Gevolgen elektrisch rijden en zelfrijdende auto's

Discussieer hier over het mobiliteitsbeleid, de positie van het wegverkeer en de gevolgen voor de wegenplannen.

Moderator: Moderatoren

Voorburger
polderweggetje
Berichten: 48
Lid geworden op: vr 26 sep 2014, 10:22

Gevolgen elektrisch rijden en zelfrijdende auto's

Bericht door Voorburger » do 26 mei 2016, 15:53

Er zijn twee ontwikkelingen gaande die allebei nog redelijk in de kinderschoenen staan, maar die ook allebei al op een vrij korte tijd van grote invloed kunnen zijn op het mobiliteitsbeleid.

Nr. 1 is de opkomst van elektrisch rijden. Er zijn nu nog relatief weinig elektrische auto's, maar er wordt al wel veel geïnvesteerd in nieuwe elektrische modellen en het opschalen van de batterijproductie. Er lijkt een 'tipping point' aan te komen waarop elektrische auto's goedkoper en beter zullen zijn dan traditionele brandstofauto's.

"The analysts think that in the 2020s, EVs could reverse their current status, going from being irrelevant in the global mix of mobility options to being the transportation choice of the future."

http://uk.businessinsider.com/the-2020s ... ?r=US&IR=T

Nr. 2 is de opkomst van zelfsturende auto's. Apple en Google zijn ermee bezig en Tesla model S heeft al een autosteer-optie waarmee de auto netjes baan houdt op gepaste afstand van een voorganger. Volledig zelfsturende auto's laten nog wel even op zich wachten, maar de impact op zaken als autobezit, autogebruik en parkeren kan enorm zijn.

Voor het mobiliteitsbeleid zie ik de volgende aandachtspunten.
- Wegenverkeerswet moet worden aangepast aan zelfsturende auto's. Zoals wel vaker volgt de wetgeving in hoge mate de technologie. De komende jaren zal er wel wat meer duidelijk worden over aansprakelijkheid bij aanrijdingen etc.
- Wegcapaciteit kan zeer drastisch omhoog door 'menselijke factor' uit te schakelen. Treintje auto's met autosteer kan veel sneller/dichter op elkaar optrekken bij stoplichten, zal korter op elkaar rijden op snelwegen etc. Met dit in het achterhoofd zal men vroeg of laat kritischer gaan kijken naar weguitbreidingen. Waarom bijvoorbeeld nog een extra Waalbrug bij Zaltbommel aanleggen als de A2 nog 2 keer zoveel auto's aankan als over 20 jaar auto's zelfsturend zijn, enzovoorts.
- Elektrisch rijden zorgt voor enorme afkalving grondslag accijns. Electriciteit is goedkoper/efficiënter en er zit veel minder belasting per km op. Dit zou wel eens een extra argument kunnen worden voor rekeningrijden.
- Wat gebeurt er met autobezit (met name in steden) bij automatische auto's 'on demand'? Wellicht is er over 30 jaar veel minder behoefte aan parkeergarages en parkeerplaatsen en zie je in steden straks een beperkt aantal taxi-achtige auto's zonder bestuurder die op afroep mensen vervoeren. OV in kleinere kernen wordt vervangen door zelfsturende auto's.

Voor een deel nog erg abstract, maar de ontwikkelingen gaan nu wel erg snel en de gevolgen voor fiscale stelsel, wegenverkeerswet, investeringen in infrastructuur etc. komen wel dichterbij.

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2409
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Re: Gevolgen elektrisch rijden en zelfrijdende auto's

Bericht door Lekkere Kwal » do 26 mei 2016, 15:59

Hier zijn al meerdere topics over geopend, nota bene in dit subforum:

Wegcapaciteit en zelfsturende auto's
Omslagpunt EV's - benzine
Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid: 4 scenario's voor zelfrijdende auto

en daarbuiten twee megatopics:

Elektrische auto's
Zelfrijdende auto's en vrachtwagens

Hier zijn jouw onderwerpen meerdere malen aan bod gekomen, dus wat is precies het doel van dit topic?

Voorburger
polderweggetje
Berichten: 48
Lid geworden op: vr 26 sep 2014, 10:22

Mobiliteitsbeleid

Bericht door Voorburger » do 26 mei 2016, 16:16

Leuk dat een topic wordt beantwoord met een afzeikreactie en daarna op slot gaat.

Dit subonderdeel heet 'mobiliteitsbeleid en andere modaliteiten' en over de effecten van nieuwe ontwikkelingen op heffingen etc is nog nauwelijks van gedachten gewisseld.

Maar goed, veel plezier en succes verder.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21742
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Mobiliteitsbeleid

Bericht door Wouter N14 » do 26 mei 2016, 16:20

Ik heb hem op slot gezet omdat ik ook vond dat het topic niet heel veel toevoegt aan de al bestaande topics die genoemd werden. Daarnaast had ik even geen tijd/zin om jouw bericht te gaan uitsplitsen over de verschillende topics. En als je het ergens niet mee eens bent, kan je beter een privébericht sturen dan weer een nieuw topic openen...
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge