[A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Discussieer hier over actuele grote wegenplannen en in uitvoering zijnde grote projecten

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1172
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

[A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door EtienneM » vr 03 mei 2013, 15:57

A20 Nieuwerkerk a/d IJssel - Gouda: Verbreding 2x3
Afbeelding

Wegen: , ()
Traject: Aansluiting Nieuwerkerk a/d IJssel (A20) - Aansluiting Gouda (A12)
Uitvoeringsperiode: 2021 - 2026
Kosten: €124 miljoen
Gereed: 2026(?)
Toekomstige configuratie: Nieuwerkerk a/d IJssel - Gouwe: 2x3
Huidige fase van het project: Voorkeursalternatief vastgesteld

De A20 is de verbindingsweg tussen de regio's Rotterdam en Utrecht. De weg is van groot belang voor de bereikbaarheid van deze regio's. Het deel tussen Nieuwerkerk a/d IJssel en Gouda wordt gezien als een bottleneck voor het verkeer, momenteel is dit deel nog uitgebouwd met 2x2 rijstroken. In beide richtingen staan er dagelijks files en er gebeuren door de drukte ook veel ongevallen op dit wegvak. Er wordt verwacht dat in de toekomst het verkeersaanbod op de A20 zal gaan groeien, wat negatieve gevolgen zal hebben voor de doorstroming en de verkeersveiligheid. Daarom heeft de Minister van I&M in 2017 besloten een MIRT-verkenning uit te voeren voor dit traject.

Op 11 maart 2019 is door de Minister van I&W de voorkeursbeslissing genomen over welke variant verder zal worden uitgewerkt in de planuitwerkingsfase. De A20 zal tussen Nieuwerkerk a/d IJssel en Gouda worden verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken in beide rijrichtingen. In de rijrichting Gouda - Nieuwerkerk a/d IJssel zal de verbreding beginnen na de onderdoorgang van de A20 onder de A12. Vanaf Nieuwerkerk a/d IJssel richting Gouda zal de verbreding vanaf de aansluiting Nieuwerkerk a/d IJssel tot en met de afrit Gouda van de A12, waarbij er in het Gouwe-aquaduct een vijfde rijstrook zal worden gerealiseerd. Daarmee kan het verkeer beter en veiliger doorstromen.

Afbeelding

Tracébesluiten
:arrow: MIRT-verkenning: Hoofdrapport Milieueffectenrapportage A20 (maart 2019)
:arrow: MIRT-verkenning: Notitie voorkeursalternatief A20 (maart 2019)
Meer info:
:arrow: http://www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl/default.aspx - Projectwebsite van de MIRT-procedure
:arrow: Forumpost vaststelling voorkeursalternatief
Detailkaartjes
Volgen bij de planuitwerkingsfase
Nieuws
:arrow: http://www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl/P ... fault.aspx - Nieuws op projectpagina MIRT-procedure
Status in de MIRT-procedure

Afbeelding

Voor meer informatie over de stappen in de MIRT-procedure, zie dit document. Zie ook de Spelregels van het MIRT.
Post opgesteld: 13 april 2019
Laatste update: 14 april 2019
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1172
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door EtienneM » wo 08 mei 2013, 21:32

Eerdere berichten in dit onderwerp:
Chris op 3 mei 2013 schreef: A20 Rotterdam - Gouda

Deze thread gaat over de A20 ten oosten van Rotterdam.

Het is gepland de A20 verder tot het knooppunt Gouwe naar 2x3 rijstroken te verbreden. Dit is in de studie Rotterdam Vooruit onderzocht. Dit project wordt echter naar verwachting pas na 2020 uitgevoerd, in 2012 ging men uit van een verbreding tussen 2023 en 2026.

Er is een apart topic over de reconstructie van de aansluiting Moordrecht.

In 2014 wordt de aansluiting Nieuwerkerk gewijzigd. De noordelijke rotonde wordt een turborotonde in 2014.
Provincie Zuid-Holland schreef:N219: reconstructie aansluiting A20-N219

Op dit moment treden dagelijks problemen op bij de aansluiting van de N219 op de rijksweg A20 (afrit Nieuwerkerk aan den IJssel). De op- en afritten van de A20 sluiten met rotondes aan op de N219. Doordat de doorstroming op de rotondes niet goed is, ontstaan wachtrijen op de N219 en op de afrit van de A20, met terugslag tot op de rijksweg tot gevolg.

