[A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » za 25 jun 2022, 11:39

Het is gepland om de Lermooser Tunnel van de B179 (Fernpassstraße) te verdubbelen. De huidige 3.400 meter lange tunnel dateert van 1984 en heeft groot onderhoud nodig. Een afsluiting of alternerend verkeer zou echter de hele regio lamleggen, daarom is besloten tot de bouw van een tweede buis. Men noemt het uitdrukkelijk geen capaciteitsuitbreiding van de Fernpascorridor. De kosten zijn geraamd op € 200 miljoen en een bouwstart circa 2025-2026.

https://www.tirol.gv.at/presse/meldunge ... icherheit/

Afbeelding
B179 Fernpassstrasse-10 by European Roads, on Flickr

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door SnarfFlevoland » ma 27 jun 2022, 17:45

^^
Het zou anders al een welkome verbetering zijn als de B179 op z'n minst tussen de Grenztunnel Füssen en Lermoos met 2x2 rijstroken wordt verdubbeld, inclusief een tweede buis voor de Grenztunnel. Dat zou denk ik al een hoop fileleed besparen voor de mensen in die regio. Bovendien ontstaat er juist snel congestie, omdat lokaal verkeer tussen het transitverkeer komt. Een degelijke uitbouw van de B179 naar S14 tot Lermoos zal weliswaar niet de zwarte zaterdagen doen verbeteren, maar wel op normale dagen het reguliere verkeer.

Desalniettemin zou in mijn ogen een volledige 2x2 verbinding tussen Duitsland en de A12 van harte welkom zijn, maar dat lijkt me niet zo realistisch, aangezien ook de Oostenrijkers deze corridor niet willen uitbouwen. Een beetje zoals de Zwitsers met hun Alpen-Initiative. Opzich blijf ik het wel iets absurd vinden dat een van de belanrijkste snelwegen van Duitsland doodleuk op een enkelbaanse bergpas aansluit. Niet echt Europees gedacht... oorspronklijk natuurlijk wel in de jaren '70 gepland, maar anno 2022 allang niet meer actueel.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21803
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door Pino » ma 27 jun 2022, 19:55

SnarfFlevoland schreef: ma 27 jun 2022, 17:45 Opzich blijf ik het wel iets absurd vinden dat een van de belanrijkste snelwegen van Duitsland doodleuk op een enkelbaanse bergpas aansluit. Niet echt Europees gedacht... oorspronklijk natuurlijk wel in de jaren '70 gepland, maar anno 2022 allang niet meer actueel.
Tja, de A7 is niet echt ontworpen geweest als Denemarken-Oostenrijk. Laat staan Oostenrijk bij Füssen. In de Duitse planningen ten zuiden van Würzburg stond eigenlijk altijd een verbinding richting Lindau vooraan, wat je ook ziet aan het E-nummer E43 en het oude A-nummer A24. Daarop was dan een tak richting Kempten voorzien, die pas op het hoogtepunt van de asfaltmanie werd gepland tot Füssen. Ik heb me in die context nog wel eens afgevraagd waarom de A7 eigenlijk niet naar Lindau loopt - mijn vermoeden: de tak naar Kempten zou de doorgaande verbinding op Kreuz Memmingen worden en de tak naar Lindau lag er bij vaststelling van de nummers nog niet, terwijl de snelweg Memmingen-Kempten er al enkelbaans lag (was er ooit gekomen als een soort B19neu). Maar goed, het voelt allemaal bepaald niet als een masterplan richting de Oostenrijkse A12 via Schnellstrassen aan Tiroolse kant. Het had zoals zoveel geruisloos kunnen worden afgevoerd vanaf Kempten. Punt was/werd dat met Kempten als eindpunt de oversteek naar Tirol gewoon behapbaar werd. De dorpen moesten ontlast worden, er lagen toch nog steeds van die oude plannen voor een S-weg en de rest is geschiedenis.

