[I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Moderator: Moderatoren

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » vr 25 mar 2016, 23:07

A5 @ Wegenwiki

Over de A5 valt weinig nieuws te melden. De weg is compleet. Aan de noordkant loopt de A5 sinds 2007 tot vlak voor het portaal van de Mont Blanctunnel; aan de zuidkant heeft de weg in Torino haar altijd geplande eindpunt. Noodzaak voor verdere uitbouw bestaat niet, en dat geldt feitelijk ook voor de diramirazione A4/A5 die een shortcut naar Milaan geeft. De weg is normaal gesproken vrij rustig. Alleen op dagen van grote aanvoer van of naar de tunnel loopt de A5 nog wel eens vol.

Hoe dan ook een landschappelijk aantrekkelijke weg. Het Alpiene gedeelte gaat vanaf Aosta door een breed dal, wat voor aangenaam uitzicht zorgt. Naar de Povlakte toe wordt de weg uiteraard vlakker.

Foto's van de A5 tussen Aosta en Ivrea
Afbeelding
SPOILER: TOON

Meteen na Aosta een afstandenbord, iets dat wel redelijk gangbaar is op snelwegen in Noord-West Italië. Heerlijk die snelwegen die niet in handen zijn van Autostrade per l'Italia. Zoals ook andere concessionairs in de regio schuwt men niet wat verdere doelen aan kruisende snelwegen neer te zetten. Lijkt een soort goodwill-campagne: kijk onze snelweg eens cruciale verbindingen leggen. In de tegenrichting staat Parijs aangegeven!
Afbeelding

De Walliser Alpen in de verte.
Afbeelding

De A4 en de A26 staan steeds aangegeven als rechtdoordoel. Je ziet ze zelfs al op het stedelijke wegennet van Aosta terugkomen.
Afbeelding

De volgende verzorgingsplaats in de richting Milaan is meteen ook de volgende richting Genova.
Afbeelding

Het doel Piacenza is cruciaal als knooppunt met de A1. Hoewel een route via Milaan in kilometers ietsje korter is om op de Italiaanse hoofdas te komen, is een route over de A26/A21 in de regel rustiger.
Afbeelding

We rijden Piemonte in. Wat a-typisch bord trouwens. Normaal gesproken zul je in Italië geen wapens tegenkomen op dit soort borden.
Afbeelding

Je schijnt iets te kunnen zien vanaf de snelweg, maar ik kon het niet zien (als passagier, nota bene).
Afbeelding

Afrit Ivrea valt samen met de aansluiting op de A4/A5.
Afbeelding

De afrit naar de diramirazione A4/A5 (die zelf weer rimpelloos overgaat in de A4/A26; als er nu één van die diramirazioni een eigen nummer moest hebben ...)
Afbeelding

Zie ik daar nu zowaar pijlen die matchen met de rijstroken? Wel jammer dat het doel Piacenza hier dan weer ontbreekt.
Afbeelding
Diramirazioni A5/A4 en A4/A26
Afbeelding
SPOILER: TOON

Karakteristieke brug direct na het knooppunt met de A5 bij Ivrea.
Afbeelding

De enige afrit van de A4/A5. Je ziet hier aan de linkerkant een brede middenberm die alleen uit gras bestaat; geen geleiderail. Dat speelt op de hele A4/A5 en draagt bij aan een breder idee dat de uitbouwtoestand van deze diramirazione wat minder was dan die van de A5 zelf of andere snelwegen met zelfstandig nummer. Tilt het niet hebben daarvan je onbewust naar een tweede plan?
Afbeelding

De aansluiting met de A4.
Afbeelding

De weg gaat hier A4/A26 heten, hoewel dat nummer nergens terugkomt. Op de brugnummer-borden staat alleen A26 (in tegenstelling tot het eerste deel, want daar staat A4/5). Ongetwijfeld hangt dit samen met het feit dat het tweede deel een andere concessionair heeft, namelijk Autostrade per l'Italia. Om afscheid te nemen nog een laatste afstandenbord.
Afbeelding

Afrit Vercelli Ovest. Rechtdoordoel Gravellona Toce lijkt nogal overbodig, want wie zou daarvoor nu deze diramirazione pakken en dan alsnog afslaan naar de A26-noord? De A4 pakken is logischer.
Afbeelding

Aansluiting met de A26. Opvallend dat de A26-zuid, als dominante richting, afslaat, al zou een configuratie met de A26-noord als afslaande richting misschien een wat zeldzaam resultaat hebben opgeleverd.
Afbeelding

Op het doelenbord blijkt dat ook Autostrade per l'Italia het doel Piacenza niet interessant vindt.
Afbeelding
Foto's op vol formaat via Panoramio, waar ik op korte termijn ook nog zal lokaliseren.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10934
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Willem » za 26 mar 2016, 20:47

Hoe zit de vork in de steel bij de afrit Chatillon? Daar staan op het vorkbord twee afslagen met dezelfde doelen, waarbij een van de twee een vzp heeft.
Laatst gewijzigd door Willem op za 26 mar 2016, 21:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » za 26 mar 2016, 21:00

^^ Op Google Maps is het goed te zien. Het is één afrit naar Chatillon, met een verzorgingsplaats enkele tientallen meters na de afrit. Ze hebben nog een verbindinkje aangelegd om je in staat te stellen van de verzorgingsplaats alsnog de snelweg te verlaten. Nog voor het tolplein van de afrit zit je alweer op de 'reguliere' afrit.

Het bord suggereert inderdaad twee afritten met dezelfde doelen, maar dat was me bij het voorbijrijden eigenlijk niet zo opgevallen. Moet nog eens nadenken hoe ik zo'n situatie zelf zou bewegwijzeren.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » ma 13 aug 2018, 16:02

SnarfFlevoland schreef: ma 13 aug 2018, 12:52Desalniettemin is een Telepass zeker makkelijk, maar deze apart bestellen vind ik nu nog niet nodig. Daarvoor rij ik ook niet vaak genoeg in Italië en zijn er prima alternatieven qua blauwe sporen. Misschien bestel ik wel eens een badge als ik vaker op de A5 moet zijn tussen Aosta en Courmayeur. Dat stuk betaal je geheel vooruit, terwijl je soms veel eerder de snelweg verlaat. Als je een Telepass hebt krijg je het stuk dat je 'te vroeg' eraf gaat vergoed, betaal je contant of per creditcard, dan betaal je de volle meuk. Vooral als je vanaf Aosta-Ovest naar Aosta-Est rijdt betaal je eigenlijk het hele stuk vanaf de Mont Blanc-tunnel bij Entrèves. Afzetters. :geenlach
Da's natuurlijk een ingebouwd risico in alle open systemen. Waarbij het aantal tolstations dient om het allemaal nog een beetje uit te smeren en daarmee eerlijk te houden voor alle gebruikers. Die keuze gaat ook mede om statistiek waar mensen zo in het algemeen oprijden en afslaan. Dat laatste leidt in de A5-context natuurlijk tot een conclusie dat vrijwel niemand van Aosta Ovest naar Aosta Est zou rijden. Wat met deze beprijzing natuurlijk ook een self fulfilling prophecy wordt (overigens ook voor verkeer dat vanuit Torino naar de dorpen westelijk van Aosta zou willen, want ook dan kom je datzelfde tolstation tegen waar je volle mep afrekent voor het traject Aosta-Courmayeur).

In veel open systemen smeert men dit trouwens nog wel enigszins verder uit door het tolstation wat strategischer neer te leggen, zodat verkeer dat op de eerste afrit van het toltraject afslaat niet zo snel volle mep betaalt. Op een tolstuk van een afrit 1 tot afrit 3 zou het vaak precies bij afrit 2 liggen, waar afslaand en oprijdend verkeer door een aparte tolpoort zal gaan, maar daar minder zal betalen. Voorkomt ook dat mensen een heel klein stukje OWN gaan rijden om om dat ene tolstation heen te navigeren en verder de hele tolweg gebruiken zonder betalen (maar dat laatste zal je in dit stuk Italië niet zo snel lukken).

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door SnarfFlevoland » ma 13 aug 2018, 18:37

Pino schreef: ma 13 aug 2018, 16:02 a's natuurlijk een ingebouwd risico in alle open systemen. Waarbij het aantal tolstations dient om het allemaal nog een beetje uit te smeren en daarmee eerlijk te houden voor alle gebruikers. Die keuze gaat ook mede om statistiek waar mensen zo in het algemeen oprijden en afslaan.
Dergelijke situaties kom je wellicht vaker tegen en dan betaal je eens 50 cent of misschien 1-2 euro teveel, maar 8 euro bij Aosta vind ik wel erg gortig.
Pino schreef: ma 13 aug 2018, 16:02Dat laatste leidt in de A5-context natuurlijk tot een conclusie dat vrijwel niemand van Aosta Ovest naar Aosta Est zou rijden. Wat met deze beprijzing natuurlijk ook een self fulfilling prophecy wordt (overigens ook voor verkeer dat vanuit Torino naar de dorpen westelijk van Aosta zou willen, want ook dan kom je datzelfde tolstation tegen waar je volle mep afrekent voor het traject Aosta-Courmayeur).
Precies, komende vanuit Torino naar Aosta-Ovest of omgekeerd betaal je dus ook aanzienlijk te veel. Het tolstation van de afrit Aosta-Ovest is weliswaar op een gesloten systeem voorbereid, zodat men makkelijk al het gesloten systeem vanaf de tunnel bij Entrèves had kunnen laten beginnen. Dan had men alleen bij de op/afritten van Courmayeur en Morgex een klein tolplein moeten inrichten.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32045
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Coen Tunnel » ma 13 aug 2018, 18:58

SnarfFlevoland schreef: ma 13 aug 2018, 18:37Dergelijke situaties kom je wellicht vaker tegen en dan betaal je eens 50 cent of misschien 1-2 euro teveel, maar 8 euro bij Aosta vind ik wel erg gortig.
Wat dacht je van de Brennerautobahn? Voor elke passage via het tolstation van Schönberg betaal je € 9,50. Dus ook wie de 9 km van Schönberg naar Matrei rijdt.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door SnarfFlevoland » di 14 aug 2018, 1:21

^^
Klopt, dat is inmiddels alweer €9,50... Dat geeft mooi het fiasco van een open tolsysteem aan. Het is in dergelijke extreemgevallen super oneerlijk. Het stuk Italiaanse A5 bij Aosta kost inmiddels overigens €11 las ik in dit artikel dat beweerd dat de A5 ter plekke de "duurste snelweg van Italië is" (als je vanaf Aosta-Ovest naar Aosta-Est rijdt), omdat je €11 sowieso moet betalen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7648
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door duikgek89 » di 14 aug 2018, 10:10

