Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bespreek hier alles wat specifiek aan een autosnelweg gerelateerd is, maar wat geen actuele plannen of uitvoeringsprojecten betreft

Moderator: Moderatoren

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Pino » ma 05 apr 2021, 21:03

Het zal wel toeval zijn, maar de laatste tijd valt mij op meerdere plaatsen een bundeling tussen snelweg en hoogspanningsnet op. Op redelijke stukken A4 bijvoorbeeld rijd je parallel aan het 380 kV-net. En de A10-noord heeft het ook vrij sterk, waarbij hoogspanning en snelweg al vanaf hele vroege plankaarten naast elkaar stonden ingetekend. A6 in Flevoland, zelfde verhaal. Op andere plekken lijken de twee dan weer niet gebundeld. Van Dodewaard naar het zuiden volgt bijvoorbeeld totaal niet de A73 en Maasbracht-Eindhoven-Tilburg volgt ook geen snelwegen. Moerdijk-Borssele volgt enige tijd de A17, maar gaat vanaf Roosendaal anders om Bergen op Zoom en volgt in Zeeland ook niet heel strak de A58. En o ja, zie ik de 150 kV-lijn Den Bosch-Eindhoven-Nederweert nou het uiteindelijk verworpen RW75-traject oostelijk langs Eindhoven volgen?

Iemand er enig zicht op planvorming hier? Wanneer werd gebundeld en wanneer eerder niet? Voor de liefhebbers een kaart op https://webkaart.hoogspanningsnet.com/

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41380
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Vinny » ma 05 apr 2021, 21:07

Waar veel verkeer heen moet, moet vaak ook veel elektriciteit heen, en als er al een snelweg ligt is het landschap al kapot dus dan kan de hoogspanningskabel er ook nog wel bij, en vice verca. Dus dat er samenhang bestaat hoeft geen verwondering op te leveren.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10230
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Peter » ma 05 apr 2021, 22:11

Voor hoogspanning hoeft men niet de oude snelweg structuren (van stad naar stad) te volgen. De kortste route die niet over woonkernen loopt meestal. Natuurgebieden zijn meestal geen groot bezwaar
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1328
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door PeterSchoeber » ma 05 apr 2021, 23:31

Bundeling van infrastructuur is iets van de laatste 20 jaar. Daarvoor bestond het nut/de noodzaak niet omdat men toen nog geen anti tegen alles lobby had. Dat het landelijk 380 kV koppelnet voor het grootste deel een eigen tracé kent t.o.v. autosnelwegen zal ongetwijfeld komen uit de tijd van aanleg, 70-er jaren van de vorige eeuw, toen iedere infra toko zijn eigen beleid had aangaande de tracé keuze. Als je de netkaarten van het hoogspanningsnet goed bekijkt kun je ook in het 150 kV netwerk een soort van koppelnet ontdekken.

Dat in de Flevopolders e.e.a, koppelnet, spoorlijn en A-6 min of meer wel parallel lopen zal wel komen omdat de polders van recente datum zijn toen alles toevallig wel werd gebundeld.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20583
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door waldo79 » di 06 apr 2021, 10:25

De lijn van Dodewaard naar Maasbracht is ook weer stukken ouder dan de A73. Volgens mij is er bij het hoogspanningsforum wel meer achtergrondinformatie over het hoogspanningsnet terug te vinden.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Pino » di 06 apr 2021, 10:34

^^ Grote delen van het 380 kV-net zijn toch ook wel uit de laatste 20 jaar? Bijvoorbeeld de ring door de Zuidelijke Randstad; daar zijn pas in 2012 de 'tracébesluiten' voor genomen. Dus dat zou duiden op veel bundeling, en die ontbreekt op veel plaatsen dan toch.

