Infrastructuur in Amsterdam

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41380
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Vinny » vr 06 okt 2017, 21:36

Op de website van de gemeente vond ik dit plan voor de herinrichting van de Lairessestraat en de Cornelis Krusemanstraat. Het lijkt me dat de rijloper voor de auto's wel heel erg smal wordt. Lijkt me niet echt een goed idee zo:
https://www.amsterdam.nl/projecten/lairessestraat/
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Bluemoon23
stadsweg
Berichten: 272
Lid geworden op: zo 03 feb 2008, 21:40

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Bluemoon23 » za 07 okt 2017, 16:57

Tja auto`s vinden ze alleen maar "lastig" en vies in Amsterdam.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18215
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door mavas » wo 24 jan 2018, 14:38

Kortetermijnmaatregelen voor belangrijke verkeersaders

Amsterdam kan niet zonder goede bereikbaarheid per auto. Hoewel het autogebruik gestaag afneemt, is de auto voor veel mensen onmisbaar. Om de stad bereikbaar te houden, krijgt de auto voorrang op een aantal specifieke hoofdwegen. Voor zowel de bereikbaarheid, en de luchtkwaliteit van hoofdwegen is het van belang dat het autoverkeer doorstroomt. Dat lukt niet altijd. De routes waar de doorstroming regelmatig niet voldoet aan de gestelde normen bevinden zich vooral in en rond het Centrum in de stadsdelen West en Zuid. In de Uitvoeringsagenda Mobiliteit krijgen de grootste knelpunten prioriteit bij het zoeken naar oplossingen.

Waar?
De grootste knelpunten zijn de Stadhouderskade, Nassaukade en de Overtoom omdat het verkeer hier structureel slecht doorstroomt.

Wanneer?
De korte termijn maatregelen om zowel de doorstroming als de luchtkwaliteit te verbeteren worden uitgevoerd in 2017 en 2018. Voor de middellange termijn worden ook maatregelen onderzocht.
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verke ... nelpunten/
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18215
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door mavas » wo 24 jan 2018, 14:47

In de toekomst moeten op een aantal belangrijke verkeeraders de snelheid verhoogd worden naar 70!
https://www.amsterdam.nl/publish/pages/ ... roming.pdf

Zie de rode trajecten op de kaart. Dat zijn met name nu reeds de wegen waar in de praktijk al 70 wordt gereden ;)
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17415
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Kaaiman » wo 24 jan 2018, 15:53

Snelheidsverhoging in Amsterdam? Ik weet niet wat ik meemaak! :schrikreactie:

Maar ik vermoed dat met name slechte luchtkwaliteit hieraan ten grondslag ligt, iets wat de afgelopen jaren ook in Zwolle voor veel verbeteringen in de weginfrastructuur heeft gezorgd. Een betere doorstroming is 'slechts' een bijeffect.

Is het ook zo dat auto's minder vervuilend zijn bij 70 km/u dan bij 50 km/u, vooropgesteld dat er groene golven/ongelijkvloerse kruisingen zijn?
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » wo 24 jan 2018, 16:00

^^

Het is inderdaad heel opmerkelijk te noemen. Overigens hebben een aantal van de aangegeven wegen al een Vmax van 70 km/h, zoals de Lelylaan en zijn er ook wegen die in het verleden een Vmax van 70 km/h hadden. Daarnaast is men aan de andere kant van plan de Vmax op de N200 te verlagen van 70 km/h naar 50 km/h. Sterker nog, dit zal men op korte termijn al gaan doorvoeren.
mavas schreef: wo 24 jan 2018, 14:38
Kortetermijnmaatregelen voor belangrijke verkeersaders

Waar?
De grootste knelpunten zijn de Stadhouderskade, Nassaukade en de Overtoom omdat het verkeer hier structureel slecht doorstroomt.
De doorstroming op genoemde wegen is slecht door de vele kruisingen en de vele verkeersstromen (auto's, fietsers, trams) op die kruisingen. Daardoor staat er bij veel kruisingen op deze wegen vrijwel de hele dag een lange rij auto's te ronken voor rood licht met een slechte luchtkwaliteit tot gevolg. Een kind kan bedenken dat de meest logische oplossing om de doorstroming te bevorderen en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren is genoemde wegen door middel van tunneltjes onder de meest congestie veroorzakende kruisingen door te laten gaan. Maar ik zie dit niet snel gebeuren, voor zover het al mogelijk zou zijn. Bij bijvoorbeeld de kruising van de Stadhouderskade met de Ferdinand Bolstraat, één van de meest hardnekkige punten met congestie en zeer slechte luchtkwaliteit, ligt (inmiddels) de noordzuidlijn in de weg.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » wo 21 feb 2018, 10:36

