Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bespreek hier alles over de Nederlandse autosnelwegen, wat je niet in de andere subfora kwijt kunt. Zoals geschiedenis, gebruik, knooppunten, aansluitingen, intensiteiten, etcetera.

Moderator: Moderatoren

hneel
verkeersader
Berichten: 987
Lid geworden op: zo 15 mei 2005, 8:46
Locatie: Dinteloord

Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door hneel » wo 14 dec 2022, 10:28

(Niet helemaal zeker waar ik dit moet plaatsen. Het gaat deels over de verschillende renovaties in het Rijnmond gebied. Deels over mobiliteitsbeleid in het algemeen.)

Bron: AD
Pijnlijke boodschap voor verstokte forens: ‘Zomaar in de auto stappen, is er in de toekomst niet meer bij’

We zullen flexibeler moeten gaan werken en minder vaak met de auto de weg opgaan. Dat is de boodschap van Rijkswaterstaat die anders voorziet dat het verkeer rondom te renoveren bruggen, tunnels en belangrijke verkeersaders in de regio Rotterdam nóg vaker dichtslibben.
Het artikel heeft het ook over ‘Babyboomerbruggen’. Dat is wel typerend. Blijkbaar was er in de jaren 60 volop geld beschikbaar om vanalles te bouwen. Wegen, bruggen, tunnels, IJsselmeerpolders, Deltawerken, het kon niet op. Dan staat de huidige tijd toch wel in erg schril contrast. Zijn we als land vandaag de dag echt zoveel armer dan toen?
Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst

Rein
2x3 autosnelweg
Berichten: 9537
Lid geworden op: zo 10 jun 2007, 10:18
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Rein » wo 14 dec 2022, 10:34

^^ Nee, tegenwoordig worden andere prioriteiten gelegd.

En vroeger keek men vooruit en zag men een florissante toekomst (en daar hoort levensvreugde en mobiliteit bij), tegenwoordig kijkt men vooruit en ziet men alleen hel en verdoemenis (en wil men alles verbieden wat leuk is in een nutteloze poging de planeet te redden).

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Pino » wo 14 dec 2022, 10:50

^^ Tja, toen kon er tenminste nog een weg worden aangelegd in je achtertuin en slikte men het lawaai in de verloren levensvreugd als onderdeel van de schitterende vooruitgang. Of je accepteerde te verhuizen. Of men had nog onvoldoende door dat het zó druk zou worden dat dit de gevolgen waren.

Terecht dat dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. Maar het zorgt natuurlijk wel voor hogere kosten, langere processen en keuzes dat automobiliteit het soms maar gewoon moet verliezen van andere dingen die we belangrijk vinden.

Attietattie
2x4 autosnelweg
Berichten: 13695
Lid geworden op: ma 04 aug 2008, 15:19
Locatie: Almere

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Attietattie » wo 14 dec 2022, 10:52

Rein schreef: wo 14 dec 2022, 10:34en wil men alles verbieden wat leuk is in een nutteloze poging de planeet te redden.
Dat zat ik me vanochtend in de auto toevallig ook te bedenken. Als je nou eens kijkt naar bijvoorbeeld Zwitserland, als je ziet wat voor auto's daar rijden... Zou er nou niet eens een politicus kunnen opstaan die denkt "We doen het best leuk, qua milieu enzo. Laten we nu eens een beetje lol hebben. Weetjewat, het rijden van serieuze auto's gaan we financieel minder onaantrekkelijk maken!"
'De beste verkeersdrempel is vriendelijkheid' - Loesje

Schelpenpaadje
expressweg
Berichten: 4896
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Schelpenpaadje » wo 14 dec 2022, 10:55

Rein schreef: wo 14 dec 2022, 10:34 ^^ Nee, tegenwoordig worden andere prioriteiten gelegd.