Het is een wat pijnlijke keuze: als men indertijd had besloten “noord-zuidverkeer via Kufstein, door snelwegen richting Fernpass te bouwen bind je alleen maar katten op het spek” had ik daarin kunnen komen. Maar nu laat men Kufstein (en de route daarheen uit München) structureel overstromen en kun je met uitbouw op de Fernpass niet alleen lokale filepijn wegnemen maar ook bovenregionaal. Maar men heeft zich totaal ingegraven.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door SnarfFlevoland » di 28 jun 2022, 14:07

^^
Er was in de jaren '70 wel een doorgaande auto(snel)weg verbinding door Tirol gepland, namelijk als S14 "Fernpass Schnellstraße". Deze was zelfs (grotendeels) als 2x2 verbinding gepland. Dat is nog deels te zien aan de ruimtereservering op het autowegdeel van de B179 tussen Vils en Reutte.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21803
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door Pino » di 28 jun 2022, 15:03

^^ Die plannen ken ik uiteraard. Maar de lijst met plannen van begin jaren '70 die nooit iets geworden zijn is lang. Heel lang. Er is in Duitsland, in Oostenrijk, in heel West-Europa zo vreselijk veel gesneuveld omdat men anders tegen wegenbouw, mobiliteit en milieu ging aankijken. En dan met name plannen die pas eind jaren '60 begin jaren '70 een beetje zijn ontstaan. Die zijn vaak even snel afgevoerd als ze werden aangevoerd in de officiële plannen. Het lot van de S14 is niet veel anders dan dat van de S8 tot en met S13 en al die andere Schnellstrassen die het niet hebben gehaald. Ik wilde uiteindelijk niet heel veel meer zeggen dan dat het niet voor de hand ligt om heel anders te kijken naar het schrappen van dit plan omdat het aansloot op niet alleen een Duitse snelweg, maar aan de snelweg A7 - het wegnummer van Denemarken naar Oostenrijk. Want dat doet geen recht aan zowel de manier waarop het idee A7 Flensburg-Füssen is ontstaan als aan de tijdsgeest van eind jaren '60 en de jaren '70. Ik kijk hier niet naar als Oostenrijkers die zich hier bewust onder internationale afspraken of jarenlang gewekte verwachtingen uit wurmden.

Als ik het plat sla, hebben de Duitsers de A7 verlengd van Kempten naar Füssen in het volste bewustzijn dat er waarschijnlijk nooit meer een Schnellstrasse op aan zou sluiten. En toch hebben ze het gebouwd, naar ik sterk vermoed vooral omdat dat de regio hielp - zowel verkeer naar Füssen als ontlasting van dorpen als Pfronten en Nesselwang die door Fernpass-verkeer plat lagen. Het heeft de regionale verplaatsingen in de streek sterk genormaliseerd aan Duitse kant. En wat doen de Oostenrijkers? Die naaien uiteindelijk vooral zichzelf met hun halsstarrigheid. Ze laten het aan hun kant helemaal vastlopen omdat ze vast zitten in hun mantra's over transitverkeer. En tja, daarmee beroven ze anderen van een kans: de regio rondom de corridor München-Innsbruck op wat ontlasting, mensen uit delen van Noordwest-Europa van opties om sneller op de Brenner te komen. Maar ja, zo kun je dan wel naar ieder afgeblazen snelwegplan kijken ...

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3522
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door verfmeer95 » di 28 jun 2022, 17:28

Ik heb wel het idee dat de alpenpassages in Zwitserland en Tirol voor een groot deel communicerende vaten zijn. Voor bijv. Frankfurt-Verona maakt het qua afstand niet uit of je de Gotthardtunnel of de Brennerpas neemt. En dus neemt het verkeer de makkelijkste route. Iedere verbetering aan een route trekt dus verkeer weg van de andere routes. Omdat niemand de overlast wil ontstaat er zo dus een race naar de bottom: wie kan zijn/haar route zo onaantrekkelijk mogelijk maken?
En dus zie je intensiteitslimieten bij de Gotthardtunnel, de dosering bij Kufstein, allemaal in de hoop dat doorgaand verkeer een andere route neemt. Ze roepen natuurlijk allemaal dat ze die maatregelen nemen om het vervoer per spoor te stimuleren, maar we weten dat dat effect zeer beperkt is.
Het lastige is dat er vanuit het land zelf weinig tegengeluid is, omdat de maatregelen bijna uitsluitend internationaal verkeer raken. Het aantal mensen dat baat heeft bij een goed uitgebouwde Fernpassroute of een verdubbeling van de Gotthardtunnel is velen malen groter dan het aantal mensen dat er last van gaat hebben, maar omdat de politici die erover gaan enkel door die laatste groep gekozen worden zal er niets aan veranderen.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21803
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [A] Oostenrijk - Austria - Österreich