De gemeente Amsterdam is voornemens om de infrastructuur aan de oostzijde van Amsterdam te verbeteren. Dit betreft met name een forse uitbreiding van het OV, waaronder verschillende nieuwe verbindingen, maar ook (een beetje) op het gebied van wegen.

Voor de autobereikbaarheid wordt onder meer onderzoek gedaan naar een ongelijkvloerse kruising IJburglaan / Zuiderzeeweg, een verbeterde aansluiting met de A10 en aanpassingen om de doorstroming op IJburg te verbeteren.
Gemeente Amsterdam schreef:Nieuw hoogwaardig OV netwerk voor IJburg

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het Principebesluit Hoogwaardig OV (HOV) Oostflank. Het aantal woningen aan de oostflank van Amsterdam (Centrumeiland, Strandeiland en Zeeburgereiland (Sluisbuurt)) groeit van ca 10.000 nu naar ca 30.000 rond 2037. Om deze eilanden bereikbaar te houden, zijn maatregelen voor zowel OV als auto en fiets noodzakelijk.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): "Met de groei van 35.000 nieuwe bewoners en de bijbehorende bouwopgave is het noodzakelijk dat er nu maatregelen worden genomen. Het college heeft daarom het principebesluit genomen om aan de slag te gaan met drie hoogwaardige verbindingen: het verlengen en verhogen van de capaciteit van lijn 26, een extra tramverbinding over een nieuw te bouwen Amsterdamsebrug en twee aanvullende busverbindingen aan de oostkant van IJburg. Dit OV- programma kost veel geld, minimaal 330 miljoen euro. De gemeente heeft al 175 miljoen apart gezet vanuit grondexploitatie Sluisbuurt. Hier zal nog geld bij moeten vanuit de Vervoerregio en vanuit het Rijk.

Naast OV kijken we ook naar maatregelen voor de auto. Voor de autobereikbaarheid wordt onder meer onderzoek gedaan naar een ongelijkvloerse kruising IJburglaan / Zuiderzeeweg, een verbeterde aansluiting met de A10 en aanpassingen om de doorstroming op IJburg te verbeteren. De bereikbaarheid moet geregeld zijn op het moment dat de eerste bewoners er wonen."

Verkeers- en vervoersonderzoek toont aan dat behalve de maatregelen aan de IJtram en de huidige busverbinding naar Amsterdam Noord (lijn 37) er extra openbaar vervoerverbindingen nodig zijn om de oostflank goed, robuust en toekomstbestendig te ontsluiten. Dit hoogwaardig OV-netwerk is bedoeld om de (nieuwe) eilandbewoners goede verbindingen te bieden, niet alleen naar CS, maar ook naar de Indische buurt en verder de stad in, naar het zuidoosten van de stad en naar station Weesp.

Het nieuwe OV-netwerk

- De IJtram (lijn 26)
De belangrijkste OV-verbinding van en naar IJburg is tramlijn 26, de IJtram. De eerste fase van de verlenging van de IJtram naar Centrumeiland en Strandeiland is – in afstemming met de gebiedsontwikkeling – klaar in 2023. De tweede fase van de verlenging zal naar verwachting in 2028 gereed zijn.
Naast de verlenging van tramlijn 26 voeren gemeente en GVB al op kortere termijn verbeteringen door. Vanaf 22 juli 2018 rijden in de ochtend- én avondspits 15 trams per uur en vanaf begin 2020 rijdt GVB met gekoppelde trams. Het koppelen van de trams betekent een verdubbeling van de capaciteit, maar kan pas als een aantal aanpassingen aan de bestaande infrastructuur wordt doorgevoerd. De (tijdelijke) IJtramstalling op Zeeburgereiland zal eind 2019 aangepast zijn om de extra tramstellen van de IJtram te kunnen stallen.

- Amsterdamsebrug
Er is een extra HOV-verbinding nodig die IJburg en Zeeburgereiland via de Amsterdamsebrug verbindt met de oostelijke binnenring (tram) of met de stations Muiderpoort en Amstel (bus). Een directe oostelijke verbinding zal de IJtram ontlasten en het OV-netwerk van en naar de Oostflank verbeteren.

Om aan de kwaliteit van een HOV-verbinding te voldoen, moet de tram of bus een vrije baan moeten krijgen. De bestaande Amsterdamsebrug is niet breed genoeg voor een vrije busbaan en niet sterk genoeg voor een tramlijn. Een besluit over de keuze voor tram of bus wordt na de zomer verwacht.

- HOV-verbinding Zuidoost en Weesp (bus)
Voor een toekomstvast OV-netwerk naar Zeeburgereiland en IJburg zijn twee aanvullende HOV-busverbindingen nodig vanaf de oostelijke zijde van IJburg richting Bijlmer Arena en richting Weesp. Hiermee krijgt de oostflank van de stad een betere aansluiting op deze twee treinstations. De reistijd tussen IJburg en Weesp wordt fors korter waardoor treinstation Weesp een betere optie voor overstap op trein wordt vanaf IJburg naar het Gooi en Almere.

De definitieve besluitvorming over de voorkeursvarianten van alle vijf projecten uit het HOV Oostflank-programma wordt voorzien in de periode tussen eind 2018 en begin 2020. Het mobiliteitsplan ‘Bereikbaarheid Zeeburgereiland en IJburg op tijd in orde" wordt medio 2018 in het College behandeld.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18215
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door mavas » wo 21 feb 2018, 11:31

Klinkt goed. Die ongelijkvloerse kruising was natuurlijk wel te verwachten, het is tussen de A10 en de centrumring de enige hindernis. Die bovendien veel vertraging geeft omdat er veel conflicten in de regeling zitten.

Ik ben benieuwd wat ze willen gaan aanpassen op die A10-aansluiting. Veel kun je daar niet aan verbeteren toch? Die aansluiting zit namelijk behoorlijk ingeklemd in alle omliggende infrastructuur.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Schelpenpaadje » wo 21 feb 2018, 12:32

Dat er tot 2028 wordt ingezet op tram en bus lijkt slecht nieuws voor mensen die droomden van een nieuwe metroverbinding naar IJburg, zoals een Oost-westlijn tussen IJburg en Schiphol of een verlenging van de Ringlijn/Gaasperplasplein naar IJburg.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » wo 21 feb 2018, 13:12

mavas schreef: wo 21 feb 2018, 11:31 Klinkt goed. Die ongelijkvloerse kruising was natuurlijk wel te verwachten, het is tussen de A10 en de centrumring de enige hindernis. Die bovendien veel vertraging geeft omdat er veel conflicten in de regeling zitten.
Sinds een paar jaar zit er ook tussen de betreffende kruising en de A10 nog een kruising met VRI.
mavas schreef: wo 21 feb 2018, 11:31 Ik ben benieuwd wat ze willen gaan aanpassen op die A10-aansluiting. Veel kun je daar niet aan verbeteren toch? Die aansluiting zit namelijk behoorlijk ingeklemd in alle omliggende infrastructuur.
Een wat mij betreft grote fout is dat de tramlijn aan de zuidzijde van de s114 ligt en daardoor altijd conflicteert met de afritten van de A10. Het lijkt mij dat men er indertijd net zo goed voor hadden kunnen kiezen om de tramlijn aan de noordkant aan te leggen, al kom je dan weer verkeerd uit bij de Piet Heintunnel. Eigenlijk is het bij het uitdenken van die tunnel al fout gegaan, hij had ook aan de noordkant van de Piet Heintunnel moeten komen in plaats van aan de zuidkant.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41380
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Vinny » wo 21 feb 2018, 19:51

Dat is een onbegrijpelijke politieke beslissing geweest inderdaad. Het wordt nu lastig om er nog wat moois van te maken: enerzijds omdat er nogal wat dwangpunten zijn en anderzijds omdat het Zeeburgereiland al aardig raakt volgebouwd als ik OSM zo kan geloven. Een aantal jaar geleden was het nog een mooie maagdelijke zandvlakte. Toen kon er nog makkelijk veel... :geenlach:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7885
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Jackbauer1350 » wo 21 feb 2018, 23:33

Ongelijkvloers maken van de kruising bij P+R hadden ze destijds bij aanleg direct moeten doen. De S114 komt al aan onder maaiveld vanwege de tunnel. Dat hadden ze door kunnen trekken tot na de Zuiderzeeweg en er dan een haarlemmermeeraansluiting kunnen maken. De S114 had men dan wel iets naar het noorden moeten uitbuigen om meer ruimte tussen de weg en de tramlijn te krijgen. Of de tramlijn ook laag houden zodat deze ook onder de Zuiderzeeweg door had gekund.
Destijds had dat makkelijker gekund dan nu want inmiddels is er aan de noordzijde van de S114 de boel bebouwd.

De vorig jaar aangelegde oversteek bij de kruising met de Bob Haarmslaan is overigens ook geen handig geval. Je rijdt er met de voet bij de rem al voorbereid dat voetgangers door rood de weg over gaan om de tram te halen.
Het is er nog niet zo lang geleden al goed mis gegaan.
Link
Wat de video laat zien is niet aan de dagelijkse orde maar dat de zebra nog niet vrij is wanneer de auto's groen krijgen gebeurt wel regelmatig.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Pino » do 22 feb 2018, 9:01

Jackbauer1350 schreef: wo 21 feb 2018, 23:33 Ongelijkvloers maken van de kruising bij P+R hadden ze destijds bij aanleg direct moeten doen. De S114 komt al aan onder maaiveld vanwege de tunnel. Dat hadden ze door kunnen trekken tot na de Zuiderzeeweg en er dan een haarlemmermeeraansluiting kunnen maken. De S114 had men dan wel iets naar het noorden moeten uitbuigen om meer ruimte tussen de weg en de tramlijn te krijgen. Of de tramlijn ook laag houden zodat deze ook onder de Zuiderzeeweg door had gekund.
Destijds had dat makkelijker gekund dan nu want inmiddels is er aan de noordzijde van de S114 de boel bebouwd.
Zou om te beginnen de tram laag hebben gehouden, tot tenminste de aansluitingen met de A10. Maar zelfs het punt waar de tram naar de middenberm van de IJburglaan oversteekt veroorzaakt vertraging die natuurlijk alleen maar erger zal worden bij uitbreiding van IJburg. De manier waarop de ontsluiting van een behoorlijke wijk als deze draait om één weg en de manier waarop die ene weg vervolgens is ingericht, is op zijn zachtst gezegd apart te noemen.

De kruising aan de oostkant van de Piet Heintunnel berijd ik nu al ruim tien jaar. Hij levert volgens mij vooral problemen op wanneer er veel verkeer naar de P+R toe wil in de weekends. En bij grotere aanvoer van verkeer vanaf de Amsterdamsebrug, maar dat verstopt alleen de Amsterdamsebrug. Weet ook zo vlug niet of ongelijkvloersheid dat laatste probleem echt zou kunnen oplossen, het eerste des te beter. Veel ruimte voor volledige ongelijkvloersheid (anders dan alleen de tram) is er niet echt meer, al komt dat denk ik meer door de tram dan door bebouwing op Zeeburgereiland.
De vorig jaar aangelegde oversteek bij de kruising met de Bob Haarmslaan is overigens ook geen handig geval. Je rijdt er met de voet bij de rem al voorbereid dat voetgangers door rood de weg over gaan om de tram te halen.
Dat stoplicht is echt dramatisch afgesteld. Wachttijd om van het Zeeburgereiland af te komen is dramatisch. Maar tegelijkertijd is het zoeken naar een balans om de veel grotere verkeersstroom op de IJburglaan niet te vaak stil te zetten.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7885
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Jackbauer1350 » do 22 feb 2018, 9:24

