Stadswijk Westelijk Havengebied

Discussieer hier over het mobiliteitsbeleid, de positie van het wegverkeer en de gevolgen voor de wegenplannen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Robonus
autoweg
Berichten: 1111
Lid geworden op: di 12 apr 2016, 10:30

Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Robonus » do 23 nov 2017, 9:44

Ik had al eerder van deze plannen gehoord maar wist nog niet dat het deze enorme omvang zou hebben. In het Westelijk Havengebied wil Amsterdam zo'n 70.000 woningen en 50.000 arbeidsplaatsen gaan creëren. Een stadswijk ter grootte van Haarlem, of 4x IJburg.
Dit heeft natuurlijk een enorme impact op het omliggende wegennet. Ik ben erg benieuwd wat voor ideeën hier zijn om de omgeving hier op aan te passen zonder dat de hele regio vast loopt.

In het artikel van de Volkskrant van vandaag staat o.a.:
Daarna kan de bouwproductie alleen op gang blijven als de stad nieuwe metro- of lightrailverbindingen krijgt. Van der Burg: 'Het autoverkeer bij de ringweg in West loopt nu al vaak vast, dus de wegen zouden het niet aankunnen als de bewoners van Haven-Stad ook massaal in de auto stappen.' Voor zulke investeringen is geld uit Den Haag nodig en de kans dat dat er ook snel komt, lijkt aanzienlijk. In het regeerakkoord zegt het kabinet extra investeringen in stedelijk openbaar vervoer toe.
Volgens mij is dit redelijk utopisch denken dat iedereen daar maar het OV zou pakken. Ik voorzie alsnog grote problemen voor de A5 en de A10 west.

Bron https://www.volkskrant.nl/binnenland/am ... ~a4540973/

Edit: nog even een kaartje van de omgeving erbij, als het echt om dit héle gebied gaat lijkt de impact me behoorlijk:
Afbeelding

sanderl
autoweg
Berichten: 1143
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sanderl » do 23 nov 2017, 9:56

Dat is niet het gebied, het gaat om het havengebied binnen de ring.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rein » do 23 nov 2017, 9:59

De gemeente Amsterdam heeft een aparte website voor Havenstad opgezet. Zie hier.

Vooralsnog gaat het met name om plannen voor de bebouwing van de westelijke stadsgebieden binnen de ring (zie kaartje hieronder) en een heel klein stukje daarbuiten (bij Sloterdijk). Ik heb vooralsnog niet de indruk dat buiten de ring de haven en industrie volledig moeten wijken (zoals binnen de ring wel de bedoeling is).

Afbeelding

Gebruikersavatar
Robonus
autoweg
Berichten: 1111
Lid geworden op: di 12 apr 2016, 10:30

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Robonus » do 23 nov 2017, 10:01

Aha, nu even wat verder gezocht en dan kom ik dit kaartje tegen:

Afbeelding

Dat doet me dan niet gelijk denken aan de grootte van Haarlem (wat dan wel weer in de tekst staat).

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rein » do 23 nov 2017, 10:04

Bedoeling is om de wijk zeer autoluw te maken:
In Haven-Stad ligt de focus op openbaar vervoer, fiets en voetgangers en minder op de auto. Dit betekent dat we het OV-netwerk gaan uitbreiden. Verder willen we een fijnmazig fietsnetwerk aanleggen. Voor autoparkeren is er weinig plaats.
en
Startnotitie ontwikkelstrategie haven-stad schreef:De modal-split van de gebieden binnen de ring laten een beperkt aandeel van ov zien (slechts 15%), de auto is er (naast de fiets) oververtegenwoordigd (24% tegen 34%). Er zal voor Haven-Stad meer gestreefd moeten worden naar een modal-split zoals nu in het centrum aanwezig is: een ov-aandeel rond de 30%, een fietsaandeel van 35%, een voetgangersaandeel van 25% en met een autoaandeel van slechts 10%
en
Startnotitie ontwikkelstrategie haven-stad schreef:Hogere dichtheden voor wonen en werken in Haven-Stad vragen om een andere wijze waarop naar ontsluiting en mobiliteit gekeken wordt. Het faciliteren van de verdichting met uitbreiding van het autonetwerk is vanwege het ruimtebeslag van autogebruik en -bezit en te verwachten knelpunten in de omliggende hoofdinfrastructuur (o.a. A10) niet voor de hand liggend.

