VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door RSK » ma 28 sep 2015, 0:21

Het is de afgelopen week breed uitgemeten in het nieuws: de dieselwagens van VW hebben een stukje slimme software gekregen die het motormanagement aanpast wanneer de auto getest wordt. Hierdoor wijken de testresultaten sterk af van de praktijkcijfers. Hoewel ik persoonlijk zou zeggen dat je manier van testen niet deugt als de meting kennelijk zo eenvoudig te omzeilen is, krijgt Volkswagen nu de kat. De zaak is niet zonder gevolgen: de beurskoers van Volkswagen daalde fors, zodat het bedrijf in één keer 13 miljard minder waard werd. Ook is de topman opgestapt en is de verkoop van VW-diesels in Zwitserland tijdelijk stilgelegd.

Aanleiding om er een eigen topic voor te maken is onderstaand nieuwsbericht.
RTV Bodegraven schreef:GroenLinks Z-H wil herberekening wegenplannen
Nieuws
27-09-2015 Zuid-Holland - GroenLinks Zuid-Holland wil dat de effecten van de wegenplannen op de luchtvervuiling opnieuw worden berekend, maar dan met echte cijfers. Dit naar aanleiding van 'Dieselgate'. Want met "de gezondheid van mensen moet je niet gokken" aldus GroenLinks.

Berend Potjer, woordvoerder verkeer en milieu van GroenLinks Zuid-Holland: "Voor GroenLinks staat de gezondheid van de mensen voorop. Luchtvervuiling is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en Zuid-Holland is de provincie met de meeste auto's en meest vervuilde lucht van Nederland. Het is ook geen klein detail waar wij het hier over hebben, driekwartmiljoen dieselauto's zijn als "verdacht" aangemerkt.

Driekwartmiljoen auto's die vele malen vervuilender kunnen zijn als eerder gedacht. Het effect daarvan op de gezondheid van de omwonenden kan enorm zijn. Wij vinden dat dat goed onderzocht moet worden, want je moet niet gokken met de gezondheid van mensen."
Wat ik me afvraag, is in hoeverre testresultaten van verschillende automerken bepalend zouden zijn voor de berekening van de milieu-effecten van wegenplannen. Het lijkt me niet dat hierdoor acuut het hele wegennet op slot moet, aangezien projecten die het verkeer op een dergelijke wijze faciliteren dat de congestie afneemt altijd een goede zaak zijn voor verkeer én milieu.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door boe! » ma 28 sep 2015, 6:24

RSK schreef:Wat ik me afvraag, is in hoeverre testresultaten van verschillende automerken bepalend zouden zijn voor de berekening van de milieu-effecten van wegenplannen.
Wordt er in die berekeningen niet uitgegaan van daadwerkelijke uitstoot o.b.v. metingen? Dan maakt het niet uit of er gesjoemeld wordt omdat je die factor uitschakelt.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8713
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door captain007 » ma 28 sep 2015, 8:14

^^ In elk geval van fijnstof naar mijn weten wel en dat was waar ze mee gerotzooid hebben bij Volkswagen. In dat geval boeit het niets als er door bij wijze van spreke alle fabrikanten gerotzooid is, omdat je al uitgaat van de werkelijkheid buiten. Neemt niet weg dat wat ze gedaan hebben niet door de beugel kan. Het zal wel een kwestie van tijd zijn en ze zullen soortgelijke problemen wel bij andere fabrikanten gaan vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat Volkswagen de enige is die trucs heeft uitgehaald om deze tests te manipuleren. Aan de andere kant is er ook heel wat aan te merken op de manier van testen, want als je gewoon op een normale manier test (dus echt op de weg rijden in plaats van een rollerbank) had je dit allang kunnen vaststellen. Is alleen voor de testinstantie "lastiger", omdat je de dan de meetapparatuur ook mee moet nemen en niet gewoon langs de rollerbank kan laten staan.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Rogier » ma 28 sep 2015, 8:34