Ik rijd de S114 inmiddels ook meer dan tien jaar 2x per dag. De S114 is een knap stuk drukker geworden in al die jaren en zal nog wel drukker gaan worden ook. Tram 26 schiet in de ochtend en avondspits inmiddels eigenlijk te kort, lijkt wel veetransport.
De eerste jaren parkeerde ik iedere dag op P+R en deed het stukje door de tunnel met de tram, sinds een paar jaar heb ik een eigen parkeerplek en ga ik praktisch nooit meer met de tram. En daar ben ik blij om ook. Die lijn valt nog wel eens uit om wat voor reden dan ook en dan is het klooien om aan de andere kant van de tunnel te komen.
Paar weken geleden uit nood moest ik weer eens op P+R staan omdat ik de parkeergarage niet in kon. Schrok echt van hoe druk die tramlijn is geworden in die jaren en dan rijden ze zelfs met hogere frequentie tegenwoordig.

Bij het verkeerslicht voor rechtsaf naar de A10/A1 is het ook niet beter geworden, die staat soms een partij lang op rood. Zal vast met de hogere frequentie van tram 26 te maken hebben.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Pino » do 22 feb 2018, 9:56

^^ Ja absoluut. De tram moet en zal zonder vertraging die kruising over kunnen steken, en daarvoor wordt het kruispunt voor ander verkeer al ontruimd terwijl de tram zelf nog op een redelijke afstand is. Heb wel het gevoel dat dit een stuk strakker zou kunnen worden afgesteld, maar de situatie schreeuwt om ongelijkvloersheid. Hoe hoger de frequentie van lijn 26 wordt gemaakt, des te meer tijd verliezen de twee opritten naar de A10 toe. Waarbij die naar de binnenring/A1 inderdaad met regelmaat terugslagfiles veroorzaakt. Maar uitbreiding van de uitvoegstroken stuit alweer heel snel op de trambaan. In die zin snap ik de vraag wel waarom ze de tram in hemelsnaam aan de zuidkant van de IJburglaan hebben aangelegd.

Ben trouwens wel benieuwd hoe ze de capaciteit van tram 26 nog verder willen verhogen. Ik dacht dat de lijn nu al zo'n beetje aan zijn capaciteit zat. Ze hadden er beter een (grotendeels bovengronds lopende) metro van kunnen maken. Het is al met al bizar beleid wanneer je IJburg aanlegt met weinig asfalt omdat dit dé wijk zal worden waar iedereen het OV neemt om dan al ruim voor completering van IJburg te komen zitten met én volle wegen én OV dat niet leuk meer zo vol is.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7885
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Jackbauer1350 » do 22 feb 2018, 11:03

Wanneer je geen auto bezit als inwoner van IJburg en nu ook de wijk op het Zeeburgereiland is tram 26 de enige manier om door de tunnel te komen en richting het Centrum. Bus 37 zou voor het Zeeburgereiland ook nog kunnen maar dat is wat meer moeite.
Met de fiets zal je om moeten rijden via de Amsterdamsebrug. Lijn 26 heeft twee plekken in de tram om een fiets neer te zetten dus dat is verre van ideaal.
Naast de tram zou een buslijn die door de wijk rijdt en de S114/S100 volgt nog geen eens een gekke gedachte zijn.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Schelpenpaadje » do 22 feb 2018, 20:58

Capaciteitverhoging van lijn 26 is mogelijk met langere trams. Waarbij je ook haltes zult moeten aanpassen. Vooral bij CS is dit niet eenvoudig. Maar het is de enige manier om flink meer capaciteit toe te voegen zonder de gelijkvloerse kruisingen nog meer op slot te zetten.

Als je de Piet Heintunnel en de A10 wegdenkt zou je de trambaan over het Zeeburgereiland inclusief de haltes vrij makkelijk op pootjes kunnen zetten, maar ja... Afrit 14 ombouwen tot Haarlemmermeer had ook al wat gescheeld, maar dan loop je weer tegen de Zeeburgertunnel aan.

Het is allemaal nét niet.

Zou je t.h.v. de afrit niet de tram op -0,5 kunnen laten passeren en de kruisingen naar +0,5?
De trambaan en S114 liggen onder het viaduct al iets lager. Voor autoverkeer zou een iets steilere overgang toch niet zo'n probleem mogen zijn?