En vroeger keek men vooruit en zag men een florissante toekomst (en daar hoort levensvreugde en mobiliteit bij), tegenwoordig kijkt men vooruit en ziet men alleen hel en verdoemenis (en wil men alles verbieden wat leuk is in een nutteloze poging de planeet te redden).
Aanvulling op dat laatste:

De afgelopen 50 jaar is vooral nieuwe infrastructuur aangelegd, terwijl bestaande infrastructuur nog relatief nieuw waren en er nog weinig grote kunstwerken vervangen of vernieuwd hoefden te worden. Getuige de grote nieuwbouwprojecten/uitbreidingen die nog steeds worden uitgevoerd is ons wegennet nog steeds niet 'af', maar hebben we naast die infrastructuur wel steeds meer bestaande bouwwerken en wegen te onderhouden.

Deels is het een gegeven dat de kosten van het aanleggen én in stand houden van infrastructuur zijn toegenomen en nog zullen blijven stijgen. Deels heeft het ook te maken met ontoereikend beleid t.a.v. onderhoud en vervanging. Met een betere planning en meer budget hadden bepaalde kosten voorkomen of in elk geval uitgesteld kunnen worden.

Je ziet dat overheden liever de portemonnee trekken voor het oplossen van tastbare problemen zoals files dan voor het deugdelijk en pragmatisch in stand houden -en tijdig vervangen- van iets dat al functioneert. De scheur die onvermijdelijk ooit ontstaat in een ligger of verbinding kun je niet zien aankomen, dus lijkt er voor de verantwoording van onderhoud vooral te worden gekeken naar de kosten van het onderhoud/vervanging en niet naar de gevolgen van het terugschroeven hiervan. Zodra een belangrijke schakel zijn houdbaarheidsdatum nadert komt dat vaak (onterecht) onverwacht en ontbreken de plannen en budgetten om dit op te vangen, wat leidt tot beperkingen voor gebruikers, langere doorlooptijden van vernieuwing/renovatie en uiteindelijk hogere kosten.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 30946
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Palance » wo 14 dec 2022, 11:13

Ik denk toch dat de constatering van Rein wel heel dichtbij de kern van het probleem zit: De verzuurde maatschappij waarbij de een iets de ander niet meer gunt als het niet in zijn of haar visie past.
Rein schreef: wo 14 dec 2022, 10:34 En vroeger keek men vooruit en zag men een florissante toekomst (en daar hoort levensvreugde en mobiliteit bij), tegenwoordig kijkt men vooruit en ziet men alleen hel en verdoemenis (en wil men alles verbieden wat leuk is in een nutteloze poging de planeet te redden).
De enige manier om de planeet te redden is een kinderboete in plaats van een kinderbijslag. :yes:
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Via » wo 14 dec 2022, 11:49

Het heeft ook te maken met eenvoud in politiek en processen. Budgetten en vergunningen zijn bijvoorbeeld heel versnipperd over veel partijen met ieder eigen belangen en planningen. Daardoor wordt een groot deel van de projectbudgetten opgemaakt aan procesmanagers, vergunningcoördinatoren en wat nog meer allemaal, terwijl de technische inhoud op de achtergrond raakt. Gevolg zijn langere doorlooptijden en hogere kosten.

Ook politiek kun je niet scoren met onderhoud, hoewel dat met dit soort berichten over spoedreparaties en niet beschikbaar zijn van cruciale infra hopelijk wat gaat kantelen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71973
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Chris » wo 14 dec 2022, 12:22

Er is ook een stortvloed aan regels en wetten bijgekomen die er vroeger niet waren. Ik denk dat Nederland niet zo welvarend was geweest als de regels van nu ook al in de jaren 50-60 golden. We hadden toen niet de goede infrastructuur kunnen bouwen waar onze samenleving, economie en welvaart nu nog steeds op gebaseerd is.

De doorlooptijd van projecten is enorm lang door politieke onenigheid, de 50+1 meerderheden die na eindeloos debatteren net gehaald wordt, structureel te weinig geld, veel te complexe en onwerkbare wetgeving en procedures, zoveel rechtszaken, we zijn gewoon niet meer in staat om effectief dingen te bouwen.

