De Duitsers kregen de keus: Nederlander worden en dus ook Nederlands leren, of vertrekken. De meeste Duitsers bleven, maar weigerden Nederlands te leren. Daar werd vanuit Nederlandse zijde niet echt tegen opgetreden. De Duitse bewoners dwingen het gebied te verlaten of Nederlands te laten leren, vond men niet netjes en werd met fascistische manieren vergeleken. Waar ons land net van bevrijd was, van fascisme.
De vraag is ook wat de geallieerden van een gedwongen verdrijving van de Duitse bewoners hadden gevonden. Waarschijnlijk hadden ze dan een streep door de Nederlandse plannen gezet.
Toen Elten in 1949 aan Nederland werd overgedragen, ontstond er vrij snel een Duitse "Heim ins Reich" beweging. Hoewel het Duitse Rijk uiteraard niet meer bestond, maar men drukte er wel de wens mee uit om ooit weer terug te keren naar Duitsland.
Beide feiten hielpen wel mee met het sentiment om die gebieden, ook de Selfkant was immers door Nederland geannexeerd, ooit weer aan Duitsland terug te geven. Al begin jaren vijftig begon men in ons land langzaam te beseffen dat een terugkeer van die gebieden naar Duitsland onontkoombaar zou zijn. Ook de West-Duitse regering (Adenauer) vond dat die gebieden door Nederland teruggegeven moesten worden. Duitsland had in het oosten immers al heel veel grondgebied verloren en de voormalige Sovjet zone werd de DDR. Ook de geallieerden hadden baat bij een stabiel en welvarend West-Duitsland.
Nederland kon zich wel vinden in die argumenten. Maar die gebieden zouden niet zo maar naar Duitsland terugkeren, daar moesten de Duitsers wel een vergoeding voor betalen.
Na jarenlange onderhandelingen kwam men overeen dat Duitsland Nederland 280 miljoen mark (dat zou nu ongeveer € 1,1 miljard zijn) "Wiedergutmachung" (schadeloosstelling) zou betalen, in ruil waarvoor enkele gebieden inclusief Elten en de Selfkant vanaf 1 augustus 1963 weer naar Duitsland zouden terugkeren.
Enkele gebieden zouden niet naar Duitsland terugkeren, maar Nederlands blijven. Niet alleen de Duivelsberg dus, zoals eerder beschreven, maar ook enkele andere gebieden, zoals het zuidelijk deel van het Montferland.
Overigens: de Nederlands - Duitse grens loopt tussen de

Elten en Rees heel dicht langs de A3. De berm van de Autobahn is nog net Duits grondgebied.
