[I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Moderator: Moderatoren

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

[I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Bericht door Pino » do 16 jul 2020, 14:33

Autostrade per l'Italia (Aspi) komt in meerderheid in handen van de Italiaanse staat. Zij nemen een 51%-belang over van Atlantia, de investeringsmaatschappij waarin de familie Benetton een flink belang heeft. Met deze deal komt ook een einde aan de pogingen van de Italiaanse regering om de concessie van Aspi in te trekken op het argument dat sprake was van wanprestatie in onderhoudsverplichtingen en andere verplichtingen onder de concessie.

https://www.reuters.com/article/us-ital ... SKCN24G19N

Uiteindelijk blijft Aspi als bedrijf nog wel bestaan en behoudt het verantwoordelijkheid voor de snelwegen. Minderheidsaandeelhouders in Aspi blijven ook zitten. De enige wijziging in zeggenschap is het vervangen van Atlantia door de staat als aandeelhouder van Aspi. Het past in zoverre ook wel op de herhaalde redelijk persoonlijke aanval van M5S op de familie Benetton dat zij de nutsfunctie van de autosnelwegen op oneigenlijke wijze en voor een veel te lage prijs in handen hadden gekregen, gefaald hebben, de belastingbetaler hebben genaaid en dat alles veel beter zou gaan als de staat over zou nemen. Dat laatste zullen we nog moeten zien, want ik kan toch ook moeilijk onder de indruk zijn van de manier waarop de staat omgaat met de wegen in haar beheer. In zoverre blijft de beheerder dezelfde, alleen met andere eigenaars. Atlantia gaat hiervoor nog wel een (niet bekend gemaakte) koopprijs zien, uiteindelijk ook weer neergelegd door de Italiaanse belastingbetaler. En dus de Benetton’s ook, al hebben die meen ik nog maar 30% van het beursgenoteerde Atlantia in handen.

Nou goed, hiermee is hopelijk wel deze discussie zo'n beetje ten einde, want voor getwist tussen regering en Aspi kocht ook niemand iets. Het heet ook wel een flinke rol te hebben gespeeld in de gridlock rond Genova, die onderdeel van een nogal politiek steekspel moet zijn geweest.

Bovenste drie berichten verplaatst vanuit de Italië-draad naar hier. M.v.g. moderatorenteam.
Laatst gewijzigd door Pino op di 28 jul 2020, 9:59, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71916
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I] Italië - Italy - Italia

Bericht door Chris » do 16 jul 2020, 14:45

Pino schreef: do 16 jul 2020, 14:33Atlantia/de familie Benetton gaat hiervoor nog wel een (niet bekend gemaakte) koopprijs zien, uiteindelijk ook weer neergelegd door de Italiaanse belastingbetaler ...
Atlantia heeft een aandeel van 88,06% in Autostrade per l'Italia. Het gaat de regering waarschijnlijk wel serieus geld kosten om een aandeel van 50,1% te verkrijgen.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] Italië - Italy - Italia

Bericht door Pino » do 16 jul 2020, 15:01

Tussen de 5 en 10 miljard euro, schat Strade e Autostrade. Valt op de Italiaanse begroting nog best mee, en ze schuiven er een door de staat gecontroleerde ontwikkelingsbank tussen. Maar toch. Het zal vast nog wel eens terugkomen in de discussie over de Italiaanse staatsschuld binnen de eurogroep. Waarmee het cirkeltje ook weer mooi rond komt, want de privatisering van Aspi vond indertijd mede plaats om Italië aan de euro-toetredingscriteria te laten voldoen.

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9526
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia (ASPI)

Bericht door Rein » di 21 jul 2020, 11:14

Van de week is duidelijk geworden dat de eigendomsstructuur van tolwegexploitant Autostrada d’Italia (ASPI) zal gaan wijzigen, dit na zware druk van de Italiaanse overheid en lange onderhandelingen. Op dit moment is ASPI nog voor 88 procent eigendom van Atlantia waarin de familie Benetton een meerderheidsbelang heeft.

In de nieuwe structuur zal naar verwachting het staatsinvesteringsfonds CDP een meerderheidsbelang (51%) krijgen in ASPI. Ook krijgt ASPI een beursnotering en wordt er nog een aandelenemissie gedaan. Door dit alles zal het belang van Atlantia flink verwateren tot mogelijk ca 10%.

Verder is overeengekomen dat de toltarieven omlaag gaan en dat ASPI een compensatie van 3,4 miljard euro betaalt voor de ramp met de Morantibrug. Ook zal ASPI ca 7,2 miljard extra in onderhoud gaan stoppen (over waarschijnlijk een periode van 18 jaar) en voor ruim 13 miljard aan nieuwe investeringen gaan doen.