Verdere verdichting zal vooral mogelijk worden door een mobiliteitsstrategie gericht op alternatieven voor automobiliteit; inzetten op hoogwaardige OV-infrastructuur (tram/metro) en een ruimtelijke ontwikkeling die prioriteit geeft aan fietsers en voetgangers in het gebied. Andersom geredeneerd zal het alleen mogelijk zijn een financieel rendabel openbaarvervoer netwerk aan te leggen en te exploiteren indien sprake is van voldoende dichtheden in het gebied; hoogwaardige OV-knooppunten kunnen daarbij op hun beurt fungeren als ontwikkelingsdrager voor vastgoed in het gebied. Verdere uitwerking en onderzoek naar de haalbaarheid van deze mobiliteitsshift van ‘meer ov en fiets & minder auto’ is daarmee een sleutelfactor voor de op te stellen ontwikkelstrategie.

Een mobiliteitsshift is in Haven-Stad met name denkbaar omdat het gebied binnen de ring ligt; hierdoor kan worden ingezet op de modal-split die gebruikelijk is in Amsterdams centrummilieu maar tevens inzet op meer OV voor de middellange afstand. Het gaat dan, naast goed OV voor zowel de zuid- als de noordoever van Haven Stad, vooral over het inzetten op fietsen en lopen. West en Centrum liggen letterlijk op fietsafstand, wel moeten nog enkele verbindingen (goed) gemaakt worden. De beschreven hogere dichtheden en mengstrategie/functiemenging zijn ook voorwaardelijk voor een hoog aandeel fietsen en lopen; veel functies in de buurt zorgen ervoor dat je de auto (of het OV) niet nodig hebt.

Net als elders binnen de ring wordt de rol van de auto relatief steeds beperkter. Voor Haven-Stad zou, in het scenario van de mobiliteitsshift, het uitgangspunt zijn om alleen de hoogst noodzakelijke aanpassingen te doen aan het autonetwerk. Autoverkeer moet in dat geval zoveel mogelijk worden ontsloten via de A10, gecombineerd met autocirculatie-ingrepen om doorgaand autoverkeer binnen zowel Haven-Stad als richting het centrum tegen te gaan. Met de keus voor het opschroeven van de woningbouwambitie en de bebouwingsintensiteit, wordt tevens aangehaakt bij de (lage) parkeernormen die in de centrale delen van Amsterdam gangbaar zijn. Beschikbare parkeerruimtes worden bij voorkeur bestemd voor deelautoprojecten.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36666
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rene » do 23 nov 2017, 10:06

De grachtengordel van Amsterdam is een UNESCO werelderfgoed. Aanpassing van de directe omgeving daarvan kan niet meer, toch ?

Gebruikersavatar
sven_engelen
expressweg
Berichten: 3367
Lid geworden op: ma 09 dec 2013, 10:42
Locatie: Venlo/Hengelo

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sven_engelen » do 23 nov 2017, 12:14

Het gaat ze bij langena niet lukken om de wijk aantrekkelijk te maken zonder asfalt. Er zullen op zijn minst een aantal 2x2 wegen moeten komen om de wijk te ontsluiten en een aantal 2x1 wegen om de wijk uit te komen. Stukje code dan maar om het te verduidelijken:
SPOILER: TOON

Code: Selecteer alles

if (woonwijk != Wegen)
{
  WijkNietAantrekkelijk = True
  Huizenmarkt = Broken
  Amsterdam <= Inwoners
}
else
{
  BouwenMaar.Start
}
:mrgreen:
Svenlo

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rein » do 23 nov 2017, 12:43

Ik vermoed dat ze daar in Amsterdam anders over denken. Daar denkt men zó aantrekkelijk te zijn dat toekomstige bewoners genoegen zullen nemen met extreme autoluwheid.

