[D] Die Autobahn GmbH des Bundes

Moderator: Moderatoren

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6221
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

[D] Die Autobahn GmbH des Bundes

Bericht door SnarfFlevoland » zo 14 feb 2016, 22:35

Tot mijn verbazing heb ik op dit forum nog niets over het nieuwe 'master-plan' teruggevonden, maar er zit volgens verkeersminister Dobrindt iets 'groots' in de pipeline.

In Duitsland plant men namelijk actueel een zogenaamde "Bundesautobahngesellschaft" die het bouwen, onderhouden en beheren van alle Duitse snelwegen op zich gaat nemen. Deze nog op te richten firma zal in eigendom van de staat blijven, maar Duitse verzekeraars (en eventueel overige private investeerders) gaan de zaak via kredieten financieren, zodat snel veel geld beschikbaar komt voor de taken van het nieuwe snelwegbedrijf.

Er is inmiddels al aardig wat kritiek op het plan dat Dobrindt samen met Schäuble en Gabriel en de Duitse verzekeringsmaatschappijen heeft ontwikkeld. Ten eerste zijn volgens 'experts' de kredieten die ca. 3% zullen gaan kosten veel te hoog, aangezien de staat zelf makkelijk voor rond de 1% kredieten kan overnemen. Ten tweede willen de deelstaten hun macht over de bouw en onderhoud van snelwegen niet graag opgeven, aangezien dit plan ervoor zou zorgen dat het beheer van de snelwegen voortaan volledig in handen van de Bond zou komen te liggen.

Links met betrekking tot het thema:
http://www.stern.de/news2/regierung-pla ... 07220.html
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/w ... 30187.html
http://www.rbb-online.de/kontraste/arch ... ungen.html
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Rene » zo 14 feb 2016, 23:50

Op zich is één landelijke organisatie voor de autobahnen denk ik prima.
Voorts levert het in handen van zo'n organisatie brengen van de planvorming en bouw waarschijnlijk enorm veel minder stroperigheid op bij de (geplande) aanleg en onderhoud van wegen.

Het enige waar je inderdaad vraagtekens bij kunt zetten, is de rol van de verzekeraars bij de financiering, en het rentepercentage. Als je dit zo leest, gaan een paar mensen aan de top van die verzekeringsbedrijven waarschijnlijk serieus groot geld verdienen...

Gebruikersavatar
Vahalis
autoweg
Berichten: 1135
Lid geworden op: ma 11 jun 2012, 10:10
Locatie: 030

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vahalis » ma 15 feb 2016, 6:44

Ik snap 'm wel. Gezien de bedragen zal financiering via de overheid maar mondjesmaat gaan. Ook Duitsland heeft te maken met de Maastrichtnorm. Bij private financiering tellen leningen voor wegen waarschijnlijk niet mee in de staatsschuld.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » ma 15 feb 2016, 15:14

Het model van de ASFiNAG in Oostenrijk wordt wel eens genoemd in Duitsland. Sinds ASFiNAG de Oostenrijkse snelwegen beheert is het onderhoudsniveau flink omhoog gegaan, en zijn ook grootschalige uitbreidingen gedaan (extra tunnelbuizen) en nieuwe snelwegen aangelegd (met name in Niederösterreich).

ASFiNAG wordt volledig gefinancierd met tolinkomsten, waarvan ongeveer ¾ van de vrachtwagentol komt. In Duitsland zijn de inkomsten van de vrachtwagentol echter niet voldoende om het snelwegennet van te financieren. Duitsland zit ook met de hoge systeemkosten van het Toll-Collect systeem (bijna 30% van de inkomsten en is sinds implementatie ook niet gedaald).