Een en ander moet nog bekrachtigd worden, maar uit berichten in Italiaanse media krijg ik de indruk dat bovenstaand plaatje wel redelijk zeker lijkt.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Nieuwe eigendomsstructuur ASPI

Bericht door Pino » di 21 jul 2020, 12:38

^^ Bovenstaande kwam al kort langs in de algemene Italiaanse draad; dit is inderdaad wat ik ook zoal langs heb zien komen. De aandelen-emissie is daarbij wel opgezet als methode om de verwatering van Atlantia mogelijk te maken. Wat er bij die aandelen-emissie aan nieuw geld in gaat, gaat er ook meteen weer uit, en dat is waar de familie Benetton het mee moet doen (en trouwens ook de obligatiehouders van Atlantia, want dat heeft nogal wat schuld uitstaan). De familie heeft bij mijn weten overigens maar ietsje boven de 30% van de aandelen, maar dat maakt haar nog steeds controlerend aandeelhouder.

In La Repubblica stond overigens een vrij vernietigend commentaar over de historie van deze concessie en Italiaanse tolconcessies in het algemeen. Op de website van de krant staat het achter paywall, maar Strade e Autostrade heeft het wel integraal: https://www.stradeeautostrade.it/notizi ... o-su-aspi/

Ik vind het moeilijk om in te schatten of de concessie nu echt een kado was, als gesuggereerd. Je moet dingen toch ook zien in hun tijdsgewricht en afhankelijk van de vraag wie indertijd welk risico durfde te nemen. Waren er uberhaupt anderen die bereid waren het staatsbedrijf over te nemen? Als de privatisering feitelijk zonder transparant veilingsproces zou zijn vormgegeven, zou dat wel behoorlijk kwalijk zijn trouwens. Stellingen dat concessies iets abnormaals zijn omdat je daarmee een staatsmonopolie doorbreekt ten gunste van een privaat monopolie zijn wel onderwerpen waarover je lange politieke debatten kunt hebben. Maar veel meerzeggend is het verhaal over de afgelopen twintig jaar: hoe onderhouds-en investeringsbeloften structureel niet werden nagekomen, terwijl de weggebruiker daar wel voor betaalde en Aspi dus ook veel meer winst op de concessie boekte dan zou zijn gebeurd bij reguliere nakoming. Waarmee de staat dus niets deed: niet alleen bij Aspi, maar ook bij anderen. Maar ja, dat is ook de staat die op vele andere wegen in eigen beheer de bruggen laat verslonzen.

Het blijft al met al een nogal treurig verhaal, waarbij ik niet meteen geloof in het idee dat nu alles wel goed zal komen op het netwerk van Aspi en daarbuiten.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71916
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia (ASPI)

Bericht door Chris » za 25 jul 2020, 10:31

De situatie komt mij een beetje over dat de links-populistische M5S de persoonlijke vete met de Benetton familie wil beslechten over de rug van de Italiaanse belastingbetalers. Volgens mij is een meerderheidsbelang nog niet automatisch ook de nationalisatie van Autostrade per l'Italia.

Iedereen met Street View kan zien dat Italiaanse infrastructuur in slechte staat verkeert. Volgens mij valt de overheid ook wel wat aan te rekenen door het gebrek aan toezicht.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia (ASPI)

Bericht door Pino » za 25 jul 2020, 21:17

De overheid heeft het hoe dan ook slecht gedaan, en ik heb niet het idee dat het vanaf hier dan wel beter zal gaan. Aspi heeft enorme steken laten vallen; de staat bij wie alles dan hoegenaamd beter zou gaan is een waardeloze wegbeheerder en een waardeloze toezichthouder. En de kans is natuurlijk verre van denkbeeldig dat een door de staat gecontroleerde wegbeheerder alleen maar meer in bed ligt met de staats-toezichthouder dan al het geval was.

Je moet het M5S nageven dat ze de vinger wel op een zere plek weten te leggen door te benadrukken hoe schandalig Italië wat dit betreft werkt: de overheid heeft iets in de aanbieding, een of andere oligarch of mafioos koopt en loopt erop binnen, de gewone burger betaalt maar staat economisch stil. Ik vind dat meer een aanklacht waard tegen de overheid dan tegen Benetton, maar voor M5S was dit symbool geworden. De kop van één familie laten rollen is makkelijker dan het systeem, waar zij zich als zoveelsten tegen keren, veranderen.

Wat ze behalve dat symbool bereikt hebben, valt te bezien. De familie zal hier flink geld voor ontvangen, neer te leggen door de belastingbetaler. Aspi als bedrijf blijft bestaan, dus het is geen echte nationalisatie (met minderheidsaandeelhouders als Allianz zou 100% nationalisatie ook nog wel internationale dynamieken hebben gehad, met dure investeringsarbitrages). De concessie opzeggen vanwege wanprestatie was de voor de belastingbetaler gunstigste optie, maar tevens een nucleaire. Die de regering, M5S-geroeptoeter ten spijt, nooit aandurfde.

Het lijkt al met al een behoorlijk politiek compromis geworden, waarin iedereen aan de eigen achterban iets moois kan laten zien. Het lijkt de EU-deal van afgelopen week wel.