Bericht door Pino » di 28 jun 2022, 17:49

^^ Als je ziet hoe graag Noord-Zwitsers naar Ticino en Italië mogen reizen voor korte breaks, kun je toch echt wel zeggen dat de Gotthard-problematiek hen behoorlijk hard raakt. Om het maar niet te hebben over doodsimpel goederentransport tussen landsdelen. Kufstein is uiteindelijk zelfde verhaal: dat is ook de Oostenrijk-Oostenrijkse corridor en daarmee het goed bevoorraden van Tirol. Maar dat soort elementen zijn politiek taboe, net zoals het kennelijk taboe is om te praten over het soort overlast die het oplevert wanneer het dal richting Fernpaß hele zaterdagen vol staat met file. Mag zijn dat daar voornamelijk buitenlanders in staan, maar beperkt ook jouw bewegingsvrijheid.

Het taboe wordt gemaakt door het idee "als je hier de file weghaalt, komt er alleen maar meer verkeer bij". Dat is vermoedelijk deels waar, wanneer je kijkt naar de corridors waarvoor de verschillen klein zijn (te beginnen met de discussie Fernpaß-Kufstein). Maar het aantal file-uren kun je wel degelijk sterk verminderen met uitbouw, en dat hoeven niet eens asfalt-zeeën te worden. En wellicht belangrijker: status quo vasthouden legt de overlast ook wel disproportioneel bij één groep neer, namelijk de groep die bij de huidige hoofdroutes woont. Dat is natuurlijk iets dat je op veel plaatsen ziet, ik noem bijvoorbeeld de mogelijkheid van andere routes om Antwerpen heen. En ook buiten de snelwegen, zie iedere gedachte om vluchten van Schiphol naar regionale luchthavens te brengen. Het is toch altijd "wij moeten gevrijwaard blijven van die overlast, laat de mensen die er nu wonen alles maar opvangen, zij zijn er toch al aan gewend, nieuwe infra trekt alleen maar meer verkeer aan etc." Ik vind dat sociaal behoorlijk onrechtvaardig, is een vorm van free rider-gedrag wat overheden nou bij uitstek zouden moeten stoppen. Maar we hebben geen politiek die dat durft. Wij niet, de EU niet, en dan moet je nog beginnen aan discussies waarin Zwitserland een rol speelt ...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstraße (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » do 11 aug 2022, 15:31

Er is wel genoeg loos op de Fernpas, de dosering bij Reutte en andere zaken in de omgeving dat het wel een eigen topic waard is. Ik heb wat recente berichten afgesplitst naar dit nieuwe topic.

Inmiddels nog meer slecht nieuws over de Lermooser Tunnel. Per direct is de maximumsnelheid verlaagd naar 50 km/h. Ook komt er op drukke dagen tunneldosering.

De verkeersveiligheid kan onder normaal gebruik niet meer gegarandeerd worden. De tunnel verkeert in slechte conditie en vermoedelijk zijn de tunneltechnische installaties 'op'.

Dit blijft zo tot de tweede buis gereed komt, en dat zou wel eens 2029 kunnen zijn.

https://www.tirol.gv.at/presse/meldunge ... en-roehre/

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » do 15 sep 2022, 14:54

Er is een groot probleem op de Fernpass.

https://www.tt.com/artikel/30831731/ris ... s-november

Er is een scheur in een keerwand geconstateerd, al een paar dagen geleden. Echter vandaag bleek dat de scheur een stuk groter is geworden. Er is tot november een grote renovatie van gepland, tot die tijd is er alternerend verkeer nabij de pashoogte.

