[GTI] Autostrade Calais-Bâle

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40818
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

[GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Vinny » do 22 okt 2020, 17:12

Ik kwam langs het kanaal St. Quentin een brug tegen van wat ooit (blijkbaar) een autoweg Calais-Basel had moeten worden. De werkzaamheden zijn na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog opgeschort. Later is er ook nog een spoorlijn aangelegd op het tracé maar die is ook weer verdwenen.
https://goo.gl/maps/Zm7Xnm5tb5Vpi5QF6

Achtergrondinformatie:
http://forum.sara-infras.fr/viewtopic.php?f=16&t=93589

De overblijfselen worden langzamerhand wel gesloopt.
https://www.courrier-picard.fr/art/regi ... 7b0n664661
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10880
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Willem » do 22 okt 2020, 19:09

^^ In een wat andere vorm, via de A26, A4 en A35, ligt die verbinding er uiteindelijk wel.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Pino » do 22 okt 2020, 19:54

^^ Er zou mogelijk ook kunnen zijn gedoeld op A26-A5 en die dan doorgetrokken naar het oosten (zoals nog steeds half voorzien). RN44 vanaf Calais tot aan de N4 was hoe dan ook een belangrijke route is het Franse systeem. Deze werd niet voor niets E2 en, met de A26, een van de eerste niet-Parijse snelwegen die van de grond kwam. Het vervolg van deze E2-route was de N67 van Saint Dizier richting Dijon en dan kom je rond Chaumont uit op de N19, die je dan naar het oosten moet brengen. Allemaal N-wegen met historie als grote route, grotendeels al in het pre-autosnelweg-tijdperk ruim uitgebouwd.

Vind het wel apart dat in de SARA-draad vooral wordt gesproken over de autoweg Calais-Vitry le François oftewel de toenmalige N44. Dit was ook een route die in Frankrijk in de jaren rond WO2 was aangewezen als hoofdroute (grand itinéraire). Van een vervolg naar Basel was in dat systeem geen sprake, of het zou over de route Parijs-Vitry-Strasbourg moeten. Het Basel-element komt nu ineens naar voren uit lokale media. Daarbij ken ik de combinatie Calais-Basel wel van het spoor. Maar die verbinding liep noordelijker via Charleville-Mézières.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40818
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Vinny » vr 23 okt 2020, 18:26

Het Basel-element komt nu ineens naar voren uit lokale media.
Het is de officiële naam van de brug over het St. Quentinkanaal:
'Pont de l'Autostrade Calais-Bâle', dus het is wel degelijk formeel vastgelegd als geopunt. Of er ooit een concreet plan voor is geweest, of slechts een vaag idee op basis waarvan ze in het betrokken departement 'alvast' kunstwerken zijn gaan bouwen; daarvoor zal je diep de archieven voor in moeten vrees ik.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Pino » vr 23 okt 2020, 21:21

Hier nog een verder artikel: http://www.surma-route.net/nationale44/N44_1.html

Het departement had kennelijk het idee dat de D32 tussen Tertry en La Fère zou worden opgenomen in de internationale route Calais-Vitry en was alvast begonnen met deze uitbouwstandaard. Als je op luchtfoto’s kijkt, kun je de SNUPs zien liggen. Beginnend op de D32 ten noordwesten van Le Hamel, na het kanaal licht afbuigend zuidelijk langs Essigny-le-Grand en Benay om vervolgens met een mooi vloeiende bocht op de ex-N44 uit te komen. Vanaf het kanaal in westelijke richting zie je op de D32 ook wat lijnen die duiden op dorps-bypasses en ongelijkvloerse aansluitingen, waaronder natuurlijk de eveneens nooit in gebruik genomen brug bij Etreillers. Daarna reed je het departement Somme in en kwam op de D44 uit. Duidelijk voorzag men een route voor de N44 die verder westelijk naar Arras liep; op Wikisara staat ook (terecht) geschreven dat de lijnen die je vanuit de lucht zo duidelijk ziet erop duiden dat de planvorming in 1940 behoorlijk ver moet zijn geweest.

Het wás ook geen vreemd plan, want over Péronne en Bapaume zou korter zijn dan over St Quentin en Cambrai. Maar ja, die route bedient natuurlijk wel grotere plaatsen. Het lijkt er ook op dat deze zelfde discussie nog eens is herhaald voor de A26. Want toen lag de optie op tafel om, nadat de snelweg vanaf Calais bij Arras de A1 bereikt had, de doorgaande route even de A1 te laten volgen en dan pas ergens rond het knooppunt A1/A2 richting Reims af te buigen, langs Péronne en dan westelijk langs St Quentin (zie variant 6 hier). Niet dat deze bruggen daarvoor hadden kunnen worden gebruikt, maar het maakt het idee achter deze SNUP niet heel gek. Ook deze varianten zullen het hebben verloren omdat het zin had om een paar kilometer extra te maken en de genoemde steden te bedienen. Hoewel daar wel grenzen aan waren: in eerste instantie had men ook Douai nog willen bedienen. Maar dat werd uiteindelijk op flinke afstand gepasseerd.

Resteert natuurlijk nog steeds de vraag naar het Basel in de plannen. In officiële stukken van het departement werd toch echt gesproken over de weg Calais-Vitry le François. Dus wat voor dromen dan desalniettemin nog bestonden? Misschien toch een link met de trein, want Calais-Bâle was in Picardië best wel een begrip, dus men zal de mogelijkheid hebben gezien dat er na Vitry toch zeker doorrijd-opties waren tot Basel...
Laatst gewijzigd door Pino op za 24 okt 2020, 19:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40818
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Vinny » za 24 okt 2020, 9:01

Volgens de website was er in het interbellum wel degelijk sprake van een hoogwaardige internationale verbinding Engeland-Zwitserland die men wilde aanleggen. Het departement is mogelijk al begonnen met werkzaamheden, vooruitlopend op de incorporatie van twee buurtwegen ('chemin vicinaux') in het nationale netwerk. Persoonlijk vind ik de brug over het Sint-Quentinkanaal ook te massief gebouwd om enkel voor een lokale omleiding gebouwd te worden. Na de oorlog heeft men allereerst andere prioriteiten gehad om het netwerk te herstellen en zijn de opvolgers van het project: N 44 en A 26 op een ander - meer logisch - tracé gelegd.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Pino » za 24 okt 2020, 12:42

Vinny schreef: za 24 okt 2020, 9:01 Volgens de website was er in het interbellum wel degelijk sprake van een hoogwaardige internationale verbinding Engeland-Zwitserland die men wilde aanleggen.
Op de website die ik linkte? Daar komen Basel en Zwitserland alleen terug in citaten uit een artikel uit 2015, dacht ik?

Hoe dan ook, waar ik sprak over (SNUPs van) dorps-bypasses, doelde ik bepaald niet op lokale projectjes, maar op de grote autostrade die kennelijk om de dorpen heen moest worden geleid. En dat was, zo lees je op de website, inderdaad een route met ruime ontwerpstandaarden, zoals ook te zien aan de bruggen.

De vraag waarom dit project na WO2 niet is afgerond blijft wel fascinerend. Op het eerste gezicht is de N44-N39 (overigens wegnummers die voor de oorlog bij lange na niet de volledige route dekten) namelijk niet logischer tussen Laon en Arras, want zuidelijk langs St Quentin en over Bapaume was korter. En er waren al behoorlijke werkzaamheden verricht. Het zal desalniettemin wel een geldkwestie zijn geweest. Bestaande N-wegen konden houtje-touwtje worden opgeknapt en later worden uitgebouwd. En het waren wegen die de steden van de regio bedienden, wat de economie geholpen zal hebben. De luxe van een directere route zuidelijk van die steden moest maar even wachten. Om uiteindelijk eeuwig in die ijskast te blijven toen men zich ten tijde van de massamotorisatie begon te focussen op de A26.

Ik vermoed trouwens dat er ook nog een militaire reden was. Het is namelijk wel opvallend dat er eind jaren ‘30 maar vier grote wegen waren aangewezen in Frankrijk, namelijk die tussen Parijs en Bordeaux, Lyon en Strasbourg en die van Calais naar Vitry le François. Die laatste twee liggen minder voor de hand qua bevolkingscentra, maar des te meer waar het gaat om een mogelijke Duitse invasie. Waarbij de laatste dan diende voor versterkingen vanuit Engeland. Voor zo’n route was het bedienen van steden tussen Calais en Reims lang zo belangrijk niet; snel vanuit Calais aan het front zijn was alles wat telde. Dat soort overwegingen speelden na de oorlog natuurlijk totaal niet meer.
Laatst gewijzigd door Pino op zo 25 okt 2020, 16:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74093
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Chris » za 24 okt 2020, 13:48

Er was iets westelijker ook een brug bij Etraillers, die in 2015 gesloopt is:

Afbeelding

https://www.courrier-picard.fr/art/regi ... 7b0n664661

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74093
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Chris » za 24 okt 2020, 15:06

Ik heb specifiek gezocht op de 'autostrade Calais - Bâle' en 'autoroute Calais - Bâle'. Hier komt weinig naar voren, maar in een debatverslag uit 1971 wordt het wel genoemd: http://www.senat.fr/comptes-rendus-sean ... 5_1518.pdf

Il faut encourager le développement d'une ville particulièrement bien située comme Laon, ainsi que celui des centres voisins, en définissant quel sera le rôle de cette région charnière entre deux zones d'appui. La mise à quatre voies de la liaison Saint-Quentin—Reims pourrait être un tronçon de la future autoroute Calais—Bâle et constituerait un élément de développement indéniable.

Verder wordt in 1970 ook gesproken over specifiek Calais - Bâle in een rapport over de regio Parijs (met het nummer A26), dat echter geen hoge prioriteit had op dat moment: http://documents.irevues.inist.fr/bitst ... sequence=1

L'autoroute A 26 qui a vocation à être inscrite au Vie Plan, du moins dans son tracé allant jusqu'à Bouchain (près de Cambrai) et qui doit relier Calais à Bâle en passant ensuite par Saint-Quentin, Laon et Reims si l'on veut maximiser l'effet économique induit de cet axe au bénéfice du Nord de l'Aisne.

Hier wordt ook gesproken over een A26 Calais - Bâle: https://archive.org/stream/LeMondeDiplo ... 9_djvu.txt

Kennelijk heeft dat in die tijd toch wel geleefd. Het grootste deel van de A26 is een stukje later aangelegd (in de jaren '80), waarbij Reims - Troyes pas in 1992 werd geopend. Wellicht waren er toch plannen voor een A26 van Reims via Vitry, Chaumont, Vesoul en Belfort naar Basel.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21205
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [GTI] Autostrade Calais-Bâle

Bericht door Pino » za 24 okt 2020, 18:03

^^ Mooie vondsten, die er vooral op duiden dat departementen als de Aisne en Ardennes zo’n route graag zagen komen. Vraag is daarbij of die departementen daarbij enorm geïnteresseerd waren in het precieze verdere verloop. Zoals Willem al zei: met A26-A4-A35 is er een al met al prima verbinding Calais-Basel gekomen. Hoe dan ook, als je vanaf Reims/Vitry een beetje doordenkt, en weet dat ook belang werd gehecht aan Paris-Strasbourg (toen nog via de N4), lag het misschien wel meer voor de hand om te denken aan Vitry-Toul-Nancy gevolgd door een route door de Vogezen. De RNs vanaf Nancy waren daarbij natuurlijk ook al in een vroeger stadium heel aardig uitgebouwd.

Als je leest over de planvorming van de A26 op Wikisara, geeft dat toch een beeld van een snelweg gericht op Dijon. Wat ook is hoe indertijd de E2 liep. Het nummer liep in de plannen op enig moment zelfs tot aan Dijon of Beaune. De wegen Dijon-Langres, Langres-Nancy en Langres-Reims lijken daarbij ook min of meer gezamenlijk uitgedacht. Dat de rechtertak van die Y er een acht jaar eerder lag dan de linkertak zou het gevolg zijn van hard lobbyen door politici uit Lotharingen.

Het aangehaalde VIe Plan overigens hier. De A26 wordt niet met naam genoemd, maar wel een oost-west door het noorden vanaf Calais. Wat dan wel op de A26 tot Cambrai zal doelen, maar dan toch zeker zonder Basel. Verder wel een leuk document trouwens: de prioriteiten die men toen stelde voor snelwegbouw is best redelijk hoe het uiteindelijk is gelopen (zoek in het document op het woord autoroute).