
GO sharing Zwolle by European Roads, on Flickr
Go Sharing timmert momenteel het hardst aan de weg. Het bedrijf uit Nieuwegein, dat wordt geleid door twintigers, begon in september 2019 met tweehonderd deelscooters in Eindhoven. Amper twee jaar later rijden er vijfduizend rond, verspreid over dertig plaatsen.
Volgens Go Sharing en Felyx, de grootste aanbieders, zijn hun deelscooters hét alternatief voor de auto. Gebruikers laten hun vervuilende barrel steeds vaker staan ten faveure van een schone deelscooter, claimen de bedrijven. Met die groene belofte kloppen ze aan bij gemeenten, die de aanbieders vaak met open armen ontvangen.
Niet iedereen neemt het verhaal van de deelscooterbedrijven klakkeloos over. Online-platformexpert Martijn Arets, auteur van het boek De Platformrevolutie, is sceptisch. Hij waarschuwt gemeenten zich niet blind te staren op de groene beloften van de deelscooterbedrijven. ,,Het zijn vooral heel slimme marketeers”, zegt Arets. ,,Dat begint al met de term ‘delen’, dat een positieve bijklank heeft. Terwijl het feitelijk gewoon verhuurbedrijven zijn, maar dan in een modern jasje. Je hoeft je gehuurde scooter niet terug te brengen naar een loods, maar laat hem op straat achter. Daar staan ze vervolgens als reclamezuil in de publieke ruimte. Gratis reclame, heel slim.”
De cruciale vraag is volgens de expert: wat vervangt de deelscooter? Laat een gebruiker zijn auto staan, dan is dat mooi. Wordt de deelscooter vooral gebruikt als alternatief voor fiets of openbaar vervoer, dan heeft het een averechts effect. ,,Uber beloofde dat mensen geen auto meer zouden kopen. Uit onderzoeken in de VS blijkt echter dat die goedkope taxidienst mensen vooral uit het openbaar vervoer haalt. Het is best aannemelijk dat deelscooters een soortgelijk effect hebben.”
,,Het is pertinente onzin dat de deelscooter de auto vervangt. Dat blijkt uit geen enkele studie. Er is juist veel internationaal onderzoek waaruit blijkt dat de deelscooter de fiets kannibaliseert. En dat is iets wat we niet moeten willen.”
De overheid is voornemens om per 1 juli 2022 een helmplicht voor snorfietsen in te voeren. Ik vraag mij af of het business model van deze elektrische deelscooters dan ook in één klap om zeep geholpen wordt. De drempel om zo'n ding te huren wordt dan wel een stuk groter.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... orfietsers