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21982
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Pino » ma 15 feb 2016, 16:39

^^ De grote vraag is wat dit model zou gaan betekenen voor de mogelijke tolheffing. Als er op zijn Oostenrijks tolheffing komt voor alle weggebruikers, is een model denkbaar waarin private financiers kunnen voorfinancieren en de centrale overheid geheel of gedeeltelijk zou terugtreden uit de financiering van autosnelwegen. Die rol zou je dan beperken tot het vaststellen van de hoogte van de tol die het snelwegbedrijf mag heffen. Omdat de inkomsten van het snelwegbedrijf vervolgens earmarked zullen zijn voor bouw en onderhoud van het wegennet, kun je veel slagvaardiger optreden dan in het huidige Duitsland het geval is. Is het snelwegbedrijf voor zijn inkomsten echter geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bijdragen van de landelijke overheid (doordat tolheffing niet kostendekkend is), dan moet je je afvragen of men dan heel veel slagvaardiger kan optreden. Want uiteindelijk heeft politiek dan nog steeds de ruimte die zij nu heeft, namelijk het beknibbelen van de bedragen die aan infra worden besteed.

In het meest minimalistische scenario zet de Duitse staat hier een snelwegbedrijf in, zonder dat snelwegbedrijf in staat te stellen zichzelf te financieren door middel van tolheffing. Het snelwegbedrijf wordt dan voorgefinancierd door private financiers, maar het geld om die private financiers te kunnen betalen, wordt alsnog ingebracht door de Staat. Dat kunstje zie je bij meer projectfinancieringen. De lening telt niet als staatsschuld, en begint pas te drukken op de begroting vanaf het moment dat rente betaald moet worden. Die laatste bijdragen zijn dan weer wel relevant voor de vraag of het land voldoet aan de euro-begrotingsregels. In alle scenario's (inclusief die waar alle financiering uit tolheffing komt) komt de rekening uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht. Dus als de financieringskosten met deze methode 2% omhoog gaan, betaalt de belastingbetaler die spread dus ook.

Maar goed, als dit naar achteren schuiven en accepteren van die spread een opening biedt om eens wat eerder te beginnen aan het inlopen van de achterstanden die Duitsland op wegengebied heeft (en die aan het oplopen zijn), sta ik er niet negatief tegenover. Ik vind het nogal goedkoop om een vergelijking te maken tussen overheidsfinanciering tegen 1% en private financiering tegen 3%. We weten namelijk hoe weinig er op dit moment wordt geïnvesteerd. Anders gezegd: je kunt in het huidige politieke klimaat maar een minimaal bedrag aantrekken dat je tegen 1% zou kunnen financieren, en een des te groter bedrag dat je tegen 3% zou kunnen financieren. Dus wil je dan die toeslag betalen om tenminste eens wat beweging te kunnen bewerkstelligen in de infra-investeringen? De keuze waarvoor men staat is: (i) achterstand inlopen door private financiering, die op den duur dan wel verhoudingsgewijs duur is voor de belastingbetaler; (ii) achterstand inlopen door goedkope publieke financiering, die dan nu ten laste van andere posten op de begroting moet worden gebracht of nu moet worden gefinancierd uit extra belasting/tolheffing, (iii) status quo met oplopende achterstand, maar wel lekker goedkoop en zonder extra belasting/tolheffing.

Dit is kiezen uit meerdere kwaden, maar dat zullen de politici die deze vergelijking maken je natuurlijk niet vertellen. Optie (i) vind ik in deze zin best denkbaar, maar vroeg of laat loop je tegen de vraag aan hoe die 3% uiteindelijk gefinancierd gaat worden en hoeveel extra er dan kan worden aangetrokken tegen 3% wanneer je weet dat de belastingbetaler/weggebruiker die uiteindelijk toch zal ophoesten.
Laatst gewijzigd door Pino op ma 15 feb 2016, 18:06, 3 keer totaal gewijzigd.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Rogier » ma 15 feb 2016, 16:44

