In het centrum (en dan reken ik even de ruime definitie, inclusief vooroorlogse uitbreidingen) woont, mede door het grote aantal sociale huurwoningen, ook best veel middenklasse. Heel veel gaat daar al per fiets of ov en niet voor niets slaan concepten als Car2Go (waarbij je nog wel autoverkeer hebt, maar minder autobezit en blik op straat) daar vrij succesvol.
Het klopt dat veel mensen wegtrekken naar voorsteden en dat woningen voor wie er wil blijven steeds duurder worden. Met die kennis kun je roepen dat het concept 'wonen in de stad zonder auto' gericht op bepaalde groepen niet levensvatbaar is. Tegelijk bieden deze ontwikkelingen het ook kansen om een nieuwe uitbreiding zo te ontwerpen dat deze wél kan concurreren met slaapsteden en met de op hol geslagen huizenmarkt in het centrum. Uiteindelijk willen de meeste mensen betaalbaar en prettig wonen. Lerende van de ervaringen in het centrum, de ruimte van de VINEX-wijk en de lessen van IJburg kan dat voor het Westelijk Havengebied best een interessant woonconcept opleveren.
Je zou het autobezit kunnen ontmoedigen door parkeergelegenheid op iets grotere afstand van de woning te situeren. Als mensen die er voor kiezen om wel een auto te bezitten onderweg daar naartoe eerst hun fiets, twee bushaltes en een tramhalte of metrostation tegenkomen zal het gebruik van die auto ook minder worden.
De stedelijke uitwerking kan bijvoorbeeld wat meer het karakter krijgen van een campus, waar je (net als in een traditionele binnenstad) relatief weinig eigen (woon)ruimte hebt, maar waar er veel openbare ruimte en groen is om te recreëren en te sporten. Om woonstraten levendig te houden kun je detailhandel en horeca verspreiden door het gebied in plaats van verzameld in geconcentreerde winkelcentra. Door bedrijvigheid in de wijk te brengen biedt je ook ruimte aan de werkgelegenheid die men in dit gebied ambieert. Mensen die in hetzelfde gebied wonen en werken kunnen deze korte afstanden prima zonder auto afleggen, wat wederom verlichting biedt voor het wegennet.
"Je zit hier dichtbij alles" zal inderdaad een belangrijke trekker worden voor deze ontwikkeling. Het slagen ervan zal afhangen van de mate waarin stedenbouwkundigen en bestuurders de moed hebben om keuzes te maken. Als je inzet op "je ziet hier dichtbij alles" moet je bij zo'n grote opgave in een beperkt gebied met weinig infrastructuur trouw blijven aan dat woonconcept en tegelijk niet allerlei andere doelgroepen en een hoge mate van autobezit willen faciliteren.
sanderl schreef:Waar komt het idee vandaan dat middenklasse gelijk staat aan een grondgebonden woning en twee auto's voor de deur?
Dat doet het zeker niet. Wel is er een sterke trend zichtbaar dat een deel van de middenklassers op een gegeven moment uit het centrum wegtrekken naar een plek buiten de grote stad cq. het centrum. Bijvoorbeeld omdat ze daar voor hetzelfde geld meer ruimte krijgen of omdat ze die andere plek geschikter vinden om een gezin te stichten en kinderen te laten opgroeien.
Kijken naar de wensen van middenklassers (en andere groepen) en de diepere behoeftes daarachter lijkt me essentieel bij het ontwikkelen van een nieuw gebied, juist als je een gemengde samenstelling wilt van de inwoners
