verbreding 2x4
* A8 Mühlhausen - Hohenstadt: verbreding 2x3
* A8 Ulm-West - Ulm-Ost: verbreding 2x3
* A61 grens RP - AD Hockenheim: verbreding 2x3
* A81 Pleidelsheim - Stuttgart-Zuffenhausen: verbreding 2x4
* A98 Rheinfelden - Bad Säckingen: aanleg/verbreding 2x2
* A98 Murg - Tiengen: aanleg / verbreding 2x2
* A98 Franse grens - AD Weil am Rhein: nieuwbouw 2x2 + brug over Rhein
* A860 Stadttunnel Freiburg: nieuwbouw 2x2

* B10 Stuttgart - Plochinger Dreieck: verbreding 2x3
* B27 Donaueschingen - Hüfingen: verbreding 2x2
* B27 Tübingen: nieuwbouw 2x2 (tunnel)
* B30 Ravensburg - Friedrichshafen: nieuwbouw 2x2
* B31 Überlingen - Friedrichshafen: nieuwbouw 2x2 (langs Bodensee)
* B31 Falkensteig: nieuwbouw 2x2 (2 tunnels)
* B31 Hinterzarten: nieuwbouw 2x2
* B33 Allensbach - Konstanz: verbreding 2x2