Georgië in juni

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

David93
zandpaadje
Berichten: 19
Lid geworden op: za 17 aug 2019, 15:55
Locatie: Brussel

Georgië in juni

Bericht door David93 » za 22 apr 2023, 12:58

In juni reis ik naar Georgië. Ik ben goed bekend met het land, maar ben er nu al een paar jaar niet geweest. En ik vroeg me af of mensen adviezen hadden voor wat betreft de volgende route.

Ik was van plan van Tbilisi via Ninotsminda en Akhalkalaki naar Aspindza te rijden en daar te overnachten. De volgende dag wilde ik via Akhaltsikhe en Shuakhevi door de bossen en de bergen naar Batoemi rijden. Hier staat zes uur voor en ik vraag me af hoe de staat van deze weg is - hier ben ik nog nooit geweest. Dan rijd ik van Batoemi naar Ureki, breng ik daar een hele dag door en was ik van plan de dag erna van Ureki in een keer naar Tbilisi te rijden. De vorige keer dat ik dit stuk reed, was alleen het stuk tussen Chasjoeri en Tbilisi een volwaardige snelweg. De bypass van Kutaisi was, meen ik, in slechts één richting geopend. Hoe staat het hier nu mee? Waar kan ik een echte snelweg verwachten? Op Google Maps zie ik stukken snelweg die niet als zodanig zijn aangegeven, maar waarbij op Street View gewoon foto's van auto's zichtbaar zijn (o.a. bij Lantsjkhoeti/Japana).

Ik houd me graag aanbevolen voor alle adviezen en informatie.

Gebruikersavatar
tsov
verkeersader
Berichten: 729
Lid geworden op: ma 12 jan 2009, 10:26
Locatie: Amsterdam

Re: Georgië in juni

Bericht door tsov » za 22 apr 2023, 22:03

Ik ben in september 2019 in Georgië geweest en wij zijn toen in één dag van Akhaltsikhe naar Batoemi gereden. Dat was goed te doen. De weg is voor een groot deel onverhard, maar was niet uitermate slecht. Wel waren we blij een 4x4 te hebben, er zaten destijds soms slechte stukken tussen en ook enkele voordes. Al kwam ons bij zo'n voorde een oude Opel Astra met vier volwassen mannen erin tegemoet en die kwam er ook gewoon doorheen ;)
Er werd toen wel op meerdere plekken aan de weg gewerkt, waardoor er ook zeker betere stukken tussenzaten. In mijn herinnering was de weg "bergop" slechter dan bergaf.

De weg van Akhalkalaki naar Akhaltsikhe hebben we toen ook gereden, en was een prima weg. Wel bochtig en enige kamikaze-chauffeurs, maar dat hoort erbij in Georgië ;)

David93
zandpaadje
Berichten: 19
Lid geworden op: za 17 aug 2019, 15:55
Locatie: Brussel

Re: Georgië in juni

Bericht door David93 » za 22 apr 2023, 23:58

Veel dank voor je reactie. Ik wilde eigenlijk een cabrio huren, maar ik denk dat ik dan van dat idee afzie en eerder voor een 4x4 zal gaan. Op Google Maps wordt die weg in het geel weergegeven, maar ik had al een voorgevoel. Onverhard en waadplaatsen, da's toch andere koek...

Gebruikersavatar
Km357
2x2 autosnelweg
Berichten: 5130
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: Georgië in juni

Bericht door Km357 » zo 23 apr 2023, 7:48

Jelger had hier prima op kunnen antwoorden, misschien heeft iemand z'n details nog?

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31226
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Georgië in juni

Bericht door Coen Tunnel » zo 23 apr 2023, 14:44

^^ Die zal hier inderdaad wel het een en ander over kunnen vertellen. Maar hij heeft er zelf voor gekozen hier niet meer actief te zijn, en hij heeft zijn profiel onbruikbaar gemaakt. Een pb sturen werkt dus ook niet. Ik vind het jammer, want over o.a. de landen in de Kaukasus weet hij veel. Maar volgens mij is hij nog wel op andere sociale media zoals Twitter actief. Daar zul je hem vast kunnen vinden. Ik vind het alleen niet gepast om hem hier met zijn achternaam erbij te noemen, die heeft hij hier op het forum nooit gedeeld.

Ik heb zelf met mijn eigen auto in 2017 in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan gereden, maar dat is zes jaar geleden en niet in de regio waar hiervoor om advies wordt gevraagd. Ik kan daar dus weinig zinnigs over zeggen. Op Caravanistan of Tripadvisor zitten wellicht mensen die daar wel wat meer over weten.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19915
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Georgië in juni

Bericht door waldo79 » zo 23 apr 2023, 16:28

Ik ben 5 jaar geleden in Georgië geweest op groepsreis. Eigenlijk te lang terug om nog betrouwbare herinneringen van te delen. Bovendien is het land in ontwikkeling...er verandert veel.