Dit levert forse files op in beide richtingen. Dit zal dus de komende tijd duren. In het weekend zouden er wel 2 rijstroken open zijn (1 per richting).

Afbeelding

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8606
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Hajo » vr 16 sep 2022, 19:31

^^ Een tunnel onder de Fernpas zou ideaal zijn.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door SnarfFlevoland » vr 16 sep 2022, 21:27

Absoluut! Niet alleen een tunnel onder de pas zelf, maar eigenlijk zou hier een doorgaande 2x2 verbinding moeten liggen tussen de Duitse A7 en Oostenrijkse A12. Ooit waren dat wilde plannen, die sinds de voltooing van de Duitse A7 niet actueler zouden kunnen zijn. Ik denk dat de Fernpass tegenwoordig wel de meest problematische verbinding in de Alpen zou kunnen zijn. In de zomer zijn de blikken meer op de Mont Blanc, Gotthard, Brenner etc. gericht, maar als je ook de wintermaanden meetelt (waar de Gotthard dan nauwelijks voor problemen zorgt), is de Fernpass denk ik de grootste flessenhals.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » za 17 sep 2022, 10:42

Ze zeiden dat er in het weekend gewoon twee rijstroken open zouden zijn, maar daar lijkt het niet op. Er staat richting zuiden een file van meer dan 20 kilometer. De wachttijd zal wel in de uren bedragen als er nog steeds alternerend verkeer is.

De B177 van Zirl naar Scharnitz loopt daardoor ook vast.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » za 17 sep 2022, 13:37

40 kilometer file richting zuiden! :schrikreactie:

Afbeelding

verfmeer95
expressweg
Berichten: 3522
Lid geworden op: wo 31 jul 2013, 19:37

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door verfmeer95 » za 17 sep 2022, 14:09

Dit lijkt weer een gevolg van een bekend Google Mapsprobleem: Bij files die meer dan 2 uur rijden van je verwijderd zijn wordt verwacht dat ze al opgelost zijn als jij daar passeert.
Van Kreuz Biebelried naar Knoten Innsbrück is volgens GM de route over de Fernpas 25 minuten sneller dan de route via Bregenz. Als je vanaf Kreuz Ulm plant is dat verschil 15 minuten en vanaf Kreuz Memmingen is er volgens GM geen verschil meer. Google Maps onderschat de filelengte dus met minimaal 25 minuten.
Als ik in Google Maps nu een route plan van Kreuz Biebelried of Kreuz Ulm naar Knoten Innsbrück wordt ik daardoor nog steeds over de Fernpas gestuurd. Bij Memmingen stuurt die je op dit moment wel over Bregenz, maar dan moet je dus 80 km omrijden. De routes over München verschijnen steeds wel als alternatief, maar op het moment dat je daarvoor moet afslaan onderschat GM de fileduur op de Fernpasroute nog sterk.

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18200
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door boe! » za 17 sep 2022, 14:25

Chris schreef: za 17 sep 2022, 10:42 Ze zeiden dat er in het weekend gewoon twee rijstroken open zouden zijn, maar daar lijkt het niet op.
Wie zijn ze? In het artikel dwaarnaar jij verwijst staat het volgende:
Unter der Woche einschließlich dem kommenden Wochenende wird der Verkehr weiterhin einspurig mit Verkehrsposten-Regelung am Tag und Ampelregelung in der Nacht geführt. An den Wochenenden beginnend ab Freitag, 23. September 2022, erfolgt zwischen Freitagnachmittag und Montagfrüh eine zweispurige Verkehrsführung, für die entsprechende Sicherheitsvorkehrungen getroffen werden.
Vertaling: Doordeweeks, inclusief komend weekend, blijft het verkeer éénbaans rijden met overdag een verkeerspostregeling en 's nachts een verkeerslichtregeling. In de weekenden vanaf vrijdag 23 september 2022 wordt het verkeer tussen vrijdagmiddag en maandagochtend over twee rijstroken geleid, waarbij passende veiligheidsmaatregelen worden genomen.

