Afbeelding

Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72866
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Chris » di 22 jan 2013, 15:32

Overijssel schreef:Verbinding tussen Twente-Mittellandkanaal niet haalbaar

De aanleg van een verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal in Duitsland is vanuit een regionaal financieel-economisch perspectief niet haalbaar. Dit blijkt uit een quick scan onderzoek in opdracht van EUREGIO en tien betrokken partners. De kosten voor de aanleg van de ongeveer 50 km lange verbinding wordt in de quick scan geschat op €1,2 tot €1,3 miljard, terwijl de geschatte baten tot 2060 slechts 18% van deze investering zijn.

Kosten-baten-analyse voor de aanleg van een TMK levert negatief resultaat op
Studies uit 1994 en 2004 van het Rijk leverden ook een negatieve kosten-baten uitkomst op, maar die verhouding was toen iets positiever. De negatievere uitkomst in het quick scan onderzoek komt door de hogere kosten van de aanleg van een verbindingskanaal en lagere prognoses voor de groei van het goederentransport.

Het onderzoek gaat uit van een situatie dat het kanaal in 2035 gereed is, met een prognose tot 2060. De twee onderzochte tracés zijn overgenomen van een eerdere studie. De batenanalyse omvat mogelijke effecten op de binnenscheepvaart, de regionale arbeidsmarkt en het milieu. Terwijl deze baten positief zijn, zijn de verwachte investeringskosten hoger. Het belangrijkste effect van een verbindingskanaal is de verkorting van de binnenvaartroute van Nederland naar Duitsland met 40 km in vergelijking met de ten zuiden gelegen Wesel-Datteln-route. Dit zou transport- en personeelsbesparingen voor de rederijen betekenen en tegelijkertijd milieuoverlast en de uitstoot van CO2 verminderen.

Groei vervoer in regio
Prognoses stellen dat het personen- en goederenvervoer in de komende decennia jaarlijks met 1,4% stijgen. De snelweg A1 en de Duitse A30 zitten momenteel al bijna aan hun capaciteitsgrenzen. De bouw van de Tweede Maasvlakte van de Rotterdamse haven zal deze groei verder versterken. Ook vanwege maatschappelijke redenen is er aanleiding om het goederenvervoer van spoor- naar waterwegen te verschuiven. Voor de EUREGIO, de provincies Overijssel en Gelderland, Regio Twente en andere Nederlandse en Duitse partners was het daarom van groot belang om de haalbaarheid van een verbinding te laten onderzoeken. Het onderzoek werd gesubsidieerd door het Europees INTERREG IV A-programma.

TEN-T Corridor2
Het Twentekanaal en het Mittellandkanaalliggen beide op de tweede Europese kerncorridor. Dit is één van de tien kerncorridors in het kader van het TEN-T-programma en loopt van Warschau, via Twente/EUREGIO, naar Felixstowe in het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste verkeersinfrastructuur in deze kerncorridors moet, met EU-subsidiegelden, tot 2030 volledig zijn aangelegd en verbeterd. Het Europese TEN-T-programma richt zich in het kader van CO2-vermindering, duurzame en multimodale logistieke oplossingen onder andere op de binnenscheepvaart. Het doel van TEN-T is de Europese verkeersinfrastructuur verder te versterken waardoor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van regio's worden verbeterd.

Naast de verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal, die nu niet haalbaar blijkt te zijn, worden er binnen het Corridor2-project verdere mogelijkheden ter verbetering van het Oost-West-verkeer onderzocht en ontwikkeld. Om deze redenen hebben EUREGIO, de provincies Overijssel en Gelderland, Regio Twente en andere partners het initiatief genomen voor internationale samenwerking in het hele gebied en als Corridor2 in 2014 in het TEN-T programma van de EU opgenomen te worden. In het kader van Corridor2 blijft de verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal vanwege de corridorbrede perspectief een punt van aandacht.