Kun je dan niet beter gewoon binnendoor rijden?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » di 14 aug 2018, 10:34

^^ Dat is natuurlijk ook wat in de praktijk zal gebeuren. De SS26 langs Aosta is ook een best redelijke weg. En afrit Aosta Ovest ligt zover westelijk van de stad dat binnenstedelijk verkeer hier zo snel geen gebruik van zal maken. Het is vooral hinderlijk voor verkeer van en naar dorpen als Saint-Pierre en de bij Saint-Pierre beginnende wegen de Gran Paradiso-dalen in. Praat je toch over (vlugge gok) een 10.000 man plus toeristen. De inwoners van de dorpen zullen vermoedelijk beter weten, maar de toeristen betalen de hoofdprijs.

Je hebt natuurlijk een punt dat je met een tolstation verder richting Courmayeur de pijn aardig kunt verlichten. Boven wat je al noemt, zou je dan ook het grote tolstation bij Aosta Est moeten vervangen door alleen een tolstation op die afrit. Maar verder richting Courmayeur zie je wel dat de ruimte voor een tolstation flink kleiner wordt. Je gaat daar ook zo van tunnel naar tunnel dat tolstations op de snelweg er gevaarlijk zouden worden. Durf ook niet te zeggen of Aosta Ovest al op een gesloten systeem is voorbereid. Ze scheiden daar nu de verkeersstromen om ervoor te zorgen dat verkeer van/naar Torino niet dubbel zal hoeven te betalen. Daarvoor geleiden ze je dan nu door het tolstation zonder dat je een kaartje hoeft te trekken of te betalen, terwijl ze je er ook omheen hadden kunnen geleiden. Maar wellicht heeft dat eerder te maken met het feit dat ze een standaard-model tolstation-op-afrit hebben gepakt. Ik verwacht hoe dan ook niet dat men dit nog gaat aanpassen. Het is wachten tot zoveel mensen Telepass gebruiken of een nog uit te rollen vorm van electronische tolheffing (bijv. de kentekenherkenning op de Pedemontana Lombarda) dat men beter tol zal kunnen heffen naar daadwerkelijk gebruik zonder de nadelen van een volledig gesloten systeem.

exroosje
verkeersader
Berichten: 801
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 11:49

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door exroosje » di 14 aug 2018, 11:36

Ik heb in 2017 een keer het stukje Est naar Ovest gereden op de snelweg met een telepass. Nu ik de factuur van tolltickets bekijk zie ik dat helemaal niet terug op de rekening. Wel 5 euro voor Est naar Chatillon, ook al prijzig . Ik dacht dat je misschien een prijsopslag kreeg vanwege de tunnel bij aosta est.

Als je bij Ovest de snelweg verlaat ga je alsnog door een poortje. Wat gebeurt er dan als je uit Torino komt? Dan ben je bij Est toch al je kaartje kwijtgeraakt (en heb je dus een tientje extra betaald.) Ga je dan door een poortje zonder iets te betalen ? Staat dat poortje er alleen maar om de telepassers hun geld terug te kunnen geven? Dat lees ik hierboven tenminste. Da's eigenlijk belachelijk, want voor telepass alleen is een poortje niet nodig. Op de pedemonte detecteren ze die gewoon terwijl je op de snelweg zelf rijdt.

Overigens dacht ik ook ergens gehoord te hebben dat men van plan was bij Firenze Impruneta en Bettole de raccordas Siena resp Perugia via een lumpsump in rekening te gaan brengen als je er daar op/ afgaat dus.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » di 14 aug 2018, 12:18

Als je bij Est de snelweg oprijdt, betaal je volgens mij een bedragje bij voor de bypass komende vanaf de Sint Bernhardtunnel. Die is immers al groen bewegwijzerd. Ook als je vanuit de stad komt aanrijden. En ja, er waren ook dat soort plannen voor de Raccordi Firenze-Siena, Siena-Bettolle en Bettolle-Perugia. Weet eigenlijk niet wat de status daarvan is, maar als je op autostrade.it de toltarieven naar Firenze Scandicci en Firenze Impruneta vergelijkt, lijkt het verschil tussen de beide afritten uitsluitend te worden gemaakt door de extra kilometers op de A1 en niet bij de achterliggende Raccordo.

Wie vanuit het oosten de afrit Aosta Ovest pakt, wordt door het tolstation geleid over een rijstrook zonder slagboom of betaling. Die is fysiek gescheiden van de rijstroken afkomstig uit Courmayeur (Streetview). Soortgelijk trouwens wanneer je de oprit pakt naar Torino.
Laatst gewijzigd door Pino op di 14 aug 2018, 12:43, 1 keer totaal gewijzigd.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door SnarfFlevoland » di 14 aug 2018, 12:42

Zover ik het begrepen heb is het stuk tussen Entrèves (Mont-Blanc-Tunnel) en Aosta-Est in handen van een andere wegbeheerder, dan de rest van de A5. Daar zal ook nog wel wat mee samenhangen.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 10:34 De SS26 langs Aosta is ook een best redelijke weg. En afrit Aosta Ovest ligt zover westelijk van de stad dat binnenstedelijk verkeer hier zo snel geen gebruik van zal maken.
De SS26 door de stad is vooral tijdens het toeristenseizoen (zowel winter als zomer) een verschrikking. Je staat dan zomaar een poos vast. Binnenstedelijk verkeer zal inderdaad vanwege de afstand niet snel van de snelweg gebruik maken.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 10:34 Je hebt natuurlijk een punt dat je met een tolstation verder richting Courmayeur de pijn aardig kunt verlichten. Boven wat je al noemt, zou je dan ook het grote tolstation bij Aosta Est moeten vervangen door alleen een tolstation op die afrit. Maar verder richting Courmayeur zie je wel dat de ruimte voor een tolstation flink kleiner wordt. Je gaat daar ook zo van tunnel naar tunnel dat tolstations op de snelweg er gevaarlijk zouden worden.
Men had natuurlijk het tolstation meteen bij Entrèves kunnen bouwen en bij de oprit van Morgex is ook nog wel wat ruimte. Maar goed, er is qua locatie natuurlijk wel een gegronde reden om voor Aosta-Est te kiezen. Desalniettemin zou men dan de gebruikers die veel eerder de snelweg verlaten een compensatie moeten aanbieden.

Het klinkt gek, maar men zou bij de afrit van Aosta-Ovest geld kunnen terugbetalen (zowel contant of per CC). Eigenlijk dat wat nu met Telepass-gebruikers al gebeurd. Technisch allemaal makkelijk te creeëren, alleen zo "out of the box" denken gaat misschien een tolbeheerder te ver. :roll: Richting Torino zou men ook nog aan kenteken-detectie kunnen doen en zodra het kenteken dan bij Aosta-Est wordt erkend als komende vanuit Aosta-Ovest, deze dan een ander kaartje krijgt.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 10:34 Het is wachten tot zoveel mensen Telepass gebruiken of een nog uit te rollen vorm van electronische tolheffing (bijv. de kentekenherkenning op de Pedemontana Lombarda) dat men beter tol zal kunnen heffen naar daadwerkelijk gebruik zonder de nadelen van een volledig gesloten systeem.
Mee eens. Zelf hoop ik ook dat de 'handmatige' tolpleinen z'n tijd zo langzamerhand gehad hebben. Tegenwoordig kan je electronisch tol veel efficiënter, sneller en goedkoper innen.
exroosje schreef: di 14 aug 2018, 11:36 Als je bij Ovest de snelweg verlaat ga je alsnog door een poortje. Wat gebeurt er dan als je uit Torino komt? Dan ben je bij Est toch al je kaartje kwijtgeraakt (en heb je dus een tientje extra betaald.) Ga je dan door een poortje zonder iets te betalen ?
Zoals Pino al correct schreef heb je daar van/naar Torino geen slagboom. Je kan dan zo het tolstation doorrijden. Er hangt echter wel een Telepass-scanner boven de weg, net als bij de afritten Morgex en Courmayeur-Sud, om een compensatie bedrag tegoed te schrijven. Telepass-gebruikers krijgen dus korting. Alle anderen niet. Van/naar de Mont-Blanc-Tunnel moet je bij Aosta-Ovest een vast bedrag betalen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Télépéage: Automatisch betalen tolwegen

Bericht door Pino » di 14 aug 2018, 13:04

SnarfFlevoland schreef: di 14 aug 2018, 12:42 Zover ik het begrepen heb is het stuk tussen Entrèves (Mont-Blanc-Tunnel) en Aosta-Est in handen van een andere wegbeheerder, dan de rest van de A5. Daar zal ook nog wel wat mee samenhangen.
Klopt. Is Società Autostrade Valdostane (SAV) voor het gedeelte tot aan Aosta Est en Raccordo Autostradale Valle d'Aosta (RAV) voor het gedeelte westelijk daarvan. Maar op zich kun je in Italië zonder problemen wisselen van concessionair zonder op het wisselmoment te moeten betalen - zie bijvoorbeeld de knooppunten A1 en A4 met de A22. Als ze voor het laatste stuk A5 hadden gekozen voor gesloten systeem, was dat een kwestie van simpel verrekenen tussen concessionairs geweest. Nu ze op dat stuk hebben gekozen voor open systeem, was vermoedelijk onvermijdelijk om af te rekenen aan de oostkant van het RAV-stuk. Echter hoeft dat niet per se precies ter hoogte van de overgang. Als er geen ruimtegebrek had bestaan, had dit ook gekund met een tolstation ter hoogte van Aosta Ovest. Waar je als besproken de weggebruiker wat beter naar gebruik had kunnen belasten.
Men had natuurlijk het tolstation meteen bij Entrèves kunnen bouwen en bij de oprit van Morgex is ook nog wel wat ruimte.
Entrèves is lullig voor degenen die alleen maar in Courmayeur hoeven te zijn, behalve als je daar een dubbel tolplein zou maken waar degenen die de snelweg meteen na de tunnel verlaten of die over de Statale naar de tunnel gereden zijn maar een miniem bedrag laat betalen. Bij Morgex lijkt de ruimte mij te beperkt voor een station op de snelweg. Bij Entrèves speelt dit ook, naast het feit dat ze verkeer bij wachttijd voor de tunnel door Courmayeur zelf geleiden in plaats van door de bypass-tunnel. Dus dan zou je verkeer eerder aan de zuidkant van Courmayeur moeten stoppen, waar al helemaal een ruimteprobleem bestaat.
Het klinkt gek, maar men zou bij de afrit van Aosta-Ovest geld kunnen terugbetalen (zowel contant of per CC). Eigenlijk dat wat nu met Telepass-gebruikers al gebeurt. Technisch allemaal makkelijk te creeëren, alleen zo "out of the box" denken gaat misschien een tolbeheerder te ver.
Zolang niet-Telepass-gebruikers niet worden geregistreerd, zou men iedere weggebruiker die Aosta Est passeert dan een kaartje moeten geven om eventueel bij Aosta Ovest terug te kunnen claimen. Vervolgens zouden de machines daar nog wel een flinke aanpassing nodig hebben, want op negatieve tol zullen de reguliere systemen ook niet echt zijn voorbereid. Klinkt als wat teveel van het goede. Als men de arme snelweg-verlaters en -oprijders bij Aosta Ovest wil compenseren, zou ik eerder menen dat dit traject een goede kandidaat is om het bestaande open systeem te vervangen door electronische tolheffing op basis van kentekenherkenning en betalen via een website (voor diegenen die geen Telepass hebben). Om dat mogelijk te maken, hoeven ze alleen maar een paar tol-portalen neer te zetten ter hoogte van Aosta Ovest: deels op de hoofdbaan en een paar op de lussen van de afrit.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door SnarfFlevoland » wo 15 aug 2018, 11:09

