Richtingaanwijzer parkeervak

Hier kan gediscussieerd worden over juridische aspecten van het wegverkeer

Moderator: Moderatoren

janverkeer95
zandpaadje
Berichten: 6
Lid geworden op: di 20 sep 2022, 16:05

Richtingaanwijzer parkeervak

Bericht door janverkeer95 » wo 09 nov 2022, 12:30

Hallo,

Als je vooruit in een vak hebt geparkeerd: Moet je dan je richting aangeven als je dit vak weer verlaat? En moet je de draai achteruit zolang doorrijden tot de auto weer recht op de weg staat, of kan je gewoon zodra je vooruit de draai kunt gaan maken dit gaan doen?

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31000
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Richtingaanwijzer parkeervak

Bericht door Coen Tunnel » wo 09 nov 2022, 16:20

Nee, als je achteruit een parkeervak uitrijdt hoef je geen richtingaanwijzer te voeren. Artikel 55 van het RVV 1990 specificeert wanneer je de richtingaanwijzer moet gebruiken:
RVV 1990 schreef:Bestuurders van een motorvoertuig respectievelijk bromfietsers moeten een teken met hun richtingaanwijzer geven respectievelijk een teken met hun richtingaanwijzer of met hun arm geven, indien zij willen wegrijden, andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen, de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten en indien zij van rijstrook willen wisselen alsmede bij alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen.
Achteruitrijden valt hier niet onder en is ook geen zijdelingse verplaatsing. Achteruitrijden staat ook niet gelijk aan wegrijden, want in artikel 54 worden beiden apart benoemd:
RVV 1990 schreef:Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.
Er staat in het RVV 1990 niks vermeld hoe je de draai moet maken. In de praktijk is dat ook afhankelijk van de ruimte en hoe de parkeervakken op de weg staan: haaks, schuin of langsparkeren. Hoe dan ook, als je uit een parkeervak rijdt (ofwel vooruit, ofwel achteruit) is dat altijd een bijzondere manoeuvre en moet je het overige verkeer altijd voor laten gaan. Het is dus zaak de manoeuvre zo snel mogelijk uit te voeren en overig verkeer zo min mogelijk te hinderen. Je auto hoeft dus niet per se helemaal recht te staan na het achteruit rijden; zodra je de draai vooruit kan maken en overig verkeer daarbij niet hindert mag dat.

R-R-L
dorpsstraat
Berichten: 239
Lid geworden op: zo 15 mei 2016, 21:24

Re: Richtingaanwijzer parkeervak

Bericht door R-R-L » wo 09 nov 2022, 17:26

Coen Tunnel schreef: wo 09 nov 2022, 16:20 Het is dus zaak de manoeuvre zo snel mogelijk uit te voeren en overig verkeer zo min mogelijk te hinderen.
En daarom dus achteruit inparkeren. Niet eerst een stuk blind achteruit rijden voor je ziet wat er aankomt maar vrijwel direct goed zicht en vlot weg kunnen rijden, veel veiliger.