RSK schreef: Wat ik me afvraag, is in hoeverre testresultaten van verschillende automerken bepalend zouden zijn voor de berekening van de milieu-effecten van wegenplannen. Het lijkt me niet dat hierdoor acuut het hele wegennet op slot moet, aangezien projecten die het verkeer op een dergelijke wijze faciliteren dat de congestie afneemt altijd een goede zaak zijn voor verkeer én milieu.
Niet, de berekeningen worden namelijk gebaseerd op metingen uit het verleden.
Daarnaast blijkt in veel gevallen dat de lucht schoner is geworden, dan uit de berekening gebleken is.
Genoeg onderbouwing om de huidige berekeningsmethodes te kunnen blijven gebruiken.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Rene » ma 28 sep 2015, 8:49

Ik snap werkelijk niet waar iedereen zich druk over maakt. Dat hele metingencircus sloeg toch al helemaal nergens op omdat het van geen waarde was voor de werkelijkheid. Politici hebben wat dat betreft al jaren een bord voor hun kop gehad, dus waarom nu opeens al die drukte ?

Laten ze zich maar eens gaan bezig houden met de emissies van vliegtuigen en het feit dat niemand zich tegenwoordig ook maar enigszins bezwaard voelt om en-masse op zonvakantie te gaan en daarbij per persoon in twee vluchten meer emissies te veroorzaken dan een dagelijkse forens er in een aantal jaren dagelijks rijden veroorzaakt met zijn autootje. :shutup:

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door RSK » ma 28 sep 2015, 9:25

Rogier schreef:Niet, de berekeningen worden namelijk gebaseerd op metingen uit het verleden.
Daarnaast blijkt in veel gevallen dat de lucht schoner is geworden, dan uit de berekening gebleken is.
Goed om te weten dat de ter discussie staande metingen losstaan van de berekening van de luchtkwaliteit. Dat maakt de opmerking van GroenLinks weer een stukje vals sentiment door gezondheidsschade te claimen. Hypocrisie is die partij sowieso niet vreemd, een van de argumenten van een GroenLinks-raadslid tegen 130 op de A12 was 'het is wel verwarrend, ik kwam vorige week uit Frankrijk en dan is het 120, 110 en in NL 130'. Ergens raar om de snelweg naast de deur de bekritiseren, maar wel zelf (afhankelijk van de bestemming) minstens 2x500km over snelwegen rijden.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Gebruikersavatar
jdb2
autoweg
Berichten: 1044
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 0:25
Locatie: BE

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door jdb2 » ma 28 sep 2015, 10:40

Rene schreef:Ik snap werkelijk niet waar iedereen zich druk over maakt. Dat hele metingencircus sloeg toch al helemaal nergens op omdat het van geen waarde was voor de werkelijkheid. Politici hebben wat dat betreft al jaren een bord voor hun kop gehad, dus waarom nu opeens al die drukte ?
VW is net de grootste autoconstructeur ter wereld geworden, dus heeft iedereen, inclusief de Amerikaanse advocatenmaffia, bloed geroken (zoals het gaspedaalincident van voorganger Toyota enkele jaren geleden). Verschillende landen bereiden nu al procedures voor om misgelopen belastingcenten te recupereren. Zoals altijd draait het draait om geld, niet om het milieu.
Hypocriet is ook dat de strenge milieunormen in de VS niet gelden voor lichte trucks (pickups), terwijl die wel het grootste aandeel dieselvoertuigen in de VS uitmaken. Die mogen dus wel gewoon met een dikke V8 diesel rondrijden die meer uitstoten dan 10 Golfjes bij elkaar.
Neemt niet weg dat regels regels zijn en VW die willens en wetens heeft overtreden en nu maar de gevolgen moet dragen.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10245
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Mark » ma 28 sep 2015, 11:06