In samenwerking met de gemeente Zuidplas en Rijkswaterstaat (RWS) heeft de provincie Zuid-Holland onderzoek gedaan naar dit knelpunt. Er is gekeken naar de oorzaken van het probleem en er zijn oplossingen geïnventariseerd.

Rotonde noordzijde - turborotonde
De uitkomst van de studie laat zien dat de problemen worden veroorzaakt door de rotonde aan de noordzijde (waar de afrit uit de richting Gouda en de toerit richting Rotterdam aansluiten). De capaciteit van deze rotonde is te klein. Hierdoor ontstaat een wachtrij, die terugslaat tot op de zuidelijke rotonde aan de overzijde van het viaduct over de A20.

De meest efficiënte oplossing ligt in het ombouwen van de noordelijke rotonde tot een turborotonde. Hiermee wordt de capaciteit van de rotonde fors verhoogd en kan het verkeer weer worden verwerkt.

Voorbereiding realisatie
Provincie, RWS en gemeente Zuidplas hebben inmiddels overeenstemming bereikt over deze maatregel en het project is financieel gedekt. De provincie gaat nu verder met de voorbereiding van de aanpassing. De uitvoering is gepland in 2014.

Madhollander op 8 mei 2013 schreef: Knelpunt aanpakken is een goed idee.
De rotonde zelf zet ik mijn bedenkingen bij aangezien de huidige rotonde al bijna een turborotonde is met alle vrij-rechtsaf banen.
http://maps.google.nl/maps?q=nieuwerker ... d&t=h&z=18

Probleem van deze rotonde is vooral dat hij teveel verkeer te verwerken krijgt dat van de A20 vanuit Rotterdam de N219 richting Zevenhuizen op wil (A12 richting Den Haag). Daarbij komt dan nog een bak verkeer dat vanaf de N219, de A20 richting Rotterdam op wil. Ik denk dat de Moordrechtboog meer kan betekenen voor de opstoppingen alhier dan een turborotonde.

Grootste veroorzaker van de drukte alhier is dat het de beste schakel is tussen de A20 en de A12. Moordrecht is eigenlijk geen optie meer omdat het daar altijd al druk is, de spoorovergang daar ook voor vertraging zorgt en omdat de route vanaf Moordrecht naar de oprit van de A12 langer is (nog geen kilometer) maar het vooral langer lijkt omdat hij minder direct is.
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

rene19663
stadsweg
Berichten: 368
Lid geworden op: wo 27 mei 2009, 0:19
Locatie: Gorinchem

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door rene19663 » wo 08 mei 2013, 23:20

Plannen om de A20 tot Gouda 2x3 rijstroken te maken bestaan al vele decennia, ik vermoed vanaf de opening van de huidige A20 ten westen van Nieuwerkerk. Alleen zijn de plannen nooit uitgevoerd en hopelijk gaat het nu een keer echt door.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Kaaiman » wo 08 mei 2013, 23:48

Graag voor de ombouw nog wel even een monumentstatus voor dat markante boogviaduct uit 1937 over de spoorlijnen bij Gouda. En niet alleen omdat dat viaduct markant is, maar ook een van de allerlaatste snelwegviaducten in zijn soort.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

orionpax
verkeersader
Berichten: 570
Lid geworden op: ma 26 nov 2007, 11:04
Locatie: Eindhoven

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door orionpax » do 09 mei 2013, 14:09

^^
Verplaatsen naar een openlucht museum dan. De infrastructuur is geen plaats voor sentiment.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Kaaiman » do 09 mei 2013, 19:33

Waar slaat dat nou weer op?

Een monument gedijt het best op de plaats waar het ooit is neergezet om een bepaalde functie te vervullen, omdat de context in het omringende landschap aanwezig is. Een rietgedekte esdorpboerderij uit 1600 moet je niet midden in een stad zetten. Dan krijg je taferelen als het los hoes Groot Bavel bij het Rijksmuseum Twente in de achtertuin: potsierlijk en totaal uit de context gerutk. Andersom moet je de Van Nellefabriek niet in het Arnhems Openluchtmuseum neer willen zetten.