Dat men de boel wil gaan centreren is niet slecht.
Echter private financiering om eventuele tekorten uit de boeken te houden en waar je uiteindelijk (veel) hogere financieringskosten voor betaald, is niet wenselijk. De uitgaven aan de infrastructuur kunnen gemakkelijk verhoogd worden. Duitsland geeft enorm veel geld weg aan duurzame energie. Deze pot is meer dan groot genoeg om de extra investeringen te kunnen betalen. Daarnaast heeft Duitsland een (groot) overschot, terwijl de economie niet super draait. Een kleine verhoging van het tekort t.b.v. extra investeringen is niet erg. Het alternatief is namelijk dat het investeringsklimaat in Duitsland gaat verslechteren omdat de infrastructuur uiteindelijk niet meer functioneert.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18216
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door mavas » ma 15 feb 2016, 16:48

Wat ik hierin niet begrijp: Er komt toch genoeg geld voor wegen binnen via alle belastingen en dergelijke, maar het wordt alleen niet uitgegeven heb ik het idee.

Zou het oprichten van zo'n firma dan niet een excuus zijn om nog meer geld van de belastingbetaler te innen?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » ma 15 feb 2016, 16:55

Dat is een probleem waar veel west/noord-Europese landen mee te maken hebben. De uitgaven aan infrastructuur zijn behoorlijk gedaald, terwijl er nu een steeds grotere opgave is voor onderhoud en uitbreiding. In Duitsland zie je al dat de uitgaven voor uitbreiding worden verdrongen door uitgaven aan onderhoud. Echter belastingen die de automobilisten betalen leveren veel op, maar zijn geen doelbelasting. Ze stromen niet automatisch naar het wegenbudget of een infrastructuurfonds. Als dat wel zo zou zijn, zouden alle financiële problemen in één keer opgelost zijn. Maar dan ontstaan natuurlijk weer tekorten elders.

Duitsland lijkt vooralsnog niet te willen tornen aan het feit dat ze nu een begrotingsoverschot hebben. Dit heeft heel veel prestige voor het ministerie van financiën want een begrotingsoverschot was decennia lang niet voorgekomen. Dat tegelijkertijd de infrastructuur (niet alleen wegen) kapotbezuinigd wordt...tja.

De knop moet in Duitsland echt om. Men heeft met de invoering van de vrachtwagentol al het budget voor wegen flink kunnen verhogen, maar dat bleek alleen een lastenverzwaring te zijn waar geen voordelen tegenover stonden. Wat ze destijds gedaan hebben is het reguliere budget met hetzelfde bedrag te verminderen als de vrachtwagentol opbracht. De gebruiker betaalt dus meer terwijl er per saldo geen extra geld voor wegen kwam. Destijds ging een deel van de opbrengsten van de tol ook naar waterwegen en spoorwegen. Een paar jaar terug ging dit volledig naar wegen. Maar weer is dezelfde boekhoudtruc uitgehaald; het reguliere budget is met hetzelfde bedrag verminderd, met wederom als resultaat dat er netto geen extra geld voor wegen kwam.

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6137
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door mhkamp » ma 15 feb 2016, 16:58

^^ Hoe kan men het geld uitgeven als men de procedures niet rondkomt? Vaak wordt er hier wel geschreven dat het potje geld naar iets anders gaat omdat de procedures niet op tijd zijn afgerond (mede door 'onaangekondigd' bezwaar).
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21982
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Pino » ma 15 feb 2016, 17:06

^^ Die 'onaangekondigde bezwaren' spelen natuurlijk alleen bij die projecten waarvoor vergunningen nodig zijn. Iets simpels als onderhoud of een projecten waarvoor alle vergunningen binnen zijn een beetje voortvarend aanpakken (lees: met extra investering sneller klaar zijn), staat buiten die procedures. Dat de bestuursrechtelijke procedure in Duitsland in vergelijking met de Nederlandse een ramp is, behoeft geloof ik weinig discussie. Maar je kunt daar maar een beperkt gedeelte van het bestaande probleem op terugvoeren.
Chris schreef:Duitsland lijkt vooralsnog niet te willen tornen aan het feit dat ze nu een begrotingsoverschot hebben. Dit heeft heel veel prestige voor het ministerie van financiën want een begrotingsoverschot was decennia lang niet voorgekomen. Dat tegelijkertijd de infrastructuur (niet alleen wegen) kapotbezuinigd wordt...
(Kapot)bezuinigd is een wat moeilijk woord. Als er sprake is van een afname, is dat omdat er nu geen commitments worden aangegaan voor grote nieuwe projecten, waar dat in het verleden wel het geval is. Maar het zou me verbazen als de reguliere onderhoudsbudgetten (geabstraheerd van investeringen in nieuwe projecten) werkelijk omlaag zijn gegaan. Het probleem van deze budgetten is dat ze omhoog moeten. Je omschreef al waarom, namelijk dat in het verleden aangelegde infrastructuur nu zo'n beetje tegen de reguliere levensduur aan gaat lopen. Vervanging vergt een verhoging van de budgetten, dus je spreekt over een ombuiging binnen het budget. Het is duidelijk dat daarvoor op dit moment geen politieke wil bestaat.
Laatst gewijzigd door Pino op ma 15 feb 2016, 17:15, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » ma 15 feb 2016, 17:15