captain007 schreef:Aan de andere kant is er ook heel wat aan te merken op de manier van testen, want als je gewoon op een normale manier test (dus echt op de weg rijden in plaats van een rollerbank) had je dit allang kunnen vaststellen. Is alleen voor de testinstantie "lastiger", omdat je de dan de meetapparatuur ook mee moet nemen en niet gewoon langs de rollerbank kan laten staan.
Ongeacht over het nut van die testen, het grote probleem als je dit openbare weg doet is dat testresultaten heel lastig laten vergelijken. Dit omdat in de buitenlucht diverse externe factoren mee kunnen tellen tijdens het testen. Hierdoor kun je dus eigenlijk niet/nauwelijks resultaten met elkaar vergelijken. In een afgesloten testkamer kun je veel van deze factoren uitsluiten en dat maakt resultaten beter vergelijkbaar.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Rene » ma 28 sep 2015, 19:13

^^
Maar wat is voor het milieu de meerwaarde van vergelijking onderling ?
Het aantal consumenten dat dergelijke gegevens in beschouwing neemt bij het vergelijken van auto's is nihil.
Doel van de test zou moeten zijn om te verifiëren op reële emissies. En dat gebeurt niet.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Chris » ma 28 sep 2015, 19:21

NOx en fijnstof emissies zijn alleen van belang voor de typegoedkeuringen. Fiscaal maakt het niks uit of een auto veel of weinig NOx uitstoot. Dat is alleen gericht op CO2 (verbruik). Waarvan we weten dat die fabrieksopgaven ook ver van de werkelijkheid liggen. Plugins hebben heel veel fiscaal voordeel gehad, terwijl die in de praktijk helemaal niet zo zuinig zijn / gebruikt worden.

Het beleid omtrent wegenprojecten (bijvoorbeeld luchtkwaliteit) is gebaseerd op metingen langs de weg. Langs het hele snelwegennet staan meetpunten. Die meten dus de werkelijke concentraties, niet wat de fabrikant opgeeft. Daardoor lopen projecten nu niet ineens een risico dat de luchtkwaliteit in werkelijkheid slechter zou zijn dan de cijfers van de fabrikanten. Ondanks het feit dat auto's soms meer NOx uitstoten dan de fabrieksopgave, is de gemeten luchtkwaliteit langs rijkswegen duidelijk verbeterd de laatste jaren. Bronbeleid werkt dus wel.

Lange tijd was fijnstof het modewoord omtrent wegenprojecten. Onterecht, de fijnstofconcentraties zijn weliswaar relatief hoog, maar het wegverkeer draagt hier betrekkelijk weinig aan bij. Daarentegen zijn de NOx-concentraties vrij laag, maar draagt het verkeer hier weer relatief veel aan bij omdat er minder achtergrondconcentratie van is, zoals bij fijnstof het geval is. NOx zal de komende tijd wel het modewoord zijn.

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door RSK » wo 30 sep 2015, 9:07

Rogier schreef:
RSK schreef: Wat ik me afvraag, is in hoeverre testresultaten van verschillende automerken bepalend zouden zijn voor de berekening van de milieu-effecten van wegenplannen.
Niet, de berekeningen worden namelijk gebaseerd op metingen uit het verleden.
In België gaat men kennelijk wel af op de fabriekstests: gelijk het project Oosterweel op de helling. (Want files zijn beter voor het milieu.)

http://m.deredactie.be/#!/p/1.2456225
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20587
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door waldo79 » wo 30 sep 2015, 12:01

Ondertussen is er voor Nederland een terugroepactie voorbereid:
automotive online op 29 september 2015 schreef:In Nederland worden 160 duizend sjoemeldiesels teruggeroepen voor een software-update. Dat maakt importeur Pon zojuist bekend. Omdat er geen veiligheidsissue is kan de update plaatsvinden tijdens het reguliere onderhoud
Bron en gehele artikel

En maandag maakte importeur Pon het volgende bekend:
telegraaf.nl schreef: LEUSDEN -
Pon, de importeur van onder andere Volkswagen, Audi, Seat en Skoda, heeft maandag de verkoop van auto’s met een Euro 5-dieselmotor van het motortype EA 189 tijdelijk opgeschort. Daarover heeft Pon haar dealers geïnformeerd. Het gaat om 4.100 dieselauto’s die op voorraad staan
Bron en gehele artikel