En er komt een enorme vervangingsopgave op ons af.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 21809
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door harry » wo 14 dec 2022, 12:32

Palance schreef: wo 14 dec 2022, 11:13 De enige manier om de planeet te redden is een kinderboete in plaats van een kinderbijslag.
Je suggereert dat alles met geld is op te lossen.
Dat is met het auto-ontmoedigingsbeleid tot nu toe niet gelukt: men blijft toch wel rijden.
Dat gaat bij kinderproductie ook niet lukken: men blijft toch wel rijden. :)
Attietattie schreef: wo 14 dec 2022, 10:52 "We doen het best leuk, qua milieu enzo. Laten we nu eens een beetje lol hebben."
Die lol gaat ten koste van het plezier van andere mensen (en de wereld). Dat soort lol mag best wat extra kosten.

Ik ga trouwens zodadelijk zomaar in de auto stappen. Nu het nog kan. Want het is mooi weer. En ik betaal er veel voor.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Pino » wo 14 dec 2022, 12:38

Chris schreef: wo 14 dec 2022, 12:22 Er is ook een stortvloed aan regels en wetten bijgekomen die er vroeger niet waren. Ik denk dat Nederland niet zo welvarend was geweest als de regels van nu ook al in de jaren 50-60 golden. We hadden toen niet de goede infrastructuur kunnen bouwen waar onze samenleving, economie en welvaart nu nog steeds op gebaseerd is.
Tja: we begonnen de wederopbouw min of meer op nul, en iedereen wilde die groei. Dus ook de bijbehorende infra. Als je eenmaal op hoogte aangekomen bent, kan zo'n "alles mag"-mentaliteit geen stand houden. Zit je ineens in een heel ander stakeholder-model.
Schelpenpaadje schreef: wo 14 dec 2022, 10:55 Je ziet dat overheden liever de portemonnee trekken voor het oplossen van tastbare problemen zoals files dan voor het deugdelijk en pragmatisch in stand houden -en tijdig vervangen- van iets dat al functioneert. De scheur die onvermijdelijk ooit ontstaat in een ligger of verbinding kun je niet zien aankomen, dus lijkt er voor de verantwoording van onderhoud vooral te worden gekeken naar de kosten van het onderhoud/vervanging en niet naar de gevolgen van het terugschroeven hiervan. Zodra een belangrijke schakel zijn houdbaarheidsdatum nadert komt dat vaak (onterecht) onverwacht en ontbreken de plannen en budgetten om dit op te vangen, wat leidt tot beperkingen voor gebruikers, langere doorlooptijden van vernieuwing/renovatie en uiteindelijk hogere kosten.
Je ziet dat altijd wel mooi in een land als Italië, waar in dezelfde streek vrolijk mooie nieuwe infrastructuur wordt geopend die de regio gaat helpen, terwijl oude infrastructuur ligt weg te rotten. De politici spelen haantje de voorste bij het eerste, maar het laatste structureel aanpakken blijkt structureel moeilijk. En ja, die fase gaan we hier ook in. Ik zag pas een Amerikaan op Freewayjim iets zeggen als "mensen roepen altijd maar dat er in de jaren '60 tenminste nog werd geïnvesteerd in infrastructuur, en nu niet meer, maar die hebben geen idee hoeveel kosten zitten in onderhoud van die structuren uit de jaren '60."

Nu is het voordeel misschien dat wij sinds de eerste aanleg in de jaren '60 nog wel behoorlijk veel wegen hebben verbreed, wat vaak gepaard is gegaan met nieuwe structuren. Viaducten die in de jaren '60 over een 2x2-weg gingen, moesten bij verbreding toch vaak wel op de schop, knooppunt-kunstwerken zijn aangepast enzovoort. Dus dat probleem is deels naar achteren verplaatst. Maar we zitten onmiskenbaar op een punt dat bepaalde bruggen in die kritieke fase komen. Zeker die over grote rivieren: wat er staat te gebeuren met de Brienenoord is wel mooi illustratief, maar tenminste nog op te vangen. Wat er gaat spelen als alle kunstwerken van een compleet knooppunt met fly-overs op de schop moeten: dat zal nog leuk worden...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71973
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Chris » wo 14 dec 2022, 14:47

