[COM] Comoren • Comoros

Plaats om over de snelwegen buiten Europa te discussiëren. About freeways all over the globe (except Europe)

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71977
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[COM] Comoren • Comoros

Bericht door Chris » wo 15 feb 2023, 22:09

Afbeelding

De Comoren is een eilandengroep in de Indische Oceaan, gelegen tussen Mozambique en Madagaskar.

Het land werd in 1975 onafhankelijk van Frankrijk. De naam Comoren slaan feitelijk op vier eilanden, maar omdat Mayotte zich in referendum tegen onafhankelijkheid uitsprak, omvat het land Comoren alleen de drie eilanden en niet Mayotte. De Comoren claimen Mayotte daardoor echter wel.

De Comoren is één van de armste en meest instabiele landen ter wereld, alhoewel het zelden in het nieuws komt. Volgens Wikipedia is sinds onafhankelijkheid meer dan 20 keer een staatsgreep gepoogd.

In de Comoren wordt het Comorees gesproken dat meerdere varianten heeft. Dit werd traditioneel in een Arabisch schrift geschreven, maar het wordt sinds de Franse koloniale periode in het Latijnse schrift geschreven. Veel Comorezen zijn moslims en daardoor is de kennis van het Arabisch ook groot. Het Frans is de administratieve taal en wordt ook onderwezen.

Afbeelding

Detail:
Afbeelding


De Comoren zijn dus een straatarm land, maar het wegennet is relatief uitgebreid gezien de beperkte staat van ontwikkeling. Al in de Franse koloniale periode is een netwerk van ruim 300 kilometer geasfalteerde weg aangelegd. Het was nodig om wegen als verharde weg aan te leggen, vanwege de vele neerslag (2700 mm per jaar) zijn andere wegtypen vaak onberijdbaar. Ook zijn de bodemcondities lastig vanwege de vulkanische oorsprong van de eilanden.

Na onafhankelijkheid was er in de Comoren geen georganiseerd wegonderhoud. Vanaf 1977 werd het land onderdeel van projecten van de World Bank. Eén van de voorwaarden was het oprichten van een wegclassificatie met wegnummering, dat in 1979 of misschien 1980 is ingevoerd. Vanaf de jaren '80 heeft de World Bank diverse programma's gefinancierd om wegen te verharden, zodat tegen midden jaren '90 het wegennet met nog eens 250 kilometer verharde weg is uitgebreid tot circa 550 kilometer.

In de Comoren is geen echte industriële sector en geen wegenbouw actief. Onderhoud gebeurt daardoor handmatig met provisorische middelen. Periodiek komt buitenlandse ontwikkelingshulp om wegonderhoud te doen, tegenwoordig vaak georganiseerd door de African Development Bank.

De wegnummering van de Comoren heb ik niet van een officiële bron kunnen achterhalen, maar de World Bank spreekt in latere rapportages wel van wegnummers die nu nog lijken te bestaan.

Er zijn drie netwerken van routes nationales: de N1 t/m N5 op het eiland Grande Comore, de N21 t/m N24 op het eiland Anjouan en de N31 en N32 op het eiland Mohéli. Deze routes nationales zijn bijna allemaal verhard. Daarnaast bestaan er routes régionales met een driecijferig nummer, de R100 serie op Grande Comore, de R200 serie op Anjouan en de R300 serie op Mohéli. Buiten Grande Comore zijn er op de andere twee eilanden maar 2 of 3 van dat soort routes.

Wat kaarten van de World Bank.

1981: Grande Comore. Te zien is dat de N1, N2 en N4 als verharde weg al in de Franse koloniale tijd zijn aangelegd, de N3 alleen op het noordelijk en zuidelijk deel. De N5 is toen aangelegd.
Afbeelding
Comoros map 1981 Grande Comore by European Roads, on Flickr

1981: Anjouan. Deze zwarte lijnen zijn al in de Franse koloniale tijd als verharde weg aangelegd.
Afbeelding
Comoros map 1981 Anjouan by European Roads, on Flickr

1981: Mohéli.
Afbeelding
Comoros map 1981 Moheli by European Roads, on Flickr


Kaarten van 1990. Hier staat wegnummering op.

Grande Comore. Helaas zijn niet alle delen van de kaart goed leesbaar. Maar je ziet dat met name het noorden veel routes régionales heeft.
Afbeelding
Comoros map 1990 Grand Comore by European Roads, on Flickr

Anjouan. Ook niet heel goed leesbaar, maar er zijn wel een aantal nummers te identificeren.
Afbeelding
Comoros map 1990 Anjouan by European Roads, on Flickr

Mohéli. Deze is het beste leesbaar.
Afbeelding
Comoros map 1990 Moheli by European Roads, on Flickr