De gedeeltelijke afsluiting in beeld:
Link

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door SnarfFlevoland » ma 19 sep 2022, 9:57

verfmeer95 schreef: za 17 sep 2022, 14:09 Dit lijkt weer een gevolg van een bekend Google Mapsprobleem: Bij files die meer dan 2 uur rijden van je verwijderd zijn wordt verwacht dat ze al opgelost zijn als jij daar passeert.
Dat is inderdaad een bekend probleem van Google Maps. Persoonlijk vind ik dat Apple Maps dat een stuk beter in de hand heeft, maar alsnog ook wel met enkele tekorten die dan last-minute worden opgelost. Maar goed, het blijft natuurlijk altijd goed om ook zelf na te blijven denken. :yes:
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » do 10 nov 2022, 11:57

De B179 op de Fernpass is sinds gisteren weer met twee rijstroken vrijgegeven.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstraße (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » vr 25 nov 2022, 18:56

Chris schreef: do 11 aug 2022, 15:31 Inmiddels nog meer slecht nieuws over de Lermooser Tunnel. Per direct is de maximumsnelheid verlaagd naar 50 km/h. Ook komt er op drukke dagen tunneldosering.

De verkeersveiligheid kan onder normaal gebruik niet meer gegarandeerd worden. De tunnel verkeert in slechte conditie en vermoedelijk zijn de tunneltechnische installaties 'op'.

Dit blijft zo tot de tweede buis gereed komt, en dat zou wel eens 2029 kunnen zijn.

https://www.tirol.gv.at/presse/meldunge ... en-roehre/
Er is besloten dat er een dynamische maximumsnelheid komt, als er minder dan 300 voertuigen per uur per richting door de tunnel rijden gaat de maximumsnelheid omhoog naar 80 km/h. Wellicht is die 50 nu niet handhaafbaar. 300 is wel een erg hoge drempel, wellicht is het alleen 's nachts.

https://www.tirol.gv.at/presse/meldunge ... egrenzung/

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10934
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Willem » za 26 nov 2022, 12:28

Zo langzamerhand begint de omweg via de A93 en A12 toch wel een aantrekkelijk alternatief voor de Fernpass te worden.
De laatste keren dat ik die pas genomen had was het al een grote file over vrijwel het hele gedeelte tussen de A7 en de A12.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21803
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Pino » za 26 nov 2022, 13:03

^^ Nou staat op drukke Fernpass-dagen vaak ook de A8/A93 vol tussen München en Kiefersfelden. Dit met name op dagen met veel ski-verkeer. Dus het kan zomaar eindigen in een keuze tussen twee kwaden.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door SnarfFlevoland » za 26 nov 2022, 23:07

En volgens het coalitie akkoord in Tirol moet de Fernpass - in de toekomst - €11 per passage gaan kosten. Alleen kentekens uit Reutte zullen (volledig) worden ontlast. Bron: https://www.merkur.de/bayern/tirol-oest ... 96091.html
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door waldo79 » zo 27 nov 2022, 12:17

Hoe realistisch is dat tolplan?

Gebruikersavatar
EtienneM
Moderator
Berichten: 1183
Lid geworden op: vr 12 okt 2012, 22:08
Locatie: Oostenrijk

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door EtienneM » zo 27 nov 2022, 14:57

SnarfFlevoland schreef: za 26 nov 2022, 23:07 En volgens het coalitie akkoord in Tirol moet de Fernpass - in de toekomst - €11 per passage gaan kosten. Alleen kentekens uit Reutte zullen (volledig) worden ontlast. Bron: https://www.merkur.de/bayern/tirol-oest ... 96091.html
Interessante casus. De plannen van de nieuwe Landesregierung (ÖVP en SPÖ in Tirol) zien dus het invoeren van een tol van maar liefst €11 per passage voor, maar geven tegelijkertijd ook groen licht voor de aanleg van de 1,4 kilometer lange tunnel. Ik ben benieuwd hoe ze de tol gaan invoeren, aangezien de huidige tol op doorgaande routes eigenlijk alleen op Schnellstraßen en Autobahnen door ASFINAG wordt geheven. Dat zou betekenen dat er een nieuw tolsysteem zou moeten worden ingevoerd en niet op deze bestaande Sondermautstrecken kan worden aangesloten. Ik vraag me ook of het rechtelijk mogelijk is om inwoners van het Bezirk Reutte vrij te stellen van de tol en hoe dit wordt gecompenseerd. Ik denk dat dit zeker nog een dingetje gaat worden in de discussie.
Flickr • EtienneMuis
Lidnummer 0016

