[SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Widejo
verkeersader
Berichten: 727
Lid geworden op: di 22 sep 2015, 17:18
Locatie: Freie und Hansestadt Hamburg

[SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Bericht door Widejo » di 05 dec 2017, 17:52

Schiphol groeit in een hoog tempo, en de infrastructuur gaat langzamerhand achterlopen op de reizigersdruk. Na een lang proces zijn alle plannen bekend voor de nieuwe terminal en bijbehorende pier! De nieuwe terminal gaat in de toekomst tot 14 miljoen reizigers kunnen faciliteren en wordt in 2023 in gebruik genomen.
De nieuwe terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza en wordt verbonden met de bestaande terminal. De nieuwe flexibele pier bouwen we ter hoogte van vrachtstation 1. Er komen acht nieuwe gates bij: vijf voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde. De gates aan de zuidzijde zijn ook geschikt voor zes narrow-body vliegtuigen. In een later stadium bouwen we nog twee extra wide-body gates aan de zuidzijde van de nieuwe pier.
SPOILER: TOON

AfbeeldingLocatie nieuwe terminal en pier
Begin 2016 zijn de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe pier en terminal zichtbaar gestart. Wegen, hekwerken, taxibanen: we zijn nu van alles aan het veranderen om ruimte te maken. Naar verwachting is de nieuwe pier in 2019 klaar en nemen we de terminal in 2023 in gebruik. Uiteraard proberen we bij alles wat we doen de overlast voor passagiers en medewerkers op Schiphol tot een minimum te beperken.
In september van dit jaar is bekend geworden dat het terminalontwerp is gewonnen door KAAN Architecten. Uit meerdere ontwerpen is het ontwerp van KAAN gekozen, met name omdat het een een uitbouw is van de bestaande terminal. Het wordt aan de bestaande vertrek- en aankomsthal 1 aangebouwd. Hierdoor blijft het DNA van Schiphol zichtbaar.
SPOILER: TOON

Afbeelding
Ontwerp KAAN Architecten (Terminal A is een werknaam)
Ook de landzijde gaat op de schop. Zo krijgen de aanrijdwegen een update, en moeten er met name veel kabels en leidingen verlegd worden. De aanbesteding daarvoor is gewonnen door BAM Infra. De werkzaamheden daarvoor gaan al in januari 2018 van start, en moet gereed zijn in juli 2019 als de bouw van de daadwerkelijke terminal van start gaat.
De nieuwe voorrijweg is een verlengde van de Ceintuurbaan-Zuid en sluit aan op de voorrijweg die voor vertrek 1, 2 en 3 van de huidige terminal loopt. In totaal gaat het om het verleggen van 200 verschillende kabels en het aanleggen van 40 kilometer nieuwe leidingen en 80 kilometer nieuwe kabels. Het wordt het grootste verleggingsproject van kabels en leidingen ooit op Schiphol. De kabels zijn onder meer data- en stroomkabels en de leidingen zijn onder meer voor gas, water en riolering.
SPOILER: TOON

Afbeelding
Afbeelding
Overzicht nieuwe toekomstige situatie Landside
Voor degene die de verliezende ontwerpen nog eens wilt bekijken:
https://news.schiphol.com/other-design-entries/

Gebruikte bronnen en herkomst afbeeldingen
Projectoverzicht Schiphol https://www.schiphol.nl/nl/projecten/pa ... -terminal/
Persbericht nieuw ontwerp via Schiphol https://nieuws.schiphol.nl/schiphol-pre ... 1512491287
Nieuws aanbesteding BAMInfra via Upinthesky http://www.upinthesky.nl/2017/12/05/nie ... ichterbij/
Hamburg, meine Perle

JB81
autoweg
Berichten: 1501
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda / Utrecht

Re: [SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Bericht door JB81 » wo 30 okt 2019, 14:51

Ik kwam vorige week aan op de B-pier en had zodoende goed zicht op de voortgang bij "A". Op het eerste oog moest er nog wel wat werk verzet worden. Ben benieuwd of ingebruikname in 2019 nog steeds het streven is.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9856
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: [SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Bericht door Rein » wo 30 okt 2019, 15:07

Schiphol zelf noemt december 2020 als moment van gereedkomen van de pier. Zie hier.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18017
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Bericht door boe! » vr 15 nov 2019, 19:45

Ik kwam gisteren deze foto tegen van de A-pier. Exacte fotodatum is mij niet bekend maar zo te zien is de pier (deels) glasdicht. De foto is afkomstig van Ballast Nedam.
SPOILER: TOON

Afbeelding

Durashift
autoweg
Berichten: 2384
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: [SCHIPHOL] Nieuwe pier en terminal

Bericht door Durashift » vr 03 dec 2021, 0:14

Ruzie in de tent: Schiphol zoekt een nieuwe hoofdaannemer.
(..) De luchthaven maakte afgelopen zomer bekend dat er ruzie was met de bouwcombinatie waarvan Ballast Nedam en het Turkse TAV Construction deel uitmaken. Bij het bouwwerk, dat al zo goed als klaar is, is sprake van grote kostenoverschrijdingen. Volgens topman Dick Benschop was ‘de voortgang van de bouw niet zoals we wensen’. “Het tempo moet omhoog. Dat kom je ook bij andere bouwprojecten in Nederland tegen.”
https://www.parool.nl/amsterdam/schipho ... ~bca18c45/