De Zuiderzeeweg zou je over de tramlijn en S114 heen kunnen leiden - of er onderdoor. Als je de rijbanen van de S114 daar strak tegen elkaar legt moet een haarlemmermeer passen toch?

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » vr 16 mar 2018, 9:10

Vanuit het Rijk is aangegeven dat de kruising met de s114 ongelijkvloers zal worden gemaakt.
Persbericht Rijksoverheid schreef: Rijk en regio hebben voor de korte en middellange termijn afspraken gemaakt om knelpunten aan te pakken. Zo worden de op- en afritten bij de A10 aangepakt omdat tram 26 vaker gaat rijden naar IJburg en de Sluisbuurt. Hierdoor komt de aansluiting met de S114 onder druk te staan. Zonder extra maatregelen zou dit leiden tot meer files op de A10. Daarom komt er een ongelijkvloerse kruising. Dit maakt onderdeel uit van de € 160 miljoen die de regio investeert in het gebiedsprogramma metropoolregio Amsterdam.
Laatst gewijzigd door Rein op vr 16 mar 2018, 10:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Schelpenpaadje » vr 16 mar 2018, 9:47

Bij "Afspraken voor bereikbaar houden Randstad" denk ik eerder aan verbeteringen aan het weggennet en de vervoersmogelijkheden tussen steden binnen en buiten de randstad. Niet aan het oplossen van de interne verkeer- en vervoersproblemen binnen één stad, waar het bij het opwaarderen van een tramlijn/stadsweg en het aanleggen van een metrostation Sixhaven wel over gaat.

Dergelijke investeringen zouden eigenlijk de verantwoordelijkheid van uitsluitend de betreffende stad zelf moeten zijn. Bijvoorbeeld vanuit de baten van de nieuwe inwoners en bedrijven die deze binnenstedelijke infrastructuur gaan gebruiken (o.a. via grondexploitatie, ozb en reguliere ov-budgetten).

Kennelijk hebben rijksinvesteringen in de interne infrastructuur van onze hoofdstad het plakkertje "Bereikbaar houden randstad" nodig om ze te kunnen verkopen aan de rest van het land. Al valt de bijdrage van het rijk op de schaal van de Noordzuidlijn gelukkig mee ;)

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18215
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door mavas » vr 16 mar 2018, 10:36

Rein schreef: vr 16 mar 2018, 9:10Vanuit het Rijk is aangegeven dat de kruising met de s114 ongelijkvloers zal worden gemaakt.
Let op, er staat niet dat de aansluiting S114 ongelijkvloers wordt, er staat dat er een ongelijkvloerse kruising komt. Dat zou best wel eens kunnen betekenen dat alleen de tram onder de op- en afritten doorgaat en dat de rest van de kruising gelijkvloers blijft.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Boerenkool
autoweg
Berichten: 1207
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 20:21

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Boerenkool » di 10 apr 2018, 20:58

Dat zou ook al flink helpen. Ik heb meermalen sweekends gezien dat het verkeer stokt tot vrijwel op de A10 omdat die tram veel fasetijd trekt.
Eigenlijk is het een beperkt resultaat: Amsterdam vraagt al een jaar of 20 om ook een metro van IJburg aan te leggen die bij Diemen aantakt op het net.
Nu er weer flink gebouwd word staat die lijn hoog op de lijst in Amsterdam. Vooralsnog is het rijk niet echt van plan daar wat voor te doen.
Misschien is het wegnemen van belemmeringen voor lijn 26 het verste dat ze wilden gaan.

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1189
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door EtienneM » za 12 mei 2018, 22:06

Met deze markering nabij het Centraal Station is het nu wel heel duidelijk voor voetgangers en/of toeristen dat het een fietspad betreft.

Afbeelding

Bron: Martijn Sargentini op Twitter
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » di 15 mei 2018, 18:02

Afrit S111 (Overamstel) is gedurende drie maanden afgesloten vanwege renovatie van de aansluitende weg.
Gemeente Amsterdam schreef: Tussen mei en augustus worden op verschillende plekken in de stad aan de weg en het spoor gewerkt. Door de werkzaamheden in aaneengesloten weken uit te voeren, houdt de gemeente de periode waarin u (verkeers)hinder kunt ondervinden beperkt.