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » zo 27 nov 2022, 15:11

11 euro is nog meer dan de tol op de Brenner Autobahn, die op zichzelf ook al duur is gezien de lengte. Het is ook duurder dan een 10-dagenvignet voor de Autobahn. Dit is gewoon een maximale melkkoe, gevoed door extreme haat tegen alles wat op doorgaand verkeer lijkt en geen Oostenrijks kenteken heeft. En dit is dan nog niet eens de Grüne die het bedenken, maar ÖVP en SPÖ. Bijna alle partijen in Tirol zijn verenigd in een doel om transitverkeer zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, dat is één van de weinige mobiliteitsthema's die de klassieke partijpolitiek overstijgt.

Ik vraag mij af of staten wettelijk gerechtigd zijn om tol te heffen. Op zich is de weg wel in eigendom van Tirol (het is sinds 2002 een Landesstraße type B). Andere B-wegen in Oostenrijk zijn geen tolwegen, maar toeristenwegen waar entree verschuldigd is. Dat is bij de Fernpass toch wel anders. Misschien is het mogelijk om een toltunnel aan te leggen zonder alternatief en daar dan een exorbitante prijs voor te vragen.

En dan is het nog maar de vraag of het gaat werken, op piekdagen is het vooral verkeer dat zich door 11 euro niet zal laten afschrikken (op weg naar wintersport of zomervakantie). Omrijden via München is ook niet gratis, helemaal als je richting de Reschenpass wil.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door SnarfFlevoland » zo 27 nov 2022, 21:28

EtienneM schreef: zo 27 nov 2022, 14:57 Ik vraag me ook of het rechtelijk mogelijk is om inwoners van het Bezirk Reutte vrij te stellen van de tol en hoe dit wordt gecompenseerd. Ik denk dat dit zeker nog een dingetje gaat worden in de discussie.
Dat bestaat ook al voor inwoners van zijdalen rond de Brenner Autobahn of inwoners van Osttirol voor de Felbertauerntunnel. Daarover is ook al eens bij de EU geklaagd, maar dat bezwaar werd afgewezen. Ik denk dat de Oostenrijkers het gewoon zo doen en dan maar zien of er uit Brussel een bezwaar komt binnenwapperen, om het vervolgens door alle instanties te laten gaan.
Chris schreef: zo 27 nov 2022, 15:11 Andere B-wegen in Oostenrijk zijn geen tolwegen, maar toeristenwegen waar entree verschuldigd is.
Is dat overal zo? En wat maakt entree geld dan zo anders als een klassieke tolweg? Als je doelt op de Großglockner Hochalpenstrasse, dan heb je zondermeer gelijk. De Felbertauerntunnel is echter een ander verhaal en heeft vooral een doorgaande functie. Echter ook de Timmelsjoch heeft slechts één tolstation. De gehele Italiaanse kant kan tolvrij bereden worden, zelfs tot aan Hochgurgl in Oostenrijk, waar het tolstation staat.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

Gebruikersavatar
duikgek89
2x3 autosnelweg
Berichten: 7648
Lid geworden op: ma 23 jul 2007, 15:31

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door duikgek89 » zo 27 nov 2022, 23:11

Chris schreef: zo 27 nov 2022, 15:11gevoed door extreme haat tegen alles wat op doorgaand verkeer lijkt en geen Oostenrijks kenteken heeft.
Zonder die bezoekers waren ze nu nog steeds hout aan het hakken en achter hun koeien aan het aanrennen... Dat maakt het zo cru.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75932
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Chris » ma 28 nov 2022, 10:04

SnarfFlevoland schreef: zo 27 nov 2022, 21:28 De Felbertauerntunnel is echter een ander verhaal en heeft vooral een doorgaande functie.
Dat is een goed punt.

