Aangezien er nog geen algemeen topic te vinden is over geleiderails, RIMOBs en obstakelbeveiliging, dit nieuwe topic!
Bij de reconstructie van de N280 in Roermond lijkt er een nieuw soort smalle 'RIMOB' te zijn geplaatst voor de geleiderail, zowel bij de nieuwe toerit als bij de spitsing tussen de hoofdrijbaan en parallelrijbaan. Wordt dit type ook elders in Nederland gebruikt? Ik vond door het ontbreken van bebording het begin van de geleiderail nogal slecht zichtbaar bij de splitsing. Ben ook benieuwd hoe botsveilig deze constructie nou eigenlijk is.
1. Nieuwe toerit Sint Wirosingel op de N280 (Bron)
2. Splitsingspunt hoofdrijbaan en parallelrijbaan. Zoek de 'RIMOB'.
Het lijkt wel een karretje (voorste gedeelte) dat op een rail kan schuiven (schuine balk). Wellicht met een sterke veer onder de rail die de krachten van de botsing absorbeert?
Overigens zou een groter baken achter de mini-RIMOB niet misstaan hebben. bijvoorbeeld, of
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet @DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter
Link
Is geen obstakelbeveiliger maar een Terminal. Het probleem met deze dingen t.o.v. een obstakelbeveiliger is dat een terminal geen eindblok heeft. Een Rimob bijvoorbeeld heeft een betonnen of stalen eindplaat. Als je te veel energie heb voor de rimpelsegmenten vangt de breedte van dat eindblok de restenergie op. Bij een terminal is dat anders. Als die wig aan het eind van z'n schuiflengte is, en het voertuig staat nog niet stil omdat die zwaarder is dan gemiddeld, of sneller ging, dan snijdt die wig alsnog door het motorcompartiment heen en drukt waarschijnlijk het motorblok dwars door het dashboard naar binnen.
Zo worden in veel Amerikaanse staten de zogenaamde X-lite terminals allemaal aangepast omdat ze veilig leken, maar in de praktijk erg vaak de voertuigen spiesten. Is enorme ophef op geweest, er is zelfs tijdens de reclame van de superbowl een vader geweest die direct tot Trump heeft gesproken toen zijn dochter gespiest was door één van die dingen:
Wat mij tegenstaat aan die dingen is dat ze in een crashtest meestal wel voldoen. Daar is alles netjes onder het oog van de deskundigen geplaatst en ieder boutje en moertje met de juiste vastheid aangedraaid. In de praktijk heb wordt zo'n ding warm/koud, het zet uit en krimpt weer. Delen gaan roesten, komt stof en vuil tussen en functioneert niet meer. Of een voertuig komt net onder een ander hoek aan als getest, en alsnog gaat het fout.
Robonus schreef: ↑di 27 aug 2019, 13:25
Wat mij tegenstaat aan die dingen is dat ze in een crashtest meestal wel voldoen. Daar is alles netjes onder het oog van de deskundigen geplaatst en ieder boutje en moertje met de juiste vastheid aangedraaid. In de praktijk heb wordt zo'n ding warm/koud, het zet uit en krimpt weer. Delen gaan roesten, komt stof en vuil tussen en functioneert niet meer. Of een voertuig komt net onder een ander hoek aan als getest, en alsnog gaat het fout.
Dat geldt voor iedere constructie. Dat kan je deze fabrikant niet aanrekenen.
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje
Berichtdoor Schelpenpaadje » di 27 aug 2019, 17:15
Onder de juiste (lees: verkeerde) omstandigheden kan met elke constructie iets misgaan.
Bij bovenstaande beelden van auto's die worden gespiesd door geleiderails moet ik denken aan het zware rally-ongeluk van F1-coureur Robert Kubica in 2011. Hierbij kon een beschadigde geleiderail dusdanig vervormen dat deze de auto (en Kubica's hand) doorboorde. Niet te vergelijken met bovenstaande ongelukken, maar het geeft wel aan dat veiligheid in de praktijk van meer afhangt dan het hebben van dankzij simulaties en proefopstellingen behaalde certificeringen.
Bij Kubica ging het om de overlap van de planken. Deze worden normaal met de rijrichting mee overlapt zodat er geen kaasschaaf effect kan ontstaan. Als je bij een aanrijding een plank raakt, duwt deze automatisch de volgende plank ook mee opzij, en worden de bouten enkel op afschuiving belast.
Als de volgorde andersom is, kan het zijn dat de volgende plank als een kaasschaaf de carrosserie wordt ingeleid.
Dat is ook de reden dat wisselbanen altijd in barriers werden uitgevoerd, die kan je in 2 richtingen aanrijden zonder problemen. Enkel de wisselbaan Amsterdam-Muiden-Almere is in geleiderail uitgevoerd. Voor zo ver ik weet werd dit als "opener" en mooier ervaren.
Levert dit inderdaad extra veiligheid op? Of meer onveiligheid voor verkeersdeelnemers?
Extra veiligheid met houten vangrail in Waalenburg
(27 augustus 2019)
De provincie Noord-Holland heeft naast uitkijkpunt Zaandammerdijk een houten vangrail geplaatst. De rail beschermt automobilisten en bezoekers van het naastgelegen uitkijkpunt.
De vangrail is gemaakt van douglasspar: een zeer sterke houtsoort en passend bij het landschap, met een stalen binnenwerk.