Schelpenpaadje schreef: wo 14 dec 2022, 10:55 Je ziet dat overheden liever de portemonnee trekken voor het oplossen van tastbare problemen zoals files dan voor het deugdelijk en pragmatisch in stand houden -en tijdig vervangen- van iets dat al functioneert.
In Nederland vallen beide dingen vaak samen. Een bereikbaarheidsknelpunt oplossen betekent vrijwel altijd ook vernieuwing van bestaande infrastructuur.

Kijk bijvoorbeeld naar de A2 Het Vonderen - Kerensheide. Dat is een oud stuk autosnelweg en alles gaat daar vernieuwd worden, hiermee wordt zowel het bereikbaarheidsprobleem als veroudering opgelost.

De A1 Apeldoorn - Hengelo was misschien één van de laatste grote verbredingsprojecten waar geen vervanging van kunstwerken noodzakelijk was.

Men dacht dat ook voor de verbreding van de A27 te kunnen doen, maar uiteindelijk is besloten om daar de bruggen te vervangen. Want de restlevensduur van die grote rivierkruisingen is na oplevering van het project geen 30+ jaar meer.

In Nederland zijn verder een boel rivierkruisingen, zowel beweegbaar als vast, waar de vervangingsopgave de komende decennia sterk gaat oplopen. Waarschijnlijk ook voor veel grotere betonnen bruggen die nu richting de 60 jaar gaan. Probleem is dat je hiervoor verder vooruit moet denken dan een regeerperiode of alleen 10 jaar.

En dan heb je het nog niet over gemeentelijke infrastructuur. Vaste bruggen, beweegbare bruggen, duikers, fietsbruggen, oevers, kades, riolering, etc. Niet zo sexy en opvallend als een autosnelweg of spoorlijn, maar daar zit een waanzinnige kostenpost aan te komen.

Er moet qua financiering van infrastructuur dus een trendbreuk komen. Al decennia is het infrafonds min of meer hetzelfde bedrag, met hooguit een beetje indexatie of een eenmalige ophoging. We kunnen daardoor steeds minder uitvoeren.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15007
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Via » wo 14 dec 2022, 14:56

^^
Bij gemeentes is het nog veel erger omdat daar vaak geen inzicht is in het areaal, laat staan de status daarvan. En dan is er ook geen onderhoudsbudget. Speelt ook bij rioleringen in sommige gemeentes een rol.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8867
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Ds79m » wo 14 dec 2022, 17:20

Pino schreef: wo 14 dec 2022, 12:38
Chris schreef: wo 14 dec 2022, 12:22 Er is ook een stortvloed aan regels en wetten bijgekomen die er vroeger niet waren. Ik denk dat Nederland niet zo welvarend was geweest als de regels van nu ook al in de jaren 50-60 golden. We hadden toen niet de goede infrastructuur kunnen bouwen waar onze samenleving, economie en welvaart nu nog steeds op gebaseerd is.
Tja: we begonnen de wederopbouw min of meer op nul, en iedereen wilde die groei. Dus ook de bijbehorende infra. Als je eenmaal op hoogte aangekomen bent, kan zo'n "alles mag"-mentaliteit geen stand houden. Zit je ineens in een heel ander stakeholder-model.
Wat ergens wel opvalt binnen het verhaal, is dat zodra de infrastructuur en welvaart op een redelijk peil is, er van links tot rechts een consensus voor min of meer een status quo ontstaat. Als bestaande infrastructuur (soms op overdreven wijze) wordt gedowngrade, dan is dat meestal op basis van verkeerskundige (drog)redenen, en maar zelden omdat er een breder plan achter zit. Je hoort de natuur- en milieulobby ook zelden pleiten om iets te doen aan historische fouten, als een A6 door het Tjeukemeer of de spoorlijn langs het Naardermeer. Maar stel voor om waar dan ook de vluchtstrook om te vormen tot spitsstrook en het land is te klein.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
brytje008
verkeersader
Berichten: 721
Lid geworden op: wo 02 sep 2015, 10:46