Waarom zou infrastructuur geen plaats voor sentiment zijn? Infrastructuur is onderdeel van landschap, en landschap heeft een wisselwerking met de cultuur, net als een bos, dorp, stad, bankje-in-het-park, verlaten spoorbaan, 3 oude eiken, een veenkoloniale boerderij, enz. onderdelen van het landschap zijn. Infrastructuur is daar onlosmakelijk mee verbonden. Zonder vorm van infrastructuur zouden die plaatsen niet eens goed functioneren (ook in de ecologie zijn er in feite infrastructuren).

Volgens jouw uitspraak 'de infrastructuur is geen plaats voor sentiment' zouden een bos, dorp, stad, bankje-in-het-park, verlaten spoorbaan, 3 oude eiken en een veenkoloniale boerderij ook geen plaatsen van sentiment zijn, want dat zijn ook landschapsonderdelen.
Je gaat met je uitspraak volkomen voorbij aan het feit dat een mens een sentimenteel wezen is en het door de mens gecreëerde (of juist bewust niet gecreëerde) landschap dus ook plaats is/moet zijn voor sentiment of waardering, hoe je het maar wilt noemen.

Misschien bedoel je dat infrastructuur primair een utilitaire functie heeft. Dat is waar, maar dat geldt niet minder voor een bos, dorp, stad, bankje-in-het-park, verlaten spoorbaan, 3 oude eiken en een veenkoloniale boerderij, al ligt die (oorspronkelijke) utilitaire functie misschien in het verleden. Zelfs esthetiek heeft een nut of bedoeling, namelijk het behagen en welzijn van de mens.

Jammer dat de functionele esthetiek van wegen nog altijd niet op veel waardering kan rekenen. Ik zou zeggen: lees het boek 'De diabolische snelweg' eens. Het heeft in ieder geval mij bewust gemaakt van het snelweglandschap, waarvan ik voorheen geen weet had, noch waardering.

Terugkomend op het spoorviaduct: daar kunnen 3 krappe rijstroken overheen (met opoffering van vluchtstrook). Andere oplossingen zijn het geheel verleggen van de A20 in westelijke richting en de boogbrug als fietspad handhaven; een rijbaansplitsing zoals bij het Ringvaartaquaduct in de A4 òf de weg handhaven zoals die is. Bij KP Gouwe moet je namelijk alsnog een rijstrook laten wegvallen, anders past het niet door het aquaduct. Met de nieuwe afrit en verbindingsweg bij Moordrecht zou het kunnen zijn dat een 3e rijstrook niet eens noodzakelijk is. Mogelijkheden genoeg dus.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36549
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Rene » do 09 mei 2013, 21:29

Het is mogelijk om met 6 smalle rijstroken zonder vluchtstroken door het aquaduct te gaan. Als er 3 stroken uit Den Haag komen, en 3 uit Rotterdam, dan is het mogelijk om met 6 door te gaan. Na de afrit Gouda valt er een rijstrook af, en moet de A12 5-strooks door naar Bodegraven. Vandaar weer een 6e strook erbij tot aan De Meern. Daar eerst een splitsing in 3+3, en de toerit De Meern wordt een enkelstrooks invoeger die slechts op de parallelbaan invoegt. Met een dergelijke setup kan de A20-A12 nog decennialang zonder noemenswaardige files functioneren.

Zelfde ongeveer in tegenrichting. Met 5 stroken van Oudenrijn tot Gouda. Dan met 3 rijstroken voor zowel de A12- als de A20-richting door het aquaduct heen, en met 3 stroken door naar Den Haag en Rotterdam.

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7757
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Wesso » za 11 mei 2013, 23:45

^^ Geen vluchtstroken meer bij het Gouwe-aquaduct? Dat is niet zo handig bij (wekelijkse) ongevallen, want dan moeten er 1 à 2 rijstroken worden vrijgehouden voor hulpdiensten. Ik heb andere ideeën voor dit punt. Maar goed, dat is hier een beetje offtopic.