Zie bijvoorbeeld ook de plannen voor de wijken Sluisbuurt en Bijlmerkwartier waar enorm veel woningen op een piepkleine oppervlakte worden geperst en waar de gemeente ook extreme autoluiheid nastreeft.

Overigens zijn de plannen voor Havenstad van veel grotere proporties.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Schelpenpaadje » do 23 nov 2017, 13:20

In het centrum wonen zeer veel mensen zonder auto, of die hun auto dagelijks nauwelijks gebruiken.

Gezien de huidige hysterie op de Amsterdamse woningmarkt denk ik dat er best animo is voor een autoluwe stadsuitbreiding, mits opgezet met voldoende voorzieningen en ruimtelijke kwaliteit. Bij alle keuzes moet voorop staan dat het gebied zich op een andere doelgroep richt dan de standaard Vinex-wijk volgepompt met grondgebonden woningen met twee auto's voor de deur.

Voor het openbaar vervoer zal men er niet aan ontkomen méér te doen dan het verlengen van een paar tram- en buslijnen. Zoals het verlengen van de Ringlijn-metro naar Centraal (verlengde Oostlijn) of Amsterdam-Noord.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76494
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Chris » do 23 nov 2017, 14:21

Schelpenpaadje schreef:Bij alle keuzes moet voorop staan dat het gebied zich op een andere doelgroep richt dan de standaard Vinex-wijk volgepompt met grondgebonden woningen met twee auto's voor de deur.
De vraag is of het wel goed is voor een stad om zo'n eenzijdige demografie zonder middenklasse gezinnen na te streven.

sanderl
autoweg
Berichten: 1143
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sanderl » do 23 nov 2017, 14:40

Waar komt het idee vandaan dat middenklasse gelijk staat aan een grondgebonden woning en twee auto's voor de deur?

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Pino » do 23 nov 2017, 14:50

Die eenzijdige demografie heeft Amsterdam toch al. En je moet je afvragen of heel veel beter nou echt bereikbaar is, mede als je kijkt naar dynamieken in andere grote steden. Elders in de stad zijn er trouwens projecten die zich wat meer richten op middenklasse gezinnen, maar het blijft schipperen met beperkte ruimte/dure grond etc en het feit dat een middenklasse-gezin buiten Amsterdam altijd een betere deal zal kunnen krijgen (maar je dan wel het forensen erbij krijt).

Kijkend naar de precieze plannen: in ieder geval goed dat men meteen begint met een metro, zodat we niet vervallen in een herhaling van de IJburgse fout die uiteindelijk ook de auto's in de weg zit. IJburg laat trouwens ook weer zien dat er toch altijd meer mensen met de auto gaan dan de Gemeente Amsterdam had berekend. Het blijft een stelletje ongelooflijke naïevelingen wat dit betreft, met als gevolg dat IJburg in de spits een grote file is waardoor bijvoorbeeld ook hulpdiensten niet meer goed bij de mensen zouden kunnen komen. Als dit stadsdeel ruim groter wordt dan IJburg, zou je zwaardere weg-infrastructuur verwachten, maar de suggestie hier is natuurlijk dat we wel met wat minder aan zullen kunnen "want je zit hier echt vlakbij alles".