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door brytje008 » wo 14 dec 2022, 17:45

Pino schreef: wo 14 dec 2022, 10:50 Of men had nog onvoldoende door dat het zó druk zou worden dat dit de gevolgen waren.
Zullen ze dit echt niet hebben doorgehad? Ik denk dat het echt wel beetje tegen beter in is geweest. Want in die tijd waren mensen zich echt als konijnen aan het voortplanten. Auto,s waren toen nog niet voor iedereen weggelegt, maar het werd wel al steeds meer een product voor de massa. Ik vind het toch wel behoorlijk dom als ze dat niet zagen aankomen, maar wel raketten naar de Maan konden sturen . :lol: :facepalm:
Touren is rough so you got to be tough

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Pino » wo 14 dec 2022, 18:48

^^ Zelfs als de gebruikersaantallen voorzien waren: dat betekent niet dat Jan en Alleman de bijbehorende impact op een woonwijk voor zich kon zien.
Ds79m schreef: wo 14 dec 2022, 17:20 Wat ergens wel opvalt binnen het verhaal, is dat zodra de infrastructuur en welvaart op een redelijk peil is, er van links tot rechts een consensus voor min of meer een status quo ontstaat. Als bestaande infrastructuur (soms op overdreven wijze) wordt gedowngrade, dan is dat meestal op basis van verkeerskundige (drog)redenen, en maar zelden omdat er een breder plan achter zit. Je hoort de natuur- en milieulobby ook zelden pleiten om iets te doen aan historische fouten, als een A6 door het Tjeukemeer of de spoorlijn langs het Naardermeer. Maar stel voor om waar dan ook de vluchtstrook om te vormen tot spitsstrook en het land is te klein.
Dat van die status quo geldt denk ik wel zo’n beetje in alle landen die zo’n groei hebben meegemaakt, maar ook op het kleinere niveau van ondernemingen, buurt-initiatieven en wat allemaal nog meer. Die hang naar waarborgen dat dat wat we al hebben ook blijft, die zit nogal in de menselijke hang naar bestaanszekerheid.

En ja, dan worden weeffouten uit het verleden maar zelden teruggedraaid. Al zie je dat laatste met infrastructuur nog wel een beetje: niet met de A6 Tjeukemeer, maar wel met aanpassingen aan stadssnelwegen. De VS loopt daar wellicht een beetje in voor - al was het maar omdat de freeway riots die hun stadssnelwegen op een gegeven moment uithaalden eraan bijdroegen dat in Europa een aantal plannen met hele scherpe randjes überhaupt niet tot uitvoering kwam.

Rogier
expressweg
Berichten: 4723
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Rogier » do 15 dec 2022, 8:56

In de jaren zestig werkten verhoudingsgewijs veel mensen in de bouwsector en de productiviteit in deze sector is sindsdien niet flink gegroeid, als je dat vergelijkt met andere bedrijfssectoren. De bruggen die nu aangelegd worden, worden grofweg op dezelfde wijze aangelegd als in de jaren zestig. Vergeet dat destijds ook al redelijk wat prefab uitgevoerd werd. Mooi voorbeeld is de Zeelandbrug, Ketelbrug of de IJsselbrug A1 bij Deventer. Bij de laatste 2 bruggen, zijn de kokerliggers grotendeels als prefabelementen gemonteerd.

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6186
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Wimpie25 » do 15 dec 2022, 14:36

Buiten verdere optimalisaties qua materialen, kan ik me niet voorstellen dat de echt nog veel revoluties hebben meegemaakt wat betreft de bouwtechnieken van kunstwerken. Toch niet sinds grofweg half de jaren 70, toen in België de grootste en hoogste viaducten zijn aangelegd.