Voor veel vervangingsnieuwbouw zijn toch uitgebreide procedures nodig, bijvoorbeeld omdat het nieuwe kunstwerk breder is, of een kleine aanpassing van het tracé vereist.

Je ziet nogal eens dat ze er voor kiezen om een oude brug die één bovenbouw (brugdek) heeft, te vervangen door twee parallelle overspanningen. Dat betekent een iets groter ruimtebeslag, en dus de noodzaak tot het doorlopen van de procedures. De kosten van zo'n Talbrücke vallen op zich nog wel mee, de meesten vallen onder de € 50 miljoen. Maar er zijn wel een groot aantal van hen die vervangen moeten worden.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21982
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Pino » ma 15 feb 2016, 17:22

^^ Procedures zullen onvermijdelijk zijn, maar ik had toch niet het idee dat organisaties als BUND het bestuursrecht inzetten om groot onderhoud te frustreren. En dat betekent dat alle vergunningen voor een nieuw brugdek of zoiets toch echt wel sneller binnen moeten zijn dan die voor een nieuw stuk weg. Misschien is mijn inschatting volkomen verkeerd, maar dit heeft allemaal minder met de financiering van het snelwegennet te maken ...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vinny » ma 15 feb 2016, 21:14

Rene schreef:Op zich is één landelijke organisatie voor de autobahnen denk ik prima.
Voorts levert het in handen van zo'n organisatie brengen van de planvorming en bouw waarschijnlijk enorm veel minder stroperigheid op bij de (geplande) aanleg en onderhoud van wegen.

Het enige waar je inderdaad vraagtekens bij kunt zetten, is de rol van de verzekeraars bij de financiering, en het rentepercentage. Als je dit zo leest, gaan een paar mensen aan de top van die verzekeringsbedrijven waarschijnlijk serieus groot geld verdienen...
Het is natuurlijk wel zo dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen geen filantropische instellingen zijn. Dat zijn gewoon bedrijven die winst willen maken.

Ik denk dat er in Duitsland wel een besef moet komen dat zowel de nieuwbouw als de vervanging en renovatie van bestaande infrastructuur momenteel gewoon meer geld kost dan dat er beschikbaar is. Dat zal dan dus uiteindelijk door de belastingbetaler (/gebruiker) moeten worden opgebracht. Dus kortom, de burger moet meer betalen of er moet elders bezuinigd worden. Dat is niet het leuke verhaal, maar dat is het eerlijke verhaal.

Dan heb je natuurlijk ook de stroperigheid van de procedures, de verknipping van de aanbestedingen en de algemene traagheid der ambtelijke molens. Maar dat lijkt me nu een organisatorisch probleem binnen de overheid. Daar kan ook wel aan gewerkt worden: Nederland heeft die slag in de jaren '90 gemaakt. Er wordt nu veel strakker en zakelijker gewerkt en volgens mij is dat ook de reden dat er nu wel projecten van de grond komen en vroeger niet.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Bluemoon23
stadsweg
Berichten: 272
Lid geworden op: zo 03 feb 2008, 21:40

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Bluemoon23 » zo 21 feb 2016, 22:25