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76494
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Chris » do 23 nov 2017, 14:58

sanderl schreef:Waar komt het idee vandaan dat middenklasse gelijk staat aan een grondgebonden woning en twee auto's voor de deur?
Eh, de realiteit? :D De middenklasse is al grotendeels vertrokken naar die vermaledijde voorsteden met een eengezinswoning en één of twee auto's voor de deur. Recent was nog in het nieuws dat jonge gezinnen Amsterdam massaal verlaten.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Pino » do 23 nov 2017, 15:32

^^ Gezinnen is niet helemaal hetzelfde als middenklasse. Amsterdam zit redelijk vol met een soort middenklasse dat bestaat uit yuppen, dinkies etc

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rein » do 23 nov 2017, 15:37

Amsterdam zit ook helemaal vol met gezinnen die (diep) in de onderklasse zitten. Hele wijken in o.a. nieuw west, noord en zuid oost zitten er vol mee.

sanderl
autoweg
Berichten: 1143
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sanderl » do 23 nov 2017, 15:46

Chris schreef:
sanderl schreef:Waar komt het idee vandaan dat middenklasse gelijk staat aan een grondgebonden woning en twee auto's voor de deur?
Eh, de realiteit? :D De middenklasse is al grotendeels vertrokken naar die vermaledijde voorsteden met een eengezinswoning en één of twee auto's voor de deur. Recent was nog in het nieuws dat jonge gezinnen Amsterdam massaal verlaten.
Omdat Amsterdam niet meer te betalen is voor gezinnen en/od de middenklasse, niet omdat ze twee auto's voor de deur willen of een tuin. Die mensen hadden graag in Amsterdam willen blijven wonen.
Laatst gewijzigd door sanderl op do 23 nov 2017, 15:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Schelpenpaadje » do 23 nov 2017, 15:52

In het centrum (en dan reken ik even de ruime definitie, inclusief vooroorlogse uitbreidingen) woont, mede door het grote aantal sociale huurwoningen, ook best veel middenklasse. Heel veel gaat daar al per fiets of ov en niet voor niets slaan concepten als Car2Go (waarbij je nog wel autoverkeer hebt, maar minder autobezit en blik op straat) daar vrij succesvol.

Het klopt dat veel mensen wegtrekken naar voorsteden en dat woningen voor wie er wil blijven steeds duurder worden. Met die kennis kun je roepen dat het concept 'wonen in de stad zonder auto' gericht op bepaalde groepen niet levensvatbaar is. Tegelijk bieden deze ontwikkelingen het ook kansen om een nieuwe uitbreiding zo te ontwerpen dat deze wél kan concurreren met slaapsteden en met de op hol geslagen huizenmarkt in het centrum. Uiteindelijk willen de meeste mensen betaalbaar en prettig wonen. Lerende van de ervaringen in het centrum, de ruimte van de VINEX-wijk en de lessen van IJburg kan dat voor het Westelijk Havengebied best een interessant woonconcept opleveren.

Je zou het autobezit kunnen ontmoedigen door parkeergelegenheid op iets grotere afstand van de woning te situeren. Als mensen die er voor kiezen om wel een auto te bezitten onderweg daar naartoe eerst hun fiets, twee bushaltes en een tramhalte of metrostation tegenkomen zal het gebruik van die auto ook minder worden.

De stedelijke uitwerking kan bijvoorbeeld wat meer het karakter krijgen van een campus, waar je (net als in een traditionele binnenstad) relatief weinig eigen (woon)ruimte hebt, maar waar er veel openbare ruimte en groen is om te recreëren en te sporten. Om woonstraten levendig te houden kun je detailhandel en horeca verspreiden door het gebied in plaats van verzameld in geconcentreerde winkelcentra. Door bedrijvigheid in de wijk te brengen biedt je ook ruimte aan de werkgelegenheid die men in dit gebied ambieert. Mensen die in hetzelfde gebied wonen en werken kunnen deze korte afstanden prima zonder auto afleggen, wat wederom verlichting biedt voor het wegennet.