Quick Scan haalbaarheid Twente-Mittellandkanaal (PDF)
Deze verbinding wordt vaak genoemd als oplossing voor de hoeveelheid vrachtverkeer op de E30 tussen Apeldoorn en Osnabrück/Hannover, maar blijkt dus verre van rendabel te zijn. Op zich is dat jammer voor Twente, die zich hier beter had kunnen positioneren, nu ligt deze regio aan het einde van de scheepvaartwereld als het ware. Met de opwaardering van de sluis bij Eefde zou het Twentekanaal ook meer verkeer kunnen verwerken. In de studie wordt ook op gewezen dat de modal shift weg - water minimaal is (126.000 ton of zo'n 5.200 vrachtwagens per jaar). Bij De Lutte rijden 10.000 vrachtwagens per dag.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Rene » di 22 jan 2013, 22:47

De A1 en A30 "bijna aan hun capaciteitsgrenzen" ? Wat een blatante onzin. Oostelijk van Hengelo kun je een kanon afschieten op die weg zonder dat je een auto raakt...

Tachi
verkeersader
Berichten: 768
Lid geworden op: ma 05 apr 2010, 18:38

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Tachi » wo 23 jan 2013, 0:09

^^ Op jouw wegenkaart begint de A1 bij Hengelo und ended die A30 bei Schüttorf ?

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Rene » wo 23 jan 2013, 7:39

En jij gelooft dat dat kanaal ook maar een merkbare invloed zal hebben op de A1 bij Apeldoorn of de A30 bij Bad Oeynhausen ?
:hahaHAHA:

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10100
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Peter » wo 23 jan 2013, 8:39

Scheepvaartverkeer is met name nuttig voor bulkgoederen (olie, zand, erts, zout, LPG, grind, etc). AKZO-Nobel in Hengelo zou wel profiteren. Voor lange afstands-containervaart moet je al snel grotere kanalen of rivieren hebben, zoals Adam-Rijn of de Rijn zelf.

Die 40 km om (1,5 uur varen ?) die er nu dus is, kost weinig voor schip of schipper. De echte kosten zitten in laden en lossen.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20696
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Pino » wo 23 jan 2013, 10:05

^^ Het zou me verbazen als die 40km is berekend vanuit Twente, want juist vanaf daar moet je een enorme U-bocht maken terug naar Arnhem en dan via Wesel-Datteln en Dortmund-Ems naar het begin van het Mittellandkanal. De verkorting vanuit Twente moet meer dan 100km zijn, de 40km zal zijn gerekend vanaf Rotterdam.

Maar goed, de conclusie dat de verkorting vanuit Twente alleen de aanleg niet kan rechtvaardigen is snel getrokken. Zie in die zin ook de vrachtwagen-intensiteiten op de A1; daar komt in Twente echt niet heel veel bij. En zoals je terecht opmerkt: berekend vanuit het westen maakt die 40 kilometer het verschil niet, zodat een significante modal shift niet voor de hand ligt. Ook de drukte op de A1 Amersfoort - Hengelo zal dus anders moeten worden aangepakt.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9639
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Rein » wo 23 jan 2013, 11:06

Het rapport biedt een duidelijk verhaal. Hoe jammer wellicht ook, zo'n kanaal is gewoon te duur (ca 1,5 mrd euro) voor wat het aan voordeel kan opleveren. Die 40 km is feitelijk een gemiddelde van verschillende routes/bestemmingen, gerekend bij een doortrekking van het Twentekanaal bij Hengelo. Vanaf Almelo zou het slechts 35 km zijn.

Volgens het rapport zou de afstand tussen Rotterdam en Hannover met het nieuwe kanaal met slechts 16 km worden verkort. Vanuit Utrecht is dat 52 km en vanuit Twente 117 km. Maar zou er zoveel vracht per schip tussen Twente en Hannover gaan?

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10100
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Peter » wo 23 jan 2013, 11:50

Het zou op zich een mooi werkgelegenheidsproject zijn. Probleem is dat door de eindeloze procedures zo iets niet snel uit te voeren is, zodat je het kan uitvoeren in periodes van grotere werkloosheid in de bouw (zoals de bouw van de Afsluitdijk destijds nog wel.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Rogier
expressweg
Berichten: 4804
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Rogier » wo 23 jan 2013, 11:58

^^

Off-topic
Naar mijn mening werken bouwprojecten niet om de werkloosheid te verminderen. In de jaren was de bouw een belangrijke sector in de Nederlandse economie.
Inmiddels is het aandeel van de dienstverlening in de economie sterk gegroeid en daarom is het aanjagen van de dienstverlening veel verstandiger. Daarnaast duren procedures lang en tegen de tijd dat het project van de grond kan komen, is de crisis grotendeels voorbij.

