Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/b ... ssnelwegenVlaanderen en provincies maken werk van fietssnelwegen
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) en de gedeputeerden van Mobiliteit van de 5 Vlaamse provincies hebben in het provinciehuis in Leuven een mobiliteitscharter voor de komende 6 jaar ondertekend. Samen beloven ze onder meer te blijven investeren in fietsinfrastructuur. Vooral fietssnelwegen zijn daarbij prioritair.
"We gaan onze krachten bundelen om meer snelle, veilige en conflictvrije fietspaden over lange afstanden aan te leggen", zei minister Crevits. "Vroeger dacht men dat alleen korte fietspaden nodig waren, maar uit onderzoek is inmiddels gebleken dat als langere fietsroutes beschikbaar zijn mensen spontaan ook grotere afstanden per fiets gaan afleggen, niet alleen recreatief, maar ook in het woon-werkverkeer."
In alle provincies wordt momenteel werk gemaakt van fietssnelwegen over afstanden van 50 tot 100 kilometer. Vlaams-Brabant werkt mee aan de uitbouw van het fietsGEN, een netwerk van fietsroutes in Brussel en de Vlaamse rand.
Guldensporenpad
In West-Vlaanderen is het Guldensporenpad langs een voormalige spoorwegbedding tussen Kortrijk en Zwevegem de prioriteit en in Limburg wil men het Albertkanaal verder ontwikkelen als fietsader.
In Antwerpen wordt gewerkt aan de fietssnelwegen Antwerpen-Essen, Herentals-Balen en Antwerpen-Mechelen. Oost-Vlaanderen wil langs rivieren en kanalen, spoor- en trambeddingen een netwerk van fietssnelwegen uitbouwen.
Bewegwijzering en apps
Vlaams-Brabants gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) kondigde aan dat de provincies ook werk willen maken van een betere bewegwijzering. Dit zal niet alleen in de klassieke zin gebeuren, maar ook via apps waarbij fietsers steeds de meeste voordelige wegen worden gewezen.
Hij riep iedereen op gegevens bij mekaar te brengen ten behoeve van wie dergelijke apps willen ontwikkelen. Crevits merkte hierbij op dat fietsers die ontevreden zijn over de staat van bepaalde fietspaden soms niet weten dat er betere alternatieven in de buurt zijn.
Ik begrijp dit ergens niet zo goed. Vlaanderen is volgebouwd. Extra plaats voor die fietssnelwegen is er niet. Het enige wat er is zijn omgebouwde oude spoorwegen of jaagpaden naast kanalen. Maar die zijn al goed en vaak gebruikt. Ook is er geen geld voor de huidige fietspaden naast de straten goed onderhouden te houden. Waar wil Crevits het budget halen?
In contradictie las ik deze morgen in de Metro dat de Belg verknocht is aan zijn wagen (1 wagen per 2 inwoners) en dat er nergens ter wereld zoveel bedrijfswagens rondrijden. Ik denk niet dat deze fietssnelwegen enige verandering teweeg zullen brengen...
Mods: Indien dit topic ergens anders moet staan > Verplaats maar