Egbert
expressweg
Berichten: 2739
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Egbert » wo 30 sep 2015, 12:08

jdb2 schreef:
Rene schreef:Ik snap werkelijk niet waar iedereen zich druk over maakt. Dat hele metingencircus sloeg toch al helemaal nergens op omdat het van geen waarde was voor de werkelijkheid. Politici hebben wat dat betreft al jaren een bord voor hun kop gehad, dus waarom nu opeens al die drukte ?
VW is net de grootste autoconstructeur ter wereld geworden, dus heeft iedereen, inclusief de Amerikaanse advocatenmaffia, bloed geroken
Dat is niet helemaal hoe het ontstaan is. Het is ontstaan door een group die voorstelde om auto's ook op de weg te testen (niet alleen op de rollenbank) en de EPA in Californië besloot mee te doen. Er werd niet verwacht dat er vals spel ontdekt zou worden, met had gedacht schone diesels te zien waarmee zelfs Europa gezegd kon worden "zie je wel, schone auto's kunnen toch!"
Zie http://www.nytimes.com/2015/09/27/busin ... andal.html
Hypocriet is ook dat de strenge milieunormen in de VS niet gelden voor lichte trucks (pickups), terwijl die wel het grootste aandeel dieselvoertuigen in de VS uitmaken. Die mogen dus wel gewoon met een dikke V8 diesel rondrijden die meer uitstoten dan 10 Golfjes bij elkaar.
Neemt niet weg dat regels regels zijn en VW die willens en wetens heeft overtreden en nu maar de gevolgen moet dragen.
Tja, VW wil personenwagens verkopen, dan moet je je aan de eisen voor personenwagens houden.
Overigens klopt het niet wat je zegt, trucks mogen 2x meer NOx uitstoten dan lichte voertuigen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Chris » wo 30 sep 2015, 12:44

Tja...

Afbeelding

Gebruikersavatar
Snelwegfreak
Hoofdmoderator
Berichten: 18067
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 16:02

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Snelwegfreak » wo 30 sep 2015, 12:47

^^
Afbeelding
Enne gojje mins blieft altied leave.

Gebruikersavatar
jdb2
autoweg
Berichten: 1044
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 0:25
Locatie: BE

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door jdb2 » wo 30 sep 2015, 15:13

Egbert schreef:Dat is niet helemaal hoe het ontstaan is. Het is ontstaan door een group die voorstelde om auto's ook op de weg te testen (niet alleen op de rollenbank) en de EPA in Californië besloot mee te doen. Er werd niet verwacht dat er vals spel ontdekt zou worden, met had gedacht schone diesels te zien waarmee zelfs Europa gezegd kon worden "zie je wel, schone auto's kunnen toch!"
Zie http://www.nytimes.com/2015/09/27/busin ... andal.html
Dat klopt, maar als het dier gewond is, ruikt de rest bloed (hoe het spreekwoord ook gaat). Dan doel ik op berichten zoals:
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/ar ... ucht.dhtml
Eigen falend milieubeleid verbergen achter het Volkswagen-schandaal. Hoe ga je bewijzen dan Vlaanderen zijn uitstootnormen niet haalt omdat VW's meer uitstoten dan gedacht? Of willen ze daarmee elders schone lucht kopen die ik als inwoner van Vlaanderen toch niet kan ademen? Want dat zal zeker de extra smog die VW veroorzaakt heeft oplossen? In de EU zijn er trouwens nog geen harde bewijzen van fraude (hoewel je kan vermoeden dat de verdachte software hier ook aanwezig is), maar je kan toch geen schadeclaims baseren op vermoedens?