Toen ik de topictitel las, dacht ik eerst dat dit de Duitse variant van Vereniging Wegenforum was :lol:

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Rene » ma 22 feb 2016, 7:44

Vinny schreef:Ik denk dat er in Duitsland wel een besef moet komen dat zowel de nieuwbouw als de vervanging en renovatie van bestaande infrastructuur momenteel gewoon meer geld kost dan dat er beschikbaar is.
Het geld is wel beschikbaar als je kijkt naar de inkomsten uit wegverkeer. Alleen politiek wordt het ingezet voor andere zaken. Men zou zich moeten afvragen of algemene kosten (waaronder uitkeringen en OV) primair door weggebruikers opgehoest moeten worden, of door iedereen. En indien het laatste, dan voor iedereen de algemene belastingen verhogen - om dan de inkomsten uit autobelastingen direct door te kunnen sluizen naar een landelijk wegenfonds.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vinny » ma 22 feb 2016, 18:56

Met de dalende rentes wordt het ook erg lastig voor pensioenfondsen om zich in te dekken tegen geoormerkte uitgaven (het betalen van de pensioenen van mensen die oud worden). Wat dat betreft is een deelname in een infrastructuurgenootschap (is dit een redelijke vertaling?) wel te overwegen. Het is wel een stabiele en voorzienbare inkomstenbron die redelijk in stand blijft in tijden van economische neergang.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
mhkamp
2x2 autosnelweg
Berichten: 6137
Lid geworden op: vr 15 jun 2007, 21:32
Locatie: Nieuw Buinen

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door mhkamp » ma 22 feb 2016, 19:18

^^ Zie je het al voor je : Jij krijgt je pensioen betaalt uit tol wat je als automobilist (toltunnel, LKW / PKW maut, horen we hier nog wat van??) al die jaren hebt betaalt. Beetje sigaar uit eigen doos lijkt me...
Als je wilt worden wie je nog nooit bent geweest, zal je moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan!
WeFo Lidnummer 0010.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vinny » ma 22 feb 2016, 20:05

Dat geldt toch voor het pensioen op zichzelf ook wel. Met de toenemende vergrijzing kun je ook voorstellen dat de pensioensgerechtigde leeftijd naar 75 gaat (mits in goede gezondheid).
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32169
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Coen Tunnel » ma 22 feb 2016, 23:16

mhkamp schreef:^^ Zie je het al voor je : Jij krijgt je pensioen betaalt uit tol wat je als automobilist (toltunnel, LKW / PKW maut, horen we hier nog wat van??) al die jaren hebt betaalt. Beetje sigaar uit eigen doos lijkt me...
Dat is het toch altijd met pensioenen? Die bouw je toch zelf op? Als je een deel van je inkomen afdraagt voor je pensioensopbouw is daar net zo goed sprake van.

Alleen voor de AOW geldt dat die voor een groot deel wordt betaald door de huidige werkende generatie; je spaart dus niet voor je AOW.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » di 23 feb 2016, 20:39

De staten zijn allemaal tegen de oprichting van een Bundesautobahngesellschaft: http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/a ... -1.2877524

Die Länder wiesen am Dienstag die Pläne von Bundesverkehrsminister Alexander Dobrindt (CSU) zurück, die Verantwortung an sich zu reißen. "Wir lehnen die Vorschläge einstimmig ab"

Der Bund traut den Ländern nicht mehr zu, Großprojekte beim Straßenbau schnell umzusetzen. Dabei hänge die Zukunft Deutschlands von einer guten Infrastruktur ab.

Tja probleem. De staten zijn inderdaad veel te traag en bureaucratisch met de procedures. Maar die klagen allemaal dat de financiering voor de planningskosten vanuit Berlijn veel te kort schiet. Nordrhein-Westfalen heeft eens gezegd dat ze meer dan de helft van alle plankosten moeten betalen. Het gaat dan om meerdere miljoenen voor eenvoudige verbredingsprojecten dat ze zelf moeten betalen.