Pino schreef: di 14 aug 2018, 13:04 Maar op zich kun je in Italië zonder problemen wisselen van concessionair zonder op het wisselmoment te moeten betalen - zie bijvoorbeeld de knooppunten A1 en A4 met de A22.
Ik doelde op de prijsverhouding/indeling van de tarieven en voorkeuren. Dat de concessionair binnen een gesloten systeem veranderen kan, komt inderdaad genoeg voor, ook bijv. in Frankrijk.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 13:04 Entrèves is lullig voor degenen die alleen maar in Courmayeur hoeven te zijn, behalve als je daar een dubbel tolplein zou maken waar degenen die de snelweg meteen na de tunnel verlaten of die over de Statale naar de tunnel gereden zijn maar een miniem bedrag laat betalen.
Tussen de kabelbaan "Val Veny" en het Esso-tankstation is vrij veel ruimte voor een tolstation. Dat hoeft natuurlijk niet zo groot gebouwd te worden, aangezien de intensiteiten ter plaatse ook nog gering zijn. Bij Entrèves zelf is geen plek, dus verkeer naar Courmayeur kan gewoon tolvrij de SS26dir op.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 13:04 Bij Morgex lijkt de ruimte mij te beperkt voor een station op de snelweg.
Dat valt mee, daar is redelijk plek voor een tolstation. Bedenk dat ook hier de intensiteiten nog erg laag zijn, zodat een groot tolstation ook hier niet nodig is. Voorts zou je zo'n tolstation ook in twee niveau's kunnen bouwen, zoals op de A27 bij Belluno. Maar goed, de wegbeheerder zal z'n redenen voor de huidige constructie hebben gehad.
Pino schreef: di 14 aug 2018, 13:04 Zolang niet-Telepass-gebruikers niet worden geregistreerd, zou men iedere weggebruiker die Aosta Est passeert dan een kaartje moeten geven om eventueel bij Aosta Ovest terug te kunnen claimen.
Dat is toch niet nodig? Iedereen die komende vanuit Torino de A5 bij Aosta-Ovest verlaat krijgt dan gewoon geld uit de maschine gestort of op z'n bankpas/creditcard tegoed geschreven. Daar is geen extra kaartje voor nodig en het simpelste wat je qua compensatie kunt bedenken.

Uiteraard is electronische tolheffing veel efficiënter, maar dat had ik in m'n eerdere post ook al reeds beschreven.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » wo 15 aug 2018, 13:11

SnarfFlevoland schreef: wo 15 aug 2018, 11:09 Tussen de kabelbaan "Val Veny" en het Esso-tankstation is vrij veel ruimte voor een tolstation. Dat hoeft natuurlijk niet zo groot gebouwd te worden, aangezien de intensiteiten ter plaatse ook nog gering zijn. Bij Entrèves zelf is geen plek, dus verkeer naar Courmayeur kan gewoon tolvrij de SS26dir op.
Alleen dan plaats je het tolstation op het stuk A5 dat bij langere wachttijden voor de tunnel wordt afgesloten om verkeer over de SS26dir te geleiden. En op een plek die het wel heel aantrekkelijk maakt om (in beide richtingen en op alle dagen) door Courmayeur zelf te rijden om daarmee de tol te vermijden. Het moet dus voor de halve afrit aan de zuidkant van Courmayeur.
SnarfFlevoland schreef: wo 15 aug 2018, 11:09
Pino schreef: di 14 aug 2018, 13:04 Bij Morgex lijkt de ruimte mij te beperkt voor een station op de snelweg.
Dat valt mee, daar is redelijk plek voor een tolstation. Bedenk dat ook hier de intensiteiten nog erg laag zijn, zodat een groot tolstation ook hier niet nodig is. Voorts zou je zo'n tolstation ook in twee niveaus kunnen bouwen, zoals op de A27 bij Belluno. Maar goed, de wegbeheerder zal z'n redenen voor de huidige constructie hebben gehad.
Het dal bij afrit Morgex is breed genoeg; die twee niveaus heb je niet nodig. De reden om het niet daar te doen, is dat de weg hier wat bochtig is en je niet zou willen dat daardoor ongelukken ontstaan bij terugslagfiles of, in een nog wat drukker scenario, de file tot in een tunnel terugslaat. Tussen einde van de tunnels die aan weerszijden van deze afrit liggen en de plaats waar het tolstation dan zou kunnen liggen, zit ongeveer een kilometer. Uiteraard is dit alleen een risico op de drukste dagen, en wellicht meer in de richting Courmayeur dan in de richting Aosta, maar ik kan me zo voorstellen dat men dit als reden heeft gebruikt om hier geen tolstation neer te leggen. Terwijl het wel de strategisch meest juiste plaats zou zijn in een open systeem.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door SnarfFlevoland » wo 15 aug 2018, 13:45

Pino schreef: wo 15 aug 2018, 13:11 Alleen dan plaats je het tolstation op het stuk A5 dat bij langere wachttijden voor de tunnel wordt afgesloten om verkeer over de SS26dir te geleiden. En op een plek die het wel heel aantrekkelijk maakt om (in beide richtingen en op alle dagen) door Courmayeur zelf te rijden om daarmee de tol te vermijden. Het moet dus voor de halve afrit aan de zuidkant van Courmayeur.
We hadden het oorspronkelijk ook niet over een alternatief voor het huidige open systeem, maar over een mogelijk gesloten tolsysteem. De afrit ten zuidoosten van Courmayeur zou dan ook een slagboom moeten krijgen, evenals Morgex.
Pino schreef: wo 15 aug 2018, 13:11 De reden om het niet daar te doen, is dat de weg hier wat bochtig is en je niet zou willen dat daardoor ongelukken ontstaan bij terugslagfiles of, in een nog wat drukker scenario, de file tot in een tunnel terugslaat.
Datzelfde effect heb je echter ook op de A27. OK, het stuk tussen tunnel en tolstation is daar iets langer, dan dat het bij Morgex zou zijn, maar alsnog slaan de files daar op de drukke dagen ook terug tot in de tunnels. De A27 is dan ook een typisch voorbeeld van een snelweg die vrijwel altijd enorm rustig is, behalve op bepaalde vakantiedata/wisseldagen.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » wo 15 aug 2018, 14:04

Was kwijt of we nu nog filosofeerden over open of gesloten ;) Maar in de gesloten benadering zit je daar aan de zuidoostkant van Courmayeur wel heel krap. Je zou met name het tolstation op de halve afrit een wat hogere capaciteit moeten geven om ook te kunnen werken op dagen dat al het A5-verkeer van de snelweg af moet op weg naar de tunnel. En dat zie ik bij dat hele korte verbindingsstrookje tussen A5 en SS26dir niet werken.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75910
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Chris » wo 23 jan 2019, 18:20

Ik kwam afgelopen september over de SS26 tussen Courmayeur en Aosta. De A5 is daar grotendeels ondertunneld, maar tussen de tunnels zitten enkele forse viaducten. Zoals hier bij Morgex.

Op zich wel opvallend dat men een 2x2 autosnelweg heeft aangelegd voor deze intensiteiten, die zullen ongetwijfeld amper hoger liggen dan de 5.000 voertuigen die door de Mont Blanc Tunnel rijden.

Afbeelding
A5 Morgex-1 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
A5 Morgex-2 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
A5 Morgex-3 by European Roads, on Flickr

Afbeelding
A5 Morgex-4 by European Roads, on Flickr

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » wo 23 jan 2019, 21:02

Chris schreef: wo 23 jan 2019, 18:20Op zich wel opvallend dat men een 2x2 autosnelweg heeft aangelegd voor deze intensiteiten, die zullen ongetwijfeld amper hoger liggen dan de 5.000 voertuigen die door de Mont Blanc Tunnel rijden.
Deze notulen van het regionale parlement van Aosta geven enig inzicht. Ze hebben een snelweg naast de Statale aangelegd om een aantal redenen, waarvan verkeersveiligheid, transitverkeer buiten de dorpen (en Aosta-stad) houden en verdere ontwikkeling van toerisme en regionale economie (meer verkeer door de tunnel, meer bedrijvigheid in de regio) de belangrijkste waren.

Dat roept wellicht nog wel de vraag op of een 1x2 superstrada (tipo C) niet ook had kunnen werken. Dit blijft een weg met seizoenspieken, maar zelfs op de dagen met lange wachttijd in Courmayeur zie je op de webcams bij pak 'm beet Morgex grote rust. Vraag is echter of een 1x2 superstrada buiten de dorpen superveel in de kosten had gescheeld. Zo'n keuze had vast ook vragen opgeleverd van het slag "dat is toch niet robuust en toekomstvast bouwen?" Je ziet dat ergens terug in de discussie over het alternatief van een camionabile, wat een speciale route voor vrachtverkeer zou zijn. Argumenten daarover gingen langs de lijn: "met twee stroken heb je één ongeluk en de weg is versperd, met vier stroken zou hij nauwelijks goedkoper zijn dan een autosnelweg en drie rijstroken maakt ook geen echt verschil."

