Vinny schreef:De maatschappelijke relevantie is er niet. Wellicht is het erg sociaal om ouderen van dagen en scholieren niet met een te grote omweg op te zadelen, maar dat is niet meteen 10 euro per rit per reiziger waard. Dan kun je beter meteen kinderen 20 euro zakgeld per dag meegeven. Kunnen ze sparen voor een bromfiets.
Met de bromfiets kom je nog steeds niet van Breskens in Vlissingen zonder veerboot.
Het veer heeft een functie in het OV-netwerk, als verbinding tussen het busnetwerk in het westen van Zeeuws-Vlaanderen en het station en de stad Vlissingen (en daarmee het Nederlandse IC-netwerk). Dat kan ten dele opgevangen worden door de busverbinding via Terneuzen en de Westerscheldetunnel, maar dat is eigenlijk alleen interessant voor reizigers naar Goes en oostelijker. Door de ligging is het westen van Zeeuws-Vlaanderen altijd al meer gefocust geweest op Vlissingen en Middelburg, ongetwijfeld zijn er veel scholieren en werkenden die in West-Zeeuws-Vlaanderen wonen en in de regio Vlissingen/Middelburg naar school gaan of werken. Exacte cijfers heb ik natuurlijk niet, maar je kunt ook niet verwachten dat iedereen dan maar in Vlissingen gaat wonen en bovendien is dat onwenselijk. Zo raakt West-Zeeuws-Vlaanderen weer wat meer geïsoleerd van de rest van Nederland. De tweede functie van het veer is meer toeristisch, het is de enige verbinding voor voetgangers en fietsers in de wijde omtrek, die vanuit toeristisch oogpunt veel meer mogelijkheden en flexibiliteit geeft dan de Westerscheldetunnel.
Alfa schreef:Er zijn veerdiensten in Nederland die minder nuttig zijn (Enkhuizen – Urk bv).
Da's een private veerdienst, zonder subsidie, die enkel in het seizoen driemaal daags vaart en dan uiteraard niet op zondagen.
Met hetzelfde gemak kan je dan ook zomaar de Westerscheldetunnel afsluiten en zeggen dat de mensen maar moeten verhuizen of een omweg via de Liefkenshoektunnel maken.
Nou ja, de Westerscheldetunnel heeft Zeeuws-Vlaanderen wel enigszins uit een isolement gehaald en heeft veel voor het landsdeel betekend. Maar niet voor niets is het veer tussen Vlissingen en Breskens gewoon blijven varen, weliswaar alleen voor fietsers en voetgangers (of is er nu nog steeds de mogelijkheid dat er ook een ambulance mee kan?). Je praat hier over veel grotere stromen reizigers voor wie geen zinnig alternatief is dan toen het veer van Kruiningen naar Perkpolder werd opgeheven. Maar goed, ik denk dat het er niet echt van zal komen dat het veer verdwijnt. Zoals Peter al stelt, het aantal vaarten zal op de rustige tijden wel worden teruggebracht, zodat er alleen in de spits een halfuursdienst is en daarbuiten een uursdienst (dus ook in de weekenden, behoudens misschien vakantieperiodes).
Overigens denk ik dat men het veer niet in een aparte OV-concessie had moeten doen, eigenlijk hoort het gewoon bij de OV-concessie voor Zeeuws-Vlaanderen.