Het rare is dat ze geld willen uitgeven om de weg te verbeteren, en er vervolgens een disproportionele tol op willen heffen juist om verkeer te weren. Die tunnel lijkt dan alleen maar een middel om tolheffing te legaliseren.

Je vraagt je ook af wat ze dan met het Hahntennjoch gaan doen. Voor mensen die wat meer de tijd hebben is dat een alternatief en die voert in Imst door woonstraten die al vol met drempels en 30 km/h zit en borden tegen te luide motoren.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6209
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door SnarfFlevoland » ma 28 nov 2022, 11:25

^^
Er zal mogelijk ook het nodige verkeer bij Ehrwald afslaan richting Garmisch-Partenkirchen en dan via de Scharnitzpass en Zirler Berg richting Innsbruck gaan rijden. Dan wordt het vooral rondom de Duitse B2 nog een groter verkeersprobleem, waar verkeer vanuit München van de A95 erbij komt.

De Hahntennjoch heb ik onlangs in september nog gereden en dat is over de gehele lengte inderdaad geen bergpas om veel verkeer te verwerken. Hier zullen beslist ook tolontwijkers gaan rijden en chaos lijkt me hier dan voorgeprogrammeerd. Dat zal dan wel de volgende bergpas worden met een tol of entreegeld beleid. :geenlach:

Als men al een tolsysteem zou introduceren, dan zou er eigenlijk een gesloten tolsysteem moeten komen vanaf de Grenztunnel tot aan Nassereith. Maar daarvoor zou de B179 volledig ongelijkvloers uitgebouwd moeten worden met slechts enkele af- en opritten. Dat zal er wel niet van komen. Ik verwacht ook een tolplein ergens rond die nieuwe tunnel onder de pas door.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door waldo79 » ma 28 nov 2022, 15:40

Kortom: er zitten wat haken en ogen om zomaar een tolweg te gaan introduceren rondom de Fernpass.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 32047
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [A][B179] Fernpassstrasse (Reutte - Fernpas - Nassereith)

Bericht door Coen Tunnel » di 29 nov 2022, 14:26

Het is gewoon een manier van ordinair geld binnenharken. Lokaal verkeer wordt ontzien, en doorgaand verkeer zal zich niet gauw laten afschrikken door 11 euro, want de alternatieven zijn ook niet alles. Bovendien, op het totale budget van een reis valt 11 euro vaak nog mee. Maar je krijgt wel het gevoel dat je wordt uitgemolken. Je krijgt er nog steeds geen hoogwaardige weg voor terug. In de winter is er bovendien geen realistisch tolvrij alternatief nabij.

Voor verkeer vanuit München richting A12 is er natuurlijk nog wel het alternatief via Scharnitz en de Zirler Berg, maar dat is ook geen route waarover je veel meer verkeer wil hebben. Hoe dan ook, het Oostenrijke plan zal vermoedelijk wel tot wat meer verkeer door Garmisch-Partenkirchen leiden. Waarmee het probleem dus gewoon over de schutting wordt gegooid naar de Duitsers toe.

Ik neem aan dat de tol rond de echte Fernpass zal worden geheven, en dat Duits transitverkeer van Garmisch-Partenkirchen naar Füssen, dat normaal via Ehrwald en Reutte rijdt, ook ontzien wordt.

Het probleem is ook dat men uit alle macht probeert om ons te doen geloven dat dit geen Europese hoofdroute is, terwijl het dat wel is. Idealiter komt de S14 er ooit nog eens, in ieder geval als ongelijkvloerse 1x2 autoweg (vergelijkbaar met de S16) of indien mogelijk als volwaardige 2x2-weg. Als er een hoogwaardige route ligt, kan dat best met Sondermaut, en dat zal dan ook wel geaccepteerd worden. Nu wordt er geld uit de zak geklopt voor een zeer beperkte upgrade, een korte 'Scheiteltunnel' van 1,4 km.