Wat wel uiteraard geëvolueerd is, is de machinerie waatmee deze zaken gebouwd Worden. Er zijn nu een stuk minder handen nodig dan Halfweg de 20e eeuw.

Kaasdrager
polderweggetje
Berichten: 23
Lid geworden op: wo 14 apr 2021, 13:34

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Kaasdrager » di 20 dec 2022, 16:51

Er zijn ook grote stappen gemaakt met digitalisering in de bouw. Sinds de jaren '80/90 is het mogelijk om via CAD gedetailleerde modellen te maken van je kunstwerken waardoor je kosteneffectiever kunt bouwen. Dat heeft zich sindsdien steeds verder doorontwikkeld en ook op onderhoudsgebied kan nu veel effectiever worden gewerkt via GIS en Streetview-achtige oplossingen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld via een streepjescode in t veld direct doorgeven aan de onderhoudsteams op kantoor welke lichtmast er precies scheef staat, uit welk jaar deze komt, welke lamp er precies in zit etc.

Gebruikersavatar
Jackbauer1350
2x3 autosnelweg
Berichten: 7633
Lid geworden op: ma 21 nov 2011, 22:03
Locatie: Wijdemeren

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Jackbauer1350 » zo 25 dec 2022, 11:21

Er wordt wel steeds naar de auto gekeken maar "Zomaar in het OV stappen is er in de toekomst niet meer bij" zal je er vast ook van kunnen maken, spoorwegen hebben immers ook kunstwerken die onderhoud nodig hebben.

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5019
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Km357 » zo 25 dec 2022, 11:42

Als je de achterstand bij de rijscholen - of positiever gezegd, het enthousiasme van mensen die zich inschrijven voor rijlessen - ziet, kan je gerust besluiten dat we nog heel lang in de auto zullen stappen. Of het daarvoor altijd onze eigen auto zal zijn is een andere vraag.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30994
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Coen Tunnel » vr 06 jan 2023, 13:28

Jackbauer1350 schreef: zo 25 dec 2022, 11:21 Er wordt wel steeds naar de auto gekeken maar "Zomaar in het OV stappen is er in de toekomst niet meer bij" zal je er vast ook van kunnen maken, spoorwegen hebben immers ook kunstwerken die onderhoud nodig hebben.
Dat niet alleen, door bezuinigingen en personeelstekorten wordt ook in het OV steeds verder gesneden. Dat merkt men in de grote steden misschien nog niet zo, maar in de provincie kan dat soms het verschil betekenen tussen wel een buslijn op werkdagen één keer per uur door je dorp of helemaal geen OV-aansluiting meer. In provincies als Groningen en Drenthe zijn er genoeg dorpen die geen OV-aansluiting meer hebben, soms zelfs dorpen met tegen de 2000 inwoners, zoals Noordbroek en Tynaarlo. Dan zijn er vanaf dat soort plaatsen nog wel OV-haltes op fietsafstand, maar dat is alweer een extra drempel om van het OV gebruik te maken. In dunbevolkte gebieden waar de afstanden groter zijn zal de auto voorlopig onontbeerlijk blijven.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71973
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Chris » vr 06 jan 2023, 13:32

Coen Tunnel schreef: vr 06 jan 2023, 13:28 In dunbevolkte gebieden waar de afstanden groter zijn zal de auto voorlopig onontbeerlijk blijven.
Net zoals de rest van Nederland.

Die frame die je vaak leest, dat je alleen een auto nodig hebt in een buitengebied zonder bus, strookt niet met de realiteit dat autogebruik in nagenoeg heel Nederland veruit dominant is. Ook in dichter bevolkte gebieden. Ook in kleine steden. En ook in grote steden.