En ach, hoewel de overheid de hoge kosten van aanleg moest voorschieten, kon dat kennelijk nog wel uit en uiteindelijk moeten die kosten toch worden opgebracht door de gebruiker. Maar juist op dat punt zie je nu ook dat men om nog enigszins kostendekkend te blijven wel heel hoge tol moet heffen. Personenauto's betalen ruim 28 cent per kilometer, wat op enig moment wel moet leiden tot meer tolmijders op de Statale. In ieder geval in het personenverkeer, want voor transit-vrachtwagens is deze vast verboden terrein.

exroosje
verkeersader
Berichten: 801
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 11:49

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door exroosje » di 17 sep 2019, 14:37

Als ik nu Aosta Est naar Aosta Ovest invoer op http://www.autostrade.it/autostrade_en-gis/gis.do krijg ik niet meer 12 euro als prijs , maar maar liefst 20,50 euro als berekening. De tol van Aosta Ovest naar het eerste station verderop, Nuz, op 9km is al 13,60. Dus dat is ruim een tientje opslag voor de aosta bypass tunnel naar de st Bernard. Vanuit Aosta Ovest naar bv Morgex is het 8,90 .

Dus gebruik maken van Aosta Est kost je ruim een tientje, van Aosta Ovest bijna een tientje, samen 20 euro plus een beetje voor die paar kms.

Ernst76
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: zo 21 feb 2016, 19:31

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Ernst76 » di 17 sep 2019, 17:00

Gelukkig was ik al door dit topic gewaarschuwd.
We hadden deze zomer een accommodatie in Brissogne (Frazione Pallù) net ten zuidoosten van Aosta. Google Maps gaf aan dat het korter in afstand en dezelfde tijd was om er bij Aosta-Ovest op te gaan richting Courmayeur, vanaf waar we de kabelbaan naar Helbronner (3400m+) hebben genomen. Dus niet via Aosta-Est gegaan.
Vanaf Aosta-Ovest was het alsnog 8,90 euro betalen. Duur maar je rijdt zowat de hele tijd door tunnels, daarom is de VMax trouwens 100 km/uur. Ik ben bijna alleen maar vrachtwagens tegengekomen. Ook jammer dat je geen uitzicht hebt.
Terug maar gewoon de SS26 genomen. Duurt nogal wat langer maar ook mooie route. Wel veel 50 en 70-zones. En een heel kort stukje 90 zelfs. Dat zie je rond Aosta nauwelijks, de standaard max buiten de bebouwde kom...

Meest vermeldenswaardig was het tolstation zelf bij Aosta-Ovest. Ik zag nergens hoeveel ik moest betalen. Dus ik heb op de knop gedrukt om assistentie te vragen. Die kwam pas na een halve minuut (intercomstem, niet een fysiek aanwezig iemand). Die vertelde hoeveel. Ik doe er een tientje in en het apparaat pakt het briefje natuurlijk eerst niet. Daarna gelukkig wel en ik kon eindelijk door. Ik vond het vooral vervelend voor de Italiaan achter mij die 1,5 minuut heeft staan wachten. Gelukkig deed die niet moeilijk. Wisselgeld 1,10 euro viel gewoon in het bakje trouwens.

Ernst76
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: zo 21 feb 2016, 19:31

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Ernst76 » di 17 sep 2019, 17:03

Nog iets. Ik ben van en naar de Grote Sint-Bernardpas maar gewoon de oude route van de SS27 door Aosta gegaan. Want dat tunneltracé werd in groen aangegeven. Is dat traject inderdaad tolplichtig? Of was ik te voorzichtig?
Niet echt een probleem trouwens vanaf mijn accommodatie het was een paar km korter en je verliest hooguit 5 minuten tijd.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6378
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Jeroen » di 17 sep 2019, 17:24

^^ De borden zelf zijn daar nog blauw, normaliter betekent dat dat je nog niet automatisch op de tolweg terecht komt. Pal voor de aansluiting op de A5 ligt nog een (gratis) aansluiting waar je ook Aosta nog in kunt rijden.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32045
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Coen Tunnel » di 17 sep 2019, 19:18

Ernst76 schreef: di 17 sep 2019, 17:03 Nog iets. Ik ben van en naar de Grote Sint-Bernardpas maar gewoon de oude route van de SS27 door Aosta gegaan. Want dat tunneltracé werd in groen aangegeven. Is dat traject inderdaad tolplichtig? Of was ik te voorzichtig?
Niet echt een probleem trouwens vanaf mijn accommodatie het was een paar km korter en je verliest hooguit 5 minuten tijd.
Het is tolvrij te gebruiken, maar volgens mij valt die tunnel rondom Aosta wel onder dezelfde tolconcessie als de A5.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » di 17 sep 2019, 20:39

De verbinding tussen A5 en SS27 richting pas is onderdeel van de concessie (aldus de concessionair zelf), maar een extra tolpoort zul je niet tegenkomen. In het slechtste geval betaalt iedereen mee die bij Aosta Est de snelweg opgaat of verlaat, of je deze raccordo nu gebruikt of niet. Dit doordat er gewoon een premietje zit in iedere tolprijs-berekening van of naar deze afrit.

Het is echter moeilijk dit element van de beprijzing van echt lekker in beeld te krijgen. Als je de prijzen voor Aosta Est-Nus vergelijkt met het aansluitende traject Nus-Chatillon (de laatste 20 cent goedkoper terwijl het drie kilometer langer is), ben je geneigd wel zo'n premie aan te nemen, maar je praat over nog geen halve euro op een verder zeer dure snelweg.

Ernst76
stadsweg
Berichten: 490
Lid geworden op: zo 21 feb 2016, 19:31

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Ernst76 » di 17 sep 2019, 21:50

Dank jullie dan weet ik dat voor een eventuele volgende keer. Mooi gebied om te bezoeken, dat Aostadal.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75910
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Chris » di 23 jan 2024, 17:08

Rare situatie bij Ivrea.

Het knooppunt tussen de A5 en de Diramazione A4/A5 bij Ivrea is in 1968 opengesteld, maar men heeft destijds maar één rijbaan aangelegd over een kort stuk. Ik weet niet waarom dat zo is aangelegd, maar daardoor sloot het niet lekker op de verbindingswegen van het knooppunt aan.

Afbeelding

Vervolgens heeft men daar tussen 2014 en 2015 een brug gebouwd, echter dermate ver noordelijk dat het nog slechter op het knooppunt aansloot dan het al deed, terwijl dit als een definitieve oplossing oogt.
Afbeelding

Daarna kwam men erachter dat de geometrie van die verbindingsweg zo slecht was dat de oriëntatie van het hele knooppunt omgedraaid moest worden: de snelle verbindingsweg is niet meer noord > oost, maar oost > zuid, terwijl dat vermoedelijk niet de meest drukke route door het knooppunt is (want de A4 verloopt rechtstreeks).

Om dat mogelijk te maken moest ook nog de brug van de A5 over de rivier vervangen worden. Waarmee het wel een heel kostbare aanpassing is geworden.

Het vernieuwde knooppunt zou dan vandaag geopend zijn.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75910
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Chris » di 23 jan 2024, 19:10

^^ Kennelijk is de A4/A5 in 2000 ingestort bij een overstroming en initieel alleen tijdelijk hersteld. Pas 15 jaar later is die brug gebouwd, maar blijkbaar om technische redenen nogal afwijkend van de oorspronkelijke wegas, waardoor het alsnog niet goed aansloot op het knooppunt.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21795
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door Pino » di 23 jan 2024, 20:04

^^ Wat een verhaal. Want wat je nog niet omschreven had, is dat deze werken al in 2021 zijn afgerond en maar niet geopend konden worden door gedoe in de concessie van ATIVA (bron). Omgekeerd was de grote verbouwing aan de brug in de A5 even ten zuiden van dit knooppunt Pavone al voorzien als onderdeel van een soort ruimte voor de rivier-project genaamd Nodo idraulico di Ivrea. Je praat hier feitelijk over hetzelfde riviertje dat in 2000 de oude structuur verwoestte, wat aanleiding gaf tot de overgedimensioneerde nieuwe brug in de A4/A5, en dat project moet dus gespiegeld op de A5 even stroomafwaarts.

Als je kijkt naar historische Streetview-beelden zie je wel aardig hoe het is gelopen. En toch: na 2015 ben ik een paar keer over deze brug en door dit knooppunt gereden, zonder hier iets van te merken. Ja, ik vond de brug altijd wat vreemd ruim vormgegeven in een verder eerder minimalistisch uitgevoerde diramazione, en ook op het oog wat nieuwer - maar daar nooit echt bij nagedacht. In Streetview zie je dat je een klein slingertje maakte van het viaduct over de A5 naar de nieuwe brug toe, maar no big deal.

Het is de verbinding richting het zuiden die het probleem gaf. Die was daarom ook al sinds 2018 afgesloten. Je moest daar inderdaad vanaf de brug een rare slinger maken om het viaduct over de A5 te kunnen pakken. Maar zo op het oog zit die slinger er nog steeds! Dat punt staat dan dus ook los van die oude bruginstorting. Het grotere probleem lijkt de oude klaverbladlus die hierop volgde. Daar kun je op Streetview nog “doorheen rijden” en dat stemt niet heel vrolijk. Er zal wel een zeker vlek-op-vlek-element hebben gezeten in eerst een slinger na de brug, dan ook nog eens een rare klaverbladlus.

Nou goed, je verliest hier dus de vloeiender verbinding voor de dominante verbinding, maar dat is dan mede voor een goed doel met de renovatie aan de A5 zelf. Op de diramazione trouwens een actueel probleem. Het viaduct over de A4 bij Santhía is verrot, dus een vrachtwagenverbod tussen A5 en A4.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6208
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [I][A005] Torino - Aosta - Courmayeur

Bericht door SnarfFlevoland » di 23 jan 2024, 22:27

Toch snap ik nog niet echt waarom men nu het trompet heeft omgedraaid, al gebruikt het meeste verkeer de noord -> oost verbinding. Was zo'n operatie nu echt nodig geweest? Het lijkt me niet bepaald een grote verkeersstroom van oost naar zuid. En waarom is dat dan nu een "goed doel" voor de gerenoveerde A5? Had men niet de overgang tussen brug en knooppunt op de diramazione kunnen verbeteren?
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"