In een zogenoemde ‘Safety Talk’ spraken provincie, aannemer Combinatie Tessel en Natuurmonumenten eerder dit jaar over veiligheid in en om Waalenburg. Een punt van aandacht was de bocht aan de Zaandammerdijk. Wandelaars die het uitkijkpunt aan de dijk opwandelen kunnen een onveilig gevoel ervaren als ze bovenin staan, waar automobilisten de bocht nemen. De provincie besloot daarop met de aannemer en Natuurmonumenten maatregelen te nemen. https://www.noord-holland.nl/Actueel/Ar ... Waalenburg
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer
Wat is eigenlijk veiliger, een rimob / terminal die inklapt of een schuin oplopende constructie? Soms heb je natuurlijk geen ruimte voor een schuin oplopende geleiderail.
Op de A73 bij Belfeld is een busje tegen een mast aangereden, die achter een geleiderail staat die 70 meter eerder al begint. Er vielen 2 doden en 3 gewonden.
Bij mij rijst de vraag hoe de combinatie van infrastructuur, machine en gedrag dit noodlottige ongeval veroorzaakt kan hebben en wat er verbeterd kan worden aan alle drie de onderdelen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer
In Frankrijk zie je regelmatig dat ze de geleiderail het talud in laten lopen. Dat had hier toch ook gekund onder 1:20. Sowieso denk ik dat het begin van de geleiderail standaard veel verder af moet buigen van de weg voordat hij opkomt. Nu begint hij vlak langs de randverharding, maar dat mag best wat verder in de berm, zoals ook voorgeschreven. Daar wordt nu vaak (meestal?) van afgeweken, in verband met ruimtegebrek.
Dat 'talud' is geen talud maar een smalle geluidswal (zie hier het begin), waar ik geen logische mogelijkheid zie hoe dat busje daar rijdend bovenop had kunnen komen.
Een Land Rover is op een RIMOB gereden. Het oogt alsof het ding gedaan heeft wat het moest doen, wel wat op zij geschoven, maar dat ligt wellicht aan de hoek van impact. Er vielen geen gewonden.
De auto is teruggeschoten de rijbaan op en achterwaarts op de (afgezette) rijstrook terechtgekomen. Is dit acceptabel bij wat zo'n ding moet doen? Naast dat de inzittenden zijn heelhuids tot stilstand gebracht is het een geluk dat er geen andere auto's bij betrokken zijn geraakt.
Als ik het goed zie is dit gebeurd aan het begin van een afgezette rijstrook op de Afsluitdijk. Mogelijk dat de bestuurder hierdoor werd overvallen, of heeft moeten uitwijken voor afremmend verkeer.
Een rimob zoals deze hoort inderdaad opzij te schuiven bij een zijdelingse aanrijding. Dan behoort hij net zo te functioneren als een standaard starre geleiderail. Lijkt ie gedaan te hebben.
Laatst gewijzigd door captain007 op di 24 sep 2019, 9:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden:Deeplinks van de foto's verwijderd. Kan gezeik opleveren met auteursrecht, dus die kunnen via de site van de nieuwssites bekeken worden.
Op de A1 bij Rijssen is een auto op een tijdelijke RIMOB gebotst. Aan de schade aan de auto te zien is dat niet met hoge snelheid gebeurd, de RIMOB is wel in elkaar geschoven.
Hoe later het wordt hoe harder men daar rijdt in de wwzh, dat gaat door tot een uur of 6. (en ri oosten nog wel langer)
Het is een raar knikje die afslag daar, loopt niet lekker vloeiend. Klinkt als een 1+1.
Alles gaat hier fout. Die geleiderail is hier totaal onnodig, er staat een lichtmast in, het beginpunt aan deze kant is om te huilen en aan de andere kant is slechts een kopschild geplaatst, wat de kans op perforaties groot maakt bij aanrijdingen. Haal dit stuk geleiderail alsjeblieft gewoon weg, wat een onding.
De markering en bebakening van deze rijbaanscheiding is ook om te huilen. Genoeg minnetjes voor deze wegbeheerder.
Chris schreef: ↑vr 06 sep 2019, 12:38
Wat is eigenlijk veiliger, een rimob / terminal die inklapt of een schuin oplopende constructie? Soms heb je natuurlijk geen ruimte voor een schuin oplopende geleiderail.
Een RIMOB/terminal is eigenlijk altijd veiliger, zeker bij hogere snelheden. Bij een schuin oplopende constructie bestaat eenmaal de kans dat een voertuig gelanceerd wordt met alle gevolgen van dien. Het nadeel van een RIMOB/terminal is met name het geld. Een RIMOB is veel duurder dan een schuin oplopend stuk.
Er zit trouwens wel verschil tussen een RIMOB en een terminal. Een terminal is bedoeld als beginpunt van een geleiderailconstructie en een RIMOB als obstakelbeveiliger. Een RIMOB kan namelijk van voor én van de zijkanten aangereden worden: daar zijn ze op gemaakt. Een terminal is slechts ontworpen op een (perfect) frontale aanrijding. Eigenlijk zouden deze dus niet als obstakelbeveiliger mogen worden toegepast. De terminals schieten ondertussen wel uit de grond: op de A9 en A1 zijn ze al gespot. Zelf weet ik nog niet echt wat ik er van moet vinden: ik geef toch de voorkeur aan de RIMOB (meestal de Crashguard), maar snap dat dit kostentechnisch niet haalbaar is.
Hier doet de terminal enigszins wat 'ie moet doen, namelijk inschuiven. Maar als alle schuifruimte op is gebruikt, is de 2e klap aanzienlijk. Als zo'n 2e klap alsnog te hard is, en het impactoppervlak te klein krijg je alsnog pons, en heb je grote kans dat er het één en ander door je dashboard gedag komt zeggen.