[SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40387
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

[SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Vinny » zo 26 feb 2023, 10:22

In een andere draad werd geopperd om een lijst te maken met spectaculaire kuntwerken voor de scheepvaart. Een goed idee om er eens mee te beginnen:

Nederland:
- Zeesluis IJmuiden: Om de havens van Amsterdam bereikbaar te maken voor grote zeeschepen en de boten van het wisselende getijniveau van de zoute Noordzee naar het vaste kanaalniveau van het zoete Noordzeekanaal te brengen is één van de grootste schutsluizen ter wereld aangelegd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sluizen_van_IJmuiden
- Maeslantkering: Ter berscherming van Rotterdam is in de monding van de Maas, de Nieuwe Waterweg, een stormvloedkering aangelegd. Deze gaat alleen dicht als er zware storm en hoge waterstanden worden verwacht, immers de rivier moet in gebruik blijven voor de scheepvaart naar de havens.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maeslantkering
- Algerakering: Het eerste Deltawerk was de Algerakering en de bijbehorende brug in de Hollandsche IJssel. Het is een monumentaal, echter een verouderd complex.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandsche_IJsselkering
- Naviduct Krabbersgat: Een aquaduct onder een sluis is een uniek kunstwerk, daarvoor heeft men in het Nederlands zelfs een nieuw woord voor bedacht. Het in 2003 geopende naviduct geleidt doorgaand verkeer Enkhuizen-Lelystad onder de Krabbersgatsluizen die een verbinding vormen tussen het IJsselmeer en het Markermeer. https://nl.wikipedia.org/wiki/Naviduct_Krabbersgat

België:
- Kieldrechtsluis: Bij aanleg de grootste sluis ter wereld, die de toegang verzekerd van de Antwerpse haven tot de Scheldemonding voor zeeschepen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kieldrechtsluis
- Hellend vlak van Ronquières: Om het hoogteverschil te overwinnen in het kanaal Charleroi-Brussel is een diagonale scheepslift aangelegd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellend_v ... i%C3%A8res
- Historisch Centrumkanaal:
Eind 19e eeuw waren de rivieren Sambre en Schelde niet via het water met elkaar verbonden. Door de toen florenende mijnbouw was er behoefte aan een nieuwe verbinding. Door de grote hoogteverschillen in Henegouwen zouden sluizen niet volstaan. Daarom werden er 4 scheepsliften aangelegd waarvan de oudste in 1888 werd geopend. Dit zijn nu momumenten en inmiddels alleen in gebruik voor de pleziervaart.
- Centrumkanaal:
In de 20e eeuw bleek dat het oude kanaal te klein was voor de moderne binnenvaart. Daarom is er een nieuw kanaal aangelegd met een scheepslift en een aquaduct (Strépy-Thieu). Hoewel de aanleg nooit onomstreden was, heeft het wel voor een flinke toename in het vervoer over water gezorgd. In 2010 werd het tienvoudige vervoerd aan tonnage als in 2000.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepsli ... A9py-Thieu

Frankrijk:
- Kanaalbrug van Briare: In de 19e eeuw werd het oversteken van de rivier de Loire voor de scheepvaart steeds problematischer. Daarom is besloten tot een ongelijkvloerse rivierkruising. Gustave Eiffel ontwierp vervolgens het spectaculaire kunstwerk dat inmiddels op de monumentenlijst staat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaalbrug_van_Briare
- Hellend vlak van Saint-Louis-Arzviller: Ook in Frankrijk waren de hoogteverschillen soms te groot om met sluizen te overbruggen. Die lagen er eerst wel, maar gaven veel vertraging en ongemak voor de passerende schepen. In de jaren '60 van de vorige eeuw werd dan ook een nieuwe scheepslift gebouwd:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellend_v ... -Arzviller
- Tunnel van Ruyalcourt: Eén van de grootste nog in gebruik zijnde tunnels voor de scheepvaart in het 'Canal du Nord' tussen Lille en Parijs. De komende jaren wordt de Schelde-Seine verbinding aangelegd waarmee de tunnel zijn functie zal gaan verliezen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Canal_du_Nord

Duitsland:
- Scheepslift Henrichenburg: Het drukke scheepvaartverkeer op het Dortmund-Eemskanaal en de hoogteverschillen hebben bij Waltrop tot een bijzonder spectaculaire verzameling sluizen en scheepsliften geleidt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepslift_Henrichenburg
- Waterknooppunt Minden: Bij de stad Minden is een kanaalbrug gerealiseerd van het Mittellandkanaal over de Wezer. Ook zijn er de nodige verbindingskanalen aangelegd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaalbrug_Minden
- Waterknooppunt Magdeburg: Om de doorgaande scheepvaart niet te veel te storen is ook bij Magdeburg een ongelijkvloerse rivierkruising gebouwd in het Mittellandkanaal. Deze is nog iets groter dan die bij Minden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanaalbrug_Minden
- Scheepslift Niederfinow: Het meest recent gebouwde kunstwerk in Duitsland is de eind 2022 opgeleverde scheepslift van Niederfinow die een oude scheepslift op de zelfde plaats vervangt. Door de toetreding van Polen tot de Europese Unie is het vrachtvervoer op deze as flink toegenomen en een nieuw kunstwerk werd dan ook noodzakelijk: https://schiffshebewerk-niederfinow.com/
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Willem
2x4 autosnelweg
Berichten: 10765
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:46
Locatie: Delft

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Willem » zo 26 feb 2023, 18:27

Bij België is de doorsnijding van het Plateau van Castaert door het Albertkanaal ook vermeldenswaardig.

Seat Ibiza
2x2 autosnelweg
Berichten: 6154
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 22:05
Locatie: Ibiza ;-)

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Seat Ibiza » ma 27 feb 2023, 9:49

^^
Caestert bedoel je. Maar ook het stuk van het Albertkanaal tussen Kanne en Briegden ligt in een diepe insnijding. Denk ook dat dit op andere plekken in de wereld vaker voorkomt en dat het dus niet heel bijzonder is.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Chris » ma 27 feb 2023, 9:56

Het Main-Donau-Kanal heeft bij Nürnberg een aantal bruggen over andere wegen en rivieren.

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Chris » ma 27 feb 2023, 10:03

In de Verenigde Staten bestaat de 4.800 kilometer lange Intracoastal Waterway, een bevaarbaar kanaal dat vrijwel helemaal van Massachusetts tot Brownsville, Texas verloopt. Met dit kanaal kan scheepvaart de hele Amerikaanse oostkust en Golf van Mexico afvaren zonder over open zee te hoeven.

Dit kanaal is mogelijk omdat de oostkust van de Verenigde Staten vrijwel volledig uit laagland bestaat. De Intracoastal Waterway loopt vaak maar een klein stukje landinwaarts.

Er zijn onnoemelijk veel beweegbare bruggen op de 4.800 kilometer lange route.

De Intracoastal Waterway maakt ook de 'Great Loop' mogelijk, om per schip om het hele oosten van de Verenigde Staten te varen via de Intracoastal Waterway, de Mississippi River, de Illinois River, kanalen naar de Great Lakes en dan via de Hudson of het Erie Canal weer terug.

Afbeelding

Schelpenpaadje
expressweg
Berichten: 4896
Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Schelpenpaadje » ma 27 feb 2023, 11:50

Schelde-Rijnkanaal en Oesterdam
Ons land kent vele kanalen, dammen en stormvloedkeringen, maar noemenswaardig voor de scheepvaart zijn het 38km lange Schelde-Rijnkanaal en de 10,5km lange Oesterdam. Zij maken een getijden-loze verbinding tussen Antwerpen en zowel de Rotterdamse haven als het Duitse achterland mogelijk: de Schelde-Rijnverbinding.

In het tractaat van 1839 werd België een onbelemmerde scheepvaart tussen de Schelde en de Rijn beloofd. De aanleg van de Deltawerken maakte een alternatieve route noodzakelijk: het Schelde-Rijnkanaal. Door de aanleg van de Oosterscheldekering als stormvloedkering behield de Oosterschelde eb en vloed. De Oesterdam werd niet alleen aangelegd als zeewering maar ook om het Schelde-Rijnkanaal zo veel mogelijk vrij van sluizen te houden. De dam is de langste en meest landinwaarts gelegen van alle Deltawerken. De dam faciliteert de N659 en zorgt er (samen met de Markiezaatskade) voor dat Bergen op Zoom niet meer aan de Oosterschelde ligt.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Chris » ma 27 feb 2023, 17:20

Een 'Wadiduct'? Het is niet echt scheepvaart, maar deze kunstwerken voeren periodiek water af over een kanaal bij de Dode Zee.

Volgens de satellietbeelden is dit pas recentelijk aangelegd of nog in aanbouw.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40387
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Vinny » ma 27 feb 2023, 19:20

Interessant, maakt dat onderdeel uit van dit project?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dode_Zeekanaal
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 71971
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Chris » di 28 feb 2023, 17:28

Het Elblągkanaal in Polen heeft delen met rails waarbij schepen over hoogteverschillen worden getrokken als een soort hellend vlak. Er zijn er 5 achter elkaar.

Dit is tussen 1844 en 1860 aangelegd.

Locatie: https://www.google.com/maps/@54.0456536 ... a=!3m1!1e3

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Kaaiman
2x5 autosnelweg
Berichten: 16857
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Kaaiman » di 28 feb 2023, 17:39

In Noorwegen heb je het 105 km lange Telemarkkanaal met wel 18 sluizen die samen een hoogteverschil van 72 meter overbruggen. Bij Vrangfoss heb je een sluiscomplex met 5 kamers achter elkaar, een spectaculair gezicht!
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Twitter

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 30944
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [SCHEEPVAART] Spectaculaire kunstwerken

Bericht door Palance » di 28 feb 2023, 18:28

Het complex bij Fort Augustus bij Loch Ness heeft ook 5 kamers. Alleen niet zo steil.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net