Volkswagen zou 'gewoon' een boete moeten krijgen wegens overtreden van de wet en concurrentievervalsing omdat ze via fraude auto's hebben gecertifieerd voor verkoop. Dus eigenlijk is dit eerder financiële fraude (geknoei met cijfertjes) ipv milieuschade die je toch niet kan bewijzen.
De auto's rijden nu eenmaal rond, daar valt weinig aan te doen. Het gaat hier ook niet om een ontwerpfout die direct gevaar oplevert voor de chauffeurs. De auto's terugroepen naar de garage zullen enkel de klanten de dupe van worden, want waarschijnlijk zal het permanent activeren van de software een negatieve impact hebben op prestaties & verbruik.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Chris » wo 30 sep 2015, 15:23

Een auto van 10 - 15 jaar of ouder stoot waarschijnlijk nog meer uit dan een gemanipuleerde Volkswagen, en die rijden ook nog vrolijk rond.

Egbert
expressweg
Berichten: 2739
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Egbert » wo 30 sep 2015, 16:19

Chris schreef:Een auto van 10 - 15 jaar of ouder stoot waarschijnlijk nog meer uit dan een gemanipuleerde Volkswagen, en die rijden ook nog vrolijk rond.
Ja, maar die mogen Utrecht niet meer in! :D

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41385
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Vinny » wo 30 sep 2015, 18:43

Ik lees in deze korte draad sowieso al 20 verschillende dingen die elk hun eigen draad waard zijn. Dat is het hele probleem ook wel een beetje met milieubeleid rondom (weg)verkeer. Iedereen heeft er een mening over, en er zijn maar weinig mensen die van de hoed en de rand weten. Daarom is het ook belangrijk dat je als burger kunt vertrouwen op een overheid die wet- en regelgeving opstelt die het algemeen belang dient, en dat deze wordt nageleefd door een ieder. Dat wil dus zeggen: niet alleen het straatjochie van 15 in Amsterdam-West, maar ook bankiers en autoproducenten.

In dit geval gaat het om een stukje bronbeleid van de wetgever. Door aan autofabrikanten op te leggen dat auto's veiliger, schoner, geluidsarmer en zuiniger worden bereik je dat terwijl de positieve effecten van het wegverkeer in stand blijven de negatieve effecten zonder al te veel extra kosten worden ondervangen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat dat ook gebeurt, en indien niet dat er dan geen "verstoppertje" wordt gespeeld, maar gewoon wordt onderkend dat de technische innovatie nog niet zo verreikend is.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door RSK » wo 30 sep 2015, 23:43

^^ Het punt is dat uiteindelijk 'iemand' beslist wat de normen zijn. Als die normen op een gegeven moment niet meer haalbaar zijn, kun je als fabrikant twee dingen doen. Je productie stoppen, of de testresultaten manipuleren. Het laatste is in dit topic genoeg aan bod gekomen, het eerste gebeurt echter ook. Door strengere normen is de tweetaktmotorfiets eigenlijk uitgestorven, ook de verkoop van gloeilampen wordt aan banden gelegd.

Ergens vind ik het gloeilampverbod voor hoge wattages nog altijd een buitengewoon curieuze zet. Al gaat van een lamp van 100W 90% op aan warmte, dan betekent dat in Nederland dat de centrale verwarming minder hard hoeft te stoken. Als je gloeilamp dan op kernenergie draait en je CV op gas, dan denk ik dat het onder aan de streep nog wel eens beter kon zijn om in de winter die gloeilamp te laten branden.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

HylkeAnne
stadsweg
Berichten: 278
Lid geworden op: vr 31 jan 2014, 2:15

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door HylkeAnne » do 01 okt 2015, 1:40

Dat beetje warmte kan je geen huis fatsoenlijk mee verwarmen.

Egbert
expressweg
Berichten: 2739
Lid geworden op: do 27 okt 2011, 8:10

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Egbert » do 01 okt 2015, 6:58

Maar in de zomer brandt die gloeilamp voor niets en niet alle gloeilampen branden binnen. Daarbij zijn de meeste CV-installaties zwaar overbemeten. Maar het lijkt me echt stug dat je er iets van merkt in je gasverbruik.