Van 7 mei 2018 tot en met 13 augustus 2018 voeren we groot onderhoud uit op de Verlengde Van Marwijk Kooystraat en Johannes Blookerweg in stadsdeel Oost en in de gemeente Duivendrecht.

Wat gaat er gebeuren?
De Verlengde Van Marwijk Kooystraat – J. Blookerweg is de verbinding tussen de afrit S111 van de A10 en de Spaklerweg. Het asfalt op de Verlengde Van Marwijk Kooystraat en Johannes Blookerweg verkeert in slechte staat.
- We gaan het asfalt vervangen en de markeringen opnieuw aanbrengen.
- Het fietspad en trottoir langs de Verlengde Van Marwijk Kooystraat wordt vervangen.
- Er worden faunapassages aan beide zijden van het spoor aangebracht. Dit is een tunnel onder de rijbaan zodat dieren zich veilig door het gebied kunnen bewegen.

Wanneer?
De uitvoering start op 7 mei 2018 en loopt tot en met 13 augustus 2018.

Bereikbaarheid en gevolgen voor verkeer
Om de omgeving bereikbaar te houden wordt het werk gefaseerd uitgevoerd en worden omleidingen ingesteld.

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam is opdrachtgever van het project. Het werk wordt uitgevoerd in samenwerking met Waternet (vervangen riool), Ziggo (aanleg nieuw leidingen tracé) en Verkeersregelinstallatie (aanleg glasvezelkabel en nieuwe detectielussen).

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20583
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door waldo79 » di 15 mei 2018, 19:47

Lijkt me dat dit met name impact heeft op het OWN.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Pino » di 15 mei 2018, 22:18

^^ Voorlopig merk ik dat het heel stomme opstoppingen oplevert op de A10. De dagelijkse gebruikers van deze afrit weten denk ik inmiddels wel hoe ze om moeten rijden, maar als je ziet hoe (in beide richtingen: zowel vanaf Knooppunt Amstel als vanaf afrit Amstel) mensen nutteloos in de remmen gaan omdat er een :DVM70: met :DVMPL: staat. Het levert op heel veel tijden van de dag opstoppingen op.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7885
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Jackbauer1350 » do 24 mei 2018, 0:16

De ombouw van het stukje S113 bij de Sniep in Diemen is inmiddels ver gevorderd.
Videootje met een paar foto-inserts van de oude situatie.
En dan te bedenken dat tot 1990 iets oostelijker rijksweg 1 Diemen binnen kwam en over ging in rijksweg 705 met 2x2 rijstroken.
Link

fonsoy
stadsweg
Berichten: 309
Lid geworden op: ma 17 okt 2016, 22:39

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door fonsoy » do 24 mei 2018, 11:19

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2074630 ... h-opvangen
Er worden onderzoeken gedaan om de grachtengordel parkeervrij te maken. „We hebben als doel om 7000 tot 10.000 parkeerplekken in 2025 te hebben opgeheven”, maar hier moet eerst nog een haalbaarheidsonderzoek naar gedaan worden. Wel gaan de parkeertarieven fiks omhoog: in de binnenstad zelfs naar 7,50 per uur. Ook milieuzones worden uitgebreid naar meer voertuigcategorieën en strengere normen. De maximumsnelheid in de stad moet ook worden teruggebracht naar 30 kilometer per uur in woonstraten. Op de A10 rond de hoofdstad moet de maximumsnelheid overal 80 kilometer per uur worden.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76494
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Chris » do 24 mei 2018, 14:26

Mag je nu nog 50 in woonstraten in Amsterdam? Of rekken ze de definitie van woonstraten uit tot alle doorgaande wegen?

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Hengelo

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door sven_engelen » do 24 mei 2018, 14:29

Overal 80 kilometer per uur op de A10?! :schrikreactie: Zijn die helemaal gek geworden?! Amsterdam wordt dus de 2e stad die door Groenlinks klaar staat kapot gemaakt te worden :facepalm:
Svenlo

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Infrastructuur in Amsterdam

Bericht door Rein » do 24 mei 2018, 14:43

Gelukkig heeft de gemeente weinig te zeggen over de omliggende snelwegen die in beheer zijn bij het Rijk.