"Je zit hier dichtbij alles" zal inderdaad een belangrijke trekker worden voor deze ontwikkeling. Het slagen ervan zal afhangen van de mate waarin stedenbouwkundigen en bestuurders de moed hebben om keuzes te maken. Als je inzet op "je ziet hier dichtbij alles" moet je bij zo'n grote opgave in een beperkt gebied met weinig infrastructuur trouw blijven aan dat woonconcept en tegelijk niet allerlei andere doelgroepen en een hoge mate van autobezit willen faciliteren.
sanderl schreef:Waar komt het idee vandaan dat middenklasse gelijk staat aan een grondgebonden woning en twee auto's voor de deur?
Dat doet het zeker niet. Wel is er een sterke trend zichtbaar dat een deel van de middenklassers op een gegeven moment uit het centrum wegtrekken naar een plek buiten de grote stad cq. het centrum. Bijvoorbeeld omdat ze daar voor hetzelfde geld meer ruimte krijgen of omdat ze die andere plek geschikter vinden om een gezin te stichten en kinderen te laten opgroeien.

Kijken naar de wensen van middenklassers (en andere groepen) en de diepere behoeftes daarachter lijkt me essentieel bij het ontwikkelen van een nieuw gebied, juist als je een gemengde samenstelling wilt van de inwoners ;)

sanderl
autoweg
Berichten: 1143
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sanderl » do 23 nov 2017, 15:58

Daarom denk ik ook dat het bieden van ruime betaalbare appartementen voor de middenklasse in Amsterdam veel belangrijker is dan de ontsluiting per auto. Met die 70.000 woningen wordt in ieder geval een goede stap gezet in de oververhitte markt in Amsterdam.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 76494
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Chris » do 23 nov 2017, 16:07

Schelpenpaadje schreef: Met die kennis kun je roepen dat het concept 'wonen in de stad zonder auto' gericht op bepaalde groepen niet levensvatbaar is.
Er zal ongetwijfeld een markt voor zijn, maar of dit zo groot is als hier gepland wordt met 70.000 woningen en 50.000 arbeidsplaatsen? Een woonomgeving met alleen parkeerplaatsen voor autodelen spreekt toch maar een niche-markt aan.

Waarom verlaten mensen Amsterdam? Is dat omdat ze een appartement van 50 m² al niet kunnen betalen? Of is dat omdat er geen betaalbare eengezinswoningen zijn? Er is natuurlijk al decennia een trend dat zodra men een gezin sticht men naar een groter huis met tuin en auto voor de deur gaat, uitzonderingen daargelaten. In Almere, Lelystad, Hoofddorp, Purmerend, etc. Misschien zal dit gezien de hoge grondprijzen, in Amsterdam sowieso niet mogelijk zijn zoals pino al aangeeft.

Schelpenpaadje
2x2 autosnelweg
Berichten: 5831
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Schelpenpaadje » do 23 nov 2017, 16:15

De mensen die iets anders willen gaan toch wel, dat houd je niet tegen. Wat veel mensen zoeken kan Amsterdam niet bieden. Tegelijk heeft de stad wel een opgave om meer woningen te creëren (ook voor de middenklasse). De huizenmarkt is oververhit, de economie trekt aan maar de stad kan de nieuwe werknemers zelf onvoldoende huisvesten, het aanbod in IJburg is beperkt en kent zoals hierboven al gezegd zijn eigen uitdagingen.

Overigens moet hierbij wel worden opgemerkt dat het nog wel even gaat duren voor deze plannen werkelijkheid zijn: "De transformatie van het Haven-Stad krijgt in de planning van de gemeente pas echt vaart na 2029". Tegen die tijd zal Amsterdam in IJburg wel zo'n beetje uitgebouwd zijn. Om dan ruimte te hebben voor nieuwe ontwikkelingen én om zo'n bestaand gebied te transformeren inclusief eventuele metrolijnen moet je op tijd betekenen met tekenen, procedures doorlopen en voorbereiden.