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door sirdanilot » za 11 mei 2013, 23:59

Wordt de boog A20-A12 richting Den Haag ooit nog voltooid? Dit is écht een onmisbare schakel in het wegennet van de randstad. Het is qua kilometers natuurlijk om, maar het ontlast het OWN (N456, N219) en daarmee ook de aansluitende A20 zeer. Een andere optie is om dat OWN uit te bouwen, maar dat geeft veel meer overlast dan het aanleggen van een nieuwe snelwegboog.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Kaaiman » zo 12 mei 2013, 0:11

Er komt daar een nieuw tracé voor de N456 tussen de A12 en A20, met 2x2 rijstroken. Helaas wordt die nieuwe weg niet erg optimaal (bepaald niet conflictvrij) op beide snelwegen aangesloten.

Daar komt nog bij dat de nieuwe N456 mijns inziens belabberd in het landschap wordt ingepast.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

sirdanilot
2x2 autosnelweg
Berichten: 5457
Lid geworden op: zo 13 sep 2009, 21:42
Locatie: Leiden

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door sirdanilot » zo 12 mei 2013, 14:16

Een nieuwe boog in het knooppunt zou waarschijnlijk minder overlast hebben opgeleverd voor omwonenden. Zo'n N456 moet namelijk, om filevrij te zijn, welhaast een 2x2 snelweg worden en dat is natuurlijk niet haalbaar, waardoor je alsnog files houdt.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21216
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Pino » wo 31 jul 2013, 16:21

De ANWB pleit vandaag voor een extra lus in Knooppunt Gouwe. http://www.anwb.nl/belangenbehartiging/ ... t-wegennet

Hoewel ik het best leuk zou vinden om Knooppunt Gouwe volledig te maken, is dit natuurlijk weer het zoveelste geval waarin de organisatie die de autolobby van Nederland zou moeten vormen laat zien haar taak niet serieus te nemen. Het plan begint met vele pagina's P+R-faciliteiten, want de ANWB vindt openbaar vervoer eigenlijk veel cooler. En daarna krijg je wat add-ons op het OWN die wat verlichting zouden kunnen bieden. Wat de Zuidvleugel daarentegen echt nodig heeft is een netwerk dat niet ANWB-robuust is, maar echt robuust. Lees: snelwegen van tenminste 2x2 die incidenten op bestaande wegen kunnen opvangen zonder je meteen over een andere bestaande snelweg te moeten sturen die al aan zijn tax zit. Ik vind het persoonlijk nogal schokkend dat de ANWB niet rept over de impact die de A4 Delft - Schiedam zou kunnen hebben, en over de impact die de A13/A16 zou moeten hebben. Op zijn minst zou toch nog wel een stevig pleidooi voor die laatste moeten worden gevoerd. Diepe zucht ...

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10166
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Mark » wo 31 jul 2013, 16:33

^^ Eerlijk gezegd zie ik niet echt nieuwe innovatie of revolutionaire ideeën. Plannen die allang uitgevoerd moeten worden of al zijn (P+R, DVM en TDI's kennen we al jaren). Beetje mosterd na de maaltijd wat mij betreft.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74130
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Chris » wo 31 jul 2013, 16:44

Die verbinding bij Gouda tussen de A12 en A20 (Moordrechtboog) is ook al tijden in de maak. Het PIP daarvan is al onherroepelijk en voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Wat dat betreft lijkt de ANWB niet op de hoogte van wat er al in gang gezet is.

http://www.zuid-holland.nl/overzicht_al ... drechtboog

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door captain007 » wo 31 jul 2013, 16:49

^^ Toch is die Moordrechtboog nu ook weer niet zo vooruitstrevend dat je het als een volwaardige omleidingsroute kan zien. De verbinding is niet ongelijkvloers, dus ook dan zal het bij calamiteiten verstoppen. Op dat vlak kan ik de ANWB dan wel weer gelijk geven. Maar de rest is grotendeels kolder. Ook prijzen ze de parallelbaanstructuur bij onder andere 's-Hertogenbosch in de hemel, terwijl dat juist het verkeerde voorbeeld is :rofl2:

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door captain007 » do 10 okt 2013, 10:42

Vanochtend maakte Rijkswaterstaat bekend dat de A20 nu het grootste fileknelpunt van Nederland is (zoals we al aan zagen komen doordat de andere knelpunten in de top 10 zijn aangepakt). Het is nu nog wachten op cijfers van de VID en ANWB die dit zullen moeten ondersteunen. De cijfers van de VID vind ik normaal gesproken het meest interessant, omdat die ook getallen laten zien van de filezwaarte.

