Peter schreef:Ik neem aan dat een installatie die zichzelf uitschakelt doordat een kritisch rood licht defect is, ook een automatisch seintje geeft met het lampnummer, zodat deze vervangen kan worden, zonder dat de "vervanger" de lampen hoeft aan te zetten (op alles rood of zo) om de defecte lamp te vinden.
Met de huidige LED lampen minder belangrijk dan met de oude gloeilampen, maar bij LED zit ook wel eens een contactje los (en gaat ook niet langer dan een jaar of 4 mee)...
Oh Ja, zeker de nieuwere installaties doen dat wel. Deze zijn ook vaak aangesloten op een beheerscentrale en melden de storingen ook langs die weg. Vaak zit er ook een display lokaal in de kast waar de storingen op getoond worden. Maar bedenk dat we ook nog te maken hebben met oudere installaties, waar deze voorzieningen niet in zitten. Dan is het vaak voor de monteur ook best nog wel eens zoeken.
De nummering op de armaturen wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, niet alleen voor het doorgeven van storingen aan een specifiek armatuur, maar ook bv indien een richting rood blijft hangen, dan kan men adh van de nummering duidelijk een beeld doorgeven van welke richtingen niet meer groen werden. Vaak kan degene die deze storing dan voor zijn kiezen krijgt beter gericht zoeken.
Nummering op de armaturen werd ook gebruikt om specifiek aan te geven welke armatuur een defect had. Zo hield Prov Zuid Holland er bv een specifieke nummering op aan, waarbij alle armaturen laag naast de weg de subnrs 2.1, 2.3, 2.5 kregen terwijl de hoge armaturen boven de weg aan portaal of zweepmast een codering 2.2, 2.4, 2.6 mee kregen. Bij het doorgeven van een storing wist men dan meteen of een hoogwerker, of alleen een auto met trap noodzakelijk was. Verschillende andere regio's hebben dit later, al dan niet met hun eigen systeem, overgenomen.