Het CBS heeft hier cijfers over, en daaruit blijkt dat autobezit nagenoeg in heel Nederland uniform hoog is. Alleen in postcodegebieden die als 'zeer sterk stedelijk' staan is dat lager, maar nog steeds rond 50%. En dat is maar een paar procent van Nederland.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30994
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Coen Tunnel » vr 06 jan 2023, 13:38

^^ Ik ben het met je eens hoor. Overal in Nederland zal de behoefte aan een auto, aan individuele mobiliteit, groot zijn. Maar waar je in bv. de Randstad soms nog realistisch gezien acceptabele alternatieven met het OV hebt, heb je die in de provincie vaak niet. Er zijn dorpen waar geen bus meer komt en daar waar nog wel een bus komt, is het vaak eenmaal per uur en soms ook alleen op werkdagen. Die lage frequenties van het OV helpen niet mee aan de populariteit, maar hogere frequenties zijn onbetaalbaar.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20476
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Pino » vr 06 jan 2023, 14:04

^^ Het goede nieuws is dat het OV dat het grootste onder druk zou komen te staan door een noodzaak om grote kunstwerken te vervangen (wat toch het onderwerp van deze discussie onder een eerste tendentieuze kop was) nou niet het OV is dat dit soort afgelegen dorpen bedient. Want die worden bediend door (bel)bussen die gewoon over de weg gaan en waarvan personeel de voornaamste kostenpost is.

Het punt dat je maakt over bereikbaarheid van dorpen, en hoe het nu al vaak niet uit kan om die enigszins adequaat te bedienen, is natuurlijk terecht. Maar de vraag is of de onderhoudsopgave op de weg waarvoor men staat die dienstverlening nog zwaarder onder druk gaat zetten. Ik zou zo vlug denken van niet; in ieder geval in de zin dat een renovatie-opgave niet even over de balans van een Qbuzz loopt en dat zij dan gaan bezuinigen op personeel om tenminste nog aan die renovatie-opgave te kunnen voldoen. Maar indirect kan het natuurlijk wel effect hebben: als de werkzaamheden zoveel impact hebben dat Qbuzz meer chauffeurs nodig heeft om hetzelfde te kunnen blijven aanbieden bijvoorbeeld. En omdat de provincies door de renovatie zelf moeten gaan bezuinigen op wat ze het OV in de regio toe kunnen stoppen.

Wat betreft auto's en stedelijke gebieden: ook al is het autobezit nog onverminderd hoog, je hebt gewoon veel vaker de mogelijkheid om iets niet met de auto te doen. En dan is dat nog niet eens omdat OV zo'n geweldig alternatief is, maar ook omdat je meer op fiets- en loopafstand hebt.

Piles
autoweg
Berichten: 1174
Lid geworden op: vr 04 sep 2015, 16:02

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door Piles » vr 06 jan 2023, 14:08

Chris schreef: vr 06 jan 2023, 13:32 Die frame die je vaak leest, dat je alleen een auto nodig hebt
Dat is ook wel een beetje een definitie-kwestie van 'nodig hebben'. Zoals Coen aangeeft is het in het buitengebied écht nodig, anders kom je gewoon nergens.
In de Randstad hebben heel veel mensen behoefte aan een auto, maar is het wellicht niet direct nódig. Je hebt daar ook alternatieven. Dat is die niet aansluiten bij de behoefte maakt dat de autobehoefte hoog is. Maar je bent niet volledig afhankelijk van een auto.

Ik woon zelf zo'n beetje naast een treinstation en winkelcentrum. Ik zou (voor die 2 dagen in de week) best met de bus naar werk kunnen. Voor de incidentele bezoekjes zou een deelauto ook best kunnen. Dus heb ik een auto nodig: nee. Heb ik behoefte aan een auto: ja (flexibeler, sneller, makkelijker).

orionpax
verkeersader
Berichten: 570
Lid geworden op: ma 26 nov 2007, 11:04
Locatie: Eindhoven

Re: Zomaar in de auto stappen is er in de toekomst niet meer bij

Bericht door orionpax » do 12 jan 2023, 18:36

OV is ook enkel gericht op transport naar een mobiliteitshub en/of centrum. Verbindingen tussen locaties in dezelfde stad zijn vaak juist niet praktisch en tijdrovend.