Neemt niet weg dat ik dat gloeilampverbod ook een beetje poppekast vind. Vooral omdat spaarlampen echt wel lastiger te maken zijn en ook niet vrij zijn van zware metalen.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2416
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Lekkere Kwal » do 01 okt 2015, 7:31

RSK schreef:Al gaat van een lamp van 100W 90% op aan warmte, dan betekent dat in Nederland dat de centrale verwarming minder hard hoeft te stoken. Als je gloeilamp dan op kernenergie draait en je CV op gas, dan denk ik dat het onder aan de streep nog wel eens beter kon zijn om in de winter die gloeilamp te laten branden.
De lamp verliest dan wel 90W aan warmteenergie, die wordt niet op zo'n manier uitgestraald dat de omliggende ruimte er degelijk mee wordt verwarmd. Daarom heb je in je kamer een radiator, die zorgt voor een luchtstroming en eventueel voor een warmte uitstraling. Een gloeilamp doet dit niet waardoor je enkel de directe lucht in de buurt van de lamp verwarmt, en die zit meestal in een kap. Fijn dus een warme lampenkamp maar daar gaat je CV heus niet minder van stoken.
En als dat elektrische dan zo goed werkt waarom heb je dan geen elektrische verwarming in je huis?

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10219
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Rein » do 01 okt 2015, 9:54

Ik meen ooit begrepen te hebben dat gloeilampen 5 tot 10% van het energieverbruik in een huis bepalen. De gloeilampen vervangen door spaar- of LED-lampen kan je energieverbruik dan met 4 tot 8% verminderen. Leuk, maar echt zoden aan de dijk zet dat allemaal niet. Ik zelf heb wel veelal spaar- of LED-lampen in huis, maar erger me wel aan dat pusherige gedoe hierachter van milieufreaks en de politiek. Volgens mij kan men hun energie beter stoppen in andere zaken die het milieu meer helpen.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18267
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door boe! » do 01 okt 2015, 12:30

'Samsung sjoemelt met energieverbruik van televisies'

En zo zullen er nog wel vele volgen. Dit forum kost mij ook veel meer energie dan verwacht. ;)

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door RSK » do 01 okt 2015, 13:31

Rein schreef:Ik meen ooit begrepen te hebben dat gloeilampen 5 tot 10% van het energieverbruik in een huis bepalen.
Dat kan best kloppen. Er gaat meer op aan sluipverbruik: tot ik er een stroomschakelaar op heb gezet, verbruikte onze magnetron in 'stand-by' nog 6W. Dat is 54kWh per jaar. Daarvoor kun je een peertje van 100 Watt zo'n 540 uur laten branden, een jaar lang bijna anderhalf uur per dag. En zo zijn er vele apparaten waar je soms echt de stekker uit moet trekken. Ik denk dat men daar toch ook wat meer aandacht naar toe zou moeten brengen: het sluipverbruik van apparaten die geen echte 'uit-knop' hebben. Als je het optelt, tikt het aardig aan.
SPOILER: TOON

Zomaar wat constateringen van sluipverbruik hier in huis: 6W voor de magnetron, videorecorder en radio, 5 voor de DVD-speler, 11 voor pa's PC met beeldschermen, 16 voor de mijne, 16(!) voor de Ziggo-decoder, 2 voor de vaatwasser, 13 voor het modem, 3 voor de TV-signaalversterker. Lijkt allemaal marginaal, maar het zijn wel dingen die bij de meeste mensen het hele jaar aan staan. En samen is dit lijstje 84W. Vermenigvuldigd met 9 (vuistregel) kom je dan uit op 756kWh. Afgelopen jaar was dat bij elkaar een kleine 10% van ons energieverbruik (computers zaten al achter een schakelaar). Nu ga ik het modem er niet voor uitzetten, maar bepaalde zaken staan nu achter een schakelaar of tijdklok. Samen met een paar andere slimme maatregelen verwacht ik dat we dit jaar een besparing van 35% op het stroomverbruik kunnen realiseren. Maar daarvoor moet je dus echt zelf stappen ondernemen die afwijken van hoe de producten worden afgeleverd.
Ik maak me dan ook stug dat door slimme apparatuur en diepe stand-by voor te schrijven, een fors grotere winst kan worden behaald dan door alles maar op het verkeer te gooien. Op een thema-avond over energie begin dit jaar begon één van de sprekers met een mooie dooddoener: de milieuvriendelijkste stroom is de stroom die je niet gebruikt.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76529
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Chris » do 01 okt 2015, 14:20