Als je dit gebied vervolgens in 20-25 jaar wilt volbouwen heb je het over 2.800 tot 3.500 woningen per jaar. Dat is veel maar lijkt me niet onrealistisch voor een stad als Amsterdam.

sanderl
autoweg
Berichten: 1143
Lid geworden op: ma 17 aug 2009, 12:25
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door sanderl » do 23 nov 2017, 16:33

De stad bouwt er nu 8.000 per jaar. Dat aantal dat jij noemt is dus peanuts. Maar inderdaad, voordat Haven-Stad aan de beurt is zullen er eerst nog vele duizen woningen elders gebouwd worden. Bijvoorbeeld 5.500 in hoogbouw in de Sluisbuurt en 6.700 in het Hamerkwartier etc. En dat worden allemaal autoluwe wijken.

Widejo
verkeersader
Berichten: 727
Lid geworden op: di 22 sep 2015, 17:18
Locatie: Freie und Hansestadt Hamburg

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Widejo » do 23 nov 2017, 16:57

Robonus schreef: Edit: nog even een kaartje van de omgeving erbij, als het echt om dit héle gebied gaat lijkt de impact me behoorlijk:
Dat gaat nooit de bedoeling zijn. Dat is de Haven van Amsterdam. Bouw je dat gebied om tot nieuw stadsdistrict, dan is Amsterdam zijn volledige internationale haven kwijt, (op enkele doks na en de IJmond als je dat tot Amsterdam rekenen wil).
Hamburg, meine Perle

RSK
Penningmeester
Berichten: 7088
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door RSK » do 23 nov 2017, 17:11

Rein schreef:Ik vermoed dat ze daar in Amsterdam anders over denken. Daar denkt men zó aantrekkelijk te zijn dat toekomstige bewoners genoegen zullen nemen met extreme autoluwheid.
En waarom ook niet? Ik heb eigenlijk helemaal geen moeite met een autoluwe wijk, daar is vast een slag volk voor te vinden. Sterker nog: ik wil nog wel een stapje verder gaan. Waarom experimenteren ze hier niet gewoon met een wijk waar je helemaal niet meer in mag met de auto? Als er een markt voor is, dan verkoopt het zichzelf wel, dunkt me. En bewoners en bedrijven die zich er vestigen weten ook gelijk waar ze aan toe zijn. Vaak zie je dat de inzet op 'autoluw' binnen de kortste keren uitmondt in files en modaliteiten die elkaar naar het leven staan omdat ze elkaar in de weg zitten door concessies aan de ruimte. En als er een grote trek van 'autovrije mensen' naar zo'n wijk is, wordt het politieke klimaat voor fatsoenlijke infrastructuur in de herkomstgebieden ook weer een stukje aangenamer.
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Pino » do 23 nov 2017, 18:09

sanderl schreef:Bijvoorbeeld 5.500 in hoogbouw in de Sluisbuurt en 6.700 in het Hamerkwartier etc. En dat worden allemaal autoluwe wijken.
Belangrijk verschil tussen Sluisbuurt/Hamerkwartier enerzijds en Haven-Stad anderzijds lijkt me dat de eerste twee vrij compacte gebieden zijn, waarin vooral veel woningen komen door de hoogbouw die er is gedacht. Dat zijn dan ook buurten die je relatief autoluw kunt maken, mits de mensen hun auto's maar kwijt kunnen en de parkeerplaatsen (meestal in de vorm van parkeergarages) maar redelijk bereikbaar zijn. Bij de Sluisbuurt en het Hamerkwartier is dat met de IJburglaan en de Nieuwe Leeuwarderweg als verbindingen naar de A10 ook al best redelijk geregeld, al kan het natuurlijk altijd beter.

