[N783] Oosterbeek - Wolfheze

Discussies over N-wegen en het overige onderliggend wegennet - ook voor wat betreft planvorming.

Moderator: Moderatoren

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18003
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

[N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door boe! » wo 23 okt 2019, 22:11

Het noordelijke deel van de N783 tussen Wolfheze en Planken Wambuis gaat gereconstrueerd worden. De weg wordt gedegradeerd van GOW naar ETW, net als eerder al ten zuiden van Wolfheze is gebeurd. Het wegvak tussen N224 en Wolfheze is vanwege de werkzaamheden van 4 t/m 15 november 2019 afgesloten. Ook in Wolfheze zelf vinden er aanpassingen plaats die door de gemeente Renkum worden uitgevoerd, maar dat gebeurt niet eerder dan medio 2020. De spoorwegovergang zal uiteindelijk ook nog vervangen gaan worden door een onderdoorgang, maar daarvoor is nog geen planning bekend.

Bericht Provincie Gelderland: https://www.gelderland.nl/N783

De N783 in juni 2015:
Link

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17166
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: N-wegen: Kleine projecten

Bericht door Kaaiman » wo 23 okt 2019, 22:14

Waarom zou je een prima ontsluitingsweg die als een gebiedsinprikker een dorp met het nationale stroomwegennet verbindt nou weer moeten afwaarderen naar ETW... :facepalm:

Het deel zuidelijk van Wolfheze is niet raar om als ETW in te richten zo zonder vrijliggende fietspaden, maar de noordelijke tak... Het is echt weer Gelderland op z'n smalst.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74047
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door Chris » zo 15 aug 2021, 18:31

Provincie Gelderland schreef:Tunnel onder het spoor Wolfheze stap dichterbij

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Gelderland, gemeente Renkum en ProRail zijn het eens over hoe de tunnel onder het spoor in de Wolfhezerweg in Wolfheze (gemeente Renkum) er op hoofdlijnen uit komt te zien. Partijen werden het ook eens over de verdeling van de kosten.

Verbetering veiligheid en doorstroming
De spooronderdoorgang verbetert de veiligheid voor treinreizigers én weggebruikers. Tegelijk met de tunnel wordt er worden de perrons goed bereikbaar gemaakt voor mindervaliden. Ook het spoor wordt aangepast. Het meest noordelijke spoor en alle wissels verdwijnen. Daardoor staan de huizen in Wolfheze-Noord straks verder van het spoor af. Door het verdwijnen van de spoorwegovergang en het weghalen van wissels kunnen er in de toekomst meer en snellere nationale en internationale treinen rijden.

Overleg met inwoners
Vanaf oktober 2021 wordt samen met de inwoners van Wolfheze het conceptontwerp omgezet in een definitief ontwerp. Ook starten dan de voorbereidende werkzaamheden voor het verleggen van kabels en leidingen. Omwonenden krijgen bericht hierover.

Onderzoek naar extra tijdelijke maatregelen
Het aanleggen van de tunnel kost tijd. In 2020 zijn er al tijdelijke maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Helaas was er een verdrietig ongeluk op 23 juli waarbij een inwoner van Wolfheze overleed. Daarom gaat ProRail onderzoeken of er nog extra tijdelijke maatregelen mogelijk zijn. Dat doet ProRail in goed overleg met de gemeente en inwoners van Wolfheze, zoals de bewoners van Het Schild, woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden. In het najaar van 2021 komt hierover meer duidelijkheid.

Kosten
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalt € 16 miljoen. Daarnaast dragen provincie Gelderland en de gemeente Renkum € 11,7 en € 3 miljoen bij aan het opheffen van de overweg.

Overwegen opheffen
ProRail werkt voortdurend aan het veiliger maken van overwegen, onder het motto: de veiligste overweg is geen overweg. ProRail werkt hierbij nauw samen met de wegbeheerders zoals provincies en gemeenten.
https://www.gelderland.nl/Nieuwsoverzic ... dichterbij

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74047
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door Chris » wo 09 nov 2022, 18:18

Een jaar later:
ProRail schreef:Wolfheze krijgt onderdoorgang

De overweg op de Wolfhezerweg in Wolfheze verdwijnt. Dat is weer een stap dichterbij nu de krabbels onder de bestuursovereenkomst zijn gezet door de gemeente Renkum, de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarmee verdwijnt de laatste grote Gelderse overweg in 2024-2025.

Klaar voor de volgende stap
Nu de handtekeningen door het ministerie, de provincie en de gemeente zijn gezet, binden alle partijen zich aan een bijdrage aan deze nieuwe tunnel. ProRail maakt zich klaar voor de volgende stap en maakt het ontwerp definitief.

Als dat gedaan is, nemen we in de eerste helft van 2023 het uitvoeringsbesluit en kan vervolgens de aanbesteding starten. De werkzaamheden aan de ondergang kunnen dan in 2024 beginnen. In 2025 is de onderdoorgang volgens de huidige planning klaar.

Soepeler en veiliger
De veiligste overweg is geen overweg. Daarom leggen we een onderdoorgang aan, waar autoverkeer, fietsers en voetgangers onder de sporen door kunnen. Deze tunnel zorgt ervoor dat het noorden en het zuiden van Wolfheze beter met elkaar verbonden zijn, omdat er geen wachttijden zijn voor de spoorbomen.

Naast het bouwen van een tunnel, passen we de perrons aan zodat het station voor iedereen goed toegankelijk is. Het derde spoor verdwijnt, er verdwijnen wissels en de stationsomgeving wordt opnieuw ingericht.

Landelijk Verbeterprogramma Overwegen
Het is gelukt om de wensen en plannen van verschillende opdrachtgevers integraal in dit project samen te brengen. De aanleg van de onderdoorgang kost in totaal ongeveer 30 miljoen euro. Het Rijk en ProRail dragen hieraan 16 miljoen bij. Een deel van dit bedrag komt vanuit het Landelijke Verbeterprogramma Overwegen (LVO).

Het LVO is een initiatief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de veiligheid en doorstroom op overwegen te verbeteren. De provincie Gelderland en gemeente Renkum dragen respectievelijk 11,7 en 3 miljoen euro bij.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20224
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door waldo79 » wo 09 nov 2022, 18:19

Das ook best een irritante overweg, maar met veel minder wegverkeer dan in Maarsbergen.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17166
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door Kaaiman » wo 09 nov 2022, 18:39

Dat baanvak is gewoon erg druk. Dan is elke spoorwegovergang waar meer oversteekt dan een halve man en een paardenkop al irritant.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Wesso
2x3 autosnelweg
Berichten: 7757
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door Wesso » wo 09 nov 2022, 18:46

Wolfheze is ook bekend van de "aanrijding met een persoon". Dat zal bij die tunnel voorbij zijn, maar ik weet niet wat er met overweg Buunderkamp gaat gebeuren. En het station blijft ook een punt van zorg.

PeterSchoeber
autoweg
Berichten: 1190
Lid geworden op: vr 25 dec 2009, 20:11

Re: [N783] Oosterbeek - Wolfheze

Bericht door PeterSchoeber » wo 09 nov 2022, 21:26

^^ Een onderdoorgang lost het probleem "een aanrijding met een persoon" helaas niet op. Net zomin dat hekken langs het spoor een "aanrijding met een persoon" kunnen voorkomen. Het station van Wolfheze is om de hoek en met zoveel doorgaande treinen springen de mensen daar gewoon voor de trein. Dat er dan, al of niet een hoop scholieren, helaas getuigen zijn van een zelfdoding zal ProRail worst wezen. Wolfheze, Den Dolder, Eindhoven/Acht en nog een aantal andere plekken zijn nu eenmaal hotspots voor wat dat betreft. Ik heb 19 jaar in de bovenwoning van station Horst-Sevenum gewoond en enige ervaring op dat gebied is mij niet vreemd. Had in de 90-er jaren van de vorige eeuw het rechtstreekse nummer van de verkeersleiding en belde bij een verdachte situatie gelijk met de treindienstleider die dan de treinen met zeer lage snelheid liet passeren. Dit werkte uiteindelijk niet bij "lady in black" die uiteindelijk toch om het leven kwam toen zij enkele kilometers verderop onder de trein kwam nadat het op mijn station niet lukte.
Met vriendelijke groet,

Peter Schoeber uit Remmerden