Rogier
expressweg
Berichten: 4720
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia (ASPI)

Bericht door Rogier » zo 26 jul 2020, 9:00

^^

Misschien wel, maar het wordt wel tijd dat de zaken anders aangepakt gaan worden:
- Beter laten functioneren van de betrokken organisaties (beter toezicht, etc).
- Plan van aanpak om de boel uitgebreid te analyseren en te kijken hoe de achterstanden in onderhoud, enz aangepakt kunnen worden.
- Toekomst plan m.b.t. verbreding \ aanpassingen van deze infrastructuur.
- Flinke zak met geld, als de analyse van de infrastructuur en het plan voor de aanpassingen van de infrastructuur afgerond zijn.

Aangezien de problemen zeer fors zijn denk ik dat het plan uit 3 onderdelen moet bestaan.
- Snelle aanpak van lichte en kleine achterstanden in onderhoud, zodat op de langere termijn de kosten (en overlast beperkt blijven). Aanpak binnen 3 - jaar. Dit is meer bedoeld voor de relatief jonge infrastructuur (jaren tachtig, negentig en later).
- Snelle aanpak van de gevaarlijke situaties met noodingrepen, als een definitieve oplossing niet op korte termijn toe te passen is. Aanpak binnen 1 - 2 jaar.
- Lange termijn aanpak. Definitief aanpakken van de grootschalige achterstanden in onderhoud, maar ook vervanging van bruggen waar onderhoud niet meer effectief is \ einde levensduur bereikt is. Bij deze aanpak moet men kijken naar oplossingen met zo'n lang mogelijke levensduur en lage onderhoudskosten \ overlast m.b.t. beheer \ onderhoud (aanpak 15 - 20 jaar).

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia (ASPI)

Bericht door Pino » zo 26 jul 2020, 13:31

Als plan van aanpak lijkt dat zeker zinvol. Feit blijft in de tussentijd echter wel dat de grote meerderheid van de Aspi-concessie wegen door vlak gebied gaat. Het Apennijnse stuk in de A1 (grote opknapbeurt gehad), de A23 en de wegen rond Genova zijn de uitzondering. Laat die laatsten vooral onderhanden worden genomen, maar er is meer te doen elders ...

exroosje
verkeersader
Berichten: 783
Lid geworden op: di 16 aug 2011, 11:49

Re: [I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Bericht door exroosje » di 11 aug 2020, 20:46

Als je in Italie moet rijden op een stuk beheerd door de staat (bv de superstradas van ANAS) weet je dat het hobbelen geslagen is en verlang je weer naar het gladdere asfalt van ASPI. Wat dat betreft heeft ASPI de pech gehad de Morandi brug te erven, deze had uiteindelijk een fundamentele constructiefout ingebakken (1 tui stuk is brug ingestort).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71916
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Bericht door Chris » za 12 jun 2021, 18:08

De overname van Autostrade per l'Italia is weer in het nieuws.

Reuters: CDP-led consortium to start talks with ASPI's minority investors as it agrees to buy 88%

Volgens mij niet veel nieuws ten opzichte van de eerdere berichten in dit topic. Cassa Depositi e Prestiti (CDP) neemt een belang van 51% in ASPI. CDP is een bank die voor 83% in handen is van het Italiaanse ministerie van financiën. Er wordt dan een Holding Reti Autostradali opgericht, waarvan CDP 51% belang neemt. Blackstone Infrastructure Partners en Macquarie nemen elk 24,5% belang.

Zelfs de Chinezen hebben kennelijk een belang in ASPI. Silk Road Fund heeft een deel van de resterende 11,9% van ASPI.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20458
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Bericht door Pino » za 12 jun 2021, 22:34

Het voornaamste wat me verrast ten opzichte van eerdere berichten is dat de eerder aangekondigde deal kennelijk nooit is afgerond. Dusdanig dat er een tweede deal met dezelfde strekking moet worden aangekondigd. En dat ligt minder aan de minderheidsaandeelhouders.

Wel weer bijzonder om daar meteen een 49% privaat aandeelhouderschap te zien. Natuurlijk, de staat behoudt de doorslaggevende stem, maar dit wordt/blijft een op winst gerichte onderneming, waarbij het belang van de private aandeelhouders het nog regelmatig zal winnen van dat van de belastingbetaler. En dat is toch waar de Italiaanse regering vanaf wilde. Is 30% Benetton dan echt zoveel slechter dan 49% Blackstone en Macquarie?

Durashift
autoweg
Berichten: 2119
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 15:32

Re: [I] Nieuwe eigendomsstructuur Autostrade per l'Italia

Bericht door Durashift » vr 15 okt 2021, 23:53

^^ afronding van de deal is nu wél in zicht:
Italian infrastructure group Atlantia (ATL.MI) said on Friday a deal had been reached with the Italian transport ministry to close a dispute over a fatal bridge collapse.

The settlement paves the way for the closing of a sale of Atlantia's stake in its motorway unit Autostrade per l'Italia to a consortium led by state-lender CDP.

(..)

In a statement, Atlantia confirmed it would pay 3.4 billion euros to settle the motorway contract dispute.

Atlantia, controlled by the Benetton family, also said it had been told it would not have to launch a bid on Autostrade Meridionali as a result of the settlement deal.(..)
https://www.reuters.com/world/europe/at ... 021-10-15/