Kijk je naar die ring in de Zuidelijke Randstad, die loopt dan ook op een paar punten parallel aan de A4. Komend uit het noorden buigt hij bij Leiden ook af van de A4 richting Zoetermeer op hetzelfde punt als de HSL-tunnel afbuigt. Echter, de twee lopen wel een stukje uit elkaar en de HSL loopt dichter tegen Zoetermeer aan dan de 380 kV-lijn. Om uiteindelijk aan de zuidkant van Delft toch weer bij de A4 uit te komen. Het aparte daar is dat de route naar de Maasvlakte langs dat stuk A4 van zuid naar noord loopt, om dan bij Wateringen richting Maasvlakte af te buigen. Precies het Harnasch-Kruis waar een mogelijk begin van het Oranjetunnel-tracé was gedacht. Dit laatste laat trouwens wel zien dat bij de planning van een hoogspanningsnet een paar kilometer omweg niet zo erg is. Voor een auto-route moet je zo'n bocht als om Delft om allerlei redenen niet willen ...
Vinny schreef: ma 05 apr 2021, 21:07 Waar veel verkeer heen moet, moet vaak ook veel elektriciteit heen, en als er al een snelweg ligt is het landschap al kapot dus dan kan de hoogspanningskabel er ook nog wel bij, en vice verca. Dus dat er samenhang bestaat hoeft geen verwondering op te leveren.
De elektriciteit gaat eerder van grote centrale naar grote centrale; eventueel naar uitwisselpunten met de regionale netten, die dan weer de steden bedienen. Maar die centrales en uitwisselpunten liggen dan weer buiten de steden, dus daar loopt de parallel "waar verkeer heen moet, daar moet ook elektriciteit heen" wat scheef. De belangrijke punten in de Rijnmond zijn bijvoorbeeld de centrales op de Maasvlakte en een uitwisselpunt bij Krimpen. Dat het wegennet daar niet op gericht is, mag evident zijn. Vergeet verder niet dat je behalve de mensen, die elektriciteit verbruiken, ook nog belangrijke industriële grootverbruikers hebt. Denk aan bepaalde grote fabrieken (hoogovens, aluminiumsmelterijen), maar bijvoorbeeld ook de tuinbouw. Daar is ons snelwegennet veel minder op gericht dan ons hoogspanningsnet. Maar goed, onder de streep blijft natuurlijk wel een feit dat er gewoon elektriciteit moet worden verplaatst tussen landsdelen, en dat doen snelwegen nu eenmaal ook.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rein » di 06 apr 2021, 10:38

Pino schreef: di 06 apr 2021, 10:34 Kijk je naar die ring in de Zuidelijke Randstad, die loopt dan ook op een paar punten parallel aan de A4. Komend uit het noorden buigt hij bij Leiden ook af van de A4 richting Zoetermeer op hetzelfde punt als de HSL-tunnel afbuigt. Echter, de twee lopen wel een stukje uit elkaar en de HSL loopt dichter tegen Zoetermeer aan dan de 380 kV-lijn.
Waar de 380 Kv door het Groene Hart loopt, parallel aan de koeientunnel, lag voorheen een andere hoogspanningslijn. Ik vermoed dat het politiek beter te verkopen is om een lijn neer te leggen op een plaats waar een andere lijn wordt geamoveerd dan een heel ander tracé er doorheen te krijgen (ook al wordt dan nog steeds de oude lijn geamoveerd). Feitelijk zag je hetzelfde bij (dezelfde) 380 Kv lijn die aan de westkant van de Haarlemmermeer is aangelegd. Deze volgt grotendeels het tracé van de voormalige 150 Kv lijn die zelf geamoveerd is.

Overigens vind ik het persoonlijk absurd dat die 380 Kv lijn bij Zoeterwoude zo bovengronds door de weilanden is aangelegd. Ik vind zo'n opzichtige hoogspanningslijn ontzettend beeldbepalend en -verstorend, terwijl we het met zijn allen hebben over het behouden en versterken van het Groene Hart.

En als ik dan toch bezig ben: nabij de N205 (en bij de A9) zijn de Wintrack masten rood-wit gekleurd en hebben ze een felle rode lamp bovenin zitten, dit allemaal vanwege de nabijheid van Schiphol. Het zal vast in één of ander regeltje staan, maar een knappe piloot die zijn vliegtuig in de buurt van die masten zou weten te krijgen. Ondertussen kan je die lampen op 20 km afstand zien en valt die hoogspanningslijn gigantisch op terwijl die Wintrack masten juist 'verkocht' zijn als ranker en slanker en minder beeldvervuilend. En heel bijzonder dat Tennet het in de informatieavonden en brochures etc. allemaal niet gehad heeft over deze storende elementen. :shutup:

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Pino » di 06 apr 2021, 11:46

Rein schreef: di 06 apr 2021, 10:38 En als ik dan toch bezig ben: nabij de N205 (en bij de A9) zijn de Wintrack masten rood-wit gekleurd en hebben ze een felle rode lamp bovenin zitten, dit allemaal vanwege de nabijheid van Schiphol. Het zal vast in één of ander regeltje staan, maar een knappe piloot die zijn vliegtuig in de buurt van die masten zou weten te krijgen. Ondertussen kan je die lampen op 20 km afstand zien en valt die hoogspanningslijn gigantisch op terwijl die Wintrack masten juist 'verkocht' zijn als ranker en slanker en minder beeldvervuilend.
Zelfs die zonder lampen -dus massief wit- vallen meer op dan de oude masten. Dat zal ongetwijfeld ook de reden zijn dat die langs de A4 me zo opvielen de laatste tijd. De oudere lijn langs de A6 bijvoorbeeld was me nooit zo opgevallen; het was dat ik niet heel lang terug daarover las in wat stukken over de gestage groei van Almere. Maar goed, die grotere zichtbaarheid heb je vanaf de snelweg, waar ze lang in de zichtlijn liggen, mede omdat de masten natuurlijk in de zichtlijn van de snelweg zelf liggen doordat lijn en snelweg parallel lopen. Dat effect van je zichtlijn zie je ook bij de windmolens langs de E19 kort ten zuiden van Hazeldonk. Voor omwonenden is de impact mogelijk anders. Ik woon zelf met uitzicht op de hoogspanningslijnen over het IJmeer en die masten zijn toch wel forse structuren als je uit je raam kijkt. Terwijl je ze vanuit de auto dus bijna niet opvallen.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rein » di 06 apr 2021, 12:12

