
Het Vlaams Verkeerscentrum (VVC) verspreid sinds 4 jaar ook de belangrijkste verkeersinformatie via Twitter (@verkeerscentrum). Om hun vierde verjaardag te vieren hebben ze een rondleiding gegeven in het zenuwcentrum van de organisatie. Een 140-tal mensen hadden opgegeven geïnteresseerd te zijn. Hieruit zijn twee keer tien personen uitgenodigd die ook nog iemand mochten meebrengen. We waren in de voormiddag (er was nog een groep in de namiddag ook), met iets meer dan twintig personen. Stipt om tien uur stond Peter Bruyninckx ons op te wachten. Samen gingen we naar het zevende verdiep in een van de gebouwen aan het Kievitplein in Antwerpen (vlak aan Antwerpen-Centraal).
We mochten overal foto's nemen in het kantoor, behalve in de Tunnelcentrum. Wat ook niet mocht is een detail foto van de schermen gaan nemen. Dit in verband met de privacy wetgeving. Dat is de reden waarom ik ook enkele foto's niet in een groter formaat gelinkt heb.
Alle foto's zijn van mij, uitgezonderd als er expliciet een bron onder vermeld is.

Bron: Gert Van Hoecke @ Twitter
Het eerste wat we tegenkwamen in het kantoor was dit:

Bron: Leen Van De Moere @ Twitter
Het eerste uur heeft Peter een uitgebreide presentatie gegeven over de werking van het VVC, wat onder hun beheer valt, en een klein stukje over de geschiedenis. Het VVC is gestart in 2000 in een klein kantoor bovenop de Craeybeckxtunnel (als ik het mij goed herinner). Voor de eerste jaren voldeed dat kantoor, maar naar mate er steeds meer verantwoordelijkheden bijkwamen, groeide ook het aantal werknemers. Een viertal jaar geleden zijn ze verhuisd naar de huidige locatie. De nu ongeveer 50-60 werknemers hadden immers een hoop ruimte nodig.
Daar nemen ze drie verdiepen in gebruik van het gebouw. Op het bovenste van de drie zitten er kantoren en vergaderzalen. Hier zit het onthaal, alsook het personeel dat de studies doet, en nog een hoop bureaus. Hier hebben we het eerste uur genoten van de taart.
De middelste verdieping hebben we niet bezocht, maar op de onderste van de drie bevindt zich het zenuwcentrum.
Enkele getallen:
* 1000+ camera's in gebruik. Vaste en pan-zoom camera's. Ook volledige dekking in de tunnels.
* Elke maand. Normaal wordt elke camera elke maand onderhouden. Wat wilt zeggen dat de lenzen gekuist worden en klein onderhoud. Soms durft er wel eens een vogel gaan broeden op een camera, of heb je een spin vol in beeld.
* 42 000 000 hits sturen de 4500 tellussen per dag door naar hen. Een hit is een passage op een tellus.
* 24/7/365 het VVC is dag in, dag uit, elke dag van het jaar bemand met operator en ander personeel.
* 25 keer, zoveel keer is vorig jaar de Liefkenshoektunnel tolvrij gemaakt.
* 300+ keer, dit is het aantal keer de het VVC contact opgenomen heeft met de Nederlandse wegbeheerder voor te weten als ze grensverkeer via de A12 of E19 kunnen omleiden. Voorbeeld: indien op de E19 een ongeval gebeurd, wordt het verkeer via de A12 omgeleid. Maar dit enkel maar nadat NL hun akkoord gegeven heeft. Dit om te vermijden dat het verkeer zich vastrijdt mocht op de A4 ook een ongeval gebeurd zijn.
* 7 dagen. Zolang worden alle beelden bijgehouden. Maar terugkijken mogen ze zelf niet doen, enkel met machtiging van hogerop of op verzoek van de politie.
Op de onderste verdieping zit niet enkel het zenuwcentrum. Er is ook een kantoor van de Lokale Politie van Antwerpen en het Tunnelcentrum (daarover later meer).
Een overzicht:

(Klik voor grote versie)
Aan de buitenste muren is er plaats voor tien operatoren. Meestal zijn er zoveel niet aanwezig. In de week zijn er vijf mensen aanwezig, in het weekend drie, en tijdens de nacht minstens twee.
Tot vorig jaar was 's nachts maar een persoon aanwezig, maar doordat de Vlaamse Overheid meer en meer onderhoudswerken 's nachts uitvoert en daarbij de nodige signalisatie aangepast en in de gaten dient te gehouden worden is deze uitgebreid naar twee personen.
De drie nu aanwezige operatoren hadden elk een segment voor hun rekening: Oost/West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen/Limburg. In geval van calamiteiten kunnen deze uiteraard verschonen worden.
Elke operator heeft vijf schermen recht voor hen, twee grotere voor camerabeelden er vlak boven, en per twee/drie operatoren hangt er ook nog een extra scherm bovenaan.