Als ik kijk naar hoeveel mijn energierekening is, en hoeveel daarvan daadwerkelijk verbruikte elektriciteit is, is dat maar een klein deel. Je bespaart dus een deel van een deel. De rekening bestaat voor zo'n groot deel uit vaste kosten dat energie besparen relatief weinig oplevert. Hetzelfde geldt voor water en in mindere mate voor gas.

TNO wist overigens al langer dat auto's in de praktijk meer uitstoten dan de limieten van de typegoedkeuringen. Dat is echter niet hetzelfde als het aantonen van fraude. In Nederland is het beleid al langer gericht op de werkelijke emissies en niet op fabrieksopgaven. Daardoor hoeft er nu ook niet zo'n discussie te ontstaan of de luchtkwaliteit in werkelijkheid slechter is dan er gedacht werd. Wel is het zo dat de toekomstige situatie uiteraard alleen berekend kan worden, maar daarin worden de gegevens ook weer gekalibreerd op de werkelijke emissiefactoren.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41385
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door Vinny » do 01 okt 2015, 20:06

Voor Fijn Stof en NOx geldt dat iets heel simpels: zorgen dat in de nabijheid van snelwegen niet meer gewoond wordt de problemen nagenoeg geheel oplossen. Je houdt nog een kleine maar overzienbare problemen over met betrekking tot verzuring. Volgens mij is dat ook de reden dat de limiet in sommige natuurgebieden niet naar 130 kan worden opgeschroefd. Voor de CO2-uitstoot ligt de zaak wel anders, dit is te herleiden tot het energiebruik van de verplaatsing die moet worden afgelegd. Je kunt automotoren wel efficiënter maken: het afleggen van 100 kilometer afstand in een uur kost gewoon behoorlijk veel energie. Dat betekent dus ook dat er veel energie geleverd moet worden om dit mogelijk te maken (hulpbronnen die op dreigen te raken) en dus dat er uitstoot is aan CO2 dat volgens veel wetenschappers ook een behoorlijk negatief klimaatseffect heeft.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
jdb2
autoweg
Berichten: 1044
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 0:25
Locatie: BE

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door jdb2 » do 01 okt 2015, 22:32

^^
Hoe zit het dan met de steden, waar het meeste start-stop verkeer is? Al die dieselwagens in de stad, dan is toch ook niet meer vol te houden? Ik ben voorstander om diesel uit te faseren voor personenwagens. Frankrijk is dit al van plan.
http://uk.reuters.com/article/2014/11/2 ... RU20141128
Ik meen dat België ook de accijnzen wil gelijktrekken. Probleem is wel dat bestaande dieselrijders die jarenlang fiscaal aangemoedigd werden plots gestraft zullen worden.

Maar op termijn zal diesel sowieso minder interessant worden. De technologiëen die nodig zijn om diesel schoon te houden zullen op termijn zo onrendabel worden dat het niet meer de moeite is. Als je ziet welke apparaten er nu al op de uitlaat moeten zitten voor Euro6 (EGR, roetfilter, Adblue filter). En die dingen kosten duizenden euros als ze kapot gaan. Die fixatie op CO2-grammetjes is overdreven, benzines zijn lang niet meer de loodslurpers van vroeger.

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7679
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: VW omzeilt emissietest: schandaal en nasleep

Bericht door duikgek89 » vr 02 okt 2015, 1:00

...
Laatst gewijzigd door duikgek89 op di 01 dec 2015, 15:28, 1 keer totaal gewijzigd.