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7757
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Wesso » do 10 okt 2013, 11:45

^^ De filepiek van de A20 ligt volgens mij tussen Schiedam en KP Terbregseplein, al jaren een overbelast traject. Ik had stiekem gehoopt dat nu ook de files van/naar Gouda eruit zouden springen. Dat zou aanleiding kunnen zijn om eerder te verbreden naar 2x3.

rene154
stadsweg
Berichten: 402
Lid geworden op: vr 22 jun 2007, 13:47

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door rene154 » do 10 okt 2013, 12:17

De file naar Gouda staat nu op plek nummer 7, vrij hoog zou ik zo zeggen!

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9837
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Rein » do 10 okt 2013, 12:31

captain007 schreef:Vanochtend maakte Rijkswaterstaat bekend dat de A20 nu het grootste fileknelpunt van Nederland is (zoals we al aan zagen komen doordat de andere knelpunten in de top 10 zijn aangepakt). Het is nu nog wachten op cijfers van de VID en ANWB die dit zullen moeten ondersteunen. De cijfers van de VID vind ik normaal gesproken het meest interessant, omdat die ook getallen laten zien van de filezwaarte.
Inderdaad, ik weet niet hoe RWS dit lijstje samenstelt, maar als ik in het persbericht lees dat de file op de A9 bij Raasdorp uit de top 10 is gevallen gaan mijn wenkbrauwen behoorlijk fronsen. Die file is de laatste maanden erger dan ooit. Hij is wellicht wat korter geworden, maar in plaats daarvan is de doorstroming dramatisch. Het is nu kilometers lang max 5 a 10 km per uur rijden waar je voorheen 20 tot 40 km/h reed. Kortom: de filelengte zegt weinig, de zwaarte veel meer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74130
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Chris » do 10 okt 2013, 14:35

^^ Het rapport gaat over de periode 1 mei - 31 augustus.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10158
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Peter » do 10 okt 2013, 14:47

Rene schreef:Het is mogelijk om met 6 smalle rijstroken zonder vluchtstroken door het aquaduct te gaan.
Als aanhaker: ri westen gaan er nu 5 (incl 1 smalle plusstrook) door het aquaduct, maar richting oosten nog steeds maar 4 (uit een 2+2), waardoor de A12 plusstrook nog steeds afvalt vlak voor KP Gouwe.
Enig idee waarom men de plusstrook niet op gelijke wijze doortrekt en pas na KP Gouwe laat afvallen ? Ik neem aan dat dat de bedoeling is of was.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8657
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door captain007 » do 10 okt 2013, 15:11

^^ Rechterrijstrook af laten vallen bij afrit Gouda is dan het beste. Anders krijg je van die Zoetermeer taferelen daar en staat alles nog muurvast.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10883
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Willem » do 10 okt 2013, 18:54

Dat van die spitsstrook zal wel te maken hebben met de A20 die kort na het ophouden van de spitsstrook invoegt. Wil je dat oplossen zonder dat twee rijstroken in een invoegen moet eigenlijk de invoeger van de A20 een rijstrook opschuiven (en daarna de 5 stroken tot afslag Gouda), maar dat wordt een aardige verbouwing.

Dexy
verkeersader
Berichten: 500
Lid geworden op: wo 16 apr 2008, 18:23
Locatie: Duivendrecht

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Dexy » wo 13 nov 2013, 22:17

Ik denk dat de verbindingsboog A20-oost->A16-zuid in knooppunt Terbregseplein wel eens een groot knelpunt kan gaan worden, als de A20 Gouwe-Terbregseplein ooit naar 2x3 wordt verbreed. In deze verbindingsboog loopt het nu al elke spits vast. Als de A20 naar 2x3 verbreed wordt, zal dit alleen maar erger worden.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2406
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Lekkere Kwal » di 19 nov 2013, 13:11