Anders dan in Nederland is er nog een strikte scheiding tussen 'Bund' en 'Land'. De Bund (federale overheid) betaalt feitelijk alles, van planning tot aanleg tot onderhoud. De staten of lagere overheden dragen meestal helemaal niks bij. Het nadeel is dan wel dat het 'Land' (de staat) weinig inspraak heeft in Berlijn. Ze moeten uitvoeren en niet zeuren.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17416
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Kaaiman » wo 24 feb 2016, 11:53

Ik stel voor hier Arjen Lubachs Even-goede-vriendenlijn (vanaf 12:30) te hanteren. Meer zelfstandigheid betekent minder geld, minder zelfstnadigheid betekent meer geld. Oftewel: wie betaalt bepaalt.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vinny » wo 24 feb 2016, 20:42

Je hebt in Duitsland dan wel een staatshervorming nodig denk ik. Vermoedelijk gaat het grootste deel van de belastingopbrengst van het Rijk naar de centrale overheid en niet naar de deelstaten. Je moet dan de overheid zo inrichten dat de deelstaten zelf belasting innen en uitgeven aan de door hen gewenste beleidsmaatregelen. In België hebben ze ervaring mee... :dyn_hyp:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10218
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Rein » wo 15 jun 2016, 21:59

Het Financieele Dagblad meldt vandaag iets over de oprichting van een Autobahngesellschaft. Blijkbaar is de kogel nog niet door de kerk.
fd.nl schreef:De coalitie van SPD, CDU en CSU wil een onderneming in het leven roepen voor beheer, financiering en exploitatie van de snelwegen in de Bondsrepubliek. [...]

Met het plan, dat al vaker onderwerp van discussie is geweest, wil Berlijn een einde maken aan jaren van achterblijvende investeringen in het Duitse snelwegennet, zonder dat de overheid extra schulden hoeft aan te gaan. [...]

Even zo belangrijk is echter dat de Autobahngesellschaft bevoegdheden uit handen neemt van de deelstaten. Sinds het ontstaan van de Bondsrepubliek komt financiering van de Autobahn voor rekening van de Bond, terwijl het beheer de verantwoordelijkheid is van de 'länder'. In Berlijn zou echter frustratie zijn ontstaan over het onvermogen van deelstaatbestuurders om beschikbare gelden daadwerkelijk en tijdig aan te wenden voor verbetering en uitbouw van het wegennet. Te vaak blijven plannen steken in lokale bureaucratie.

Deelstaatregeringen denken daar vanzelfsprekend anders over. Zij vrezen verlies van zeggenschap en leggen zich niet bij voorbaat neer bij de ontmanteling van hun bevoegdheden, waarvoor een grondwetswijziging nodig is. 'Centralisering maakt niet alles automatisch beter', zei bijvoorbeeld Christian Pegel (SPD), de minister voor infrastructuur in Mecklenburg-Vorpommern, in de Süddeutsche Zeitung. [...]

Ook onder de achterban van regeringspartij SPD en bij linkse oppositiepartijen is het plan omstreden. Zij waarschuwen voor extra tolheffingen en stellen dat belastingbetalers straks niet alleen opdraaien voor het onderhoud van snelwegen, maar ook voor de rendementen van beleggers.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36667
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Rene » wo 15 jun 2016, 22:15

...rendementen van beleggers...

Hoe bedoel je 'negatief sentiment kweken' ?
Daar draait het bij Asfinag in buurland Oostenrijk uiteindelijk ook niet om.