SnarfFlevoland
2x2 autosnelweg
Berichten: 6069
Lid geworden op: di 20 mei 2008, 8:40
Locatie: [CH]

Re: Georgië in juni

Bericht door SnarfFlevoland » di 25 apr 2023, 9:22

Ben twee keer in de winter in Georgië geweest: Januari 2017 en februari/maart 2020, precies voor de eerste wereldwijde corona-lockdown. De laatste trip was inclusief Azerbeidzjan en Armenië.

Omdat ik de Georgische wegen alleen in de winter ken, heb ik geen idee of het in de zomermaanden zonder sneeuw/ijs wat beter is. Ik vermoed van wel, want aan winterservice - zoals we dat in de Alpen kennen - doen de Georgiërs niet zo. Aan de andere kant zijn diverse wegen - vooral als het nat is - ook zonder sneeuw en ijs enorm slecht.

Je geplande route heb ik vanaf Ninotsminda naar Akhaltsikhe gereden. De S11 was in 2020 vanaf Zhdanovakani tot Ninotsminda in een dramatisch slechte toestand (stapvoets en slalom om diepe kraters rijden), alleen het korte stukje tussen de Armeense grens en Zhdanovakani had men destijds fris gerenoveerd. Gelukkig hoef je hier echter niet langs. Verder is de S11 van Ninotsminda naar Achalkalaki prima en verder tot Achalziche eveneens, met in 2020 korte stukjes onverhard tussendoor. Waarschijnlijk omdat men destijds met de weg bezig was en in de winter de wegwerkzaamheden gestaakt waren, want van werk aan de wegen was niks te zien.

De weg verder over Goderdzi (skigebied) naar Batumi hebben we destijds niet gereden. Dat zou ons volgens locals teveel tijd gekost hebben, omdat de weg daar vrij slecht moet zijn en er nauwelijks tot geen winterdienst is. We hadden weliswaar een 4x4 Toyota gehuurd, maar we wilden ook naar Bakuriani, Mestia én Gudauri, dus hebben we Goderdzi laten varen.

De S12 en S1 terug naar Tbilisi is verder in goede toestand. De snelweg langs Kutaisi was ook in feb/maart 2020 alleen in oostelijke rijrichting open. In 2017 was het nog enkelbaans in beide richtingen te berijden. Volgens de Engelse wikipedia moet dit deel echter in december 2020 compleet met 2x2 rijstroken zijn opengesteld.

Verder vond ik in 2020 de enorm scherpe en geautomatiseerde verkeerscontroles opmerkelijk, die er in 2017 nog totaal niet waren. Er zijn enorm veel trajectcontroles (soms over tientallen kilometers), maar die camera's controleren aan kruispunten tegelijkertijd ook op rood licht, negeren van stopborden, fout voorsorteren, verlopen APK etc. De autoverhuurder krijgt onmiddelijk een SMS, zodra je een overtreding hebt begaan en je kan deze online met bewijsfoto's op de website van de Georgische politie inzien en per creditcard betalen. Zo snel en automatisch beboeten kunnen we bij ons in Europa nog lang niet voorstellen.

De Vmax is niet altijd even duidelijk, vooral omdat Bibeko vs. Bubeko nogal vaak onduidelijk is. Daarom waren we helaas ook 1x aan de beurt op de S12 tussen Poti en Sajavakho, ook al volgenden we een lange 'trein' met auto's voor ons. Beboet werd in 2020 echter pas vanaf 17 km/h te snel, dus er was wel een aardige marge, maar dat helpt niet als je denkt op een Bubeko-weg te rijden, terwijl je in feite nog Bibeko bent. Reken erop dat de meeste wegen door lintbebouwing Bibeko zijn en daardoor max. 50 - 60 km/h.
"A mile of highway will take you just one mile... A mile of runway takes you anywhere!"

David93
zandpaadje
Berichten: 19
Lid geworden op: za 17 aug 2019, 15:55
Locatie: Brussel

Re: Georgië in juni

Bericht door David93 » ma 01 mei 2023, 20:42

Veel dank voor al deze informatie, zeer waardevol. Ik zal zeker opletten met te hard rijden. Tbilisi hangt ook vol met flitsapparatuur, weet ik uit ervaring - vooral roodlichtcamera's.

Opmerkelijk dat een arm land met onderontwikkelde infrastructuur hier zoveel prioriteit aan geeft, al valt er vanuit veiligheidsoogpunt ook wel veel te zeggen voor flitsers in lintdorpen op doorgaande routes van nationaal belang.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21583
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: Georgië in juni

Bericht door Wouter N14 » ma 01 mei 2023, 20:58

^^ En camera planten en wat ICT optuigen is makkelijker te doen en bij te houden dan infrawerk. Die handicap hebben we in Nederland ook in zekere zin ;)

Maar mooie reis in het vooruitzicht, ben benieuwd hoe het uitpakt!
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge