De laatste jaren werkte de provincie West-Vlaanderen aan een RUP toeristische ontsluiting Middelkerke: https://www.west-vlaanderen.be/ruimteli ... iddelkerke.
Hierin worden verschillende tracé's naar voor geschoven die allemaal starten aan het al aangelegde rondpunt op de N318.
Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering het project "ontsluiting Middelkerke" goed. Het project wordt tegelijk ook toegewezen aan De Werkvennootschap dat belast wordt met alle nodige onderzoeken en de uiteindelijke realisatie. Meer info: https://beslissingenvlaamseregering.vla ... 30A8899005

De scope van het project betreft de kruising van de huidige wegenis met het Kanaal PlassendaleNieuwpoort ter hoogte van de Slijpebrug. Momenteel wordt het kanaal overbrugd met een gelijkgrondse beweegbare brug over het kanaal, die door De Vlaamse Waterweg wordt bediend vanop afstand uit Plassendale, met een frequente opening voor pleziervaart én beroepsvaart. Deze situatie impliceert stilstaand en wachtend verkeer van en naar de kustzone.
Bovendien beoogt dit project ook te verhelpen aan problemen inzake mobiliteit en verkeersleefbaarheid. Zo wordt in de scopingnota gesteld: “De realisatie van een toeristische ontsluitingsweg te Middelkerke komt enerzijds vanuit de vraag om de kamstructuur langsheen de kust te vervolledigen (beleidsmatig) en anderzijds om een oplossing te bieden aan de problematiek inzake verkeersleefbaarheid van de Spermaliestraat (N325) te Middelkerke (verkeersplanologisch)”. In het kader van de toeristische ontsluiting van deze kustregio beoogt voorliggend project aldus om een nieuwe ontsluitingsweg te bouwen. Momenteel loopt een planningsprocedure met het oog op de vaststelling van het Provinciaal RUP “Toeristische Ontsluiting Middelkerke”. De Provincie is initiatiefnemer in het kader van het planproces. Het Agentschap Wegen en Verkeer (“ AWV”) is toekomstig wegbeheerder (vaste wegenis), De Vlaamse Waterweg (“DVW”) is beheerder van het kanaal (en beweegbare bruggen). Voor de realisatie van het project wordt De Werkvennootschap belast met het projecteigenaarschap, dit tot wanneer de beschikbaarheidsfase aanbreekt. Als projecteigenaar zal De Werkvennootschap deel uitmaken van het plan team. Vervolgens zal de infrastructuur worden overgedragen aan AWV.
De studies m.b.t. de technische oplossing en het planningsproces lopen momenteel. Momenteel wordt uitgegaan van een indicatief geschatte bouwkost van 55 miljoen euro (exclusief btw) die de verschillende (realistische) alternatieven kan afdekken.De inschatting van de bouwkost omvat een algemene risico reservering, waarbij specifieke risico’s op bij voorbeeld impact nutsleidingen, bodemverontreiniging, nog in beeld moeten worden gebracht. Eveneens moet nog een grondige studie gebeuren naar fasering en Minder Hinder. Op korte termijn zal een studiecontract in de markt gezet worden en de middelen ingeschreven worden in de begroting van De Werkvennootschap in de komende jaren. Het studiecontract zal als regiecontract in de markt geplaatst worden. Als eerste inschatting wordt een grootorde van studiebudget verwacht ca. 2,5 mln. EUR.