De regionale SPD- vleugels zijn gewoonweg bang dat ze minder politieke mogelijkheden hebben om zand tussen de raderen te gooien en vanuit de Länder het geld vooral naar het spoorwegnet te kunnen sluizen. :nothanks:

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » vr 14 okt 2016, 20:00

Verrassend hebben de staten hun verzet tegen de oprichting van een Infrastrukturgesellschaft Verkehr gestaakt.

http://www.verkehrsrundschau.de/laender ... 41324.html

martien
verkeersader
Berichten: 605
Lid geworden op: di 17 apr 2012, 20:38
Locatie: Groningen

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door martien » zo 16 okt 2016, 13:45

^^ Je noemt het een verrassing, maar er is een hele grote zak met duiten klaar gezet in de 'Länderfinanzausgleich'. Nu wordt een deel van de BTW-inkomsten verdeeld tussen Bund en Länder en daarna volgt een slag waarbij rijke Länder (Bayern, BW, Hessen) arme Länder (vooral Berlijn) mogen steunen. In het nieuwe systeem staat de Bund meer BTW af en hoeft er niet meer onderling geschoven te worden.
Voorwaarde voor het extra geld is dat er compententies van Länder aan Bund overgedragen worden, hier is een grondwetswijziging voor nodig, dus kan het nog enige tijd duren voordat alles geregeld is. De planning is 2020.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » zo 13 nov 2016, 20:23

De SPD is fel tegen een privatisering van de Autobahnen: http://www.sueddeutsche.de/politik/koal ... -1.3247502

Het gaat dan om het plan om de aandelen van een Autobahngesellschaft aan investeerders te verkopen. De SPD is er zeker van dat er zowel geen Autobahngesellschaft als geen verkoop van de aandelen daarvan komt.

De SPD is op staatsniveau ook tegen PPS projecten. Het lijkt wel of zij geen vooruitgang willen. Het is overduidelijk dat de conventionele manier compleet faalt om het wegennet te onderhouden, laat staan uit te breiden.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10324
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Alfa » zo 13 nov 2016, 20:48

^^Alsof vooruitgang enkel mogelijk is met PPS of privatisering. Ze kunnen ook de ambtenarij en regels hervormen, en belangrijker: meer geld geven, zodat het wél op de conventionele manier kan.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76519
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Chris » zo 13 nov 2016, 20:55

Er is blijkbaar geen wil om de bureaucratie en inefficiënte manier van werken en financiering aan te pakken in Duitsland. PPS is dan nog de enige manier die wel werkt voor grote projecten.

Overigens bestaat er al een soort 'plangesellschaft' in Duitsland, de Deutsche Einheit Fernstraßenplanungs- und -bau GmbH, beter bekend als DEGES. DEGES projecten zijn de afgelopen 20 jaar de enige projecten die conventioneel gefinancierd zijn die wel redelijk snel gingen. DEGES is alleen een projectmanagement-organisatie, het doet niks met de financiering. DEGES is oorspronkelijk in 1991 opgericht om de verkeersprojecten van de Duitse eenheid (VDE) snel door te voeren, maar recenter krijgen ze ook andere projecten om te managen. En dat gaat overwegend vrij goed, alhoewel je ziet dat de niet-VDE projecten ook eeuwig duren (A281 in Bremen bijvoorbeeld).

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41383
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [D] Oprichting Bundesautobahngesellschaft

Bericht door Vinny » zo 13 nov 2016, 21:16

Alfa schreef:^^Alsof vooruitgang enkel mogelijk is met PPS of privatisering. Ze kunnen ook de ambtenarij en regels hervormen, en belangrijker: meer geld geven, zodat het wél op de conventionele manier kan.
Het is precies de reden dat ik het even gehad heb met progressieve politieke partijen. Hun idealisme staat het realiseren van een betere wereld in de weg. Ohh nee, naar nu gaat er weer meer koek richting het bedrijfsleven, help. Nee, het antwoord had moeten zijn: Mooi, nu kunnen we tegen mindere kosten betere infrastructuur realiseren. (Privatiseren van het openbaar vervoer betekent ook meer bussen tegen minder overheidsgeld, en dat is ook tegen het zere been van bepaalde geitenwollensokken-types) Dan maar niet volgens een "verheven" ideaal. Mensen willen over bruggen rijden die niet bij de eerste de beste verhuiswagen door hun hoeven zakken, niet persé over bruggen rijden die gebouwd zijn volgens het "100% verantwoord principe van mijheer Steinmeier". Dat is precies het punt waar ze de plank misslaan :yes:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.