Wesso schreef:^^ De filepiek van de A20 ligt volgens mij tussen Schiedam en KP Terbregseplein, al jaren een overbelast traject.
Daar is weliswaar vaak file, maar de gemiddelde snelheid ligt daar wel hoger dan ter hoogte van de versmalling bij Nieuwerkerk.
wimwamreus schreef:Ik denk dat de verbindingsboog A20-oost->A16-zuid in knooppunt Terbregseplein wel eens een groot knelpunt kan gaan worden, als de A20 Gouwe-Terbregseplein ooit naar 2x3 wordt verbreed. In deze verbindingsboog loopt het nu al elke spits vast. Als de A20 naar 2x3 verbreed wordt, zal dit alleen maar erger worden.
Het loopt meer vast op het weefvak, omdat men allemaal tegelijk meteen wil wisselen van rijstrook. Hetzelfde geldt voor het weefvak aan het begin van de A16, dus men zou eerder naar een oplossing voor die problematiek moeten zoeken.

RSK
Penningmeester
Berichten: 7087
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door RSK » wo 27 nov 2013, 19:14

Verbreding naar 2x3 lijkt me op dit stuk vooral relevant voor de dagelijkse file bij de afrit Nieuwerkerk. Immers zullen de files bij Moordrecht (in beide richtingen) aanzienlijk verminderen als de vernieuwde afrit daar klaar is. Met name in de richting Utrecht merk je dat de weg het aanbod op het toppunt van de spits (voorlopig) prima kan verwerken met 2 stroken. In de richting Rotterdam is de doorstroming vaak wat moeizamer, maar ook dat zal ongetwijfeld verbeteren als er een fatsoenlijke oprit ligt bij Moordrecht.

Aangezien een eventuele verbreding denkelijk nog jaren op zich laat wachten, lijkt het me beter om met beperkte middelen de situatie te verbeteren. Je ziet nu bij de afrit Nieuwerkerk dat (vrijwel) gelijktijdig de linkerrijstrook moet invoegen terwijl rechts verkeer naar de afrit gaat. Volgens mij is een groot deel van het probleem opgelost als de rechterrijstrook daar gewoon overgaat in de afrit. Zo werkt het één afrit terug (bij Alexander) ook prima.

In de richting Rotterdam zou men de oprit en de overgang van 2 naar 3 stroken dan ook kunnen combineren. Dat heeft men bij de oprit Gouda ook zo gedaan, en het is naar mijn gevoel positief voor de doorstroming als het verkeer na zo'n lus wat meer ruimte heeft om op snelheid te komen zonder vol zenuwen het einde van de invoegstrook te zien naderen. Is er wel eens onderzoek gedaan naar de efficiëntie dit soort oplossingen? Het viel me in Duitsland vooral op de B54 en B67 op dat dit soort aansluitingen vaak gebruikt wordt, daar lijkt het prima te werken.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7757
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3uo

Bericht door Wesso » wo 27 nov 2013, 23:37

RSK schreef:Volgens mij is een groot deel van het probleem opgelost als de rechterrijstrook daar gewoon overgaat in de afrit. Zo werkt het één afrit terug (bij Alexander) ook prima.
Volgens mij los je met het weghalen van een uitvoegstrook geen knelpunt op. Dat is per saldo capaciteitsverlies.

Het overgaan van rijstroken in uitvoegstroken vind ik verder nogal onhandig. Let maar eens op vrachtverkeer dat tussen het andere verkeer gaat weven.

rene154
stadsweg
Berichten: 402
Lid geworden op: vr 22 jun 2007, 13:47

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door rene154 » wo 26 nov 2014, 15:00

Weet iemand hier waarom de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda in het MIRT 2015 niet genoemd wordt? Is dit project komen te vervallen? In het MIRT 2014 stond hij nog in het rijtje verkenning en planuitwerking, en werd hij specifiek genoemd als één van de vijf projecten waarin in de Zuidvleugelgeïnvesteerd zou worden tussen 2020 en 2028.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door Kaaiman » wo 26 nov 2014, 17:28

Hij staat nog wel in deze tabel uit 2013, maar inderdaad niet in het MIRT 2015.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

rene154
stadsweg
Berichten: 402
Lid geworden op: vr 22 jun 2007, 13:47

Re: [A020] Rotterdam - Gouda: verbreding 2x3

Bericht door rene154 » do 27 nov 2014, 12:56

Vreemd toch? Dit project zal toch niet zomaar een stille dood gestorven zijn?