Geldermalsen - Møn (DK) op 5 augustus

Een speciaal subforum voor reisadviezen waar dan ook in Europa en reisverslagen uit de wereld.

Moderator: Moderatoren

T-hijs
verkeersader
Berichten: 961
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Geldermalsen - Møn (DK) op 5 augustus

Bericht door T-hijs » wo 17 mei 2023, 15:21

Hoi,

Zaterdag 5 augustus vertrek ik met junior (een puber van inmiddels 13) met een gehuurde camper richting Denemarken. De eerste plek om te "landen" wordt het eiland Møn, waar ik als kind heel vaak ben geweest. Vertrek zal rond 17:00 uur zijn, dus vermoedelijk overnachten we in de camper ergens ten noorden van Hamburg.

De buscamper is een omgebouwde Mercedes Sprinter 313 CDI uit 2011; het totaalgewicht zal ruim 3 ton bedragen. Vermoedelijke kruissnelheid 100-120 km/u.

Wat is aan te bevelen, op deze waarschijnlijk toch nog wat drukkere zaterdag? Gewoon Hengelo - Osnabrück - Hamburg - (slapen) - Puttgarden? Of toch beter via Emmen - Meppen - Cloppenburg? Ik heb eigenlijk een ontzettende hekel aan die laatste route, en ik heb 'm daarom al zeker 8 jaar links laten liggen...
Laatst gewijzigd door T-hijs op wo 17 mei 2023, 16:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31779
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: Geldermalsen - Møn (DK) op 5 augustus

Bericht door Coen Tunnel » wo 17 mei 2023, 15:37

Ik ben vorig jaar op een vrijdag heen naar Kopenhagen en op een zaterdag terug gereden, in beide gevallen via Meppen en Cloppenburg. Vanuit Zwolle is dat geen onlogische route, want over Leer en Oldenburg is 40 km om en niet per se sneller, en via Osnabrück is om en dan moet ik over de N35, en dat is ook niet sneller.

Je moet met die route over Meppen en Cloppenburg een beetje geluk hebben. Op een zondag is het sowieso goed te doen, door het vrachtwagenverbod, maar op een andere dag is het niet per se een slechte route. File staat er niet en wegwerkzaamheden zijn er ook niet. Als je je er maar op instelt en niet het idee hebt dat je met de Vmax van 100 door kan knallen, dan is het best te doen. Ik kon me er meer druk om maken toen ik jonger was, nu ik wat ouder ben vind ik het nog steeds geen perfecte route, maar onder de streep kan het ondanks alles vanuit Zwolle nog altijd wel sneller zijn. Dus, dan doen we het er maar mee. Maar... jij vertrekt vanuit Geldermalsen en dan ligt het minder voor de hand, hooguit als alternatief. Maar niet als eerste keuze.

Tenzij er ergens grotere werkzaamheden zijn zou ik vanaf Geldermalsen inderdaad gewoon via Osnabrück rijden.

Andere alternatieve routes, bv. via Meppen-Leer-Oldenburg (A31-A28) of via Hannover (A30-A2-A352-A7) zijn omwegen en alleen interessant bij grotere vertragingen, en zijn ook niet per definitie vrij van drukte, zeker de route via Hannover niet.

Overigens, voor wat betreft Møn: als je van Scandinavische thrillers houdt kan ik de Netflix-serie Kastanjemanden (The Chestnut Man aanbevelen, daar speelt Møn een belangrijke rol.

T-hijs
verkeersader
Berichten: 961
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Re: Geldermalsen - Møn (DK) op 5 augustus

Bericht door T-hijs » wo 17 mei 2023, 16:09

Ja! Ik houd enorm van Scandinavische thrillers, dus die komt op de lijst!!! Dank voor de tip!!!
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

T-hijs
verkeersader
Berichten: 961
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Re: Geldermalsen - Rostock - Møn (DK) op 5 - 6 - 7 augustus

Bericht door T-hijs » zo 23 jul 2023, 13:50

Kleine wijziging van het plan. Zondag 6 augustus willen we in Rostock aankomen voor een meet-up met een van mijn beste vrienden, die daar die dag met zijn zeilschip aankomt. De geëigende route verloopt natuurlijk via A1 en A20. Vertrek is nog steeds zaterdag 5 augustus, tweede helft van de middag. Nog steeds wil ik die dag heel graag Hamburg voorbij, en liefst Lübeck ook.

Kan ik op de A20 nog bijzonderheden verwachten, die mij nopen tot het kiezen van een andere route?

Maandag 7 nemen we vervolgens de veerboot naar Gedser en rijden we door naar Møn.
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

T-hijs
verkeersader
Berichten: 961
Lid geworden op: vr 11 feb 2011, 8:41
Locatie: Ergens ten noordoosten van Knooppunt Deil

Re: Geldermalsen - Rostock (D) - Møn (DK) 5-6-7 augustus

Bericht door T-hijs » di 05 sep 2023, 11:37

De follow-up ontbrak nog even. Daarom hier alsnog.

Zaterdag 5 augustus:
Rond 13:00 vertrokken. Via N320 - N233 - N225 naar Wageningen gereden om daar nog wat af te geven. Waze leidde mij vervolgens via A12 en A30 naar de A1. Tot Knooppunt Beekbergen stop&go vanwege de afsluiting van de A12 tussen Knp. Grijsoord en Knp. Waterberg. Daarna uitstekend door kunnen rijden. In Duitsland via de A30 naar de A1 (waar ken ik die volgorde van? ;) ). Op de A1 de welbekende Baustelle van 30 km, direct na Kreuz Lotte-Osnabrück. Die viel mij alles mee; met 120 op de teller (ca. 110 echte km's) lekker door kunnen rijden. Zonder files kwamen wij rond 19:00 aan op onze overnachtingsplek iets ten oosten van Hamburg. Ik had écht niet verwacht dat we in Duitsland he-le-maal geen file zouden hebben!

Bijzonderheid: het restaurant in Grande, waar we 's avonds wat hebben gegeten, accepteerde wel Duitse bankpassen, maar geen Nederlandse bankpassen én geen creditcards. Volgens onze ober had de eigenaar veel problemen met het alsnog innen van betalingen van buitenlandse (niet-Duitse) bankpassen. Iemand anders durfde zelfs te beweren dat je in heel Duitsland niet meer met een niet-Duitse bankpas kon betalen. Dat kon ik ter plekke ontkrachten, maar ik moest dus nog wel heen en weer naar een ander dorp om geld te pinnen. Die situatie ben ik de rest van de vakantie gelukkig niet tegengekomen.

Zondag 6 augustus:
In alle rust via Ratzeburg en Wismar naar Rostock gereden; geen bijzonderheden.

Maandag 7 augustus:
Per boot (afvaart 11:15) naar Gedser en doorgereden naar Møn. Het woei best hard; later die dag bleek dat onze boot de laatste van die dag was geweest vanwege de storm.

En verder: heerlijke vakantie gehad, met de eerste paar dagen wat wisselvallig weer en daarna uitstekend vakantieweer. 20-22 graden, zonnetje erbij, geen klachten! Dagje Kopenhagen, de volgende dag met veerboot Odden - Aarhus naar Jutland; Himmelbjerget, Eger Bavnehøj en alle andere wannabee-hoogste-punten-van-Denemarken bezocht, motorstoring camper die met een reset was opgelost (kostte wel 50 Deense kronen :o , omgerekend € 6,50), op het wad gelopen in de buurt van Esbjerg, op Rømø op het strand geparkeerd, woensdag 16 augustus 's avonds laat weer thuis.
Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.