Haven-Stad wordt een veel uitgestrekter gebied, dus daar moeten echt nieuwe ontsluitingswegen komen binnen het gebied zelf. Je kunt een gebied dat ruim groter is dan IJburg niet in zijn geheel autoluw maken, en ook niet volstaan met één IJburglaan-achtige weg.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36666
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rene » do 23 nov 2017, 18:23

In extreem autoluwe straten is het vaak 's avonds op straat sociaal erg onveilig.
Ik moet nog zien dat een links-utopische autohaterswijk een succes wordt.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21979
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Pino » do 23 nov 2017, 19:21

De fouten van de Bijlmer zijn wel geleerd, zou ik verwachten. Zolang het een beetje op zijn IJburgs gaat, valt het met de sociale onveiligheid wel mee.

Widejo
verkeersader
Berichten: 727
Lid geworden op: di 22 sep 2015, 17:18
Locatie: Freie und Hansestadt Hamburg

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Widejo » vr 24 nov 2017, 17:36

Er was toch een hoop tegenstand over die geplande hoogbouw in de Sluisbuurt, het zou toch te hoog zijn? Is dat alles al goedgekeurd?
Hamburg, meine Perle

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Rein » vr 24 nov 2017, 17:59

Ze worden in ieder geval lager dan eerder voorgesteld.
Parool schreef:De tegenstanders van hoogbouw in Amsterdam hebben een kleine overwinning geboekt. De nieuwe torens in de Sluisbuurt worden lager dan gepland: niet maximaal 143 meter, maar 'slechts' 125 meter.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18215
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door mavas » vr 24 nov 2017, 19:17

Het was mij ook nog niet bekend dat de plannen zo omvangrijk zijn. 70.000 huizen, dat zijn ongeveer 150.000 inwoners! :schrikreactie: Dat is qua inwonersaantal ongeveer net zoveel als Haarlem, maar in oppervlakte van het te bebouwen gebied volgens mij net iets minder.

Opvallend dat het gebied ook ten westen van de A10 ligt, bij Zaanstad. Daar ligt een grote waterplas. Wat zouden ze daarmee willen? Paalwoningen? Of drijvende woningen?

Ik geloof overigens dat er best een markt is voor autoluwe of autovrije woonwijken, zeker zo dicht bij de hoofdstad zelf waar zeker in het oude centrum dit al ongeveer zo werkt.
De plannen staan of vallen met genoeg voorzieningen in de te bouwen woonwijk. Als je voor de meeste voorzieningen naar het oude centrum moet, heb je nog steeds een behoorlijke pendel. Met wat detailhandel en hier en daar een café red je dat niet. Dan zul je echt aan grotere voorzieningen moeten denken, zoals een bioscoop, goede restaurants, genoeg horeca en misschien zelfs wel een poppodium enzo.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Boerenkool
autoweg
Berichten: 1207
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 20:21

Re: Stadswijk Westelijk Havengebied

Bericht door Boerenkool » za 25 nov 2017, 22:06

Er is geen trek uit Amsterdam. Per saldo dan. Amsterdam groeit juist heel hard. Wel ontstaat er steeds meer een functionele scheiding. Amsterdam wordt steeds meer een stad voor jonge hoog opgeleide mensen. Die werken en leven in de stad. Hebben er vrienden. Doen alles met de bakfiets en het is voor hun een gruwel nog naar Almere te moeten na 5 spontane rosetjes op t terras.
Pas als ze kinderen hebben en een paar jaar geprustst hebben op een kleine etage willen ze wat meer rust en ruimte en gaan ze de stad weer uit.
Mensen die een auto voor de deur willen gaan wel meteen naar Almere of het Gooi of Amersfoort of Hoofddorpnorzo.

Wat met de wegen gebeurd daar hebben we al wat van gehoord: Amsterdam wil de N200 degraderen. Als die 50 wordt kan er meer gebouwd met de geluidsnormen. De A10 zouden ze liefst daar naar 2x2 terug zien gaan..men neemt.maar de A5( niet dat dat geheel kan maar ja).
Naiviteit viert hoogtij.