Tja, dit zegt Tennet (of althans een door hen ingehuurde architect) over de Wintrack-masten:
Toelichting op mastontwerp Beeldkwaliteitseisen Wintrack. Zwarts & Jansma Architecten 2014 schreef:De Wintrack-masten zijn een rank en strak vormgegeven ensemble van masten. Ze zijn terughoudend in het landschap doordat ze gestileerd zijn in het silhouet en minimalistisch in detail. De compacte bundeling van circuits reduceert niet alleen het magneetveld aanzienlijk, ook geeft het een hedendaags en vernieuwend beeld. Zij zijn markant door de V-vormige fasedragers en neutraal in kleurstelling van grijstinten. In tegenstelling tot de horizontaal georiënteerde vakwerkmasten, benadrukken de Wintrack steunmasten de verticaliteit van de hoogspanningsmasten. Hierdoor worden de masten opgenomen in het open landschap. Slankheid is van een niet te onderschatten belang. De top van de mast is slank en krijgt een minimum aan detail, om zo ogenschijnlijk te verdwijnen in de lucht. Het conische mastlichaam heeft een strakke lijn van voet tot top. De mast is glad afgewerkt, het oppervlak zo strak mogelijk. Om de rust en eenvoud van de mast te bewaren worden de appendages, zoals klim- en onderhoudsvoorzieningen, alleen met in het mastlichaam geïntegreer- de verbindingen uitgevoerd. Hoek- en steunmasten worden op dezelfde wijze gedetailleerd, om zo eenduidige taal te krijgen binnen een traject.
Yeah right.

Ik vind die masten dus behoorlijk opvallen in het landschap en als je er dan ook nog tientallen op een rij in rood-witte kleurstelling uitvoert én er een felle rode lamp bovenop zet, dan wordt bovenstaand verhaal gewoonweg lachwekkend. En ik heb Tennet daar echt niet over gehoord toen ze de 380Kv masten gingen neerzetten tussen Beverwijk en Hoofddorp en ze via allerlei kanalen omwonenden informeerden en draagvlak trachtten te creëeren.
Laatst gewijzigd door Rein op di 06 apr 2021, 12:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10243
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Mark » di 06 apr 2021, 12:17

Pino schreef: ma 05 apr 2021, 21:03Iemand er enig zicht op planvorming hier? Wanneer werd gebundeld en wanneer eerder niet? Voor de liefhebbers een kaart op https://webkaart.hoogspanningsnet.com/
Als iemand die meewerkt aan deze kaart kan ik wel wat toelichting geven. Over (bovengrondse) hoogspanning is enorm veel te vertellen, ook qua geschiedenis. Ik zal proberen het kort samen te vatten hieronder :).

De ontwikkeling van het hoogspanningsnet kent in zekere zin wel wat parallellen met die van wegen. In den beginne waren regio's verantwoordelijk voor productie en transport van elektriciteit binnen hun eigen gebied. Bedrijven met illustere namen als PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland) en PNEM (Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij) bouwden de centrales, de hoogspanningslijnen en legden de kabels naar de woningen. Na de oorlog begon het besef te leven dat met de groeiende behoeftes, voordeel te te behalen was als de netten gekoppeld werden door de regio's. Waar de regionale netten werden bedreven op meestal 50 kV (en lager), werd een interregionaal koppelnet ingericht op 150 kV (110 kV in de drie noordelijke provincies, het hoe en wat is weer een verhaal apart). De energiebedrijven begonnen samen te werken in de SEP (N.V. Samenwerkende Elektriciteits-Productiebedrijven).

In de periode 1949 tot grofweg 1970 is gebouwd aan een 150 kV koppelnet met vrijwel alleen bovengrondse kabels (uitgezonderd binnensteden). Dit net is vandaag de dag nog grotendeels te herkennen, ondanks dat er wel wat is gesneuveld her en der. Belangrijk om te beseffen is dat milieu niet echt hoog op de agenda stond evenals inspraak vanuit de bevolking. Veel lijnen zijn dus gewoon 'recht' aangelegd. Dwars door kernen en natuurgebieden. Goed voorbeeld is de (deels voormalige) lijn tussen Geertruidenberg en Dordrecht dwars door de Biesbosch en tal van 150 kV lijnen die door dorpen heen lopen, over of vlakbij woningen.

Omstreeks 1970 en later kwam de behoefte tot een sterker koppelnet. 380 kV biedt net zoals een autosnelweg de voordelen van schaalvergroting: meer capaciteit voor een Europa dat steeds meer stroom nodig heeft. De oplettende kijker weet natuurlijk dat in die periode ook de publieke opinie ten opzichte van infrastructuur begon te veranderen. Milieu-impact kwam hoger op de agenda, omwonenden kregen meer rechten. Voor hoogspanningslijnen gold dit ook en in de ontwikkeling van het landelijke 380 kV koppelnet zie je dit heel goed terugkomen. De eerste lijnen (zoals Krimpen - Dordrecht - Maasvlakte) volgen een behoorlijk rechtlijnig tracé, maar Mijnsherenland wist hier al een omleiding af te dwingen (duidelijk te herkennen op de kaart). De lijn van Diemen naar Beverwijk, die in Zaandam letterlijk over de huizen loopt, is van eind jaren 70. Zoiets aanleggen zou 20 jaar later al onmogelijk zijn vanwege de angst voor de magneetvelden die gepaard gaan bij zulke lijnen.

In de jaren 80 en 90 begon het 380 kV net verder uit te rollen naar het oosten en noorden van het land en je ziet aan de routes dat hier anders over is nagedacht dan grofweg tien of twintig jaar geleden. Bundeling met bestaande infrastructuur werd gezocht. Masten werden hoger of lager als de situatie erom vroeg. Bij de lijn van Zwolle naar Meeden (Groningen) is ook veel 110 kV gebundeld met de nieuwe lijn, ten koste van oude lijnen die zijn gesloopt of omgevormd tot grondkabel.

Verkabelen is sowieso een ding. Techniek staat niet stil en vandaag de dag laat een 150 kV lijn zich prima onder de grond stoppen. Dat is wat anno nu ook grootschalig gebeurd. Nieuwbouw vind bijna niet meer plaats als bovengrondse lijn (uitzonderingen daargelaten) en soms -als er een potje met geld is- worden bovengrondse lijnen door woonkernen ook gesloopt en onder de grond gestopt. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in Heerhugowaard en Apeldoorn en ook recent is zo'n project aangekondigd in Veenendaal in de 150 kV lijn Utrecht - Arnhem. Bij 380 kV is dit een iets ander verhaal, technische uitdagingen liggen hier veel hoger. Het kan (en wordt ook gedaan zoals bij Delft en Hoofddorp), maar het kost een lieve duit extra en gaat gepaard met allerlei beperkingen. Ook wordt tegenwoordig vrijwel altijd een oude lijn opgeruimd als ergens een nieuwe bovengrondse lijn moet komen (uitruilbeginsel). Meestal wordt er dan een 110 of 150 kV lijn opgeruimd en op het bestaande tracé een nieuwe 380 kV lijn aangelegd. Soms wordt ook als extraatje in de regio een lijn opgeruimd en verkabeld.

Zoals al in dit topic aangehaald zijn er recent veel nieuwe projecten opgestart en sommigen inmiddels ook alweer afgerond, uiteraard ook aangejaagd door de energietransitie. Het project Randstad 380 kV (wat de Randstedelijke Ring heeft voltooid) was hier een van de meest in oog springende. In het hele land wordt echter geklust aan het net. Er is een nieuwe bovengrondse verbinding opgeleverd met Duitsland (Doetinchem - Bocholt) en de Eemshaven krijgt een 380 kV koppeling met Vierverlaten (nabij Groningen).

Kenmerkend voor al deze recente projecten, is dat nog meer dan vroeger er enorm veel aandacht is voor milieu, burgerinspraak en (specifiek voor hoogspanning) magneetvelden. Met de beperkingen van 380 kV als grondkabel in het achterhoofd, heeft dit ervoor gezorgd dat TenneT (de spirituele opvolger van SEP*) zich genoodzaakt zag een nieuw mastmodel te introduceren, vooral voor het lastige stuk in de dichtbebouwde Randstad. Dan heb ik het uiteraard over de Wintracks, zoals ze te bewonderen zijn langs de A4 en A18. Het model is enigszins controversieel. Ze zijn aanzienlijk duurder dan traditionele vakwerkmasten, onderhoud is veel complexer (maar op zichzelf zijn ze wel onderhoudsarmer) en de hoekmasten hebben last van doorbuiging (goed zichtbaar bij 380 kV station Bleiswijk langs de A12 en de HSL). Het grote voordeel is het smalle magneetveld wat deze masten hebben, maar dit kan op zich ook bereikt worden met vakwerk. De keuze voor Wintracks in bijvoorbeeld Groningen is wel opvallend te noemen, omdat bebouwing daar niet echt een issue is in het open gebied.

Interessant nieuwtje om hierbij te vermelden is dat de nieuwe 380 kV lijn van Tilburg naar Borsele (Zuidwest 380 kV) uitgevoerd gaat worden met traditioneel vakwerk in plaats van Wintrack. Ook zullen bij dit project oude 150 kV lijnen sneuvelen.
Rein schreef: di 06 apr 2021, 10:38En als ik dan toch bezig ben: nabij de N205 (en bij de A9) zijn de Wintrack masten rood-wit gekleurd en hebben ze een felle rode lamp bovenin zitten, dit allemaal vanwege de nabijheid van Schiphol. Het zal vast in één of ander regeltje staan, maar een knappe piloot die zijn vliegtuig in de buurt van die masten zou weten te krijgen.
Hoewel ik de kritiek snap, is Nederland hier wel bijzonder in. Internationale richtlijnen stellen dat objecten boven de x aantal meter zichtbaar moeten zijn voor vliegverkeer. In het buitenland zie je zodoende dat hoogspanningsmasten al vrij snel knipperlichten hebben, rood-witte beschildering en al dan niet gekleurde bollen in de kabels om de zichtbaarheid te verbeteren. Nederland past dit nagenoeg niet toe en hiermee zijn we een uitzondering. Dat het fout kan gaan weten we inmiddels ook. In 2017 vloog een apache tegen een hoogspanningsmast bij Zoelmond en in 2007 was het raak in de Bommelerwaard. Je mag je in zekere zin gelukkig prijzen dat het aantal kerstboommasten in Nederland zo beperkt is.

* De oplettende kijker weet wellicht dat de vorming van TenneT uit SEP onderdeel was van de liberaliseringen uit de jaren 90, geregeld via de Elektriciteitswet (1998) en Splitsingswet (2006).

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31586
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Palance » di 06 apr 2021, 12:23

Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17
Pino schreef: ma 05 apr 2021, 21:03Iemand er enig zicht op planvorming hier? Wanneer werd gebundeld en wanneer eerder niet? Voor de liefhebbers een kaart op https://webkaart.hoogspanningsnet.com/
Als iemand die mede werkt aan deze kaart kan ik wel wat toelichting geven. Over (bovengrondse) hoogspanning is enorm veel te vertellen, ook qua geschiedenis. Ik zal proberen het kort samen te vatten hieronder :).
Website schreef:Server overbelast
Op dit moment is onze server op dit overbelast (9.0071992538547E+15).
Onze onze excuses voor deze onverwachte tegenvaller, u kunt het op een later tijdstip altijd weer proberen.
Met vriendelijke groet,
Siteteam hoogspanningsnet.com
:mrgreen:
Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17worden bovengrondse lijnen door woonkernen ook gesloopt en onder de grond gestopt.
Dat is ook hier in Barendrecht gebeurd toen Carnisselande werd gebouwd. Hier gaat de boel nu de grond in (bij het Vaanplein) en hier bij Rhoon komt-ie de grond weer uit.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Pino » di 06 apr 2021, 12:52

Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17 Omstreeks 1970 en later kwam de behoefte tot een sterker koppelnet. 380 kV biedt net zoals een autosnelweg de voordelen van schaalvergroting: meer capaciteit voor een Europa dat steeds meer stroom nodig heeft. De oplettende kijker weet natuurlijk dat in die periode ook de publieke opinie ten opzichte van infrastructuur begon te veranderen. Milieu-impact kwam hoger op de agenda, omwonenden kregen meer rechten. Voor hoogspanningslijnen gold dit ook en in de ontwikkeling van het landelijke 380 kV koppelnet zie je dit heel goed terugkomen. De eerste lijnen (zoals Krimpen - Dordrecht - Maasvlakte) volgen een behoorlijk rechtlijnig tracé, maar Mijnsherenland wist hier al een omleiding af te dwingen (duidelijk te herkennen op de kaart). De lijn van Diemen naar Beverwijk, die in Zaandam letterlijk over de huizen loopt, is van eind jaren 70. Zoiets aanleggen zou 20 jaar later al onmogelijk zijn vanwege de angst voor de magneetvelden die gepaard gaan bij zulke lijnen.
Die lijn Dordrecht-Maasvlakte gaat in en ten westen van Spijkenisse toch min of meer over een tracé dat was gedacht voor Rijksweg 15? Het zal voor de planvorming vast wel makkelijk zijn geweest, met name wanneer de overheid al eigenaar van de grond was. Het zuiden van Spijkenisse zelf moest toen natuurlijk nog ontwikkeld worden. Dat heeft men in de jaren '80 gedaan, met huizen op niet supergrote afstand van de lijn (voorbeeld).
Laatst gewijzigd door Pino op di 06 apr 2021, 19:01, 1 keer totaal gewijzigd.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rein » di 06 apr 2021, 13:17

Pino schreef: di 06 apr 2021, 11:46Ik woon zelf met uitzicht op de hoogspanningslijnen over het IJmeer en die masten zijn toch wel forse structuren als je uit je raam kijkt. Terwijl je ze vanuit de auto dus bijna niet opvallen.
Die twee masten aan weerszijde van het Buiten-IJ zijn met een hoogte van 135 meter extra hoog om het scheepvaartverkeer niet te hinderen. Het is wel duidelijk dat ze een heel stuk hoger en daarmee ook zichtbaarder zijn dan andere vakwerkmasten.

Afbeelding

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5087
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rogier » di 06 apr 2021, 13:39

Hoewel ik een deel van de kritiek op hoogspanningsmasten kan voorstellen, zit hier ook een hoop gezeur tussen. Doorgaans geen geluidsoverlast en de natuur heeft er eigenlijk totaal geen last van. Ook het gevaar van de elektro magnetische straling is zwaar overtrokken. Dit is geen ioniserende straling en alleen om die reden niet erg gevaarlijk. Natuurlijk kun iets warmer worden als met deze straling (grote hoeveelheden) in aanraking komt. Echter dit gebeurd ook als je op een hete zomerdag in de zon loopt. Ik kan mij niet herinneren dat dit voor grote problemen gezorgd heeft.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22893
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door harry » di 06 apr 2021, 13:47

In 2007 ook al, in de Bommelerwaard.
Die apaches hadden de wegwijzers niet gezien:
SPOILER: TOON

Afbeelding
Afbeelding
Foto's genomen in 2007 in Valburg, niet ver van de apache-crashes.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
MaartenE
verkeersader
Berichten: 604
Lid geworden op: di 03 nov 2015, 14:16

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door MaartenE » di 06 apr 2021, 13:50

^^
Dan moet die Apache nòg lager gaan vliegen om die borden te zien, en BOINK, weer een babygolf... ;)
Tweerichtingsfietspaden zijn uitgevonden door een verkeerskundige met helicopter-ouders.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22893
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door harry » di 06 apr 2021, 13:51

Rogier schreef: di 06 apr 2021, 13:39Ook het gevaar van de elektro magnetische straling is zwaar overtrokken.
Ik heb de eerste 25 jaar van mijn leven onder een hoogspanningsmast gewoond. Het is niet meer na te gaan of mijn kwalen en afwijkingen daar iets mee te maken hebben gehad.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10230
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Peter » di 06 apr 2021, 13:52

Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17
Rein schreef: di 06 apr 2021, 10:38En als ik dan toch bezig ben: nabij de N205 (en bij de A9) zijn de Wintrack masten rood-wit gekleurd en hebben ze een felle rode lamp bovenin zitten, dit allemaal vanwege de nabijheid van Schiphol. Het zal vast in één of ander regeltje staan, maar een knappe piloot die zijn vliegtuig in de buurt van die masten zou weten te krijgen.
Hoewel ik de kritiek snap, is Nederland hier wel bijzonder in. Internationale richtlijnen stellen dat objecten boven de x aantal meter zichtbaar moeten zijn voor vliegverkeer. In het buitenland zie je zodoende dat hoogspanningsmasten al vrij snel knipperlichten hebben, rood-witte beschildering en al dan niet gekleurde bollen in de kabels om de zichtbaarheid te verbeteren. Nederland past dit nagenoeg niet toe en hiermee zijn we een uitzondering. Dat het fout kan gaan weten we inmiddels ook. In 2017 vloog een apache tegen een hoogspanningsmast bij Zoelmond en in 2007 was het raak in de Bommelerwaard. Je mag je in zekere zin gelukkig prijzen dat het aantal kerstboommasten in Nederland zo beperkt is.
Er zijn veel landen (waaronder Duitsland) met zeer veel regionale vliegvelden, waar ook in het donker wordt gevlogen, zeker in de winter, en masten ook op heuvelruggen staan, en de vliegvelden altijd in een dal liggen. Daarbij wordt er veel met kleine vliegtuigjes gevlogen die niet altijd geavanceerde navigatieapparatuur hebben, die de masten (ruim) ontwijkt. In Nederland hebben we nu vaak onnodige knipperlampen op windmolens staan en bergruggen vind je alleen rond Maastricht. En dat terwijl er op de meeste plekken nooit wat laag overvliegt in het donker en vaak ook niet in de dag (zoals langs de N33). De meeste traumahelicopters vliegen ook niet in het donker. Er is nu een lobby aan de gang om die lampen uit te krijgen (of hoogstens aan tijdens openingstijden van een nabij vliegveld als Eelde).
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Bobbje
polderweggetje
Berichten: 34
Lid geworden op: vr 22 aug 2014, 20:01

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Bobbje » di 06 apr 2021, 13:54

Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17
Interessant nieuwtje om hierbij te vermelden is dat de nieuwe 380 kV lijn van Tilburg naar Borsele (Zuidwest 380 kV) uitgevoerd gaat worden met traditioneel vakwerk in plaats van Wintrack. Ook zullen bij dit project oude 150 kV lijnen sneuvelen.
De nieuwe lijn Borsele - Rilland, welke momenteel gerealiseerd wordt door BAM en Switch (Mobilis/Strukton), zullen wel windtrackmasten zijn.

https://www.tennet.eu/nl/ons-hoogspanni ... 0-kv-west/

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10230
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Peter » di 06 apr 2021, 13:59

harry schreef: di 06 apr 2021, 13:51
Rogier schreef: di 06 apr 2021, 13:39Ook het gevaar van de elektro magnetische straling is zwaar overtrokken.
Ik heb de eerste 25 jaar van mijn leven onder een hoogspanningsmast gewoond. Het is niet meer na te gaan of mijn kwalen en afwijkingen daar iets mee te maken hebben gehad.
Dwangmatig willen fotograferen is een bekende bijwerking van hoogspanning, net als een verslaving aan tekenstrips met eenden.
Je zult ermee moeten leven vrees ik.

PS Er lijkt een lichte correlatie te bestaan tussen langdurige blootstelling aan hoogspanningsvelden en kans op hersentumoren bij kinderen (al dan niet op latere leeftijd) en niet bij volwassenen. 5-10% meer kans ofzo, maar genoeg om geen woningbouw (zeer) nabij hoogspanningsmasten toe te staan (maar te weinig om bestaande woningen af te breken of kabels om te leggen). Alleen (kinder)scholen mogen niet meer dacht ik.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

RikB
stadsweg
Berichten: 409
Lid geworden op: ma 04 sep 2017, 9:19

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door RikB » di 06 apr 2021, 14:07

Regelmatig rij ik door het Groene Hart. Het valt mij op dat (na enige gewenning) de masten inderdaad minder opvallend zijn dan hun voorgangers. Op de een of andere manier vallen de kabels soms volledig weg. Iets wat ik met de oude masten niet kan herinneren.

Rogier
2x2 autosnelweg
Berichten: 5087
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rogier » di 06 apr 2021, 14:10

Correlaties die gebaseerd zijn op studies kwalitatief minder goed uitgevoerd zijn. Bij 1 studie lichte correlatie. Later is deze studie doorgezet (langere tijdperiode om meer data te verzamelen) en toen kwam men er achter dat er geen correlatie was. Toch erg vreemd dat medewerkers die hun hele leven in een elektrische centrale werken niet massaal kanker krijgen. Als er een omgeving is met deze straling, dan zijn het elektrische centrales.
Ik neem dat soort conclusies met de spreekwoordelijke lading zout.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21978
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Pino » di 06 apr 2021, 15:05

Rein schreef: di 06 apr 2021, 13:17Die twee masten aan weerszijde van het Buiten-IJ zijn met een hoogte van 135 meter extra hoog om het scheepvaartverkeer niet te hinderen. Het is wel duidelijk dat ze een heel stuk hoger en daarmee ook zichtbaarder zijn dan andere vakwerkmasten.
Welbekend. Ondanks de hoogte lijkt de omvang op de vloer van die hoge masten echter niet een heel stuk groter. Zie https://www.google.com/maps/@52.3762697 ... g19Iyw!2e0

Voor het uitzicht vind ik echter de armaturen aan de bovenkant, waaraan de kabels hangen, veel gezichtsbepalender. En bij die hoge masten over vaarwater ogen die vrij klein omdat ze op het oog verder weg zijn en losser staan van omringend landschap. Lagere masten hebben op bepaalde manieren meer visuele impact dan die hoge die in het water staan. Maar goed, het was me niet te doen om een discussie hier over inpassing in het landschap...
Laatst gewijzigd door Pino op di 06 apr 2021, 19:31, 1 keer totaal gewijzigd.

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10230
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Peter » di 06 apr 2021, 16:19

Rogier schreef: di 06 apr 2021, 14:10 Correlaties die gebaseerd zijn op studies kwalitatief minder goed uitgevoerd zijn. Bij 1 studie lichte correlatie. Later is deze studie doorgezet (langere tijdperiode om meer data te verzamelen) en toen kwam men er achter dat er geen correlatie was. Toch erg vreemd dat medewerkers die hun hele leven in een elektrische centrale werken niet massaal kanker krijgen. Als er een omgeving is met deze straling, dan zijn het elektrische centrales.
Ik neem dat soort conclusies met de spreekwoordelijke lading zout.
Ik ken de laatste inzichten niet. Maar bij een heel zwakke correlatie kan er ook sprake zijn van toeval of een indirecte correlatie want je moet heel grote uniforme groepen hebben om toeval uit te filteren. De correlatie was er niet voor volwassen, dus volwassen mensen in een centrale zullen het ook niet vaker hebben. Of die voor kinderen achterhaald is weet ik dus niet. De regelgeving is niet aangepast, dus die gaat nog steeds uit van een (waarschijnlijke) correlatie.

De indirecte correlatie is er eentje die geen direct fysische relatie heeft tussen oorzaak en ziekte, maar een andere. Als je (onterecht) dagelijkse angst hebt voor "effecten" schaadt dat soms je gezondheid, en lijkt er een correlatie te zijn met het gevaar bij een gezondheidsonderzoek. Het kan ook zijn dat mensen die onder een hoogspanningsmast of naast een vuilverbrander of snelweg gaan (of blijven) wonen, mensen zijn met minder keuzes in het leven, met soms ook een ongezondere levensstijl. Zijn mensen naast de snelweg ongezonder door de snelweg of omdat daar ongezondere mensen gaan wonen ? Moeilijk uit de statistiek te halen.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20583
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door waldo79 » di 06 apr 2021, 16:35

Pino schreef: di 06 apr 2021, 15:05 ...Welbekend. Ondanks de hoogte lijkt de omvang op de vloer van die hoge masten echter niet een heel stuk groter. Zie https://www.google.com/maps/@52.3762697 ... g19Iyw!2e0
De masten over de Beneden-Merwede naast de A15 bij Sliedrecht maken een beste indruk: locatie.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7885
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Jackbauer1350 » di 06 apr 2021, 19:51

Het geldt ook een beetje voor spoorlijnen. Grote lengte van de A12 ligt een spoorlijn parallel. Geldt ook voor de A6 tussen Muiderberg en Lelystad.
De A1 is een flink stuk vanaf Amersoort oostwaarts vergezeld van een spoorlijn.
Bij de A27 was als ik mij niet vergis ooit eens gepland of in ieder geval een idee dat er een spoorlijn Utrecht - Breda deels parallel zou komen.
De A9 heeft tussen Beverwijk en Alkmaar een spoorlijn op enige afstand.
Idem voor de A/N8/N203.
De A7, destijds rw9 met een eens geplande spoorlijn op de Afsluitdijk en het gedeelte dat nu N99 is.

Rein
2x4 autosnelweg
Berichten: 10215
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Rein » di 06 apr 2021, 20:06

^^ Voor de omlegging van de A9 in 1996 lag de A9 kilometers lang langs de spoorlijn.

De HSL ligt trouwens ook vlak langs de A4 bij Roelofarendsveen en langs de A16. En ook in België een heel stuk natuurlijk.

En in Nederland heb je natuurlijk ook de spoorlijn tussen beide rijbanen van de A10 zuid en het begin van de A4.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10243
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Mark » di 06 apr 2021, 20:27

Bobbje schreef: di 06 apr 2021, 13:54
Mark schreef: di 06 apr 2021, 12:17
Interessant nieuwtje om hierbij te vermelden is dat de nieuwe 380 kV lijn van Tilburg naar Borsele (Zuidwest 380 kV) uitgevoerd gaat worden met traditioneel vakwerk in plaats van Wintrack. Ook zullen bij dit project oude 150 kV lijnen sneuvelen.
De nieuwe lijn Borsele - Rilland, welke momenteel gerealiseerd wordt door BAM en Switch (Mobilis/Strukton), zullen wel windtrackmasten zijn.

https://www.tennet.eu/nl/ons-hoogspanni ... 0-kv-west/
Oh ja, dat klopt inderdaad. De kruising van het Kanaal door Zuid-Beveland wordt wel uitgevoerd met vakwerkmasten van +- 100 meter hoog. De masten zijn daarvoor onlangs geplaatst.

Berrychello
stadsweg
Berichten: 407
Lid geworden op: vr 27 aug 2010, 0:42
Locatie: Vreeland

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door Berrychello » wo 07 apr 2021, 13:22

Inderdaad niet gek, dat bundelen van de infrastructuur. Tussen Breukelen en Utrecht zie je het ook. Kanaal, spoor, snelweg, hoogspanning: alles ligt bij elkaar in de buurt. Nu heb je inderdaad gewoon één lelijk gebied en blijft de rest mooi. Moeten ze er alleen geen woonwijk (Maarssenbroek) gaan maken, want geheid dat de bewoners over tenminste één van die vier zaken gaan zeiken.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22893
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam
Contacteer:

Re: Hoogspanningsnet en autosnelwegen

Bericht door harry » wo 07 apr 2021, 17:50

De A73 heeft een extra brede middenberm bij Nijmegen omdat hij daar een hoogspanningslijn kruist onder een zeer scherpe hoek. Een van de hoogspanningsmasten staat in de middenberm.
(Vandaag weer eens langsgereden.)
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Plaats reactie