De onderste vijf schermen worden gebruikt voor het gewone werk: aanpassen RSS, VMS, RVMS, ... signalisatie, selecteren van camera's voor te tonen op bovenste schermen, twitter, en een hoop meer. Op het middelste scherm zie je een stukje van de ring van Gent, elk icoontje dat je er ziet op staan is een camera. Het zijn er dus meer dan je zou denken.
Op de twee schermen erboven kunnen van een tot vijftien verschillende camera's per beeld getoond worden. Elke operator heeft ook een joystick waarmee de pan-zoom camera's volledig beheerd kunnen worden.
Wie goed kijkt, herkent linksboven het kruispunt R4-Langerbruggestraat, daarnaast de opstelstroken aan Eurosilos kruispunt komende van Zelzate, en daaronder de twee VMS borden nabij Aalter.
Op het scherm dat aan de muur hangt komen de incidenten op, maar eerst wat over de camera's. Veel camera's zijn 'slim'. Dat wil zeggen dat ze het beeld gaan verwerken. Op onderstaand beeld zie je twee zaken. Het eerste is de pijlen per rijvak. Deze tellen de voertuigen. Het tweede is minder goed zichtbaar, maar zijn de lange witte rechthoeken per rijvak.
Hierin worden de voertuigen gevolgd en hun snelheid geschat. Is dit opeens veel lager, of zelf negatief (spookrijder) dan verschijnen die beelden op het grote scherm met een rode rand er rond.
Dit slimme systeem zorgt er voor dat de operator niet alle 1000+ camera's effectief in de gaten hoeven te houden. Van zodra iets opgemerkt wordt, worden ze verwittigd en kan actie ondernomen worden als er effectief iets aan de hand is.

Bron: @verkeerscentrum
Wie is ook nog aanwezig in die ruimte? Op de middelste bureau is ook altijd iemand aanwezig van de Wegpolitie Antwerpen. Zo kan men van op het 'veld' ook snel ingrijpen op de actuele situatie. Ook is er een post aanwezig van de Lokale Politie van Antwerpen (niet op beeld).
De praatpalen. Ja, die rode palen die je langs de autosnelwegen en op carpool parkings ziet staan. Daar komen nu bijna geen oproepen meer op binnen.
Waar er vroeger tot 40 oproepen binnen kwamen per dag, is dat nu bijna niks meer. Vandaag waren er reeds drie geweest, maar alle drie waren prank calls van op carpool parkings. Af en toe probeert er ook eens iemand pizza te bestellen op die manier. In de zomer wordt er meer gebruik van gemaakt dan in de winterperiode, toerisme.
De praatpalen komen toe op een aparte bureau. Deze is niet permanent bemand, maar komt iemand naartoe indien er een oproep is.

Aan de andere kant van de verdieping is het Tunnelcentrum aanwezig. Hier mochten we helaas geen foto's nemen.
Wat doen het Tunnelcentrum? Zij houden de tunnels op het TERN netwerk in de gaten, zijnde: Craeybeckxtunnel, Kennedytunnel en Leonardkruispunt (het ging vlug daar, dus kan er even naast zitten met die laatste). Alhoewel daar de laatste tijd ook meer andere tunnels bij hun verantwoordelijkheden zijn gekomen.
Bij de tunnels houden zij waterstanden en zo in de gaten. Ze monitoren de pompen, stuwen, ... Bij een ADR-incident bijvoorbeeld in een tunnel moeten dan ook de pompen onmiddellijk uitgeschakeld worden.
Zij houden ook alles in de gaten dat iets met mechanica, elektronica te manken heeft langs de Vlaamse autosnelwegen. Maar ook de fietsersliften aan Sint-Anna en aan de Kennedytunnel (waar juist twee personen 30 minuten vastgezeten hebben). De noodtelefoons van die liften komen rechtstreeks bij hen uit. Zij nemen dan ook contact op met de techniekers en sturen die op pad.
Hoewel ze op het zelfde verdiep zitten, zijn er soms rare situaties. Het Tunnelcentrum heeft bijvoorbeeld geen toegang tot de beelden van de Zelzatetunnel, of van bepaalde andere tunnels. Alhoewel ze die graag willen hebben. Vermoedelijk is dit een gevolg van de privacycommissie over het feit van wie allemaal de beelden kan en mag bekijken.
Enkele willekeurige foto's:



Bron: @PeterBruyninckx

Bron: Ellen Mestdag @ Twitter
--
Er worden zeldzaam rondleidingen gegeven in het VVC. Alhoewel daar regelmatig vragen voor komen. Af en toe geven ze effectief een rondleiding aan verenigingen. Indien er van hieruit interesse is, is het altijd eens de moeite waard op het via de vereniging eens te vragen. Wie niet waagt, niet wint.

Nog dit: heb je iets gemerkt op de weg, een obstakel, voetganger of iets anders? Bel 112. Stuur geen tweet naar hen, of bel ook niet Touring Mobilis. Via de politie vernemen zij het ook binnen de twee-drie minuten. En de gegevens die bij Touring Molibis binnenkomen gaan niet naar het VVC, dus dan weten zij nog niks en kunnen ze ook geen actie ondernemen!