Ik vind dat men met name de knelpunten in de economie moet oplossen. Daarna is de maatschappij zelf wel in staat om de economie weer op gang te helpen. Na de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse samenleving ook in staat om van een oorlogseconomie, naar een burgereconomie over te stappen.
Dat veranderingsproces moet juist een inspiratiebron voor vandaag zijn en niet de New Deal voorstellen (m.u.v. hervorming financiele sector).

On-topic: Terecht dat men het kanaal niet wil aanleggen. Dit was voor de jaren twintig \ dertig interessant geweest, maar tegenwoordig worden de meeste goederen toch over de weg vervoerd.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Vinny » wo 23 jan 2013, 18:45

Het Middelandkanaal is natuurijk een groot "containerriool". Je zou het kanaal Nordhorn-Hengelo bevaarbaar kunnen maken, alleen vrees ik dat alleen schepen van het formaat "péniche" (in Nederland ook wel: "spits" genoemd) er door heen kunnen varen, dus dan is dat geen alternatief voor de grote beroepsvaart. Het bevaarbaar maken van dit kanaal kan trouwens ook de pleziervaart ten goede komen en hoeft ook geen 1,5 miljard te kosten. Een paar projectleiders van het Friese Merenproject aanstellen kan al wonderen doen. Voorlopig moeten we het doen met het kanaal Ter Apel-Erica, dat dit voorjaar voor het scheepvaartverkeer wordt opgengesteld.
http://www.erica-terapel.nl/
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10100
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Peter » wo 23 jan 2013, 19:32

Deze dus ? Dit is ter hoogte van de BAB31. Naast dat deze sloot veel te smal is voor containervaart, zal ook het viaduct te laag zijn. En beweegbare bruggen in snelwegen kent Duitsland niet.

http://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=52. ... o-68115694

Hier is het ook wat krap:
http://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=52. ... o-74630601
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Vinny » wo 23 jan 2013, 20:49

In België worden alle bruggen over het Albertkanaal nu verhoogd tot Rijnvaart-doorvaarthoogte (9,10 m boven kanaalpeil). Dat zou dan hier ook moeten gebeuren. Of je moet de weg onder het kanaal door laten lopen. Gebeurt ook wel eens.

Dit soort geintjes bestaat in Duitsland ook, maar dat is natuurlijk wel erg duur:
https://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=52 ... 08018&z=13

http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstra ... euz_Minden
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

ACT-F
verkeersader
Berichten: 732
Lid geworden op: za 04 jun 2005, 20:43
Locatie: Goor

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door ACT-F » di 02 apr 2013, 19:39

Het Twentekanaal dat tusssen 1930 en 1935 is aangelegd is nooit rendabel geweest. Logistiek gezien is het een mislukking. Echter heeft het wel enorme voordelen voor de waterhuishouding. Dat is misschien lastig uit te drukken in geld, maar het Twentekanaal heeft er zeker voor gezorgd dat bepaalde beken ontlast worden bij hoog water. Daarmee wordt eventuele waterschade voorkomen.

De verlenging van dit kanaal is enkel op basis van logistiek punt niet te rechtvaardigen. Zodra waterhuishouding een rol gaat meespelen in de afweging zou het wel eens interessant kunnen worden.
Meer bitumen!

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Twentekanaal - Mittellandkanal verbinding niet haalbaar

Bericht door Vinny » di 02 apr 2013, 19:42

Voor een deel betreft het kanalen die al bestaan maar nog niet bevaarbaar zijn. Je kunt er - zeker als je de planhorizon op 2060 zet - beter voor kiezen door kunstwerken die toch al vervangen worden meteen te dimensioneren op het Mittellandkanal. Dat is wel een rendabel kanaal - het is het "containerriool" van Duitsland ;)

De kosten voor het kanaal kunnen dan een fractie van de gestelde 1,5 miljard zijn en ze bovendien over 20 jaar uitsmeren.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.