Grrben schreef: ↑ma 08 jun 2020, 13:55
Bingo! 'Ovink Ee' is getekend door Leonard Smit. Uit documenten blijkt dat het is ontworpen als compromis tussen NEN 3225 en het Public Roads alfabet. Hoewel de navigatie erg rommelig is, zijn scans van werktekeningen, correspondentie en dergelijke bereikbaar via deze pagina:
https://archives.uba.uva.nl/archival_ob ... 1270358e72.
De fonts zijn gedigitaliseerd door Visualogik (blijkt uit metadata van een font). Hans van Leeuwen van Visualogik wil er echter helemaal niets over kwijt.
Word vervolgd!
Visualogik heeft ooit het NEN 3225-alfabet gedigitaliseerd onder de naam Nennorm Streetsign VL, met de volgende meta-informatie:
Commissie Schelling • 1962
Conform NEN 3225 (Smalle schreefloze).
Gedigitaliseerd en uitgebracht: Visualogik Technology & Design • 1991
Dit lettertype is conform NEN 1772, mbt de uitvoering van straatnaamborden.
De 'smalle schreefloze' van NEN 3225 vertoont onmiskenbaar overeenkomsten met het Ovink-alfabet, met name Ovink C vanwege de breedteverhoudingen. De inleiding in NEN 3225 geeft trouwens een leuk inkijkje in het beoogde gebruik van NEN 3225. Ik kan omwille van auteursrecht natuurlijk niet alles citeren hier, maar de volgende snippers zijn wel het lezen waard:
NEN 3225: Nederlandse letter- en cijfervoorbeelden schreef:Inleiding
Met de norm NEN 3225 ,,Nederlandse letter- en cijfervoorbeelden" wordt beoogd: het verkrijgen van meer eenheid bij het maken van aanduidingen voor opschriften, waarbij goede leesbaarheid en goede, esthetisch verantwoorde vormen uitgangspunten zijn.
Op grond van suggesties van enige belanghebbenden stelde het Centraal Normalisatie Bureau in 1944 aan enkele grote bedrijven in Nederland de vraag of het wellicht van belang zou zijn de normalisatie voor letter- en cijferschrift ter hand te nemen. Het vroeg of de Duitse norm DIN 1451 daarbij als leidraad zou kunnen dienen.
Naar aanleiding van de bevestigende antwoorden is een subcommissie ingesteld, die de bestudering van het onderwerp op zich nam. Deze commissie die zich met de in esthetisch opzicht onbevredigende letter- en cijfervormen van DIN 1451 niet kon verenigen, bestond uit enige kunstenaars, te weten twee vrije kunstenaars, waarvan één erkende letterontwerper, twee architecten en een vertegenwoordiger van de grafische industrie.
[...]
Het culturele belang van deze aangelegenheid mag niet worden onderschat. Verreweg de ruimste toepassing van de ,,genormaliseerde" letters ligt op het gebied van de openbare opschriften, op verschillende wijzen uitgevoerd (geschilderd, gedrukt, in steen gehakt, in gesmeed of gegoten materiaal), aangebracht in architectonisch verband, of op richtingaanwijzers, naamborden, loketopschriften, grafzerken, winkelruiten, en zo meer.
De belettering van dergelijke objecten bepaalt mede in belangrijke mate het aspect van onze dagelijkse omgeving. De commissie neemt daarom haar verantwoordelijkheid voor een tot dat doel ,,genormaliseerde" letter, die aldus een zeer grote invloed zal uitoefenen, zwaar op.
Zij heeft daarom als leidend beginsel aangenomen, dat zij alfabetten moest produceren, die in de eerste plaats aan de hoogste eisen van duidelijkheid moeten voldoen. Bovendien moeten zij van een zodanig gehalte zijn dat zij voor geruime tijd bruikbaar geacht kunnen worden.
Op grond van het bovenstaande werden twee lettergroepen geconcipieerd, n.1. S n van het klassieke romeinse type, met verschil tussen dun en dik, en met schreven (lettervoeten), en daarnaast 6th van het schreefoze type, met vrijwel gelijkblijvende stokdikte.
[...]
Ik kan me trouwens niet herinneren dat ik de letters van NEN 3225, behalve dan de smalle schreefloze voor de straatnaamborden, ooit in het wild heb gezien. Mogelijk werden die alfabetten uit 1962 in de praktijk al snel vervangen door Ovink uit 1965/1966, die mij op veel punten esthetischer én beter leesbaar lijkt. Dat zal vast samenhangen met het feit dat de verhoudingen van het Ovink-alfabet op het zorgvuldig op leesbaarheid geteste alfabet van het Bureau of Public Roads (BPR) is gebaseerd.
Hier alle lettervarianten in NEN 3225 even op een rijtje ter vergelijking:
Nennorm Streetsign VL gebruikt de smalle schreefloze, maar wel aangevuld met cijfers en leestekens die in de NEN-norm voor dat lettertype niet staan omschreven.